Jump to content
FAS Goran
Ticma

Punto mk.2 - zamena sajle menjača

Recommended Posts

Jutros krenem ispred zgrade i cap ostade u drugoj :wallbash: znao sam odmah sta je. Zovem TIM kazu nema sanse danas, Goran mi daleko i sta cu lepo u garazu u kanal pa sta bude.

Na prvi pogled previse posla, gledam ja zastitni lim, gleda on mene. Odvijem svih 6 srafova i nekako ga mic po mic izvucem oko auspuha, srecom mekan je pa moze da se savije lako :rolleyes:

SNC00591.jpg

Kada se skine lim vidi se neka kao kutija sa crnim poklopcem ispod koga se nalaze sajle. Poklopac je pricvrscen sa 6 torexa i samo je jedan malo nepristupacan za odvijanje posto se nalazi iznad srednjeg lonca.

SNC00601.jpg SNC00600.jpg

Sama sajla prolazi kroz kuciste i pricvrscena je osiguracem sa unutrasnje strane koji sam jedva skinuo plasci se da ne polomim kuciste posto sam o njega napinjao papagajke pokusavajuci da ga smaknem.

SNC00594.jpg SNC00595.jpg SNC00596.jpg

Kada sam skinuo osigurac smakao sam sajlu sa rucice biraca jednostavnom polugom pomocu srafcigera.

SNC00599.jpg

Osigurac koji drzi sajlu na menjacu sam skinuo cekicem i pajserom sa donje strane :) a sajlu sa menjaca sam takodje smakao jednostavnom polugom.

SNC00598.jpg

Na kraju sam sajlu izvukao iz plasticnog drzaca nakon sto sam ga nakon malo zagledanja jednostavno otvorio.

SNC00597.jpg

Sajla je pukla zato sto se gumena manzetna na delu do menjaca koja ima ulogu da stiti sajlu od vode i prasine bila neprimetno pocepana i pustala je vodu unutra sto je uzrokovalo da se pojavi korozija na samom pocetku poluge koja ulazi dalje u metalni deo buzira gde se i glavila :wallbash:

SNC00592.jpg SNC00602.jpg

SNC00603.jpg SNC00604.jpg

Nije bas nesto precizan opis ali mozda nekome pomogne :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da probudim ovu temu iz mrtvih. Juče ispakiravam se u rikverc, da ubacim u prvu, ništa. Ostao je zaglavljen u rikvercu. Odmah sam  znao šta je problem. Krenem tako u rikverc  do prvog slobodnog mesta, imao sam sreće što je bilo slobodno.

Posle malo razmišljanja o opcijama da li da zovem nekoga da me šlepa odlučim da probam sam nekako da se dovučem do kuće. Rukom pomerim donju polugu menjača i nekako ubacim i prvu. Tako se ja prvom autoputom pa kroz grad nekako dovučem do Zvezdare na parking ispred kuće.:huh:

Danas krenem da skinem sajlu. Prvi problem nemam kanal, a nema šanse da se zavučem ispod kola koliko je nisko. Rešenje dizalica i velika drvena klocna ispod prednjeg točka.

Prilazim plastičnoj kutiji ručice menjača kad  ono na plastičnom poklopcu  zarđali torexi. Nema problema, znam da sam od kineza još davno kupio set, nek se nađe. Probam ja sa tim kineskim pinovima kad ono napravljeni od najmekšeg čelika, verovatno za trafo limove, kinesko đubre oblajznulo odmah. A torexi zapekli ko blesavi, Jebali ih torexi, kojoj budali je palo na pamet da stavi takve šafove od običnog željeza na mesto stalno izloženo vlazi.

Krenem ja tada klješima da okrećem zaobljene glave torexa, posle pola sata jebade uspem nekako da odvrnem sve osim jednoga, nema šanse, koliko  je zapekao. Na kraju sam polomio plastični poklopac na tom mestu.

Sledeći korak, opet problem. Nikako ne mogu da skinem glavu vrha sajle sa one kugle. Nemam polugu i prostora. Bio sam već prilično umoran i tu sam stao.

Da li znate kako se skida taj vrh sajle. Da li  postoji neka alatka ili ga jednostavno treba većom silom smaknuti sa  kugle.

 

 

 

poluge.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravis polugu sa dva srafcigera ili sa srafcigerom i papagajkama i slobodno zapni nece nista da pukne


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probaću sledećeg vikenda. Ja sam već smislio da uzmem onu stolarsku ručnu  stegu a poprečno postavim komad letve koju naslonim na onu pllastičnu kutiju.

Jedino mi nije jasno zašto je pukla,  auto star 7 godina prešao 30 k. Lagano vozim i šaltam bez ikakvog cimanja i sile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udje voda u buzir i korozija ucini svoje vremenom, nema veze sa kilometrazom i nacinom voznje.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajd jedan mali savet. Potraži problem na suprotnoj strani, tj., na biraču brzina na menjaču. Lako moguće da je čitav problem tu i da nema nikakve veze sa sajlama !

Послато са HTC Desire 626G dual sim уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkud sad birač brzina, ručica menjača  je poluga na donjem kraju preko loptastog zgloba povezana sa sajlom, pomeranjem poluge napred nazad recimo prva druga, pomera se sajla napred nazad, šta tu ima da se pokvari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na biraču brzina, na menjaču, postoje nekakve biksne koje znaju da zaribaju. Kod mene je to bio problem. Rastavljanjem i podmazivanjem, problem je rešen. Imaš 2 sajle, jedna je za I, III, V, a druga za II, IV I R. Ne mogu obe, u isto vreme da zaribaju, mislim da je problem negde drugde !

Послато са HTC Desire 626G dual sim уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druže vicente, malo si pobrkao raspored sajli. Jedna sajla je za levo-desno, a druga gura u brzine, znači napred-nazad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1.    a moze i da se  desi sa sajlama da na oko sve "stoji" a da je sajla pukla ili da je zaribala ako se raskuslja.u svakom slucaju treba prvo proveriti kod biraca 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na ispravci druže Dežurni. Hteo sam da kažem da problem ne mora isključivo biti u sajlama !uploadfromtaptalk1478533387361.thumb.jpg

Послато са HTC Desire 626G dual sim уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prošli put sam stao kad nisam mogao da skinem ovu glavu od sajle sa kuglastog zgloba na ručici menjača. Gledajući slike na netu našao sam ovu gde se vidi da u teflonskom jezgru ima neki kanal koji olakšava skidanje. Kada legneš na parkingu ispod kola nema šanse da bi to video.

Kupio sam sajlu u AP sportu, ništa na njoj ne piše osim rukom ispisan brojčani ap kod na nalepnici, ono što me brine je što je ta glava na sajli primetno manja od ovih na slikama i na samom vozilu. Prodavac me ubeđuje da je to sigurno to i da ništa ne brinem. Čekam da stane ova kišurina pa da na parkingu legnem ispod kola. 2 dana koristim gradski prevoz i već sam popizdeo.

:D

 

 

glava.JPG

Edited by yayaki

Share this post


Link to post
Share on other sites

GOTOVO

Sajla je pukla na strani menjača na spoju sajle i metalne cevčice u koju sajla ulazi. Nema tragova korozije, radi se o grešci u procesu proizvodnje, verovatno je pertlovana većom silom što je dovelo do zamora materijala. Nadaj te se da je na vašem puntu ugrađena neka druga serija sajli u suprotnom strefiće vas isto kao i mene.

Rezime, ako imate kanal to je pola sata posla ako znate šta radite, a ako radite na parkingu onda traje dobrih 2 sata.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde da dam još neke informacije, siguran sam da će nekom u problemu biti korisne.

Kada vam pukne ova sajla, zavucite ruku do menjačan i pomerite rukom polugu levo ili još bolje desno da bi ste ubacili  u I ili drugu brzinu, (negde sam pokupio ovu sliku). Tako se  možete  dovući do kuće ili do nekog zgodnijeg mesta gde možete rešiti problem.

Do menjača dolaze dve sajle, jedna (ova koja najčešće strada) pokreće polugu menjača napred - nazad, tj ubacuje u I-II, III-IV, V-R. To je leva sajla na strani vozača, druga pomera drugu polugu na menjaču (gornja) levo desno. Prvo skinite kraj sajle do menjača. Skinuti akumulator i plastične obloge oko  akumulatora. Izvući limeni osigurač (pločicu) i izvaditi sajlu iz plastičnog nosača kojim je ona  fiksirana na karaseriju.

Podignuti jednu stranu dizalicom, zavući se ispod kola, i odviti torex šafove poklopca selektora brzina, Izvući klještima limenu pločicu koja fiksira bužir sajle za kućište. Sad većim šrafcigerom ili nekom polugom jačom silom smaći glavu sajle sa kuglastog zgloba.

Postaviti novu  sajlu, vodeći računa koja strana ide do menjača, usporedite sa starom sajlom.

Nova "orginal" sajla u AP sportu košta oko 5800 RSD, U nekim radnjama može da se nađe  i poljska za oko 4100 RSD, zvao sam i Boban sajle, oni repariraju za 2500 RSD i to traje 2-3 dana.

Ja sam kupio ovu poljsku.

Ovaj problem će vas po marfiju strefiti u nanezgodnijem trenutku, mada ni jedan trenutak nije zgodan, imajte ove informacije u vidu pa ćete proći  sa manje stresa.

Pozdrav svima i dabogda vam ovo nikad  netrebalo.

:D

 

 

menjacslova.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

OPET, u 3 pm, uhhh koliko sam besan, nije sastavila ni 15 k kilometara. Ovaj put pukla na strani menjača. Koja jebada skidati na ovoj hladnoći i vlazi na parkingu kada nemaš kanal.

Još više  sam popizdeo kada sam je skinuo. Govno  je napravljeno od sajle koja ima debljinu sajle na biciklu, nije ni čudo što je pukla, a kupljena u AP sportu kao sigurno kvalitetna. Uz put sam polomio i onaj  plastični poklopac od kutije gde ulazi. Sad ću da odnesem onu prvu orginal kod nekog ko pravi sajle jer sigurno će bolje da je napravi od ovih prevaranata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotovo, ali Marfi je uvek tu, toliko sam bio bisan što ovo moram na parkingu da radim po drugi put da sam na brzinu pogledao krajeve sajle i genijalno zaključio da su isti, natako krajeve na kuglaste zglobove i tek onda video  da na ne mogu da uglavim lim koji drži bužir sajle na strani kućišta ručice menjača. Onda sam morao sve da skinem popraćeno sa  svim psovkama  koje su mi padale na pamet, krajeve sajle je jako teško skinuti jednom kad ih stavite jer nema prostora za polugu.

Da skratim priču, za one koji ovo budu radili, na strani ručice menjača ide kraj sajle sa većim rastojanjem označenim na slici.

 

 

SNC00602.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...