Jump to content
FAS Goran
Woodoo

30 godina DeLoreana DMC-12 / DeLorean

Recommended Posts

DeLorean sa 4 sedišta

 

delorean 24.jpg

 

Nikada nije postojao, tj. ovaj auto je uvek imao samo 2 sedišta. U planu je bila i verzija sa 4 sedišta, ali u vreme dok se auto pravio nije odmakla dalje od prototipa jer je bila planirana za 1983, godinu, međutim fabrika je bankrotirala 1982. godine. Ali, sada je jedan vlasnik sam dodao još dva sedišta...jer nije želeo da se odrekne svog omiljenog automobila kada je dobio decu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dve vizije budućnosti - Tesla Model X i DeLorean

 

delorean tesla.jpg

 

Iako je teško reći da Tesla Model X i DeLorean liče jedan na drugog, dva automobila koja deli 35 godina ipak imaju dosta zajedničkih karakteristika. Iako je DeLorean DMC-12 automobil na benzin, proslavio se u popularnoj filmskoj franšizi ''Povratak u budućnost'' umnogome delimičnom elektrifikacijom, što je zaštitni znak Tesle. Međutim, najveća sličnost ova dva vozila koja dele nekoliko generacija su način na koji se otvaraju vrata. Takozvani sistem ''gullwing'' (galebova krila), gde se vrata otvaraju na gore, a koja je Tesla nazvala ''falcon doors''. Poenta je da i Tesla Model X i DeLorean DMC-12 nude brojna futuristička rešenja, pa ako vas interesuje, pogledajte njihov uporedni test.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prodavac DeLoreana pokušava da spasi automobilske dragulje

 

195866-delorean 002.jpg

 

Već nekoliko dana Bahami i niz američkih saveznih država, uključujući Floridu, Džordžiju, Severnu i Južnu Karolinu, izloženi su delovanju razornog uragana Dorian. Na obali talasi dostižu visinu pet metara, aerodromi su zatvoreni, nastavlja se evakuacija stanovništva. Stanovništvo pokušava da zaštiti svoju imovinu, tako i automobile. Svoje limene ljubimce ostavljaju u prostorima u koje se neće probiti voda, a neki čak parkiraju automobile u vlastitim dnevnim boravcima. Na posebno velikim mukama se našao prodavac sportskih automobila DeLorean na Floridi. Kako bi zaštitio raritetne automobile sve ih je ugurao u garažu, neke podigao na dizalice. Ljubitelje automobila ne čudi potez trgovca jer DeLorean DMC-12 je kultni sportski automobil koji je početkom '80-ih napravljen u samo 9.000 primeraka.

 

195867-delorean 001.jpg

 

Iako je brzo propala kompanija DeLorean Motor Company (DMC), automobil Johna DeLoreana je zatim stekao kultni status zahvaljujući ulozi u filmskoj trilogiji ''Povratak u budućnost''. DeLorean DMC-12 je imao prosečne performanse, ali je futuristički izgled, posebno vrata u obliku galebovih krila, automobilu doneo slavu koja traje do danas. U svetu je ostalo još 6.000 primeraka koji dostižu visoke cene na tržištu odltajmera.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

DeLorean koji je ''ugledao'' svetlo dana nakon 32 godine

 

delorean 12.jpg

 

Američke štale i garaže neretko kriju neke legendarne modele stare nekoliko desetina godina, a jedan od njih je i DeLorean koji je svetlo dana ugledao nakon 32 godine.

Kompanija DMC (DeLorean Motor Company) je između 1981. i 1983. godine proizvodila sportski model nazvan DeLorean, a bio je prepoznatljiv po gull-wing vratima i panelima napravljenim od brušenog nerđajućeg čelika te fiberglasa. Ipak, u stavarnosti se DeLorean nije mogao pohvaliti performansama i snagom, ali je ipak zahvaljujući filmskoj franšizi ''Back to the Future'' postao ikona. DMC je proizveo oko 9.000 primeraka modela DeLorean, a proizvodnja je prekinuta u decembru 1982. godine. Prema podacima iz 2007. godine postojalo je 6.500 primeraka, a koliko ih je preživelo do danas, nije poznato. Primerak o kome je reč je u štali proveo čak 32 godine, a otac i sin su odlučili da ga ''probude'' iz duge hibernacije. Ispod debelog sloja prašine je DeLorean u originalnom stanju, prešao je oko 64.000 km, a parkiran je 1986. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponovo proizvodnja DeLoreana DMC-12

 

150182-delorean 11.jpg

 

Jedan od najprepoznatljivijih automobila popularne kulture, DeLorean DMC-12 iz serijala filmova ''Povratak u budućnost'', nikada nije prestao da bude zanimljiv. Nova regulativa u SAD-u bi sada mogla omogućiti da nakon 40 godina ovaj model dobije osveženu verziju. DeLorean Motor Company je proizvođač koji se više proslavio kroz franšizu filmova nego što bi to ikad mogao da učini svojim dostignućima u proizvodnji automobila. Njihov model DMC-12 je ušao u legendu nakon što ga je 1985. kroz vreme provozao Marty McFly, a ni sada, gotovo četrdeset godina nakon što je prvi put napravljen nije izgubio na prepoznatljivosti upravo zahvaljujući legendarnim holivudskim filmovima.

 

Od tada su DeLoreani tražena roba za razne dorade ili restauracije, ali čini se da bi sasvim nova serija mogla da bude na pomolu.

U SAD-u je, naime, nedavno donet pravilnik koji omogućava proizvođačima vozila malih serija da na tržište godišnje puste do 325 automobila koji ne moraju da prolaze sve moderne procese homologacije niti da zadovoljavaju najnovije bezbednosne standarde. To će sada dozvoliti vlasnicima ponovno oživljene kompanije DeLorean Motor Company da u proizvodnju stave ''novi'' DMC-12.

 

DeLorean se vraća u budućnost

Ova ideja se kuva u DMC-u već neko vreme. U planu je da na staru šasiju stave gotovo identičnu retro karoseriju, ali da za pogon koriste moderan motor od 300-350 KS. Naravno, enterijer bi bio modernizovan, a automobil bi imao i nešto napredniju tehnologiju i elektroniku kakva je danas standard u autoindustriji. Cena novog DeLoreana bi kretala oko 100.000 dolara, a vlasnici kompanije kažu da bi mogli da proizvode jedan do dva komada nedeljno. Sada sve zavisi od toga kada će pomenuta američka regulativa stupiti na snagu, a to se očekuje kroz narednih šest meseci - pa bi nove DeLoreane, ako sve prođe u skladu sa očekivanjima, mogli očekivati na putu negde tokom sledeće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Riječki DeLorean DMC-12

 

U Rijeci smo posetili jedinog domaćeg vlasnika, a i šire, legendarnog De Loreana DMC-12 i odvezli se u budućnost na čašicu razgovora o autu u Opatiju. Potraga za retkim, egzotičnim i jedinstvenim automobilima iz domaćih garaža, našeg je novinara dovela i do Rijeke gde smo se posredstvom riječkih poznavatelja auto scene i auto entuzijasta, susreli sa 68-godišnjim Leonom Španjolom, čovekom koji u svojoj garaži drži potpuno originalan i sveže restauriran u ovlašćenoj radionici u Holdaniji - čuveni De Lorean DMC-12. 

U garaži porodične kuće u riječkom kvartu Podmurvice dočekao nas je nesvakidašnji prizor  - kao iz salona, izglancan i sveže restauriran 38 godina star kultni automobil koji je 1985. godine dobio ulogu vremenske mašine u filmu ''Povratak u budućnost'', po čemu je najviše i ostao zapamćen u popularnoj kulturi. Španjolov De Lorean DMC-12 atrakcija je na točkovima koja svakodnevno riječanima mami osmeh na lica:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ItalDesign najavljuje novi DeLorean

 

210671-delorean 01.jpg

 

Dizajnerska kompanija ItalDesign je objavila najavnu sliku misterioznog automobila sa karakterističnim gullwing vratima i natpisom ''DMC'' na prednjem delu, što očigledno nagoveštava automobil inspirisan DeLoreanom DMC-12. Uz zatamnjenu sliku novog modela ide i slika originala čiji prvi serijski primerak je napravljen 21. januara 1981. godine (za njegov izgled je inače bio zaslužan Giorgetto Giugiaro, osnivač ItalDesigna). Ovo bi dakle trebalo da bude moderna interpretacija legendarnog automobila koji se proslavio u seriju filmova ''Povratak u budućnost''. Ostaje pitanje da li ItalDesign priprema samo jedan primerak u člast 40. rođendana originalnog modela ili će možda biti napravljena i manja serija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

DeLorean kao prvi automobil

 

Miles Reynolds Cole je imao 16 godina kada je, uz pomoć i saglasnost svojih roditelja, uspeo iz Amerike u Veliku Britaniju da uveze jedan DeLorean.

Sledeće 4 godine se trudio u očevoj garaži da ga dovede u stanje spremnom za vožnju, i sada sa 20 godina to mu je prvi auto:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najsnažniji DMC DeLorean na svetu ima 630KS

 

214772-dmc 02.jpg

 

Mnogi ljubitelji filmova u kojima značajnu ulogu imaju automobili će visoko na listu najdražih staviti filmove ''Back to the Future'' i legendarni DMC DeLorean, a najsnažniji od svih primeraka ovog modela se nalazi u Kaliforniji. Do sada smo videli veliki broj sjajnih i restauriranih primeraka DeLoreana, ali zver i Kalifornije nosi titulu nasnažnijeg. DeLorean je iz fabrike izlazio sa 2.85 V6 motorom koji je razvijao 130 KS i 207 Nm  obrtnog momenta, i bio uparen sa petostepenim manuelnim ili trostepenim automatskim menjačem. Performanse nisu bile impresivne, ali stvari je promenila kompanija Otsuka Maxwell Design iz San Dijega u Kaliforniji u saradnji sa Nickom Reidom iz kompanije Reid Performanse.

 

214774-dmc 01.jpg

 

Automobil je dobio 3.3 twin-turbo V6 motor iz Kie Stinger GT sa specijalnim interkulerima, usisnicima i dva Garret turba, koji razvija 630 KS i 664 Nm obrtnog momenta. Motor je uparen sa manuelnim menjačem iz Porschea 911 (996.2) i diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem. Ovaj DeLorean sada od 0 do 100 km/h ubrzava za oko 4 sekunde, a 402 metra prelazi za 11.8 sekundi. Reid veruje da može da izvuče još više snage iz pomenutog motora.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je fabrika DeLoreana

 

218512-dmc.jpg

 

Nakon neslavnog kraha kompanije holivudski hit je DeLorean učinio svetski slavnim, a sada je postao i besmrtan. DeLorean se vratio!

 

Zahvaljujući filmskoj franšizi Povratak u budućnost ovaj auto je stekao svetsku slavu, a i danas se smatra jednim od najprepoznatljivijih i najposebnijih automobila milenijuma. Neverovatno za automobil koji nije imao čime da se pohvali, ali i automobil koji je startovao uz brojne probleme. Priča počinje i pre 1975. godine, kad je John Zachary DeLorean nakon rada na modelima kao što su Pontiac GTO i Firebird osnovao DeLorean Motor Company. Tri godine kasnije s radom započinje fabrika u Dunmurryju u Belfastu. I odmah su krenuli problemi sa finansijama, kojima je kumovala na kraju veoma loša prodaja. Kao prelomni trenutak stiže 1982. godina, kad je John DeLorean optužen za učestvovanje u krijumčarenju droge. Oslobođen je, ali DMC je okaljan i jednostavno je morao da stane s radom.

 

Ako premotamo nekoliko decenija unapred, dolazimo do Stephena Wynnea koji je DMC reinkarnisao sedištem u Humbleu u Teksasu. Proizvodnja još čeka, ali fabrika je spremna. Prvi poset u istoriji fabrike je zabeležen kamerom i objavljen na YouTube kanalu Petersen Automotive Museuma. Fabrika površine oko 3.700 kvadratnih metara je spremna za start proizvodnje, a trenutno se čeka zadovoljenje zakonskih pretpostavki za proizvodnju maloserijskih automobila. Trenutno radi kao servisni centar u kome se odjednom može obrađivati do 50 automobila, bilo po pitanju servisa ili celokupne obnove. A sudeći po zalihama, delova ne nedostaje. Uostalom, DMC dnevno šalje i do 40 paketa delova širom sveta.

 

Fabrika je nastala preseljenjem pogona iz Belfasta, a raspolaže ogromnim skladištem sa oko četiri miliona delova. Wynne je fabriku kupio još 1995. godine sa svom proizvodnom opremom i postojećim delovima. Wynne otkriva da se DMC-12 sastoji od 2.850 komponenti, a fabrika raspolaže sa oko 80% potrebnih elemenata. Među njima je i oko 1.000 slavnih vrata gullwing, navodno najskupljeg elementa na celom automobilu. Wynne planira da pokrene tri proizvodne linije. Prva je za proizvodnju karoserije, druga će proizvoditi šasiju, a na trećoj će se automobil sklapati. Pogledajte obilazak fabrike:

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

DeLorean DMC-12 sa 487 KS prodat za 243.000 dolara

 

219854-dmc 04.jpg

 

DeLorean DMC-12 bi možda bio zaboravljen u istoriji da nije bilo trilogije ''Back to the Future'' zahvaljujući kojoj je stekao veliku popularnost, a jedan primerak je prodat za čak 243.000 dolara. Reč je o DeLoreanu proizvedenom 1981. godine koji umesto 2.85 V6 motora pokreće 3.3 V6 motor iz Kije Stinger opremljen sa dva Garrett turbopunjača.

 

219855-dmc 03.jpg

 

Motor je uparen sa 6-stepenim menjačem i diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem preuzetim od Porschea 911 (996.2), a kočiona klešta su od Ferrarija 348 Challenge. Automobil ima 3-inčni centralno postavljeni dvostruki izduvni sistem, Recaro sedišta i Alpine ozvučenje.

 

219856-dmc 02.jpg

 

Giugiaro je dizajnirao panale karoserije, a 15-inčne felne su originalne. Motorni prostor nazad je izložen. Lotus je radio na šasiji i dodatno je ojačao.

 

219857-dmc 01.jpg

 

Unutrašnjost je uglavnom nepromenjena, a izuzetak je Porscheova ručica menjača, pokazivač pritiska turba i zvučnici. Klaster verovatno treba da bude zamenjen jer automobil ide mnogo brže od onog što on pokazuje. Automobil prelazi 402 metra za 11.65 sekundi, a od 0 do 100 km/h ubrzava za oko 4 sekunde. Ovaj DeLorean je čuvan u skladištu 20 godina do 2019. godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DeLorean proširene karoserije izgleda kao da će odleteti u budućnost

 

delorean lsx.jpg

 

Malo je automobila ikoničnijih od DeLorean DMC-12, a brojni vlasnici žele da ih pretvore u identične mašine onoj iz legendarne franšize Back to the Future.

Međutim, vlasnik ovog posebnog primerka odlučio je da ode korak dalje i kreira nešto potpuno unikatno. Mašina koju vidite predstavljena na SEMA sajmu automobila i automatski je privukla pažnju svetske javnosti zbog svoje posebne, unikatne opreme za karoseriju, sa nešto širim rubovima točkova napred i pozadi. Rezultat čitavog projekta predstavlja DeLorean koji ne liči ni na šta što smo do sada mogli videti. Na videu koji je nastao tokom događaja, vlasnik ovog automobila otkriva kako je kupio spašeni DMC-12C, koji se ujedno ispostavio i kao najjeftiniji dostupan u SAD, iskoristivši ga za svoj projekat. Kompletiranje posla zahtevalo je šest meseci, u okviru kojih su nastali novi eksterijerni paneli i jedan od najintrigatnijih aspekata novog dizajna, 3D štampani LED farovi i prepoznatljive štopaljke.

 

 

Po pitanju pogonskog sklopa, tjuneri su se odlučili da odbace ozloglašeno nepouzdani V6 agregat zapremine 2.25 litara, koji je originalno dolazio sa ovom linijom, zamenivši ga sa LSX V8 motorom zapremine 5.3 litara i parom turbina, smeštenih ispod njega i na svega nekoliko centimetara od tla. Ovo verovatno nije najefikasnija postavka, ali vlasnik ovog DeLorean modela tvrdi da je njegova njegova postavka u drugom planu i da ga je on gradio kako bi izgledao moćno, a ne zbog visokih performansi. Ova V8 mašina je uparena sa transmisijom dobijenom iz Porsche 911 modela (996)...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

topgear.jpg Top Gear: DMC DeLorean

 

Elegantan, oštrih ivica i istinski svemirski DMC DeLorean bio je izvanredan u svakom pogledu. Ali da li je bio dobar auto?

Chris Harris se osvrće na filmski superstar automobil tokom njegove 40. godišnjice, u novoj epizodi Top Gear-a:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen DeLorean EVolved

 

dmc ev.jpg

 

Objavljen je novi najavni video sportskog automobila sa karakterističnim gullwing vratima, kao nagoveštaj novog projekta, moderne verzije DeLoreana DMC-12. Treba podsetiti da je prvi serijski primerak originalnog DeLorena napravljen 21. januara 1981. godine kao i da je za njegov izgled bio zaslužan Giorgetto Giugiaro, osnivač Italdesigna. Ovo bi trebalo da bude moderna interpretacija legendarnog automobila koji se proslavio u seriju filmova Povratak u budućnost. Premijera se očekuje kasnije ove godine, a najavljeno je i da će automobil imati električni pogon.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

DeLorean EVolved najavljen za avgust

 

dmc ev.jpg

 

Italdesign i DeLorean su potvrdili da će sportski automobil sa karakterističnim gullwing vratima, moderna verzija DeLoreana DMC-12, doživeti premijeru 21. avgusta, tokom ovogodišnjeg izdanja događaja Pebble Beach Concours d'Elegance u Americi.

Treba podsetiti da je prvi serijski primerak originalnog DeLorena napravljen 21. januara 1981. godine kao i da je za njegov izgled bio zaslužan Giorgetto Giugiaro, osnivač Italdesigna. Ovo bi dakle trebalo da bude moderna interpretacija legendarnog automobila koji se proslavio u seriju filmova ''Povratak u budućnost''. Osim najave da će automobil imati električni pogon drugih konkretnih detalja za sada nema.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni DeLorean najavljen za 18. avgust

 

de lorean ev.jpg

 

DeLorean Motor Company najavljuje da će koncept njihovog novog sportskog automobila doživeti premijeru 18. avgusta, nakon čega će tri dana kasnije biti prikazan i na događaju Pebble Beach Concours d'Elegance u Americi.

 

Treba podsetiti da je prvi serijski primerak originalnog DeLorena napravljen 21. januara 1981. godine kao i da je za njegov izgled bio zaslužan Giorgetto Giugiaro, osnivač Italdesigna. Mada se ranije očekivalo da će ovo biti moderna interpretacija legendarnog automobila koji se proslavio u seriju filmova Povratak u budućnost, najnovija teaser slika nagoveštava potpuno drugačiji dizajnerski pristup. Osim najave da će automobil imati električni pogon, drugih detalja za sada nema.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju DeLorean DMC-12 koji je bio u skladištu od 1986. godine

 

delorean 4.jpg

 

DeLorean DMC-12 je stekao slavu zahvaljujući filmu ''Back to the Future'', a jedan primerak je u skladištu još od 1986. godine. DeLorean je usred dramatičnog oživljavanja, a dok se čeka ostvarenje ambicioznih električnih planova, DMC-12 ostaje jedna od naintrigantnijih priča automobilske industrije.

 

delorean 3.jpg

 

DMC-12 se proizvodio između 1981. i 1983. godine, a dizajnirao ga je Giorgetto Giugiaro. Bio je to jedini model koji je u to vreme proizvodila kompanija DeLorean Motor Company, a poznat je postao zbog pojavljivanja u filmovima ''Back to the Future''.

 

delorean 2.jpg

 

Primerak na fotografijama se prodaje na Floridi po ceni od 98.000 dolara. U opisu oglasa se navodi da je automobil prešao svega 8.000 kilometara pre nego što je parkiran u klimatizovano skladište 1986. godine. Zbog toga se nalazi u savršenom stanju, a kako bi se pripremio za prodaju, zamenjena je pumpa goriva, svećice, filter ulja, sistem dovoda goriva i rashladna tečnost, dok je rezervoar goriva detaljno očišćen. Kočiona klešta su reparirana, a unutrašnjost je dobila novi plafon.

 

delorean 1.jpg

 

Automobil je toliko originalan da su na njemu čak i Goodyear gume iz 1981. godine. Karoserija je u sjajnom stanju, dok u unutrašnjosti ima tek nekoliko pukotina i nabora na crnoj koži.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DeLorean Alpha5 debitovao u Pebble Beach-u

 

dlr03.jpg

 

DeLorean Alpha5 je predstavljen u maju, a sada je upriličen i njegov javni debi u Pebble Beach-u.

DeLorean je privukao pažnju ''oživljavanjem'' modela poznatog po filmovima ''Backt to the Future'', a reč je o električnom automobilu, coupe-u elegantnog oblika sa masivnim gullwing vratima. DeLorean je pokazao još tri koncepta koja su izazvala kontroverzu u svetu automobila. Kompanija je kreirala rendere ''generacijskih konceptnih vozila'' Alpha2, Alpha3 i Alpha4, i predstavila ih je kao zamišljeni timeline u kojem DeLorean zapravo nije bankrotirao. Direktor DeLoreana Joost de Vries je rekao da su koncepti kreirani korištenjem DeLoreanovih originalnih automobilskih dizajna koji su pronađeni u arhivu, i da su ''spojeni sa predstavama automobilskog dizajna u proteklih 40 godina''.

Alpha2 je sportski automobil koji se može smatrati nasljednikom stvarnog modela DMC-12, dok je Alpha3 luksuzni sedan. Alpha4 predstavlja SUV sa gorivom ćelijom vodonika.

 

dlr02.jpg

 

DeLorean je predstavio koncepte prošlog meseca, ali zasad nema informacija o eventualnim planovima za njihov razvoj dalje od rendera.

 

dlr 01.jpg

 

Što se tiče DeLoreana koji zaista postoji, Alpha5 je kreiran u saradnji sa kompanijom Italdesign, i ima potpuno funkcionalna velika gullwing vrata. Njegov električni pogon mu omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za nešto više od 3 sekunde, i maksimalnu brzinu od 250 km/h. Ovaj četvorosed ima pogon na sva četiri točka, bateriju kapaciteta 100 kWh i domet od 483 kilometra. DeLorean će proizvesti svega 88 primeraka, a cena još uvek nije poznata. Početak prodaje se očekuje u toku 2024. godine.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karma tuži DeLorean zbog ''krađe intelektualne svojine''

 

delorean 01.jpg

 

Protiv DMC-a je podneta još jedna tužba, a ovog puta od strane američkog proizvođača električnih vozila Karma Automotive.

Federalna tužba tereti četvoricu bivših radnika Karma Automotive da su ukrali poslovne tajne. U tužbi se navode imena sadašnjeg izvršnog direktora kompanije DeLorean Motors Joosta de Vriesa, glavnog operativnog direktora Alana Yuana, direktora marketinga Troya Beetza i potpredsednika brenda Neila Harrisa.

 

delorean 02.jpg

 

Četvorica su bivši zaposleni u Karma Automotive i dodeljeni su projektu oživljavanja DeLoreana pod nazivom ''Project 88''. Prema tužbi, četvorica direktora su navodno tražili investicije i osnovali novu kompaniju dok su još bili zaposleni u Karmi. Takođe su navodno koristili mejl adrese kompanije Karma i službene automobile kada su se bavili tim poslom, za šta se tvrdi da se dogodilo između decembra 2020. i februara 2022. Njih četvorica su takođe optuženi da su uskratili informacije od rukovodilaca Karma Automotive kako bi osigurali neuspeh za Project 88. Nakon što je de Vries dao ostavku u Karma Automotive, četvorica rukovodilaca su osnovala DeLorean Motors Reimagined LLC u novembru 2021. Međutim, Yuan, Beetz i Harris su ostali zaposleni u Karmi do februara 2022.

Njih četvorica su tuženi zbog kršenja ugovora, kršenja fiducijarnih dužnosti, prevara i deliktnog mešanja. Karma Automotive tvrdi i da je došlo do kršenja saveznih i državnih zakona. DeLorean Motors Reimagined prodaje automobile pod imenom DeLorean Motor Company, koja je ove godine lansirala Alpha5 EV.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...