vivicav 1 Posted August 15, 2011 (edited) Ove godine sam se odlučio za odmor u Rumuniji, između ostalog, "isprovociran" Top Gear-ovom reportažom (sezona 14, epizoda 1) o najlepšem putu za vožnju. Po njima dok nisu otkrili Transfagarašan, najlepši put je bio put kroz Alpe od Stelvia u Italiji do Davosa u Švajcarskoj. Inače, ovaj put je građen kao strateški vojni put u periodu 1970-1974. Gradila ga je vojska, potrošili su 6000 tona eksploziva, a poginulo je 40 ljudi tokom gradnje. Padom Čaušeskua i nakon otkrića od strane Top Gear-a ovaj put je postao mesto "hodočašća". Moja porodica i ja smo boravili u drugoj polovini jula u Rumuniji i mislim da je to bio idealan period za vožnju Transfagarašanom jer je uglavnom zatvoren od septembra do juna zbog obilnih kiša i snežnih padavina. Put je jako opterećen Turistima iz Evrope i svih krajeva Rumunije tako da od jurcanja serpentinama nema ništa. Najviša tačka puta je na 2036 metara nadmorske visine! Početak uspona sa južne strane. Obratiti pažnju na reklamu u pozadini Mesto gde je "provela noć" ekipa Top Gear-a:Još uvek južna strana, oko 1600 m nadmorske visine:Severna strana, atraktivnija, slike se nalaze na sve strane na internetu, na "magnetima za frižider" itd... Još malo "rumunskih" slika:Parlament u Bukureštu, druga poslovna zgrada po zapremini na svetu. Prvi je Pentagon Subota prepodne pa je parking prazan, idealno za slikanje Hunedoara, novogradnja Hunedoara, starogradnja Ovakve gume imaju kamioni u EU:Toliko za sada. U dogledno vreme, čim obaveze dozvole, biće i neki video sa Transfagarašana.... Edited August 15, 2011 by vivicav Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2502 Posted August 15, 2011 (edited) sjane slike odusevio sam se svaka cast,a koliko je ovo udaljeno od granice,tamo kod vrsca Edited August 15, 2011 by silenci Quote Share this post Link to post Share on other sites
vivicav 1 Posted August 15, 2011 (edited) Od Vršca preko grada Sibiu u Rumuniji ima oko 450 km. To bi bila vožnja sever-jug. Mi smo išli jug-sever od Curtea de Arges pa "na gore" jer smo obilazak Transfagarašana ostavili za povratak kući. Nije bitno sa koje strane se "napadne" jer lepota prirode i neponovljiv osećaj u prostoru su garantovani. Najbolje je oragnizovati se tako da se najatraktivniji deo izveze u oba smera. Mi smo na tih 50-ak kilometara najlepše deonice (ceo put C7 je dug 96 km) potrošili 5-6 sati i bilo nam je malo obzirom da smo se zaustavili oko 10 puta zbog fotografisanja i "akumuliranja" neponovljivog karpatskog pejzaža. Edited August 15, 2011 by vivicav Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irokanji 0 Posted August 15, 2011 sjajnooooo! jedva cekam da vidim jos slika Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 264 Posted August 15, 2011 Svaka čast na ideji, stvarno prelepo! Quote Share this post Link to post Share on other sites
vivicav 1 Posted August 16, 2011 Još slika ove lepote Poređane su po redosledu nastajanja:"Blokada" puta:Lepota, prostor...:Najviša tačka puta, >2000 m nadmorske visine. Čini vam se da rukom možete dohvatiti vrh. Jako čudan osećaj prilikom disanja. Takođe imate osećaj sličan blago alkoholisanom stanju...:Nešto niže od 2000m, severna strana, u našem slučaju je bio spust:Nije svima interesantno ležanje na putu, obrtni momenti, radne zapremine, kilovati... Iz kola, pogled na mesto gde su nastali prethodni snimci:Da, gore smo bili. Ovo me podseti da smo u jednom momentu videli oblak koji je vrh cepao...:Svuda prođi u Srbiju dođi I na kraju, kao u onom vicu o lavu kralju životinja i prasencetu, dok ne probam Alpe za mene su Karpati VRH! Ovde možete pogledati trejler o epizodi Top Gear-a posvećenoj ovom putu Quote Share this post Link to post Share on other sites
kole 2 Posted August 16, 2011 Rado bih se provozao ovuda. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vivicav 1 Posted August 27, 2011 (edited) Video obećan na početku... Edited August 27, 2011 by vivicav Quote Share this post Link to post Share on other sites
drvac 0 Posted October 9, 2012 (edited) Pre nedelju dana sam se vratio sa cuvenog Rumunskog autoputa preko Transilvaniskih alpi.Krenuli smo u nedelju iz Bograda dosta kasno oko 4 poslepodne. Iako do Sibiu malog sredjnovekovnog grada koji nam je bio baza ima oko 450km put je veoma dug oko 7 sati. Od Beograd do Sibiu nema autoputa sve je magistralni koji je veoma naporan za voznju posto prolazi kroz naselja i ogranicenje je 50km/h. Stigli smo u Sibiu oko 11 uvece. Smestili smo se u hotel koji smo bukirali preko neta. http://www.booking.c...nea-ela.en.html Smesten je u Centru grada veoma pritupacna cena , free wifi u sobi. Tri noci smo odseli u njemu. Sutradan smo rano krenuli ka transfagarasanu. Nekih pola sata voznje je do pocetka severne strane transfagarasana. Put je totalno ludilo i pejazas je nestvaran. Kvalitet asfalta je dobar. Put se penje na nekih 2050m gde se nalazi lednisko jezero. Tu se i nalazi tunel koji ide kroz vrh planine i izlazi na juznu stranu. Onda krece spust po i dlaje odlicnom asfaltu. Citajuci savete ljudi koji su prosli ovim putem spustili smo se do jezera gde smo se okrenuli i ponovo vratili na severnu stranu. Put na juznoj strani je veoma ostecen i nije prijatan za voznju a i generano nema se sta videti. Ceo dan smo proveli u fotkanju i snimanju puta sa go pro kamerom. Sutradan smo isli do Brasova do drakulinog dvorca Bran. Od sibiu do Brana ima nekih 150km ali se putuje standardno dugo oko 2 i jace sata. Sve u svemu lep izlet od 3-4 dana kroz Rumuniju. Edited October 9, 2012 by drvac Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1222 Posted October 9, 2012 (edited) Wow!!!!I meni je zelja da vidim taj asfalt!to nam je najblizi vozacki uzitak!A moze li kakav video sa tog cuvenog puta? Edited October 9, 2012 by Zvezdo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 18926 Posted October 9, 2012 (edited) E, sad ti i zvanicno pisem opravdani za neprisustvovanje FLCS skupu (jos i Sale da se opravda ).Super slidze, moze i video kao sto rece Zvezdo, ali baci jos neku fotku dvorca? Edited October 9, 2012 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Branko 23 1 Posted October 10, 2012 Mogao vas je drakula pojesti,cccc ,ekstra slike Quote Share this post Link to post Share on other sites
tosonije 3 Posted October 20, 2012 Svaka cast drvac za slike... full su.. ko da su slikane galaxyjem...hahahahhaIvane ja sam ga nadrljao... Salim se na akademiji sam pa nemam mogucnost stalno i kada hocu da izadjem... Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2502 Posted September 12, 2017 isao za vikend na ovaj najlepsi put i majbolji put za voznju,nisam isao sa autom ,vec sa busem preko agencije,bila mi je zelja da vidim Transfagarasan svojim ocima.Dva dana u Rumuniji,bili prvo u zamku Korvin,tj Sibinjanin Janko je najvise zasluzan za dvorac,a dosta godina je upravljao transilvanijom koja je bila pod ugarskom.Posle isli u prelep gradic Sigisoar i na kraju dana se vratili u Sibiu gde smo i prespavali U nedelju ujutru obilazak Sibiua,koji je bas lep grad i fino sredjen i posle toga pravac Trans fagarasan,prevoj,najveca nadmorska oko 2040m,mi smo samo dosli do tunela sa severne strane,a tu je na vrhu i jezero Balea zaista sjajan vikend,al sledeci put,boze zdravlja idemo autom,ovaj put je stvoren za aute ,al mislim najvise za motore 3 neshaoct, PremieRacing and shomispc reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 5714 Posted September 13, 2017 Bravo!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 6610 Posted January 9, 2018 Svaka cast, prelepo iskustvo. Ja sam isao na Transfagarasan 8. oktobra prosle godine i uhvatio nas je poprilicno velik sneg, put je bio zatvoren, tako da nisam uspeo da ga vidim i 'opipam'. Rekli su mi da je vreme tamo poprilicno ostro, i da bude snega bukvalno od kraja septembra do maja meseca, kako kad zavisi naravno. Takodje su mi rekli da budu jako velike guzve leti... mada na vasim slikama i ne vidim prevelike guzve... Quote Share this post Link to post Share on other sites
genca 2 Posted January 10, 2018 EOvo je jun mesec...bilo je snega na pretek.A ovo je sa druge strane tunela. 2 silenci and Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 6610 Posted January 10, 2018 Mora da je severina na transfagarasanu dobila inspiraciju za stihove Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2502 Posted January 10, 2018 a ja sam bio u septembru i nije bilo snega,al bilo je prohladno,2000 metara je nadmorska visina,a boze zdravlja sledeci put idem autom jer sam isao sa agencijom sa busem Quote Share this post Link to post Share on other sites
jevta 259 Posted January 11, 2018 Motorom doduše 1 genca reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 12518 Posted December 24, 2019 Ovog leta sam na brzaka odlucio... i otisao...jbg Sam .. nisam naisao nikog slobodnog ..a isao sam radnim danima...kada ima manje guzve...Ovo je moja avantura.... Transfagarasan s juga ka severu...i Transalpina sa severa ka jugu.... za ljubitelje voznje i fantasticne prirode.... predlazem ovu varijantu....uzivajte....https://autorepublika.com/2019/10/15/dvostruki-trans-iliti-putevima-dzeremija-klarksona-video-i-galerije/Sent from my SM-A320FL using Tapatalk 3 Ivan, Woodoo and silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 18926 Posted December 24, 2019 Svaka cast za putopis... Pisao sam vec, takodje mi je zelja da odvozam Transfagarasan. 4 hours ago, shuxx said: Nisam ni pomišljao da ću otići jednog dana, činilo mi se daleko… A uopste nije . Npr. od BG do mesta Sibiu koji moze da posluzi kao baza za obilazak Transa sa severne strane je samo 450 km, doduse magistrale. Ili nekih 270 km iza Temisvara. 4 hours ago, shuxx said: Interesantno je da kada sam polazio, i rekao nekim starijim od mene kuda idem, pitali su me „Šta ćeš kod tih *igana?“, a Rumunija je ostavila veoma dobre utiske, u svakom pogledu Uglavnom ljudi koji ne vide dalje od svog nosa... Slicno sam slusao i za Tursku, Egipat i jos neke drzave - a svuda doziveo samo lepa iskustva i ostao bogatiji za dodir sa ljudima i kulturom razlicitom od nase. 4 shuxx, silenci, MS PK and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markopanda 3 Posted December 24, 2019 Oooo pa ovde ima i bajkera :D. Ja sam bio i ove godine i 2016. Fantasticna zemlja, dobri putevi i jeftina. Alpi za sirotinju 2 silenci and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 18926 Posted January 4, 2020 1 minute ago, Ivan said: Inace, ako je neko zainteresovan, patrola dobrim delom moze da posluzi za odlazak na cuveni Transfagarasan. Sibiu je recimo vece mesto na gore opisanoj ruti, koje moze da posluzi kao baza. A iza koga na nekih 40 km (opet ka Brasovu) sledi odvajanje i penjanje Transfagarasanom. https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/80188-patrola-do-rumunije/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 18926 Posted July 20 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites