Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Neke stvari u vašim kolima mogu biti jednako opasne kao i prepreke na putu

Recommended Posts

putovanje.jpg

Kad ovog leta krenete na put, upamtite ovo: neke stvari u vašim kolima mogu biti jednako opasne kao i prepreke na putu.

Instrument tabla

Široko korišćena hemikalija koja sprečava paljenje delova kola, poznata kao HBCD, može imati štetne efekte po vaše zdravlje. Studija objavljena 2009. godine u časopisu Enviormental International pokazala je da se ova toksična supstanca može naći u prašini na instrument tabli i volanu, što znači da je vozači često udišu.

Zaštitite se: Usisivajte svoj automobil barem jednom nedeljno, ili kupite portabl HEPA filter za vazduh. Osim prašine pokrivene sa HBCD, ovaj filter pročišćava i alergene.

Unutrašnji vazduh

Onaj ugodni miris novog auta dolazi od sveže farbe, tapa­ci­runga, dezodorana­sa i plastike iz unutraš­njosti kola. Ali ta prijatna aroma ima svoju cenu: tajvanska studija iz 2007. godine pokazuje da zapravo udišete potencijalno kancerogene isparljive hemikalije poznate kao isparljive organske materije (IOM).

Zaštitite se: IOM ostaju u vazduhu dugo nakon što nestane miris, a njihov nivo se povećava kada se auto zagreje. Stoga, birajte parking u hladu. Ako je parkiranje na suncu neizbežno, Centar za ekologiju u Mičigenu savetuje da koristite zaštitni pokrivač za stakla, kao i da ostavite prozore malo otvorene, da otrovna isparenja mogu da izlaze napolje.

Muzika

Nije pametno da odvrnete radio do daske, to može biti opasno za vaše srce, navodi se u istraživanju sprovedenom 2009. godine u Južnoj Koreji. Istraži­vanje je pokazalo da su muškarci koji su se redovno izlagali buci jačoj od 85 decibela, nakon devetogodišnjeg perioda imali značajno viši sistolni krvni pritisak od onih koji su bora­vili u tihim okruženjima. Maksimalni nivo zvuka koje proizvode stereo uređaji u kolima često prelazi 100 decibela, piše Mens´s Health)

Zaštitite se: Obični razgovor ima nivo oko 60 decibela, što je bezbedno i kod dužeg izla­ganja, navodi se u izveštaju Nacionalnog instituta za zdravlje SAD. Predlažemo da u svom autu izvedete zvučni test: odvrnite svoju omiljenu muziku do daske i za to vreme pričajte uobičajenom jačinom glasa. Sada polako utišavajte muziku sve dok jasno ne čujete svoj glas.

Tempomat

Uključivanje tempomata (uređaja za automatsko održavanje brzine) može usporiti brzinu reakcije čak za pet sekundi, navodi su u ovogodišnjoj nemačkoj studiji, u kojoj su test vozači dovođeni u nepredviđene situacije u magli, ili u krivinama.

Zaštitite se: Tempomat uključujte samo na dugim ravnim deonicama i po sunčanom danu. A i kada ga uključite, držite oba stopala na podu, spremni da zakočite ako je neophodno.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm da , i ostavljeni prozori da se auto luftira od opasnih materija :) pa taman bi presvisla od nadgledanja istog :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma nek on meni zamirise nov pa cemo da osetim cari tih studija o stetnosti :D

Ne da bi se slatko nashmrkao neke nove Delte recimo... :unworthy:

Edited by bglion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kinezima smeta ''miris novog automobila'', Ford hoće da ga ukloni

 

ford_territory 111.jpg

 

Američki proizvođač želi da iz vozila koja prodaje u Kini ukloni karakterističan miris koji se oseća u novom automobilu, kako bi udovoljio tamošnjim kupcima. Znali smo da Kinezi obožavaju limuzine - naročto one produžene, a sad smo saznali i da se kupcima automobila u toj zemlji ne sviđa miris koji se oseća u novim vozilima. U stvari, mnogi Kinezi ga jednostavno ne podnose, piše ''Detroit Free Press''. Prema istraživanju koje je u 2018. sproveo ''J.D. Power'', više od 10% vozača u Kini požalilo se da im smeta ''miris novog automobila''. Ova kompanija navodi da je ''neprijatan miris u putničkoj kabini vozila jedan od najvećih problema na kineskom tržištu automobila''. Poređenja radi, ''J.D. Power'' iznosi podatak da je na drugom mestu po značaju prevelika potrošnja goriva na koju se žali upola manje vozača u Kini.

 

ford_territory 11.jpg

 

Takozvani ''miris novog automobila'' nastaje zbog jedinjenja organskog porekla koja se koriste u izradi enterijera vozila, kao i usled upotrebe hemikalija za pričvršćivanje i zaptivanje određenih delova automobila. Kako bi rešio ovaj problem, američki Ford došao je na ideju kako da eliminiše miris novog automobila iz tek napravljenih vozila. Ako ste pomislili da je u putanju neko revolucionarno tehnološko oktriće, prevarili ste se. Reč je običnom izlaganju automobila sunčevoj svetlosti, uz dodatak par trikova. Zamisao je da se nov auto ostavi parkiran ''na suncu'', širom otvorenih prozora, dok je motor uključen a grejanje i ventilacija uključeni na maksimum. Ovaj proces, smatraju u Fordu, rešiće problem mirisa koji smeta vozačima u Kini. U toj kompaniji kažu da je ideja došla kao rezultat godina istraživanja, ali da razmatraju i druge opcije. Interesantno je da, prema ispitivanjima, ''miris novog automobila'' uopšte ne smeta zapadnjacima, čak je i omiljen u SAD.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/20/2018 at 11:31 PM, MS PK said:
Ja ga ne podnosim nikako. Odmah mi se smuci

Tebi se izgleda i od mirisa novih delova smuči, zato i ugrađuješ isključivno polovne delove kod sebe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li muzika u kolima dekoncentriše ili opušta vozače?

 

mercedes-benz-glc 1111111.jpg

 

Bez obzira na to da li volite Stravinskog ili Baha, rok ili pop muziku, dve trećine nas sluša muziku kada smo za volanom. Razlozi za slušanje muzike tokom vožnje variraju od čoveka do čoveka, ali ankete uglavnom pokazuju da vozače muzika opušta i pomaže im da se opuste, dok istovremeno smanjuje nesnosnu saobraćajnu buku i ubija monotoniju vožnje po autoputu, piše Autoexpress.

Međutim, uvek kada se načne ova tema, postavlja se pitanje da li muzika može i da dekoncentriše vozače? U poslednjoj deceniji, razlozi za dekoncentraciju se uglavnom kriju iza mobilnih telefona i moderne tehnologije. Što se tiče muzike, istraživanja su se uglavnom svodila na to da li je laganija muzika pogodnija za vožnju od one koja ima brži tempo i koja je, po pravilu, bučnija. Neka istraživanja su pokazala da kada se sluša muzika sa bržim ritmom, vozači voze nešto brže nego kada je u pitanju sporiji ritam.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...