Jump to content
Goran
neshaoct

Automobilsko tržište Srbije

Recommended Posts

Cifra je mozda negde na pola puta u tim partnerstvima.
Ali ajd, nek bude 22.500 auto.
A kad trazis popust da ti daju na 24.000, oni ti daju patosnice

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Toyota oko "beskamatnog finansiranja" nastupa zajedno sa Raiffeisen leasingom.

A na sajtu Raiffeisen leasinga je dat reprezentativni primer lizinga baš na 5 godina, indeksiran u EUR ( isto kao u ponudi na sajtu Toyote ), iz kog primera vidiš da je kamata 5,99%, a da ćeš na tamo navedeni primer i iznos finansiranja od 18.750,00 EUR imati trošak:

- kamata 2.994,00 EUR

- PDV na kamatu 598,80 EUR

- naknada za odobrenje zahteva 1% ( znači, na onaj deo od 18.750,00 to je 187,50 )

- PDV na tu naknadu 37,5,

što je ukupan trošak od 3.817,80 ( za neto finansiranje od 18.750,00 ), iz čega sledi da bi za neto finansiranje od EUR 12.000 ( što je 64% u odnosu na 18.750 ) taj isti trošak bio 2.443,39 evra.  

"Reprezentativni primer za finansijski lizing za kupovinu novih vozila, indeksiran u EUR, fiksna kamatna stopa

Predmet lizinga    PUTNIČKO VOZILO
Cena vozila sa PDV    25.000,00 EUR
Učešće 25% od bruto cene( PDV + Učešće 10% od neto cene)    6.250,00 EUR (2.083,33 EUR + 4.166,67 EUR)
Iznos neto finansiranja    18.750,00 EUR
Period finansiranja (u mesecima)/broj rata lizing
naknade    60
Nominalna kamatna stopa (godišnja fiksna)    5,99%
Mesečna rata (60)    362,40 EUR
Ukupna vrednost ugovora    23.827,33 EUR
Efektivna kamatna stopa (na dan 20.01.2025.)    10,22%
Ukupna kamata    2.994,00 EUR
Drugi troškovi koji padaju na teret korisnika lizinga
Troškovi obrade zahteva sa PDV    250,00 EUR
PDV na kamatu    598,80 EUR
Kasko osiguranje, godišnja premija*    688 EUR
Trošak menice    50,00 RSD
Trošak Osnovnog izveštaja Kreditnog biroa    246,00 RSD
Naknada za upis u registar APR bez PDV    5.740,00 RSD
Naknada za ispis iz registra APR bez PDV    1.150,00 RSD
Ukupna uplata pri zaključenju ugovora (2+13+16)    7.100,90 EUR
Zaduživanje u dinarima koje je indeksirano u stranoj valuti (EUR) nosi sa sobom valutni rizik    
*Pretpostavljeni troškovi kasko osiguranja su obračunati na bazi tekućih premijskih stopa
kod Wiener Stadtische osiguranja"

Ta pola pola je dobra ponuda. Znam par ljudi koji su prelomili i uzeli toyotu zbog toga i ako mogu da plate sve odjednom.

15 hours ago, Woodoo said:

Ja ti napisah koliko uvoznik plaća bilo kojoj lizing kući za taj iznos finansiranja, ne tačno u evro, otprilike ali bez velikog odstupanja. Toliko ga košta.

Kada sam polovinom 2022. uzeo posl. Jaris, postojalo je za njega "beskamatno finansiranje" u iznosu od 7.000 evra ( na 3 godine ), a u cenovniku je imao "akcijsku cenu" 16.990 ( za 1,5 Stella ).

Kao i sada, tada je "beskamatno finansiranje" išlo preko Raiffeisen leasinga ili banke.

Tada je za lizing indeksiran u EUR fiksna na tržištu svuda kamata ( ako izabereš fiksnu ) bila 2,5 %.

Čim sam rekao prodavcu da ne želim to "Toyota beskamatno finansiranje", prodavac reče da je u tom slučaju cena vozila niža za 800 evra.

Znači, za "beskamatnih" 7.000 je tada "vredelo" 800 evra ( uz tada vladajuću tržišnu kamatu od 2,5% ).

A danas je na tržištu prosečna visina te kamate veća za oko dva i po puta. I ne vidim ekonomski način da se danas primeni ista proporcija kao u 2022. godini, kada je cena novca na tržištu bila oko 2,5 puta manja. 

Mada uvek imaju i žive (neplasirane) EUR milione na svojim posl. računima, da bi finansirale kupovinu dobara ( pa i automobila) koje potom daju na finansijski lizing, lizing firme podižu komercijalne kredite i to revolving kredite obezbeđene 100% depozitom  (onim milonima koje imaju). I ta kamata je čist trošak za lizing firme. Trošak koji za njih svakako nastaje.

Početkom 2022. godine su krediti koje su uzimale lizing firme bili bukvalno smešno jeftini ( što je bilo logično, jer je 6M Euribor na početku 2022. bio negativan, -0.546 ). Novac je bio jeftin maltene kao nikada.  

I zato je tada i lizing kamata bila smešno mala ( meni je 2,5% na posl. Jaris iz 2022. ).

Ali, danas prosečna fiksna kamatna stopa za komercijalne kredite koje uzimaju lizing firme u Srbiji se kreće u rasponu od 3% do 4% za kredite u evrima ( što je i logična visina, jer je 6M Euribor trenutno oko 2.146 ). 

A na ono što potom plasiraju kroz zaključene ugovore o lizingu, lizing firme sada naplaćuju kamatu u rasponu od 5,5 do 6,5% (neko uzima i 7%).

I ja ne vidim način da lizing firma koja daje "beskamatno finansiranje", da danas u svom odnosu sa uvoznikom zanemari da su se lizing firme zadužile po stopi kamate od čak 3-4% da bi nekom dale Toyotu na lizing bez kamate. Nikako to ne mogu biti iste relacije kao početkom 2022. godine. Samo pogledaj odnos 6M Euribora tada ( -0.546 ) i sada ( 2.146 ).

On 2/16/2026 at 11:09 AM, sokratbg said:

Ta pola pola je dobra ponuda. Znam par ljudi koji su prelomili i uzeli toyotu zbog toga i ako mogu da plate sve odjednom.

Dobra je kao i svaka druga takva ponuda jer tako posredno saznaš koliko auto može niže kada sam sebi obezbediš finansiranje (a ne koristiš to "beskamatno" koje nudi prodavac).

Pomenuto je da Toyotu taj "beskamatni" košta 1.300-1.400 evra u primeru konkretnog modela automobila. Kako bi uvoznik to mogao da plati banci umesto kupca (a kupcu ide sa marketing pričom kako je to eto "beskamatni"), podigne ce cena auta za barem toliko.

Kada dođe kupac koji može da plati auto kešom i vidi tu priču oko "beskamatnog", treba da traži auto jeftinije jer ne ide preko tog "beskamatnog", ne ide preko finansiranja koje mu je "obezbedio" uvoznik.

Koliko jeftinije?

Kupac ne zna dogovor uvoznika i banke, ali lako može da pretpostavi da uvoznik nije napravio dogovor po uslovima sa sajta banke, već da je dobio povoljniji tretman (manju kamatu) od toga. I to je eto razlika između računica koju postavlja @moron i koju kaže @Woodoo.

Kupci koji žele da plate auto odjednom svojim novcem, tada (kada postoji "beskamatni" u ponudi) treba pod obavezno da traže manju cenu za taj auto jer je prodavcu svejedno da li auto prodao za npr. 22.500 od čega 1.400 ide banci, ili za 21.100 kešom kupca jer u oba slučaja prodavcu ostaje istih 21.1k evra.

Ovo jednako važi i ako taj kupac ne plaća kešom, nego kreditom/lizingom koji je sam sebi obezbedio (jer prodavac i tada dobija keš, tj. sav novac odjednom). I tada treba da traži nižu cenu za auto...

Poenta je da si sam sebi obezbedio finansiranje, nebitno da li je keš/kredit/lizing.

Edited by neshaoct
dopuna

Mozda neko  moze da preskoci prodavce iz salona mozda moze da dobije taj popust. Ali ako bi to bilo na izvolte potkopalo bi tu celu marketing kampanju pola pola. Svako ko se bavi nekim poslom zna da besplatna pozajmica ne postoji. E sad i trenutna situacija ide u prilog odlozenom placanju, inflacija, rat u Ukraini itd.

Nije to na "izvol'te" jer najveći broj kupaca stvarno pomisli da je to beskamatni kredit.

Naravno da prodavac neće potrčati da kaže da cena može dole za toliko i toliko ukoliko kupac sam sebi obezbedi finansiranje (keš/kredit/lizing... svejedno), ali to kupac treba sam da zna.

Kao punoletan čovek sam treba da zna da ne postoji beskamatni kredit, već da je trošak tog finansiranja koje nudi prodavac već uključen kroz veću cenu auta (nego što bi inače bila bez te priče sa "beskamatnim")...

Fora je pravilno oceniti koliki je trošak za prodavca ta priča sa "beskamatnim" na taj konkretan model automobila, jer ako se pretera (traži previše popusta misleći da uvoznik ima dogovor sa bankom pod uslovima navedenim na sajtu), onda će teško kupiti taj auto...

Edited by neshaoct
dopuna

Veoma cesto tu kamatu placa uvoznik pa nije moguce obezbediti popust kod dilera jer diler nije taj koji je napravio dogovor sa bankom ili lizing kucom. Takodje, ponekad uvoznik jednostavno nije spreman da odobri popust u iznosu kamate zbog svojih internih procedura. Do pre koju godinu je Kia kod nas imala u cenovniku naveden dodatni popust ukoliko kupac sam odabere svoje finansiranje. Te opcije finansiranja su interesantne kupcima, nisu ih prodavci uveli zbog sebe. Kupce jednostavno vise "radi" rata nego cena vozila ili popust. U praksi dokazano. 

2 hours ago, igor0511 said:

Jel' se meni cini ili su ove godine malo osetniji popusti konacno?

Po mom razumevanju, kao još neki, Škoda je istovremeno naduvala cene i onda dala i "sajamske popuste".

Većina ostalih se uglavnom "ubi" nudeći fejk "beskamatno finansiranje" :) 

1 hour ago, italiano said:

@moron

Video sam to pre neki dan na Insta.

Jedva cekam sajam, mozda padne Karoq, samo da je SUV, naravno...:zorro:

@igor0511

U pravu si, kineze dele za dzabaka :D

Bolja je ponuda bio Karoq dok je postojao u opremi Selection Plus, odnosno, uz Plus dodatak:

- Light pack: Dinamička kontrola svetlosnog snopa sa cornering svetlom AFS 1, unutrašnje osvetljenje poda napred i pozadi, LED matrix farovi, 2 svetla za čitanje napred, unutrašnje ambijentalno osvetljenje tip 2, poor weather light, cornering light i highway light, multifunkcionalna kamera

- Enterijer Lodge: ECO funkcija, dekorativne lajsne, driving profile selection, comfort prednja sedišta, enterijer Selection LODGE presvlake štof, hrom paket tip 2
- Technology 8“ Navi Plus: Virtuelni kokpit, navigacioni uređaj Amundsen + Web radio, comfort telefoniranje, bluetooth, wireless charging
- Aluminijumske felne Scutus 7J x 17“
- Parking pack: Prednji i zadnji parking senzori, zadnja kamera
- Design pack: Svetli krovni nosači, lajsne na pragovima vrata napred, zadnji spojler, svetle dekorativne lajsne.

VIdeh Tucson sa panoramom tokom sajma za 28990e. To zvuci kao bas ozbiljan popust.

Izgleda da se ipak malo trziste prilagodjava cenama

Taj nivo opreme nema "Highway Driving Assist".

A da bi imao to kod Tucsona, treba ti najmanje 34.990 ( treba ti IMPRESSION oprema, ali, mora istovremeno biti i DCT varijanta)

Posted (edited)

@moron i dalje nije dzabe, ali s obizrom sta je pre 3 godine moglo da se dobije za te pare ovo je ozbiljna promena :D

Pre 3 godine je entry QQ bio oko 30 000e, Tucson bio oko 36 000e sa prilicno nezanimljivom opremom za mene.

Video sad da ima grejace volana I sedista u ovoj opremi, bas sam se iznenadio.

Edited by igor0511

Poslao sam "prigovor" jednom lizingu povodom reklame za "beskamatno finansiranje".

Nemam ni najmanje dileme da će "prigovor" biti odbijen, ali, baš me interesuje kako će to da obrazlože ...

Posle ću da "upitam" i NBS šta oni "misle" o načinu kako se reklamira taj "proizvod".

5 hours ago, moron said:

Poslao sam "prigovor" jednom lizingu povodom reklame za "beskamatno finansiranje".

Nemam ni najmanje dileme da će "prigovor" biti odbijen, ali, baš me interesuje kako će to da obrazlože ...

Posle ću da "upitam" i NBS šta oni "misle" o načinu kako se reklamira taj "proizvod".

Svaka čast na potezu. :thumbup:

On 3/18/2026 at 3:38 PM, italiano said:

@moron

A ako uzmem Kamiq onda bas i nece...

Simply clever! :D

Jesi li bliže odluci šta kupuješ ?