Jump to content
Goran
neshaoct

Automobilsko tržište Srbije

Recommended Posts

Imao sam do sada nekoliko automobila koji su bili u fabričkoj garanciji. Nekim od njih je zatrebala i "garantna podrška" ( ne svima ) i neki deo da se poruči radi zamene. 

Sa 307 sam "mečku rodio" oko problema sa oscilacijom napona i na kraju je ( posle par odlazaka u servis Verana ) dijagnostikovano gde je problem i menjan je alterrnator. Ne mogu sada da pouzdadno kažem koliko sam čekao da on stigne, ali, potrajalo je, barem mesec dana.

Sa 308 SW sam u garanciji imao kvar roletne panorame i čekao sam novu roletnu možda i preko mesec i po dana. Sreća, bilo proleće. O trošku garancije mi trebao i neki "djoka" na zadnjoj osovini ( neki "prigušivač vibracija" ili šta već, ne sećam se više ), čekao 2-3 nedelje.

Sa CRV-om mi u garanciji trebao hladnjak klime. Stigao za 10-ak dana. Iz Nemačke, sa centralnog skladišta Honde za Evropu.

Za ostala vozila mi nisu bili potrebni delovi za poručivanje. 500L je ipak bio vozilo bez greške :) A ni Jazz se do sada nije kvario.

A kada je kolega nedavno imao "mali karambol" na poslovnom Yarisu iz 2019, svi delovi su stigli u servis takodje za 10 dana od dana poručivanja. Ali, zbog abnormalnog kašnjenja sa zapisnikom MUP-a ( preko mesec i po ), procedure sa osiguranjem, čekanja na slobodan termin u servisu, kao i trajanja same opravke, vozilo je bilo van funkcije preko 3 meseca ( od 28.06. do 02.10. ).   

Sve u svemu, mislim da na tržištu Srbije garantna podrška i koliko ćete čekati na neki deo ili opravku, najviše zavisi samo od puke sreće. Ili nesreće. Nema to veze sa Azijom, Evropom ili nečim trećim.

Ironija je da se ovde, na zalost, jos uvek i dalje 'hvatamo' za aute stare 12-15+ godina starosti koje sa ili bez osnova za sve ili neke njihove boljke, kao pouzdane. 

Juce komsija udario autom u drugi auto koji je vozila devojka, a koja je proletela kroz znak Stop. Ona kriva, auto joj star mesec dana. Njegov je Daewoo Espero, malo je reci da 'mlad' sa 27g starosti.

Kaze on, pouzdan, ne kvari se nesto, MPI 1.8, sa plinom, 250k presao (moj Bravo ce da ga stigne jos malo), velik auto. Udar onako, nije bio slab, njen auto ozbiljno deformisan spreda jer je branik klasika plastika sa pur penom i gro senzora a Daewoo sa sasijom..

Moralna dilema je da li opravljati i voziti auto kome je upitna ispravnost bilo kojeg Airbaga i mala verovatnoca izdrljivosti konstrukcije pri pravom sudaru zbog 'pouzdanosti' ili ce da razmotri kupovinu Nuova Bravo, opet ne tako mladog auta ali svakako mladjeg i sigurnijeg od pomenutog Daewooa. 

A onda otvoris oglase za porodicna auta u nadi za nekom modernijom tehnologijom, tipa 2018+ do 75k predjenih i 15k eura i skontas da ti je izbor skoro pa mizeran, odnosno preplavljen vec pomenutim 1.2puretech, 1.5bluehdi, 1.2,1.4, atmosfercima, tsi motorima i da jedva dobacis do nekog laznog/prividnog C segmenta. Jasno, moras da cekas da nesto izleti ali skoro momentalni osecaj je da se smoris, shvatajuci da 15k eura je maltene 'dobar dan' za pojedine salone automobila, a ne da isti kupis. 

Onda se okrenes svom cumurasu na parkingu, odrzavanom kako moze i dolikuje jednom gradskom autu sa tu i tamo oziljcima od gradskog parkiranja (ili ucenja drage osobe, kako kome sta zapadne, nekom i oba) i cekas neki malo bolji trenutak, dok te povremeno prolazi kriza Need for speed-a za ugradnju LED osvetljenja ili bar poliranja farova :lol:

Ima za soma evrica daewoo leganca velik autic nije mu lose stanje i godinu ipo stoji na trgovini , sta li kolega @MiloshBg misli o modelu ? Kakve su mu ... vodjice ventila i gumice? Vredi li te pare? Treba mi tako nesto za ceger auto :lol: salim se legendo , bilo je jace od mene:lol:

Edited by nemanja84bg

Evo kod mene na Zapadu Bačke dva Lamborghinia i jedan RR Culunan,napr. ...

Mogu da mislim kako je u Beogradu i Novom Sadu...