Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Automobilsko tržište Srbije

Recommended Posts

U januaru 2017. u Srbiji prodato 1.716 novih automobila

 

fiat%20st.jpg

 

Prodaja novih automobila u Srbiji nastavlja da raste. Posle veoma dobrih lanjskih rezultata, kada je zabeležen rast prodaje veći od 22 odsto u odnosu na 2015, i prvi mesec ove godine obradovao je uvoznike. Prema izveštaju Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova, u januaru je prodato 1.716 vozila, što predstavlja rast od 25.7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Najprodavaniji brendovi su ponovo Fiat sa 313 vozila, Škoda sa 292, i VW sa 202 prodata automobila. Dobro su poslovali i Opel, koji je prodao 108 automobila, i južnokorejski Huyndai, sa isporučena 102 automobila. Potom sledi Ford koji je prodao 98 vozila. I dalje se dobro prodaju Dacia modeli, pa je tako u januaru prodato 89 vozila rumunske kompanije koja je pod okriljem Renoa doživela izuzetan preporod. Renault je prodao u prvom mesecu ove godine 77 vozila, a japanska Toyota 50. I prodavci luksuznih brendova imaju razloga za zadovoljstvo. Audi je prodao 44 nova automobila, BMW 32, Mercedes 30, Land Rover 30, Volvo 10, a Porsche 5 vozila. Treba napomenuti da su ovo nezvanični rezultati prodaje koje Srpskoj asocijaciji uvoznika dostavljaju sami uvoznici.

 

''Zato je i teško komentarisati ove podatke'' - kaže, bez dlake na jeziku, Milan Belin, direktor kompanije ''Reno-Nisan Srbija''. ''Tek kada stigne izveštaj MUP o registraciji novih automobila biće jasno da li je opet neko prijavio više prodatih vozila od stvarnog stanja.'' Belin kaže i da je na kraju prošle godine uočena razlika kod nekih prodavaca između broja prijavljenih prodatih i registrovanih novih automobila. Jasno je da se radi o reeskportu, pojavi koja je prisutna na našem tržištu dugi niz godina. Jednostavno, novi automobil se samo ''transportuje'' kroz, najčešće, papire uvoznika, mada ima i slučajeva da se ta vozila prvo carine pa tek onda preprodaju na drugim tržištima. Ipak, bez obzira na reeksport i moguću razliku o konačnim rezultatima prodaje novih automobila u Srbiji, početak godine, slažu se svi uvoznici obećava bolje dane i za prodavce i za kupce.

 

Najprodavaniji automobil u Srbiji u januaru 2017. godine je Fiat 500 L. Vozilo koje se pravi u Kragujevcu i čiju usavršenu verziju uskoro očekujemo, kupilo je 127 naših sugrađana. Ponovo Fiatov adut u stopu prati Škoda Octavia, koju je pazarilo 87 ljudi. Na trećem mestu po prodaji nalaze se VW Golf i Škoda Fabia sa isporučenom 61 jedinicom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tržište Srbije u stagnaciji: Fiat preuzeo primat Škodi u februaru

 

fiat%20500l%20pro.jpg

 

Prema objedinjenim rezultatima agencije ''Smart plus research'' tokom februara ove godine u registracioni dosije MUP- ubeleženo je 1.670 novo registrovanih vozila. Od ove brojke 1.368 su putnička vozila, dok laka komercijalna i pick-up beleže 302 registracije. U odnosu na januar ove godine kada je registrovano ukupno 1.435 putničkih i lakih komercijalnih vozila, zabeležen je porast od 15%. Nakon dužeg vremena došlo je i do smenena vrhu. Fiat je pretekao Škodu zahvaljujući dobroj prodaji lakih komercijalnih vozila. Prati ih VW. U odnosu na prva dva meseca prošle godine kada je prodato 3.115 vozila, u januaru i februaru 2107. taj rezultat je manji za deset vozila. Može se reći, tržište putničkih i lakih komercijalnih vozila je u stagnaciji. Čeka se sajam automobila u Beogradu koji će odgovoriti na mnoga pitanja što se tržišnog potencijala tiče.

Da podsetimo, od ove godine, svi objavljeni rezultati su usaglašeni sa zvaničnim registrom MUP-a Srbije u saradnji sa ''Smart plus research'' agencijom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedinstveni podaci o prodaji vozila

 

163677-prodaja.jpg

 

Ugovor o dugoročnoj poslovnoj saradnji na Salonu automobila potpisali su Srpska aocijacija uvoznika vozila i delova i kompanija CUBE, lider na tržištu poslovnih podataka u Srbiji. Potpisivanjem Ugovora kompanija CUBE postala je zvanični partner Asocijacije u prikupljanju i obradi podataka o novoregistrovanim putničkim i lakim dostavnim vozilima na mesečnom nivou. Obaveza Asocijacije i njenih članica je da u javnosti koriste samo zvanične podatke ove kompanije o broju prodatih vozila. Izveštaji kompanije CUBE baziraju se na zvaničnim podacima MUP-a Srbije, najprecizniji su i jedini autorizovani. Analize se rade po međunarodno prihvaćenim standardima i u njima se mogu naći sve relevantne informacije o količini novoregistrovanih vozila po različitim kriterijumima - vrstama, proizvođačima, modelima, vrsti, jačini i zapremini motora, boji, kao i pregledu prodaje po regionima i opštinama. Analize kompanije CUBE o broju novoregistrovanih vozila namenjene su svima koji profesionalno prate sektor autoindustrije - proizvođačima, uvoznicima, distributerima vozila, delova, ulja, maziva, akumulatora i guma, kao i zaljubljenicima u automobilsku industriju.

Besplatni izveštaji iz meseca u mesec se mogu videti na sajtu Cube.rs

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko se u Srbiji kupuju nova kola i koja?

 

skoda%20fabia%20902222.jpg

 

U januaru i februaru ove godine u Srbiji je prodato ukupno 3.233 novih vozila, od čega su građani kupovali najviše putnička (65.44 odsto) i laka komercijalna vozila (16.13 odsto), a najmanje teške četvorocikle i skutere (0.03 odsto). Prema podacima Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova od 2.524 putnička vozila i 496 lakih komercijalnih vozila, građani naše zemlje najviše su poverenja poklanjali brendovima Škoda (406 vozila), Fiat (394 vozila), Volkswagen (365 vozila), Renault (228 vozila) i Opel (206 vozila). Pokazatelji, koji se odnose na nova vozila koja su prvi put registrovana, govore i da je više vozila prodato u februaru, za 275. Inače, dobra prodaja novih automobila zabeležena je i na Sajmu automobila, koji se u Beogradu održavao do 2. aprila. Prema nezvaničnim podacima, samo za prvi vikend sajma prodato je više od 1.500 automobila. To je skoro polovina od prošlogodišnje prodaje koja je iznosila ukupno 3.000 komada, što je bila najveća prodaja od 2008. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sumiranje prvog kvartala 2017. i rezultata Sajma automobila: Škoda i Fiat lideri

 

Sumiranje%20prvog%20kvartala.jpg

 

Samo u martu ove godine registrovano je 2.611 novih putničkih i lakih komercijalnih vozila. Među 36 brendova putničkih vozila, najpopularniji su Škoda (registrovano 270 komada), Volkswagen (202) i Renault (190). Martovski podaci pokazuje da je novoregistrovan i jedan Rolls Royce.  Najviše lakih komercijalnih vozila registrovanih u martu je marke Fiat (144), Volkswagen (65) i Škoda (49). U martu je zabeležen i rast broja registrovanih motocikala (88) i mopeda (56). Zbirni podaci za januar, februar i mart pokazuju da je od početka godine, u prvom kvartalu ukupno 5.633 novoregistrovanih putničkih i lakih komercijalni vozila, a od toga najviše je Škoda (725), Fiata (683) i Volkswagena (632). Iako se detaljni izveštaji o prodaji vozila naplaćuju, osnovni besplatni podaci o prodaji vozila za mart i prvi kvartal 2017. možete pogledati na linku http://bit.ly/2oy5D9h

 

Kompanija CUBE je zvaničan partner Srpske asocijacija uvoznika vozila i delova koji vrši prikupljanje i obradu podataka o novoregistrovanim putničkim i lakim dostavnim vozilima na mesečnom nivou. Izveštaji kompanije CUBE baziraju se na zvaničnim podacima MUP-a Republike Srbije i ujedno predstavljaju najpreciznije i jedine autorizovane izveštaje o novoregistrovanim vozilima u Srbiji. Analize su rađene po međunarodno prihvaćenim standardima i u njima se mogu naći sve relevatne  informacije o količini novoregistrivanih vozila, i to po:

  • Vrstama vozila
  • Proizvođačima/brendovima
  • Modelima
  • Vrsti, jačini i zapremini motora
  • Rezultatima prodaje po regionima i opštinama  

Analize kompanije CUBE o broju novoregistrovanih vozila namenjene su svima koji profesionalno prate sektor autoindsutrije, a prvenstveno distributerima vozila, proizvođačima, uvoznicima i distributerima auto-delova, ulja, maziva, akumulatora, auto guma i svakako zaljubljenicima u auto industriju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rast prodaje novih automobila treću godinu zaredom

 

fiat%20bg%20811.jpg

 

Srbija je još uvek zemlja gde se kupuju novi automobili, čak u obimu koji možda i prevazilazi mogućnosti u odnosu na kupovnu moć i treću godinu zaredom postoji rast prodaje automobila, izjavio je predsednik Udruženja uvoznika automobila i delova pri PKS Milan Vukasović. ''Ne mogu da kažem da smo ove godine prezadovoljni prema broju prodatih vozila, u odnosu na recimo 2008, koja je bila poslednja dobra godina pre ekonomske krize, kada je prodato između 50 i 60 hiljada novih automobila, ali jesam umereni optimista, smatram da trend rasta od 2015. treba pozdraviti, svakako je dobar signal za tržište i za našu ekonomiju'', rekao je Vukasović za Tanjug. Taj rast vredi pomenuti, ističe Vukasović i kaže da se to može videti i prema podacima o ukupnoj prodaji ostvarenoj na upravo završenom Beogradskom sajmu automobila, sa kog se još sabiraju rezultati, jer nisu svi uvoznici prijavili kompletne rezultate, ali i da smatra da je, u svakom slučaju, prodaja na sajmu bila između 2.700 i 3.000 automobila, što, ocenjuje, jeste dobar rezultat, u osnovi 10-20 odsto bolji u odnosu na prošlu godinu. Kupci na našem tržištu odlučuju se za nove automobile koji u proseku koštaju 12-13 hiljada evra, kaže Vukasović, jer to su vozila najprikladnija kupovnoj moći stanovništva, što se, kaže, potvrdilo i ove godine. Takođe, dodaje da, kada je u pitanju struktura vozila, i dalje se pojavljuju brendovi koji su tradicionalno najprodavaniji na našem tržištu, a to su, pre svega, kako navodi Fiat, Škoda, VW, Renault.

 

skoda%20bg%207.jpg

 

''Mogao bih da kažem da je država napravila određeni pomak u smislu stimulacije kupovina i da sada značajano manji broj, kada su u pitanju fizička lica, kupuje vozila za keš, a nešto veći procenat putem kredita i lizinga, ali još uvek nedovoljno'', rekao je Vukasović. Smatra da monetarna i finansijska politika treba da bude još stimulativnija za naše kupce, jer, kako kaže, svugde u svetu se kupuju automobili kroz kreditne i lizing aranžmane, vrlo malo za keš, te da misli da je to još uvek limitirajući faktor za veće kupovine građanstva. Naša kupovna moć lagano raste, ocenjuje Vukasović, ali podvlači da je još uvek nedovoljna da bi se obezbedio mnogo veći broj novih automobila i da se godišnje u Hrvatskoj, Sloveniji, praktično proda duplo veći broj novih automobila. ''To je dobrim delom vezano i za prosečnu starost naših vozila, koja je negde oko 13 godina, a naravno, ima i puno automobila starijih od 20 godina. Treba da prođe još dosta vremena da bi se kupovna moć uskladila sa prosečnim zahtevima naših kupaca da kupe nove automobile, ali u svakom slučaju, pozdravljam trend koji jeste pozitivan'', rekao je Vukasović. Inače, prema podacima MUP-a, u jedinstveni registar vozila u 2017. upisano je 52.466 novih vozila, od ukupno 2.31 miliona, dok je u 2016, od ukupno 2.28 miliona vozila, 143.790 prvi put upisano u registar. Sa druge strane, ove godine, u registar vozila upisano je i 578.224 vozila starijih od 20 godina.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Srbiji u aprilu 2017. prodato 3.468 novih vozila

 

fiat%20bg%2081111.jpg

 

Po podacima koje objavljuje kompoanija CUBE, u Srbiji je prošlog meseca prodato 3.468 novih vozila, od čega 3.003 putničkih i 465 lakih komercijalnih vozila. Za poređenje, u martu je plasirano 2.611 vozila. Naprodavanija marka u aprilu je bio Fiat sa 419 plasiranih vozila, dok je na drugom mestu Škoda sa 344 prodata vozila. Za prva četiri meseca 2017. u Srbiji je inače prodato 9.101 novo vozilo, a kompletne tabele sa prodajom u aprilu i za prva četiri meseca 2017. pogledajte na sajtu Cube.rs

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top 10 Srbija - april 2017.

 

155733-dacia%20s%201.jpg

 

Lagani rast prodaje novih vozila u Srbiji uliva optimizam. Iako je plasman još uvek pretežno orijentisan prema firmama a manje prema pojedincu, pregled popularnosti pojedinih modela u Srbiji u aprilu mesecu nagoveštava da idu bolji dani. U putničkom programu najviše novih registrovanih modela u aprilu je nosilo oznaku Dacia Sandero. Odmah za Sanderom je Kia Ceed. Ford Fiesta se takođe probija u konkurenciju najpoželjnijih modela u Srbiji, sa boljom prodajom od Škode Octavie i Fiata 500L. Ipak, mora se naglasiti, ovaj izbor je rezultat najviše cenovne politike. Najpopularnijim modelima je zajedničko, niske akcijske cene i dobra sajamska promocija.

 

Top 10 putnička vozila - april 2017.

1. Dacia Sandero/149

2. Kia Ceed/111

3. Ford Fiesta/109

4. Škoda Octavia/102

5. Volkswagen Golf/95

6. Fiat 500L/95

7. Fiat Tipo/82

8. Toyota Yaris/78

9. Škoda Superb/75

10. Renault Clio/74

 

Svakako ne treba zanemeriti i komercijalni program. U ovom segmentu je Fiat daleko ispred konkurencije. Fiat Ducato i Punto Van su postali lideri tržišta u Srbiji tokom aprila.

 

Top 10 komercijalna vozila - april 2017.

1. Fiat Ducato/81

2. Fiat Punto Van/46

3. Volkswagen Caddy/33

4. Fiat Doblo/31

5. Iveco Daily/29

6. Volkswagen Crafter/20

7. Renault Kangoo/ 18

8. Škoda Fabia Van/17

9. Dacia Dokker Van/17

10. Renault Master/16

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rast prodaje vozila privatnim vlasnicima

 

bg%20s%2011.jpg

 

U skladu sa do sada objavljenim podacima o broju registrovanih novih vozila u Srbiji tokom aprila 2017. dalja statistička analiza upućuje na solidan rast prodaje vozila fizičkim licima, odnosno privatnim korisnicima. Podaci iz prošle godine upućuju na činjenicu da je od ukupnog broja prodatih vozila, oko 70% otišlo u posed firmi odnosno pravnih lica. U aprilu ove godine situacija je ipak povoljnija za građane. Tokom prošlog meseca je registrovano ukupno 3.488 novih vozila, uključujući i laki komercijalni program. Od tog broja, 1.424 ili oko 40% je registrovano na ime fizičkih lica, dok je 2.035 vozila, odnosno 60% pripalo firmama. Kada se posmatra analitika samo putničkih vozila, stanje je još povoljnije. Naime, u aprilu 2017. registrovano je bezmalo 3.000 novih vozila. Građani su postali vlasnici 1.410 (48%) a firme 1.551 (52%) putničkih vozila. Bolje upućeni u tržišna kretanja potvrđuju da rast prodaje pojedinačnom kupcu znači i najbolji signal oporavka tržišta od gotovo decenijske recesije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Srbiji u maju 2017. prodata 2.543 nova vozila

 

skoda%20kod.jpg

 

Po podacima koje objavljuje CUBE, u Srbiji su u maju prodata 2.543 nova vozila, od čega 2.092 putnička i 451 lako komercijalno vozilo. Za poređenje, u aprilu je plasirano 3.468 vozila. Naprodavanija marka u maju je bio Fiat sa 400 plasiranih vozila, dok je na drugom mestu Škoda sa 258 prodatih vozila. Za prvih pet meseci 2017. u Srbiji je prodato 11.644 novih vozila, a kompletne tabele sa prodajom u maju pogledajte na sajtu Cube.rs

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

total

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pala prodaja automobila u Srbiji

 

fiat%20500l%20344.jpg

 

Prodaja novih vozila u Srbiji, u maju, posle dužeg vremena krenula je silaznom putanjom. Prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, prodato je 2.543 vozila, što je za oko 25 odsto manje nego u aprilu, kada je registrovano 3.468 vozila. Ipak, uvoznici nisu zabrinuti ovim rezultatima. ''Pad prodaje u maju je po meni odraz našeg sazrevanja i načina statističkog praćenja tržišta'' - kaže Igor Ševo, komercijalni direktor kompanija ''Fiat-Krajsler Automobili Srbija.'' - ''Sada su, za razliku od prošle godine podaci o prodaji odraz činjeničnog stanja''. Ševo kaže da je u aprilu došlo i do velike kupovine od strane rentakar kuća, ali i da je prodaju u prethodnom mesecu pogurao i prethodno održani Sajam automobila u Beogradu.

 

''Tržište ima stabilan rast od početka godine. U prva četiri meseca ove godine rast je 19.8 odsto, a u tom periodu naša FCA grupacija je zabeležila rast prodaje od 29 odsto. Posebno raduje činjenica da je porasla i prodaja lakih komercijalnih vozila i to za 45 odsto na godišnjem nivou.'' I pored činjenice da su uvoznici prošle godine u mesečnim izveštajima o prodaji zaračunavali i takozvani reeksport vozila, u maju 2016. je prodato 2.377 vozila, dakle manje nego u petom mesecu ove godine za 166 vozila. Od početka ove godine do sada prodato je 11.644 novih vozila, a lane je i pored zaračunavanja vozila koja su reeksportovana, prodato svega 11.155 automobila.

 

Najviše vozila nosilo je oznaku Fiat - 1.502. Drugo mesto pripalo je Škodi sa 1.327 , a treće Volkswagenu sa 1.167 vozila. Najprodavaniji model je Golf kojeg je pazarilo 384 naših sugrađana. Komercijalni direktor ''FCA Srbija'' Igor Ševo najavljuje ponovni primat ''šumadinca'' na našem tržištu. ''Već sa rezultatima prodaje u junu Fiat 500L će biti najprodavanije vozilo, ponovo u Srbiji'' - najavljuje Ševo na osnovu brojnih porudžbina koje su već primljene.

 

Noč čuda

Kompanija ''Fiat-Krajsler automobili Srbija'' je i ove godine organizovala, proteklog vikenda, po drugi put ''Noć čuda'' tokom koje su ponuđeni automobili brendova Alfa, Abarth, Fiat, Lancia, Jeep po znatno nižim cenama. ''Za 25 sati koliko je trajala manifestacija prodali smo 28 odsto mesečnog cilja. Cela akcija je jako dobro prihvaćena pa ćemo je održavati i ubuduće.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Srbiji u junu prodato 2.816 novih vozila

 

160255-skoda%20o%201.jpg

 

U Srbiji je u junu prodato 2.816 nova vozila, od čega 2.323 putnička i 493 laka komercijalna vozila. Za poređenje, u maju su plasirana ukupno 2.543 vozila. Naprodavanija marka u junu je bio Fiat sa 468 plasiranih vozila, dok je na drugom mestu Škoda sa 332 prodata vozila. Za prvih šest meseci 2017. u Srbiji je prodato 14.460 novih vozila, a kompletne tabele sa prodajom po markama pogledajte ovde. Poređenja radi, u Hrvatskoj je u junu prodato 6.871 novo vozilo, a za prvih šest meseci ove godine čak 32.151 (prošle godine 26.387).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naprodavanije marke i modeli u Srbiji za šest meseci 2017.

 

fiat%20500l%20pro.jpg

 

Fiat i Škoda su i dalje najprodavaniji brendovi automobila u Srbiji, pokazuje izveštaj o tržištu u prvoj polovini 2017. godine, koji je izradila agencija Smart+ Research. Izveštaj obuhvata po prvi put registrovana nova putnička i laka dostavna vozila, a podaci su iz zvanične evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova. U prvih šest meseci 2017. godine ukupno je registrovano 15.462 novih (proizvedena 2016. i 2017. godine) vozila, od čega je većina putničkih - 12.568, dok je 18.7 odsto lakih komercijalnih vozila (2.894). Među njima najviše ima Fiatovih vozila - ukupno 2.064 (13.4 odsto tržišta), a sledi Škoda sa 1.763 vozila (11.4%). Treći je nemački VW sa 1.520 registrovanih vozila (9.8%). Evo cele liste:
 

  •     Fiat - 2.064 vozila (putničkih 1.198)
  •     Škoda - 1.763 (1.554)
  •     Volkswagen - 1.520 (1.163)
  •     Renault - 1.112 (885)
  •     Dacia - 1.004 (708)
  •     Ford - 988 (767)
  •     Opel - 981 (872)
  •     Toyota - 769 (739)
  •     Hyundai - 702 (702)
  •     Mercedes - 595 (507)

Što se konkretnih modela tiče, evo kakva je situacija:

  •     Fiat 500L - 511 registrovanih vozila
  •     VW Golf - 469
  •     Škoda Octavia - 468
  •     Opel Astra - 462
  •     Dacia Sandero - 448
  •     Ford Fiesta - 422
  •     Fiat Tipo - 391
  •     Renauilt Clio - 382
  •     Škoda Superb - 340
  •     Škoda Rapid - 324

Najviše registrovanih putničkih vozila na srpskom tržištu 2017. godine pripada automobilima srednje klase, kojih je isporučeno i registrovano 5.443 (43.3%). Za njima slede automobili iz klase malih vozila (3.539, odnosno 28.2%), off-road i SUV (3.116, odnosno 24.8%) dok se ostali segmenti nalaze daleko ispod vodeće trojke. Prema podacima koje je obradila agencija Smart+ Research, među najpopularnijim modelima lakih komercijalnih vozila prva dva mesta zauzimaju Fiatovi modeli Ducato sa 10.4% i Doblo sa 8.6% udela u ukupnom tržištu. Među Top10 modela, nalaze se još 2 iz Fiat porodice, Panda (4.7%) i Punto (3.6%). Na visokom trećem mestu pozicioniran je Volkswagen Caddy (8.2%) koga prate Iveco Daily (5.6%) i drugi.

 

Kada je reč o pogonskom gorivu novih četvorotočkaša, nailazimo na veoma zanimljivu razliku: dok kod putničkih vozila, dizel (44.8%) i benzin (53.2%) imaju slične udele, kod lakih komercijalnih vozila razlika je dramatična u korist dizelaša. Čak 85% svih novoregistrovanih lakih komercijalnih vozila je sa dizel agregatom, 10% ''ide'' na gas, dok je svega 5% benzinaca. Među novoregistrovanim vozilima, zabeleženo je 9 koja kao pogonsko gorivo koriste električnu energiju. Kako navode iz Smart+ Research-a, Kada se pogleda raspodela po mesecima, jasan je trend pojačanog interesovanja za nova vozila u drugom kvartalu 2017. godine. Tada je registrovano 63 odsto vozila, naspram svega 37 odsto u prva tri meseca, i što je bitnije, pre Sajma automobila. ''Očito da su se sajamske akcije i raznovrsna ponuda, a sve na jednom mestu, odrazile povoljno i na bolju prodaju dilera'', navodi se.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jedan nov automobil u Srbiji, uvezu se četiri polovnjaka

 

vw%20golf%20bluemotion.jpg

 

Kako smo već objavili, u prvoj polovini ove godine na našem tržištu je prodato ukupno 15.462 novih automobila ukjučujući i laka komercijalna vozila. Podaci MUP-a koje obrađuje agencija Smart+ Research, potvrđuju da je prodaja novih automobila samo vrh ledenog brega bar što se tiče automobilskog potencijala Srbije. U istom periodu ove godine na naše puteve stiglo čak četiri puta više polovnjaka nego novih vozila. U nominalnom iznosu, na šalterima MUP-a po prvi put je registrovano tačno 64.821 polovnih automobila, što u ukupnom zbiru iznosi preko 80.000 po prvi put registrovanih vozila za pola godine.

 

Što se polovnjaka tiče, apsolutni favorit je Volkswagen sa 9.986 registracija. U Top 5 su još Opel (7.761), Peugeot (6.9443), Renault (6.619) i Fiat sa 6.323 uvezenih a registrovanih polovnjaka u prvoj polovini ove godine. Golf ostaje nedodirljivi vladar Srbije sa 3.603 po prvi put registrovana polovnjaka, prate ga sa dosta zaostatka Renault Megane (3.080), Opel Astra (2.669), Peuget 307 (2.330) i Fiat Punto sa 2.144 korištenih jedinica. Može se reći, Srbija sa godišnjom tražnjom od 150.000 do 160.000 vozila figurira kao najveće tržište u regionu, što za sada predstavlja ''Eldorado'' za trgovce polovnjacima, ali i za sve jaču prateću industriju rezervnih delova, pneumatika, maziva pa sve do potrošnje goriva.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Srbiji u prvoj polovini 2017. godine prodato 9 odsto više novih vozila

 

prodaja%20a.jpg

 

Kako pišu Novosti, prodaja novih automobila u Srbiji u junu porasla je za oko deset odsto u odnosu na prethodni mesec i dostigla je 2.816 automobila i lakih komercijalnih vozila. Ukupno od početka godine do kraja juna, u Srbiji je registrovano 14.460 novih vozila što je za nešto više od devet odsto više nego u istom periodu lane kada je prodato 13.981 vozilo. Ipak, i ova prodaja je daleko od one iz pretkrizne 2008. godine kada je u junu prodato 5.389 novih vozila a u prvih šest meseci sada teško zamislivih i na godišnjem nivou - 31.205 vozila!

Kada se radi o brendovima i dalje je najprodavaniji Fiat sa 468 prodatih vozila u šestom mesecu ove godine. Slede ga Škoda sa 332 i Volkswagen sa 260 vozila. Kada se posmatra samo prodaja putničkih automobila i tu je situacija slična. Fiat je prodao 292, Škoda 280, a Volkswagen 192 vozila. Gledajući po mesecima ove godine, najslabija prodaja je bila u januaru kada je prodato svega 1.387 vozila. Ono što je najviše obradovalo uvoznike je činjenica da je sve do maja beležen konstantan rast prodaje na mesečnom nivou da bi u maju usledio neznatan pad prodaje (2.543, u aprilu 3.468). Tradicionalno je išla dobro prodaja luksuznih marki. Najviše takozvanih lakih komercijalnih vozila prodao je Fiat - 176, Volkswagen je prodao 68, Škoda 52, Ford 49... U junu je prodato i 169 kamiona, jedan motocikl i 87 mopeda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat 500L ipak najprodavaniji u junu 2017.

 

170522_Fiat_New-500L_06.jpg

 

Kako pišu Vrele Gume, kako se aktuelni mesec bliži svome kraju, svode se računi bar oni statistički o prodaji vozila u Srbiji za prethodni mesec. Tokom prošlog meseca u Srbiji je prema podacima MUP-a prodato (registrovano) 3211 vozila. Međutim, prema tim istim zvaničnim podacima, najprodavaniji model u Srbiji tokom juna je bio Fiat 500L sa 138 jedinica, a ne Opel Astra (135) kako su neki mediji objavili.

Treći na ovoj listi uspešnosti je opet Fiat sa modelom Tipo, dok su Renault Clio i Škoda Octavia uspeli da opstanu u Top 5.

 

Prodaja u Junu 2017 po markama (top 10):

 

1. Fiat 500L (138)

2. Opel Astra (135)

3. Fiat Tipo (114)

4. Renault Clio (98)

5. Škoda Octavia (98)

6. Ford Fiesta (80)

7. Škoda Superb (77)

8. Volkswagen Golf (72)

9. Volkswagen Polo (72)

10. Hyundai Tucson (61)

 

Što se tiče komercijalnog programa, Fiat je i u ovom segmentu lider sa dva modela na čelu tabele:

 

1. Fiat Ducato (71)

2. Fiat Doblo (51)

3. Škoda Fabia Van (47)

4. Volkswagen Caddy (45)

5. Fiat Panda Van (44)

6. Dacia Dokker Van (42)

7. Ford Transit (38)

8. Iveco Daily (26)

9. Renault Master (22)

10. Renault Clio Serviser (18)

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U julu 2017. u Srbiji prodato 2.531 novih vozila - Fiat 500 L najpopularniji

 

170522_Fiat_New-500L-Lounge_02.jpg

 

Prema podacima MUP-a tokom prošlog meseca je na našim putevima zablistalo 2.531 novo vozilo. U odnosu na prethodni mesec kada je prodato odnosno registrovano 3.212 novih vozila, tržište Srbije je u totalu podbacilo za gotovo 27%, dok je pad prodaje putničkih vozila čak 32%. Putničkih vozila je prodato svega 1.935 komada dok je nove vlasnike dobilo 596 lakih komercijalnih vozila.

Škoda se vratila na čelo liste najuspešnijih sa 317 prodatih komada. Češku marku prate Fiat (293), Volkswagen (284) i iznenađenje godine Citroen (215) koji je zahvaljujući flotnoj prodaji iskočio na četvrtu poziciju ispred Renaulta sa 144 prodata vozila. Fiat 500L je i dalje najpopularniji model u Srbiji sa 103 prodata komada u julu. Fiatu ''nacionale'' za petama su Škoda Octavia (92), Citroen C3 (67) i Opel Astra (64). Valja naglasiti da tržište Srbije uprkos padu u odnosu na prethodni mesec ipak napreduje budući da je prodaja u julu 2017. veća za 16.6% u odnosu na jul prošle godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat ''rasturio'' tržište u avgustu

 

170522_Fiat_New-500L-Lounge_02.jpg

 

Kako pišu Vrele Gume, najsvežiji, a potpuno ekskluzivni podaci o prodaji novih vozila u Srbiji za avgust mesec su pred nama.

Prema statisticu MUP-a koju obrađuje agencija Media+Research u Srbiji je prodato tokom avgusta 2.030 novih vozila od čega 436 u kategoriji lakog komercijalnog programa. Zahvaljujući prodajnoj akciji i povoljnom kreditiranju, najprodavaniji model tokom avgusta u Srbiji je bio Fiat 500L Nacionale sa 92 prodata komada. Po prodaji ga prate sa dosta zaostatka Renault Clio (74), Škoda Octavia (62), VW Golf (56) i Škoda Superb koja se prodala u 49 primeraka. U SUV segmentu je daleko najbolji Hyundai Tucson sa 37 prodatih jedinica. Renault Megane je prodat u 36 primeraka čime je ''do nogu'' potukao prodaju nove Opel Astre.

U komercijalnom segmentu, Fiat opet u avgustu vedri i oblači sa 110 prodatih kombija i lakih teretnih vozila. Lepo se iza njega drži još samo VW (70), a daleko iza je grupa koju predvodi Dacia sa 45 prodatih komercijalnih vozila u avgustu ove godine.

Zanimljiv je podatak da je u odnosu na isti period prošle godine u ovoj prodato 7.5% vozila više, što kao pokazatelj nepogrešivo prati industrijski rast Srbije od početka godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat i dalje prvi: Za prvih 8 meseci u Srbiji prodato 2.537 novih vozila ove marke

 

170522_Fiat_New-500L-Wagon_01.jpg

 

Na srpskom tržištu auto-industrije primat među kupcima novih automobila i dalje ima Fiat, pa je za prvih osam meseci u Srbiji registrovano ukupno 2.537 novih vozila ove marke. Kako pokazuje najnovija analiza konsultantske kuće ''Cube team'', za petama Fiatu po broju novih putničkih i lakih komercijalnih vozila je Škoda sa prvi put registrovanih 2.139 vozila, i potom Volkswagen sa 1.854. Analiza ove firme, koja je zvanični partner Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, pokazuje da je protekli mesec, po broju novoregistrovanih automobila jači tek od januara i februara, što se objašnjava sezonom odmora. Ubedljivo najjači, po broju novih vozila, jesu već tradicionalno meseci kada se održava međunarodni sajam automobila u Beogradu - mart i april. Interesantno je i da, prvi put u ovoj godini, tokom jednog meseca nije registrovan nijedan novi motocikl, dok je za sedam meseci ukupno 561 dvotočkaš prvi put ''dobio'' saobraćajnu dozvolu. Uključujući motocikle, od početka godine do kraja avgusta u Srbiji je registrovano ukupno 20.615 novih vozila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

malo pre u susret sretoh novi dizajn 500L...svidja mi se kako su odradjena dnevna svetla...mada je to vec vidjeno na 500c

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tržište Srbije u stagnaciji: Fiat 500L najpopularniji i u septembru

 

170522_Fiat_New-500L_16.jpg

 

Rezultati prodaje novih vozila u Srbiji po zvaničnim podacima MUP-a po prvi put u ovoj godini beleže negativne brojke. Prema analizi agencije Smart+Research, u septembru ove godine prodato je ukupno 1.917 putničkih i lakih komercijalnih vozila. Dvadesetak manje nego u istom mesecu prošle godine (1.938), što upozorava na mogućnost izvesnog zasićenja prodaje novih vozila. Fiat je opet na čelu tabele sa 317 prodatih vozila od čega 147 jedinica modela 500L. Druga je Škoda sa 214, a treći VW sa 165 prodatih vozila od čega čak 63 komada novog Golfa. Treći na listi uspešnosti modela ja Škoda Octavia koja je plasirana u količini od 59 jedinica.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

u drzavi sa 5 6 miliona ljudi prodato  1000 vozila.. tih 1000 su advokati ,doktori ,direktori , karirani misevi  ,i to je to   e jadne li zemlje 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...