Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Žene (ipak) nisu lošiji vozači od muškaraca?

Recommended Posts

Žene su pouzdaniji vozači

 

173147-zene.jpg

 

Uvreženo je mišljenje da su žene lošiji vozači i često im se lepe etikete, a smišljeni su i mnogi vicevi na tu temu. Međutim, najnovije istraživanje urađeno u Norveškoj pokazala je nešto sasvim suprotno - žene su, zapravo, bolji ili bolje rečeno, pouzdaniji vozači! Istraživanje je pokazalo i da su mlađi vozači, ekstrovertne i neurotične osobe, više sklone tome da im nešto odvuče pažnju. Takođe, starije žene su mnogo koncetrisanije u vožnji i ne dozvoljavaju da im nešto tako lako odvuče pažnju dok su za volanom, već su usresređene na put ispred sebe. Inače, odvlačenje pažnje je uzrok 8 od 10 svih saobraćajnih nesreća, dodaje se u istraživanju. Prilikom ovog istraživanja, norveški naučnici su u obzir uzeli godine, pol, kao i ''spoljne uticaje'', odnosno ko je skloniji tome da ''skloni pogled sa puta'' dok vozi. Ole Johanson iz Instituta za saobraćaj u Oslu ističe da postoje mnoge svetske kampanje o bezbednosti na drumovima, ali da malo koja u fokusu ima upravo to - odvlačenje pažnje.

 

Istraživanjem su bile obuhvaćene dve grupe - oko 1.100 studenata iz cele Norveške, kao i 414 starijih osoba. Pokazalo se da je radio u kolima jedan od najčešćih ''skretača pažnje'' sa volana, ali i da to ima veze sa godinama i polom. Naravno, i mobilni telefoni su u vrhu liste ''ometača''. ''Sistem vožnje je zapravo sistem vizualne pažnje i bilo koji faktor koji nam odvlači pogled sa puta može se smatrati ometačem. Ako ne pazite dve sekunde rizik da učestvujete u saobraćajnoj nesreći, drastično se povećava'', kaže Johanson, koji je objavio svoju psihološku studiju. I ovo istraživanje je, kao i neka prethodna u drugim zemljama, pokazalo da su žene mnogo obazriviji i pažljiviji vozači, da manje rizikuju u vožnji.

Pre dve godine, Britanci su oprganozovali vozački test - na jednoj od najgušćih saobraćajnica, kod Hajd parka u Londonu. Test je potvrdio ono što se pretpostavljalo - muškarci voze rizičnije, voze preblizu kola ispred sebe, ''seku'' uglove, prolaze kroz ''kasno žuto'' , kucaju poruke na mobilnim telefonima dok voze ili pričaju preko mobilnih... Sa druge strane, žene su bile mnogo obazrivije, pažljivije, koristile su migavce kad god je trebalo da skrenu... To istraživanje, koje je sprovelo jedno osiguravajuće društvo, završeno je ovim zaključkom: ''Posle mnogo godina debate, imamo vest koje će izludeti muškarce. Sada je zvanično: žene su, zapravo, bolji vozači od muškaraca''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam za Norvešku, ali za dva meseca dve žene su mi ulepšale auto. Jedna koju ne poznajem - ogulila prilikom parkiranja blatobran - vraća se gospođa, seda u kola i hoće da ode... gospođo, vidite da ste mi ogulili blatobran... a ona - ah, ništa naročito - to mi se stalno događa... (slika - prednji blatobran)  :2guns:

 

... još nisam ni to popravio, kad moja lepša polovina rešila da proširi prolaz između zgrada, kuda se izlazi sa parkinga, znate taj prolaz liči na izlaz iz podruma iz merkatora, samo je malo uže... kaze - "A što ne može drugom brzinom da se izađe, mislila sam da može..."    (slika - zadnja desna vrata i blatobran). Tu je već moralo da bude - ne sekiraj se, nije ništa strašno! :whistle:

 

I onda treba da poverujem da su žene pažljivije?!

 

:rofl:

 

WP_20170907_10_48_38_Pro.jpg

0-02-04-5b2cca88bdc5a95018684f31f804458b2b7522efbb0df42efb2bc1ee11f2c003_full.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad navode ova istrazivanja, treba da navedu ko je je vrsio obradu podataka :D  Zene ili muskarci :D

Edited by YUgisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaboravila da stavi menjač u ''P'', pa parkirala novu Hondu Civic u bazen

 

honda bazen.jpg

 

Poprilična drama se odvijala na Floridi, nakon što je jedna žena izašla iz Honde Civic, a da pritom nije prebacila automatski menjač u režim za parkiranje. Automobil sa još dva putnika, suprugom i kćerkom nesrećne žene, otkotrljao se u obližnji bazen. Srećom, niko nije nastradao, osim pomenute Honde Civic za koju se s popriličnom sigurnošću može tvrditi da će završiti u otpisu.

 

honda bazen 11.jpg

 

Kancelarija šerifa Okaloosa County je saopštio da je žena mislila da je menjač stavila u ''P'' pre nego što je otrčala do stana po novac, ali je verovatno ručica ostala u režimu ''D''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ženama u Saudijskoj Arabiji od 24. juna dozvoljeno da voze

 

saudijska-arabija-1.jpg

 

Ženama u Saudijskoj Arabiji će biti dozvoljeno da voze automobile od 24. juna ove godine, saopštio je direktor Odseka za saobraćaj Mohamed al-Basami. ''Ispunjeni su svi uslovi da ženama u kraljevini bude dozvoljeno da voze'', rekao je Basami u zvaničnom saopštenju. Prošle godine u septembru, kraljevskim dekretom je ukinuta zabrana. Ženama starijim od 18 godina će biti dozvoljeno da apliciraju za vozačku dozvolu. Uspostavljene su auto-škole u nekoliko gradova, a instruktori će biti Saudijke koje su dozvole dobile u inostranstvu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbog obične sitnice tri žene se fizički obračunale nasred raskrsnice

 

zene tuca.jpg

 

Najnovija istraživanja pokazuju da ljudi baš i ne žele samoupravljiva vozila, ali sudeći po sve češćim saobraćajnim incidentima izazvanim agresivnim učesnicima u saobraćaju - bilo bi dobro da robotizovani automobili stignu što pre. Najbolji primer ovakvog jednog sasvim nepotrebnog haosa u saobraćaju dolazi nam, tako izgleda, negde iz Rusije.

Nestrpljiva vozačica Mercedesa, ničim izazvana, potrubila je ženi na pešačkom prelazu, na šta je ova zamahnula kesama i udarila njen automobil u prolazu. Uprkos tome što štete praktično nije bilo, a neki će možda reći i da je dobila što je i zaslužila, žena iz Mercedesa se zaustavila nasred raskrsnice i nasrnula na pomenutu ženu na pešačkom. Makljaži koja je usledila se ubrzo pridružila i suvozačica, a ko zna kako bi čitav incident završio da se nisu umešali ostali prolaznici.

Čuvajte živce u saobraćaju jer čak i loša situacija često može da završi još gore ako se u potpunosti prepustite emocijama.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Žena napustila parking u tuđem automobilu, shvatila grešku tek dve nedelje kasnije

 

nissan sentra.jpg

 

Ako često koristite automobile rent-a-car kompanija verovatno se i vama ponekad dogodilo da ni sami ne znate čime upravljate. Jedna žena u Ontariju je ovu situaciju međutim odvela korak dalje nakon što je na parkingu Walmarta zamenila unajmljeni Nissan Sentru tuđim Infinitijem QX50. Budući da je u parkiranom automobilu bio ključ koji automatski otključava vozilo kad je vlasnik u blizini, ona je jednostavno sela za upravljač i odvezla se. Kad je nakon dve nedelje vratila vozilo, požalila se službeniku da automobil nije bio čist, kao i da je neko u prtljažniku ostavio palice za golf. Šef kancelarije je odmah uočio da Infiniti ne pripada kompaniji, kao i da su putem GPS lociranja pronašli zaboravljeni Nissan na Walmartovom parkingu. O bizarnoj situaciji je obaveštena i policija u Cornwallu koja je primila prijavu o krađi. Protiv žene neće biti podneta prijava pa je ovaj nesvakidašnji incident prošao prilično bezbolno za sve stranke koje zaboravljaju ključeve u automobilima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ono što je uradila ova baka je za svako poštovanje

 

albu 1.jpg

 

Osamdesetogodišnja baka Julia Albu prešla je celu Afriku. Krenula je iz jednog od najjužnijih gradova u Africi, Kejptauna, i putovala je do Londona. Trasa je dugačka 12.000 kilometara, a Julia je ovaj dugačak put prešla u svojoj 20 godina staroj Toyoti Corolli. Julia je svoju Corollu (AE92) iz 1997. godine startovala u julu mesecu i zaputila se na dalek put.

 

albu 111.jpg

 

Ova odvažna dama odlučila se na put spontano, ali je realizacija zahtevala odgovarajuću pripremu, koja je trajala godinu dana. Naravno, dobila je podršku sponzora, ostvarila je saradnju sa humanitarnim organizacijama i kreirala blog, na kojem je dokumentovala svoj put.

 

albu 11.jpg

 

Julia je istakla da je proteklih godina njena Toyota nijednom nije izdala i zato je bila sigurna da će bez problema stići do cilja. Na odometru automobila stoji brojka 366.000 kilometara. Tehničari servisa Toyote u Isleworthu potvrdili su, da je automobil posle ovog dugog puta u odličnom stanju. Bilo je potrebno samo zameniti kočione elemente i popraviti auspuh. Za automobil star više od 20 godina, ovo je rezultat za poštovanje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Video iz Kine:

Žena tokom test vožnje BMW-a X1 pritisnula gas umesto kočnice i uletela u salon dilera

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovatno najgori pokušaj isparkiravanja koji ste videli

 

Na društvenim mrežama pojavio se video na kom celih sedam minuta možete gledati pokušaj jedne žene da automobilom izađe sa mesta za parkiranje kod psihijatrijske bolnice ''Grejston park'' u Moris Plejnsu, američka država Nju Džerzi. ''Borbu'' žene koja vozi Ford Fokus s parkirnim mestom snimao je muškarac, a kamerom je zabeležio čak i pokušaj da skine ogrebotine koje je napravila na automobilu koji je stajao pored - i nije dobro prošao. Nakon što se konačno isparkirala, otišla je a da nije ostavila bilo kakvu poruku vlasniku automobila koji je oštetila. Muškarac koji je sve snimio mu je prosledio video:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro je prošao ovaj što je slikao, kako je krenula mogla je da ispolira i njegova kola... ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Užas, stvarno...ne zna čovek da li je gore što više puta pravi istu stvar, ili što misli da može vodom da skine oštećenja...ili...maaaa... :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesu li žene loši vozači?

 

Voznja zene.jpg

 

Jedan od najčešćih stereotipa koji prati žene je da su loši vozači. Iako su sprovedena brojna istraživanja na ovu temu, rezlutati su različiti. Od toga da su žene ne samo bolji, već i pažljiviji vozači do toga da su izuzetno loši. Ekipa RTS-a provozala se sa nekoliko žena i evo do kakvog je zaključka došla.

 

Kada vide blokiranu raskrsnicu i usporen saobraćaj, muškarci su skloni da za to okrive žene. Još ako se ispostavi da je žena i prouzrokovala gužvu, uslediće komentar: ''Znao sam da je žena''. Muškarci sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala uglavnom kažu da žene često prave nelogične zastoje, da su slabe, imaju lošu koordinaciju i da nisu koncentrisane u vožnji. Takođe priznaju da ovakve poteze često isprate sirenama, vikom, pa i psovkama. Osim toga i loše parkiranje je jedna od grešaka koje pojedini učesnici u saobraćaju pripisuju ženama. A da li su žene zaista tako loši vozači? Ovaj mit pokušavamo da razbijemo sa ženom koja je 28 godina taksista. Evo kako ljudi reaguju kada uđu kod nje u taksi. ''Žene su obično oduševljene, a muškarci, neko je oduševljen, a neko i ne baš, a ima i smešnih situacija gde se prepadnu baš kad uđe u auto i kaže: 'Dobar dan, majstore', a ja kažem: 'Dobar dan', a on se ovako sav strese: 'Uf, izvinite mislio sam da sanjam!'', kaže Slavica Hardi.

 

Sa sličnim reakcijama susreće se i Marija Lukić, profesionalni vozač gradskog prevoza. ''Žena je vrištala pozadi i rekla da hoće da napusti vozilo jer je autobus ukraden i na kraju izašla napolje. To jedna od situacija, čak se dešavalo i da dođem na smenu i kolega koji me nije viđao tako često, ujutru ja kucam na vrata, a on kaže: 'Stanica je tamo'. A ja kažem: 'Dobro, ja sam smena', a on ponovi da je stanica tamo. I onda ja kažem: 'Ako bi da ideš kući, je l' mogu ja da uđem?'', priča Marija. Autobus vozi već 15 godina. Kada se zbroji sa Slavicom koja taksira imaju dovoljno za penziju. A do penzije pitamo ih kako se bore sa predrasudama i da li se situacija menja nabolje? ''U prvo vreme, jer tada sam imala samo 36 godina i kad dođem na taksi stanicu i stanem i neki čika, tako stariji taksista prošeta pa me vidi i on kaže: 'Gde se ti petljaš, kući varjaču u ruke!' Sada je sasvim druga priča, kolegama je to normalno, posao kao i svaki drugi'', objašnjava Slavica. Marija ističe da nije bitno da li je muško ili žensko, prosto neko je za nešto predodređen u životu: ''Smatram da svaki pol može da radi bilo koju vrstu posla, ako je to urođeno, ako je to talenat''.

 

Da je talentovana za vožnju Dragana Božović je znala još kada je sa 12 godina krišom uzela dedin auto da se provoza. Ipak san da upravlja velikim kamionom ostvarila je u 39. godini. Položila je C i E kategoriju i poslednje tri godine vozi šleper od 40 tona. ''Ja kažem za sebe da sam šofer i ne mislim da se razlikujem ni od jednog vozača šofera. Sve što oni rade mogu i ja bez problema'', tvrdi Dragana. Problema nema ni kada polažu vožnju. Oprezne su na časovima, a i kada počnu da voze više poštuju saobraćajna pravila nego muškaraci, kažu u auto-školi. ''Žene su i dosta pažljivije, dosta im je percepcija jača strana nego kod muškaraca, ne ulaze u situacije koje su nerešive ili teško rešive onako ad hok, što kod muškaraca je malo drugačije tako da dajem apsolutnu prednost ženama i stajem na stranu žena, tu nema dileme'', izričit je instruktor Goran Kojadinović. Uprkos brojnim komentarima koji prate žene u saobraćaju, ekipa RTS-a vozila se sa dovoljno njih da bi mogla da demantuje sve koji misle da su žene loši vozači. Niko ne poriče da takvih ima, ali kako će neko upravljati volanom ne odlučuje pol, već dobra obuka i iskustvo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve je tačno, i da su pažljivije, i da imaju više strpljenja, možda i da prave manje udesa... ali ono što nisu napisali je - da većina nema dobru procenu za udaljenost, brzinu, širinu... Muškarci su hiljadama godina bili lovci i ratnici, kojima su pomete procene i dinamične veštine bile svakodnevna potreba. Žene su za to vreme razvijale veštine kuvanja ručka, spremanja kuće i negovanja dece. Zbog toga žene, čast izuzecima, ne znaju da precizno i brzo parkiraju kola, procene kada treba pritisnuti gas, a kada kočnicu. Sva sreća pa većina tada pritisne kočnicu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zene su opreznije i samim tim prave manje udesa i ne jure kao sumanute, ne sedaju pijane za volan, ne radi im testosteron kao nama itd.....Da li su bolji ili losiji vozaci je apsolutno individualno i bila bi predrasuda doneti sud i generalizovati. Ipak, a to nije stav ili predrasuda vec cinjenica, sposobnosti koje zene poseduju i gde su jace od nas muskaraca, nisu te koje doprinose boljoj voznji.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mom drustvu muskarci skoro ni ne piju a skoro sve zene nalivaju ko rastelovan fap u pretovaru :D Takodje zene ili nemaju dozvolu ili voze prilicno ravnopravno sa nama i to ne mislim u saobracaju nego na stazi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada bi im zaplenili šminku, Sport Bili torbe i naravno, Mobilne telefone bile bi ko pucka! Ovako....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozila je železničkom prugom jer joj je navigacija tako rekla

 

kia pruga.jpg

 

Da li biste vi to učinili da vam je navigacija tako rekla? To je pitanje koje mnogi postavljaju podstaknuti događajem koji je pre nekoliko dana zabeležen u predgrađu Pitsburga. 21. novembra policija je naime obaveštena da se na železničkoj pruzi nalazi putnički automobil. Došavši na mesto nesreće, policajci su bili iznenađeni kada su vidjeli ženu koja se autom popela na železničku prugu. Kao razlog je rekla da joj je satelitska navigacija tako sugerisala. I pritom je bila potpuno trezna i nije bilo medicinskih razloga koji bi opravdavali ovako nepromišljenu odluku. Vozilo je uklonjeno, a žena je kažnjena za bezobzirnu vožnju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ono kad vas sopstvena žena udari u saobraćaju!

 

zena muz.jpg

 

Da li je moguće da neko ne gleda unazad dok vozi u rikverc, a da stvar bude smešnija, pri tome udari u vozilo svog supružnika!?

Svima su već poznate priče kako su žene lošiji vozači od muškaraca, kako su dekoncentrisane u vožnji, a naročito kako im je problem kada idu u rikverc. Da li je to zaista tačno ili je ipak samo urbana legenda, ne bismo komentarisali, ali je ovaj slučaj iz američke države Ajove više nego neverovatan. Dok je suprug kretao na posao sa svojim pikapom i čekao da prođu vozila ulicom, kako bi se uključio u saobraćaj, dotle je supruga sela u svoj Prius i krenula istim putem. Naravno, zašto bi gospođa gledala unazad dok vozi u rikverc, zar ne? A rezultat vidite i sami... Džabe je suprug svirao da ga ne udari, ''bliski kontakt'' je napravljen, šteta na oba vozila, a muž može samo da izađe iz automobila, da viče i da se nervira na svoju lepšu polovinu! A ko zna, možda su baš to one famozne Toyote koje ne koče, pa eto još jednog povoda da se traži odšteta od japanskog proizvođača...

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...