Jump to content
FAS Goran
gasha

Segedin

Recommended Posts

Dovla dobro si prošao kakvih sve bilmeza bude na carini  :laughing:

 

Gile pa ja se još i čudim što me zezaju, a ništa nisam uradio. 
A za kanticu nema druge nego da poveremeno kada se nađemo proverite šta imam u gepeku, ko zna, možda mi i poverujtete jednom  :laughing:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cekao ja na horgosu 2h prosle nedeljeza izlazak, nista ne pitaju tj nemaju vremena a kad sam se vracao celih 10min uz prwturanje po gepeku.

Послато са GT-I9070 користећи Тапаток 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

uz prwturanje po gepeku.

Eto ti, koje njesra nam svima Fiatistima Igor napravi.

Znaci ako idem na sever, samo Citros dolazi u obzir...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da malo osvezim ovaj putopis i mojim iskustvom. Bio sam sad skoro u Segedinu, isli malo u Arkad u soping i u razgledanje grada. Mogu vam reci da me odusevio Segedin svojim uredjenjem, svojim stilom gradnje i zgradama.

 

Da krenem od pocetka, isli smo preko Kelebije, posto mi je to najblizi prelaz, rutinska kontrola i brzo smo presli. Nismo isli skroz do Tompe, vec smo preko madjarske Kelebije, preko Morahaloma isli za Segedin. Put je, iskreno, los. Ocekivao sam bolji. Jedva moze 80 da se vozi, ali predeo je lep. Zato uz laganu voznju smo uzivali u prelepim pejzazima Madjarske. Prvo po dolasku u Segedin jeste pronalazenje Arkada i parkiranje (posto je, jelte, tamo besplatan parking :D). Malo sopinga po trznom centru koji je ogroman, nismo ni stigli sve nivoe da obidjemo, pa onda pravac u grad. Jedino, sto bih savetovao, jeste da se zapamti parking mesto, da se ne dodje u situaciju kao mi, da nismo nasli kola odmah :D usli smo na jedan ulaz, izasli na drugom kraju, pa smo malo lutali po parkingu.

 

Uglavnom, nakon toga nastavljamo po gradu. Spustili smo se Gutenbergovom ulicom, koja je, iako blizu centra, mala i mirna, nije prometna, tako da ne ocekujete da ste u gradu, vec negde na periferiji. Usput smo slikali zanimljivosti, poput ove male cesme:

 

IMG_20141011_112156.jpg

 

Dalje, ulicom zmija izlazimo na centralni trg, gde se nalazi fontana sa lavovima, koji pridrzavaju svet, simoblicno zemljinu kuglu iznad koje se nalazi Szent Istvan krst:

 

954565_454567908017856_715805720_n.jpg

 

Tu se nalazi i spomenik Kosut Lajosu, koji je na ovom mestu odrzavao govore protiv Beca, odnosno pozivao na ustanak protiv Austrijanaca, te je tako dobio i spomenik ovde, da moze svoj govor vecno da drzi.

 

IMG_20141011_113328.jpg


Desno sa Klauzal ter-a se pruza glavno setaliste Segedina, Karasz ulica. Njome se izlazi na Dugonjic trg, tu se nalazi Univerzitet:

 

10728569_454570458017601_437550928_n.jpg

 

I lepa, velika fontana ispred zgrade Univerziteta:

 

10721074_454570661350914_882733266_n.jpg

 

Posle toga smo otisli do Zavetne crkve. Naime, ovaj grad je 1879. pogodila velika poplava, koja je unistila 90% grada. Posle toga su se stanovnici zavetovali da vise nece dozvoliti takvu katastrofu, te je tako nastala Zavetna crkva:

 

IMG_20141011_115540.jpg

 

Sa leve strane moze se videti toranj sv. Dimitrija, najstarija gradjevina u Segedinu, gradjena cini mi se u XI veku, dok je sa desne strane ulaza spomenik svetog trojstva.

Iza Zavetne crkve nalazi se pravoslavna crkva.

 

Posle toga smo se kejom, uz reku Tisu vratili do muzeja Ferenca Mora:

 

IMG_20141011_121802.jpg


Prosli smo kroz park gde se nalaze ostaci segedinske tvrdjave, gde su Madjari sklopili mir sa Turcima. Nisam slikao, jer nisam mogao ni da pridjem, a i bila je ogradjena jer se nesto valjda renoviralo :question:  ili su samo ogradili da se ne uruse zidine na nekog prolaznika :D

 

Kako bilo, dalje smo prosli kroz Varkert, iliti park oko tvrdjave, gde se nalazi spomenik kraljice Erzsebet, koji isto nisam uslikao :vava:

 

Otisli smo i do Szechenji parka, ili trga, gde se nalazi gradska kuca koja je mostom uzdaha spojena sa nekom zgradom pored (koju nisam saznao sta je ili cemu sluzi):

 

IMG_20141011_124908.jpg

 

Ispred gradske kuce se nalazi i jos jedna fontana sa ovim statuama koje simbolisu reku Tisu:

 

IMG_20141011_124507.jpg

 

U ovom parku nalaze se jos i spomenici svetom Stefanu (Szent Istvan), ujedinitelju madjarskih plemena i osnivacu Madjarske:

 

url.jpg

 

zatim Tisa Lajosu, grofu segedinskom, kao i Palu Vasarhelyiju, koji je izradio plan regulisanja toka reke Tise, da se nikad vise ne ponove onako katastrofalne poplave koje je grad jednom doziveo. Na tom spomeniku nalazi se i ploca koja pokazuje nivo reke kada se izlila, te nesretne 1879.godine.

 

IMG_20141011_142307.jpg

 

Tu se nas obliazak i izlet okoncava, iako je jos toliko toga ostalo nedoreceno i nevidjeno, jednostavno malo je jedan dan da se sve obidje i da se vide sve znamenitosti grada. Bilo kako bilo, vredi planirati jednodnevni izlet u Segedin, ne samo u soping, vec i ako zelite da vidite nesto novo i nesto lepo, da saznate nesto o burnoj istoriji Madjara i uostalom da se lepo provedete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li si uzimao vinjetu na Kelebiji za taj put do Segedina ? Odličan info, putujem za vikend istom rutom...

Edited by bistrik11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da updateujem malo temu. 
Redovno putujem na sever zarad kupanja po banjama i to pretežno u Morahalom. U zadnje vreme idem i u Mako. 

Tako smo sad ove praznike iskoristili da odemo malo do Segedina, da se okupamo, opustimo... Krenuli smo u Mako i kako smo zaglavili skoro 3h na granici, odluka je pala da idemo u Aquapolis u Segedinu jer radi duže. Ispod Aquapolisa ima parking, 200HUF je sat (što dođe oko 0.5EUR, 1EUR je oko 400HUF). Ulaznica po osobi u Aquapolis je 6900 HUF, deca do 4 godine ne plaćaju ulaz. Po mom mišljenju, Aquapolis je onako... Ima tobogane i sve, naravno da sam probao sve i bio sam i ranije ali ništa u zadnjih 6-7 godina nije uradjeno za unapređenje sadržaja. Ima dovoljno masažera i đakuzi mesta u bazenima. Neku ponudu restorana/kafića i nema. Uglavnom su to sendviči ili iz friteze nešto poluzaleđeno. U skladu sa tim su i cene, nije dranje. 
U poređenju sa ostalim mestima na koje idem, Aquapolis mi je bio i ostao na zadnjem mestu. Naravno, Morahalom je na prvom, ima veći izbor bazena, bolju ponudu klope (langoš na prvom mestu), zatim Mako i na kraju Aquapolis. Još nikako da odem do Budimpešte i tamo da probam. Ovo mi je na sat ipo od NS pa je nekako pristupačnije. 
Prespavali smo u Illes hotelu u prvom redu do Tise. Jako prijatan hotelčić, čisto, mirno... Doručak je onako, u skladu sa kategorizacijom (3*), kao i sve ostalo.

 

Voditi računa o parkingu po Segedinu. Ima dosta automata i imaju opciju na engleskom, kao i plaćanje karticama. Parking se može plaćati na 5 i 15 minuta. Oko 330HUF izađe sat. Za ono što nisam znao je da račun mora da se ostavi na tabli da ovi što obilaze i vide. Računao sam na to da imaju elektronsku vinjetu, pa i parking je elektronski. Međutim ujutru me sačeka iznenađenje. Otišao u parking servis, uložio žalbu koja je prihvaćena i to je to.

 

Bili smo i do zoo vrta koji je super. Prostran i širok, treba jedno 3+h da se obiđe dobrim tempom. Minus je jer nema parking, kakav takav već se parkira na travi/blatu tu ispred. A i ulica što vodi do ulaza je skroz neugledna. 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@totti nisam znao a bio sam u Tescu onako više rekreativno. 
Ajd sledeći put ako se setim, mada ja kad idem uglavnom ne idem u šoping, samo kupanje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidis meni Akvapolis nekako drazi od Morahalom, odnosno Erzsebet banje :huh: Onamo mi pomalo babacki, ne znam, mada fino je. U Pesti je osecaj kao da si u nekom muzeju dok se kupas, jer su to mahom sve stare banje (koje su vremenom nadogradjivane i prepravljane). Meni je to brutalno, al mozda se deca smore, ne znam. Sve preporuke za Szecsenyi, Gelert, Rudas. Taj Rudas ima neki bazen-kupolu gde dok se kupas imas pogled na celu Pestu (bazen je na Budimskoj strani). Szecsenyi je bas legendaran, to je odmah pored zoo vrta, iza trga heroja. A Gelert je jako lep iznutra: 

 

 

IMG_3743.JPG    IMG_3752.JPEG    IMG_3755.JPEG    IMG_3763.JPG

Edited by horvat

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi gledamo da uhvatimo neki 3+1 gratis ili kako vec ide za budimpeštu i aquaworld tamo. 

A baš sam gledao i Bukurešt ovaj novi akva park što je otvoren. Al kad sam video 9h puta, bolje do mora da se spustim

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, darkman14 said:

Međutim ujutru me sačeka iznenađenje. Otišao u parking servis, uložio žalbu koja je prihvaćena i to je to.

Da dodam da je uspesno reseno. Stigao mejl evo u roku od par dana
image.thumb.png.8f8fe0d86c1fcb0da340535f06d1252c.png

Evropa... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...