Milan HGT 0 Posted June 17, 2011 tockovi mi stoje rasireno kada se gleda odpozadi, bas se primeti, sta to moze biti? Quote Share this post Link to post Share on other sites
tox 42 Posted June 17, 2011 Lezajevi zadnje viljuske.Verovatno i lupka preko sitnih neravnina. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvukoljub 0 Posted June 17, 2011 Ako lupka gotovo sigurno su ležajevi. Menjao sam ih juče Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milan HGT 0 Posted June 17, 2011 (edited) Skripi i lupka. Bas se cuje kad zaskripi. Koliko kostaju lezajevi? Edited June 17, 2011 by Milan HGT Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvukoljub 0 Posted June 17, 2011 Ja platio 2.080 din, mislim da su Wolf ili tako nešto. Videćemo koliko će da potraju.Meni je otišao desni a čulo se samo u levim krivinama, tupo lupanje, bukvalno kao da mi neko sedi u gepeku i lupa u tapacir A ako primećuješ i horizontalno pomeranje zadnjeg dela na neravninama, mogu da ti kažem da mi je i to gotovo potpuno nestalo zamenom tog ležaja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vave 0 Posted July 28, 2011 Koliko je teska i moguca zamena u home made varijanti i ako mozete u kratkim crtama da opisete proces. Hvala Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvukoljub 0 Posted July 28, 2011 Proces je krajnje jednostavan: potrebno je samo skinuti točak, otkačiti kočiona creva, sajlu ručne, valjda amortizer i sve ostalo, izvaditi viljušku, zameniti ležajeve i zatim vratiti sve nazad Šalim se malo, nisam mehaničar pa ne mogu da opišem taj postupak kako treba - to bolje da uradi neko od kolega forumaša/majstora. Ono što znam je da su meni dva majstora to radili oko sat i po vremena, i po njihovim rečima proteklo je prilično glatko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vave 0 Posted July 30, 2011 Nisam ni ja mehanicar,a ni mehanicari nisu zavrsili fakultet za automehaniku Sala,nego sam mislio da krenem sam u taj posao. Znam da me ocekuje cekic i dorni za izbijanje shrafa sto prolazi kroz viljusku i toga se plasim. Kontam da bi sa strane tocka trebalo odrezati OK glavu i udarati prema cevi auspuha. Plasi me sto je shraf u kvalitetu 10.9 te ga je tesko kasapiti Quote Share this post Link to post Share on other sites
Branko 23 1 Posted July 30, 2011 Ako se plasis,onda nemoj,a ako hoces vec sam da radis,samo pazljivo ne zuri,radi dva sata duze,ali uradi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvukoljub 0 Posted July 30, 2011 @vavePa dobro, za zamenu ležajeva viljuške ne treba baš fakultet, ali treba nekakvo znanje i, više od svega, iskustvo. Mislim da su meni naplatili zamenu tih ležajeva + mali servis oko 2k din. Poštujem entuzijazam i želju da se nešto nauči/uradi svojim rukama, ali ne znam da li se za te pare vredi upuštati u nešto što nikad pre nisi radio, a potencijalna greška može da bude veoma opasna - ipak pričamo o oslanjanju i kočionom sistemu a ne o zameni filtera za vazduh. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vave 0 Posted October 8, 2011 @ ZvukoljubSta sam sve radio u zivotu druze moj jos samo sto nisam uvodio parno grejanje u auto!!!!Necu da dam 3000 do 5000 za zamenu i tacka. Posao je krajnje jednostavan uz dosta zajebancije i na kraju krajeva upoznas kroz takve poslove svoj auto. Mehanika nije nauka vec dobar deo kombinatorika: nece 'vako,nece ni 'vako ali 'vako 'oce,gotooooovo!!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
F.I.A.T. 0 Posted October 9, 2011 ^^^ Ako te zanima imam ceo zadnji trap u perfektnom stanju,cena je 30e.065/250-5556 Quote Share this post Link to post Share on other sites
jevta 270 Posted October 10, 2011 Zamena nije toliko komplikovana koliko je nepristupačna bez kanala ili dizalice.Tako da ko to radi na parkingu bolje da plati nego da se sam namuči mnogo više nego što treba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shicky 0 Posted October 29, 2011 Prošli vikend zamenio ležaj zadnje leve viljuške zbog problema sa obaranjem spoljnih ivica gume.Problem nisam rešio i dalje mi "brusi" gumu po ivici.Zamenio zadnje gume i problem se nastavlja.Pre toga mi se nije čulo nikakvo lupkanje ili nešto slično.Jel imao neko problema sa ovim tj da li je stvarno viljuška ili je problem u nečem drugom? Quote Share this post Link to post Share on other sites
vave 0 Posted October 30, 2011 Mislim da je vreme da posetis majsora koji reglira trap. Uradi optiku i tu ce ti se sve kazati. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shicky 0 Posted October 30, 2011 Proveriću i to,ali je problem da skida obe spoljne ivice gume,pa nisam baš siguran kako namestiti trap .Izgleda da je dobilo lufta u samoj viljušci,nova u najavi Quote Share this post Link to post Share on other sites
vave 0 Posted October 31, 2011 Obe spoljne ivice skida i kada je guma ispumpana,samo da podsetim. Pa jesi li kontrolisao kada si menjao lezajeve? Malo mi nije moguce da obe svlaci a da ne postoji neki znacajni luft. Zadigni tocak i proveri postoje li zazori. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shicky 0 Posted October 31, 2011 (edited) Proverio sam i pritisak u gumama,on je ok,to je i meni prvo palo na pamet.Podizao i točak,probao rukom da ga mrdnem levo-desno i ne primećuje se nikakvo šetanje i luft tj verovatno ne mogu da delujem silom potrebnom da bi luft bio primetan.Obara otprilike oko 1cm spoljne ivice i posle svake vožnje ivice gume su primetno tamnije zbog trošenja iste. Edited October 31, 2011 by Shicky Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milan HGT 0 Posted November 9, 2011 promenio sam lezajeve, ali sam imao problema i to velikih posto je onaj dugacki sraf srastao sa cevkom unutra i jedna smo ga izbili, ali sam promenio i sada stoje pravo tockovi Quote Share this post Link to post Share on other sites
vave 0 Posted November 9, 2011 Svaka cast na majstorstvu! Quote Share this post Link to post Share on other sites
NikolaPanta 0 Posted November 15, 2011 Ljudi evo i ja da se upisem ovde... (( Danas sam izasao iz auta ( inace fiat brava), pogledao zadnje tockove i video da su malo rasireni u donjem delu. Vise me je zabrinulo to sto mi je zbrisao spoljasnje ivice guma. Srecom gume su i tako za bacanje. Primetio sam jos neko grebanje kada motam u desnu krivinu i mislio da je to u prednjem tocku, ali po ovom sto sam ovde procitao... definitivno je to simptom zadnjeg lezaja. Jbg. Interesuje me da li je neko ovaj problem resio time sto je promenio lezajeve na tockovima tj. zadnjem trapu. P.S. Kada sam u nekim brzim krivinama i ima neka neravnina imam utisak da ce me zadnji kraj preteci prednji! Mozda je to samo moj trip, ali mozda je i to jedan od simptoma ovih lezajeva... Hvala & Pozz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milan HGT 0 Posted November 15, 2011 Ja sam resio zamenom lezaja tockovi su pravi i auto je stabilniji, nema vise onog zanosenja sto ti kazes da ce te zaobici zadnji kraj Quote Share this post Link to post Share on other sites
NikolaPanta 0 Posted November 16, 2011 Ok je to sto se tice nagiba tocka, ali da li si promenom lezajeva resio i ono skidanje spoljasnje ivice gume??? To me vise brine! I da, da li se moze na reglazi nekako podesavati zadnji trap??/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvukoljub 0 Posted November 17, 2011 Ako su ti točkovi rašireni u donjem delu, kako to da jede spoljnu ivicu gume? Trebalo bi da jede unutrašnju Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milan HGT 0 Posted November 17, 2011 gume mi se sad jednako skidaju posle zamene lezaja Quote Share this post Link to post Share on other sites