Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

23 minutes ago, VladaG9 said:

@Tulivoje treba mi vas savet. Mala nam ima 9 meseci i nesto preko 9kg. Za sada je vozimo u jajetu ( Graco). Ali u poslednje vreme je dosta nemirna i vristi celim putem. Mislim da joj je jaje postalo malo i neudobno. Danas sam svratio do Akse da pogledam sedista. Prodavac mi je predlozio ovo chicco koje moze da se koristi kao jaje jer jos uvek treba ds ga koristi, a posle moze da se okrene u smeru voznje. U kategorijinod 0-36kg. Sta Vi misllite o njemu? Da li je dobro uzeti ga? 

Screenshot_20191012_230254_com.android.chrome.jpg

Ne bih preporučila ovo sedište jer ide samo do 13 kg unazad, a posle se okreće u smer vožnje. Vaša beba sad ima 9kg, ali može da se desi da dođe do 13 kg pre nego što napuni 15 meseci, a to je jedan od uslova za smer vožnje, a teško je  predvideti kojim tempom će da raste. U tom cenovnom rangu imate sedišta koja idu do 18 kg obrnuto od smera vožnje, pa se onda okreću unapred. Ovo sedište se vezuje isofixom i pojasem, da znate (oba istovremeno). Imate li top tether u autu? 

U Aksi imate Graco Slimfit, ono ide do 18 kg u suprotnom smeru, a košta otprilike isto, možda je malo jeftinije. Ako niste vezani za Aksu, možemo dalje da smišljamo. 

 

Edited by Tulivoje

Share this post


Link to post
Share on other sites

I da dodam za vrištanje, taj deo mi je promakao - evo ga ovaj treći, u januaru puni 3 godine, urliče kao da ga koljemo čim sedne u auto. U trenutku očaja sam ga okrenula u smer vožnje da vidim hoće li se smiriti (u autu koji vozamo samo do škole i po kraju), ništa, isto se dere, pa je vraćen u obrnuti smer. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tulivoje Nisam vezan ni za jednu radnju. Ono sto me je privuklo kod ovog sedista je sto može da se koristi do 36kg  sto znaci da nemam potrebe da posle kupujem drugo, sto moze da se rotira, i kako mi prodavac rece da moze ili izofix ili pojas, sto mi je nebitno jer imam isofix u kolima. A i cena mi je korektna. Imam 500l i mislim da ima top tether pozadi. Tako da ako mozete da preporucite neko sediste koje ispunjava te uslove uz slicnu cenu bilo bi odlicno :D ako je jedini problem ovog sedista ta kilaza, onda to i nije toliko veliki problem. Beba sad dobija oko 150gr nedeljno, ne verujem da ce bas dobiti 6kg za 6 meseci... 

@MS PK sta da ti kazem, mladi tata, pa kupujemo prvo sediste, oblast o kojoj nemam pojma. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smeju li ovde da se ostavljaju linkovi? Uglavnom, prodavac nema pojma, vezuje se istovremeno pojasem i isofixom, ne može jedno ili drugo. Jer, sam isofix ne može, morao bi da ima antirotacijsku tačku, koja bi bila ili potporna noga ili top tether, a ovo nema, pa mora i pojasem dodatno da se veže. 

Do 13 je u suprotnom smeru, znači 4 kg u šest meseci. Valjda neće dobiti, ali ne možemo da budemo sto posto sigurni, a svakako je to minimum za okretanje u smer vožnje, bilo bi bolje i da kasnije ostane tako. 

Hajde pogledajte sledeća sedišta:

Joie Every stage

Joie Verso

Graco Slimfit

Diono Radian 5

Sva 4 idu do 36kg, od toga 3 idu do 18kg u suprotnom smeru, a Diono čak do 25 i ima sopstvene pojaseve do te kilaže, što je super.

Joie ima verzije sa i bez isofixa, pa vidite koje Vam odgovara, mislim da cenovno upadaju ove bez isofixa u razmatranje. 

Chicco nije baš proslavljena marka što se bezbednosti tiče, a nabijaju cene jer su poznati zbog drugih proizvoda. 

Postoji i Joie Stages, ono je do 25kg, u suprotnom do 18. 

Pogledajte, pa javljajte da li Vam se čini da neko odgovara, onda ćemo dalje da smišljamo.

Pošto je ovde komplikovano da ostavim gomilu linkova za ta sedišta i neke slike, ako hoćete javite mi se na viber, lakše je. 

0637613330, svakako stoji broj i na sajtu Udruženja Roditelj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li znate koliko vremena izgubite godišnje na pripremu deteta za vožnju?

 

dete voznja.jpg

 

Prema najnovijem istraživanju, prosečan roditelj godišnje potroši na desetine sati kako bi pripremio dete za vožnju.

Seat je sproveo zanimljivo istraživanje u Britaniji koje je potvrdilo da roditelji troše bukvalno dane na godišnjem nivou za pripremu deteta za vožnju. Pod pretpostavkom da dete moraju da dva puta dnevno pripreme za vožnju i smeste u sedište, roditelji će godišnje samo na tu radnju potrošiti čak četiri dana ili 96 sati. A zbog toga čak trećina roditelja prosečno kasni 11 minuta na posao, i to bar jednom nedeljno. U Londonu je najgore, tamo kasne prosečno 18 minuta.

Prema svedočenjima roditelja, najteže je sa mališanima između dve i tri godine. Oni su tvrd orah i pokušaće na svaki način da osujete plan da ih smestite u autosedište. Predaće se tek nakon 20 minuta. Celokupnu studiju Seat je sproveo kako bi skrenuo pažnju na posebnosti svojih automobila koje će olakšati ''borbu sa mališanima''. Tu posebno ističu Tarraco i njegove sisteme asistencije poput lakog rasklapanja sedam sedišta, Apple Carplaya ili jednostavno otvaranja poklopca prtljažnika bez upotrebe ruku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mališani između dve i tri godine prave problem i dok ih obučeš i obuješ, pa neće da idu u smeru u kom ti ideš i slično.  Kako god okreneš, sa njima u startu kasniš gde god da kreneš. :D

 

 

 

Edited by neshaoct
tehnički edit

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tulivoje može mala pomoć, tačnije Vaše stručno mišljenje. 

Opcija A)

https://encimenci.com/sediste-za-auto-cambria-2-15-54kg-black-diono-8021

Potencijalno sedište za starijeg klinca, trenutno koristi Inglesina Newton fix, ima 3 ipo godine. 

U slučaju da ga ne ubedimo da svoje sedište da mladjem bratu ( znate kakvi klinci umeju biti  :)) 14 meseci, onda idemo na opciju B za mlađeg, a to je 

https://encimenci.com/sediste-za-auto-roto-isofix-red-black-0-36-kg-lorelli-10071270002

 

Bez isofixa nismo razmatrali sedišta, što je sigurno sigurno je, zbog toga želimo isofix. 

Naravno, otvoreni smo za Vaše predloge, nadam se da nisam konfuzno napisao :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko je strariji težak? Ovaj Diono je buster sa naslonom, odnosno vezuje se pojasom automobila i dete ne sme u njega pre nego što napuni 4 godine i 15kg. Diono ima sedište Radian, koje do 25 kg ima sopstvene pojaseve i to bi bila bolja opcija za njega, ako već kupujete sedište. E sad, to sedište nema isofix, a sedište pravilno vezano pojasom auta je isto bezbedno koliko i sedište sa isofixom, samo je kod isofixa manja mogućnost greške pri montaži i zato je uveden kao obavezan po novoj regulativi (u EU su trenutno važeće dve regulative - R44/04 i R129, ta je novija). Ja bih uvek gledala opciju da što duže može da se veže pojasevima u 5 tačaka vezivanja (pojasevima auto sedišta), jer je mnogo bezbednija opcija. Jedino što Radian zahteva top tether (sidrište) u smeru vožnje, ne znam imate li ga u autu.

Dajte mi kilažu malog i recite mi hods li samostalno. Minimalni uslovi za smer vožnje su 15 meseci, 10kg i samostalan hod, a i to je minimum minimuma, bilo bi bolje da što suže ostane u obrnutom smeru, jer je to 5 puta bezbedniji način vožnje. 

Hajde da sačekam da mi ispišeš kilažu dece (da se ne persiramo), pa da vidimo šta i kako.

 

Šta bih ja uradila - ostavila starijeg u sedištu u kojem je sad, a malom kupila neko koje do 18 kg podržava obrnuti smer, tipa Joie Stages, Jpie Every Stage, Graco Slimfit... Čekam kilaže i visine pa da vidimo dalje. :)

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tulivoje kada je kraj za buster? Moja ima 8 godina , 39kg i 1,40m...

 


 

Edited by neshaoct
popravio tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovoru, što se mene tiče ne moramo da persiramo

Stariji ima 3 ipo godine 17kg i 105 cm, mladji 14 meseci i 12kg, hoda sam.

U principu bi zadržali starijeg u ovom sedištu (što duže da se vezuje pojasevima istog) ali već je problem sa naslonom za glavu, ne može se više podići, tj može, ali onda se moraju skinuti pojasevi od sedišta. Sidrište nemamo u kolima.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, neshtry said:

@Tulivojekada je kraj za buster? Moja ima 8 godina , 39kg i 1,40m...

Ona je kilažom prerasla buster, ali u suštini kad ispuni ovih pet uslova:

Leđa idu lepo uz naslon

Dijagonalni deo pojasa ne ide preko vrata, nego preko ramena

Donji deo pojasa ne ide preko stomaka, nego nisko preko kukova

Kolena mogu lepo da se saviju preko ivice sedišta

Ume da sedi lepo, bez izvlačenja, savijanja...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice policijije oni valjda bese imaju ogranicenje po visini, dal bese nesto lupam 127cm

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, djomla said:

Hvala na odgovoru, što se mene tiče ne moramo da persiramo emoji2.png

Stariji ima 3 ipo godine 17kg i 105 cm, mladji 14 meseci i 12kg, hoda sam.

U principu bi zadržali starijeg u ovom sedištu (što duže da se vezuje pojasevima istog) ali već je problem sa naslonom za glavu, ne može se više podići, tj može, ali onda se moraju skinuti pojasevi od sedišta. Sidrište nemamo u kolima.

 

 

Sent from my 3310 using Tapatalk

 

 

 

 

Pazi, hajde da se nadamo da neće doći do 18 kg pre nego što napuni 4 godine. Kako sad izlaze pojasevi u odnosu na ramena - treba da budu u nivou, ili malo iznad. Zeznuto je što nemaš top tether jer sva sedišta koja su u smeru vožnje, a imaju pojaseve do 25 kg traže da ga imaš (osim Maxi Cosi Beryl, koje ima potpornu nogu, ali ga još nema kod nas i Axkid Minikid, koje je fantastično sedište, ali može samo unazad, ne u smer vožnje. Plus Diono Radian u obrnutom smeru, opet treba tt kad ga okreneš). 

U čemu se mali sad vozi? Ta Inglesina ne može u obrnut smer,  jedino da ga zadržiš u čemu je sad do 15 meseci, tad je ispunio minimum za smer vožnje, pa da ga prebaciš u nju, a velikom uzmeš drugo, mada bih ga ja prodala i uzela neko u kom bi duže mogao unazad, a velikom neko gde pojasevi mogu više da se podignu. 

8 minutes ago, MS PK said:

Sto se tice policijije oni valjda bese imaju ogranicenje po visini, dal bese nesto lupam 127cm

 

135 je po novom zakonu.

Edited by Tulivoje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma ona voli da je u svom sedištu, čitavog života je u sedištu, nego mi je visoka i ne vidim ništa u kabinskom retrovizoru. Moj Punto ima srednje sedište pozadi prilagođeno za decu:poseban dečiji pojas, niži gornji naslon za glavu....

Послато са 9003X помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, neshtry said:

Ma ona voli da je u svom sedištu, čitavog života je u sedištu, nego mi je visoka i ne vidim ništa u kabinskom retrovizoru. Moj Punto ima srednje sedište pozadi prilagođeno za decu:poseban dečiji pojas, niži gornji naslon za glavu....

Послато са 9003X помоћу Тапатока
 

Gotovo je onda, vadi je iz sedišta. Proveri tih pet tačaka i to je to. 

10 minutes ago, MS PK said:

Pa eto, znaci ne mora :D

Послато са SM-J330F помоћу Тапатока
 

Jok, što se policije tiče. Jedino što može da je pridavi pojas u sudaru, ali to je nebitno. :D Moj trinaestogodišnjak je 157 visok i u Dokkeru je još u busteru bez naslona, jer mu pojas bukvalno seče vrat kad sedne bez njega. U Cliu ne mora, jer pojas izlazi niže. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tulivoje mladji je sad u nekom Cam-ovom sedištu koje nam je "prelazna" faza. Starijem su pojasevi tik iznad ramena, u principu stariji je miran još par meseci u ovome uz pojaseve, taman dok ne napuni 4+, iako bi ih obojicu držali na 5 tačaka što duže, Dionio mi deluju kao uža sedišta (što je još jedan plus, jerbo će nam trebati mesto između ili pored sedišta pozadi). Teška muka

Sent from my 3310 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, djomla said:

@Tulivoje mladji je sad u nekom Cam-ovom sedištu koje nam je "prelazna" faza. Starijem su pojasevi tik iznad ramena, u principu stariji je miran još par meseci u ovome uz pojaseve, taman dok ne napuni 4+, iako bi ih obojicu držali na 5 tačaka što duže, Dionio mi deluju kao uža sedišta (što je još jedan plus, jerbo će nam trebati mesto između ili pored sedišta pozadi). Teška muka emoji38.png

Sent from my 3310 using Tapatalk
 

Svakako ga obavezno vodi da isprobate sedište. Možeš na fb da pišeš Dionu, na mesindžeru je neki super lik, slobodno reci da sam te uputila na njega, pa se dogovorite da isprobaš sedište u autu i sa detetom. Mada bi stvarno bilo idealno da ostane u sedištu sa 5 tačaka vezivanja i duže od 4 godine, jer je bezbednije i neće izvlačiti ruke iz pojasa, što ovde može da se dešava. Siguran si da nemaš sidrište, ispregledao si gepek? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jok, što se policije tiče. Jedino što može da je pridavi pojas u sudaru, ali to je nebitno. Moj trinaestogodišnjak je 157 visok i u Dokkeru je još u busteru bez naslona, jer mu pojas bukvalno seče vrat kad sedne bez njega. U Cliu ne mora, jer pojas izlazi niže. 
Ja sam stara skola, sve ti je jasno dalje

Послато са SM-J330F помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala još jednom, svakako ću tražiti da isprobamo sedište. Nema sidrište, ima samo alka za mrežu na podu gepeka.
Reci mi, ovo drugo sedište koje sam kačio, Lorelli, da li vredi čemu?

Sent from my 3310 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...