Jump to content
FAS Goran
sasa_vu

"Parking servis" nema pravo da kažnjava vozače

Recommended Posts

Ustavni sud je proglasio način naplate doplatnih karata za parkiranje u Beogradu suprotnim Ustavu i zakonu. Dat je rok gradu Beogradu da do 8. septembra reguliše odluku o plaćanju doplatne karte na zoniranom parkingu, koja trenutno iznosi 1.870 dinara. Još se ne zna kakve će se tačno izmene doneti, ali će se, dok se ne usvoje promene, doplatne karte naplaćivati po istom sistemu.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/259341/Parking-servis-nema-pravo-da-kaznjava-vozace

U kojoj mi drzavi zivimo, nema dalje... :wallbash: :wallbash:

Naravno, ko je ostecen sta da se radi...Nema odstete...

P.S. Stavio sam u off, admini premestajte ako mislite da treba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema retroaktivnog vraćanja para. Onaj ko nije platio možda i prođe dobro da ne mora da plati. Ovo što je Ustavni sud sada doneo je "zadovoljenje pravde", naravno u maniru "kasno Marko na Kosovo stiže". ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

parking%20servis.jpg

Nisu tačni napisi medija o neustavnosti "doplatne karte" beogradskog Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis" koja se ostavlja na vozilu pri prekoračenju vremena parkiranja, saopštilo je to preduzeće. Direktor JKP "Parking servis" Boban Kovačević kazao je da "ne može biti govora o tome da je postupanje ovog preduzeća u bilo kojem segmentu neustavno i nezakonito i da je Ustavni sud doneo bilo kakvu odluku o neustavnosti doplatnih karata".

Vođa pravnog tima i zamenik direktora JKP "Parking servis" Milija Lazarević, kako je saopšteno, rekao je da "Ustavni sud nije doneo odluku da je postupanje JKP 'Parking servis' nezakonito. Naprotiv, na inicijativu Grada (Beograda) donet zaključak o prekidu postupka koji se vodi pred Ustavnim sudom u trajanju od 90 dana".

"U tom roku Grad, koji je doneo odluku o naplati doplatne karte, može da precizira pojedine odredbe svoje odluke, a po isteku roka Ustavni sud će odlučivati o tom predmetu. Namera je da se kroz izmene pojedinih odredaba otklone sve nejasnoće u pogledu doplatne karte", kazao je Lazarević. "Parking servis" kontroliše vozila na javnim parkiralištima i izdaje "doplatnu kartu" za vozila ukoliko parkiranje nije plaćeno ili je vozilo parkirano u zoni duže od vremenskog ograničenja. Prema njegovim rečima, ne može se govoriti o postojanju bilo kakvog saobraćajnog prekršaja, jer "doplatna karta" nije kazna za prekršaj. "To je parking karta kojom se naplaćuje cena usluge korišćenja parking mesta u zoniranom području u kojem je parkiranje vremenski ograničeno", rekao je vođa pravnog tima JKP "Parking servis".

Lazarević je dodao da se cena "doplatne karte" utvrđuje na isti način, kao i cena svake druge komunalne usluge, na osnovu odluke Upravnog odbora preduzeća i uz saglasnost nadležnog organa Skupštine grada.

preuzeto sa - Auto Blog

------------------------------------------------

Inače, postupak je pokrenuo pravnik Dragan Todorić. On na ovakvu odluku Ustavnog Suda kaže:

''Pošto je grad sam predložio da se ova odluka promeni, na taj način je implicitno priznao da ona nije bila u skladu sa zakonom, ali i izbegao mogućnost tužbe za povraćaj novca od strane građana koji su do sada platili ove penale...''

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije šija nego vrat... nisu doneli odluku nego suspenziju koja implicitno znači da nisu u pravu... pravnici - večiti smarači.

p.s. "odredaba" je potpuno ispravna reč.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma jeste ispravna, ali me je oduvek fascinirala potreba da se srpski jezik u zvaničnoj formi učini što rogobatnijim. Mogli su da napišu "odredbi", a ne odredaba babaroga... akorada... i naravno indekasa (ovo poslednje nije ispravno ali je smešno :D )

Edited by Zvukoljub

Share this post


Link to post
Share on other sites

za ljubitelje "pravničkog novogovora" nije loše pomenuti i već utvrdjene i odomaćene besmislice, kao na primer:

1. "ožalbeni" (?)

2. "pravovaljani" ( šta je onda nepravovaljani?!)

3. prema "pozitivnim zakonskim propisima" (koji su to negativni zakonski propisi!?)

4. "pouka o pravnom leku" (valjda mogućnost žalbe!!)

5. navedeno u "izreci" (valjda u uvodu, rešenju, ili ne znam čemu još...ali "izreci" !!??)

6. "Gore pomenuti" - "dole potpisani" (ovo je recimo primer potpung nepoštovanja prema pojedincu koji ima ime, prezime, JMBG i sl.)

7. "Imenovani" ( ima i neimenovani!!!)

8. Stranke mogu podnositi "pismene" .......

9.

10.

ima ih koliko hoćete

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. "pravovaljani" ( šta je onda nepravovaljani?!)

Kada se napiše pravnovaljani, onda dobija smislenije značenje. :thumbup:

Ispravno je napisati i pravovaljani...čak se i insistira na toj varijanti, ali je laicima lakše da shvate ako se koristi prva varijanta.

3. prema "pozitivnim zakonskim propisima" (koji su to negativni zakonski propisi!?)

Misli se na važeće pravne odredbe.

Izraz pozitivni propisi se koristi kako bi se napravila razlika između aktuelnog (prava koje se primenjuje) i ranijeg (prava koje se više ne primenjuje).

4. "pouka o pravnom leku" (valjda mogućnost žalbe!!)

Nije žalba jedina vrsta pravnog leka, pa bi njeno izričito navođenje bilo neprecizno.

Zbog toga se koristi opšta formulacija "pouka o pravnom leku" koja u sebi sadrži i žalbu, ali i sve ostale redovne i vanredne pravne lekove u konkretnom slučaju.

Postoje situacije kada žalba uopšte nije dozvoljena, ali jesu neki drugi pravni lekovi.

5. navedeno u "izreci" (valjda u uvodu, rešenju, ili ne znam čemu još...ali "izreci" !!??)

Pravni akti imaju svoje sastavne delove. Neki od tih delova su obavezni, neki ne.

To je toliko strogo definisano da pojedini pravni akti budu ništavi ukoliko npr. nemaju izreku...dispozitiv, pouku o pravnom leku, itd, itd...

6. "Gore pomenuti" - "dole potpisani" (ovo je recimo primer potpung nepoštovanja prema pojedincu koji ima ime, prezime, JMBG i sl.)

Opet opšta formulacija koja ne vređa nikoga, a ubrzava proces izrade konkretnog pojedinačnog pravnog akta.

Naravno, ime se na jednom mestu u aktu pomene, ali nema potrebe to kasnije u aktu raditi ko zna koliko puta.

7. "Imenovani" ( ima i neimenovani!!!)

Da, ima. :D

Čuli ste više puta npr. da je podneta prekršajna ili krivična prijava protiv NN počinioca, itd, itd... To je primer neimenovanog.

8. Stranke mogu podnositi "pismene" .......

Stranke sugeriše strane na Sudu. Strane komuniciraju sa Sudom. Način je uređen Zakonom. Naravno, ne odnosi se ovo samo na Sudove...

Tako, stranke mogu komunicirati sa Sudom pisanim putem, ali nisu ograničeni samo na taj vid komunikacije.

Pismene je opšta formulacija koja u sebi sadrži razne predstavke, izjave, predloge, prigovore, itd, itd... Mnogo je lakše i svrsishodnije napisati opštu formulaciju, nego taksativno nabrajati sve moguće pisane akte koje je moguće podneti u konkretnom slučaju u datim rokovima, naročito jer to onda otvara novo pitanje: da li je to nabrajanje samo primera radi, ili je numerus clausus, tj. ne može se podneti ništa drugo osim onoga što je nabrojano, itd...itd...

:D:thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^al' si mu objasnio, bas si mu objasnio, a i sto da mu ne objasnis, kad vec znas :) hehehhe

Share this post


Link to post
Share on other sites

znaci da ja ipak platim razglednicu koju sam dobio danas jer sam bio ubedjen da je treca zona i uredno kucao sms al ipak nije bila treca nego druga!

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Pragu pauka nema. Ima nalepnica i fotografija, kazne se plaćaju od 20-50 evra sa rokom plaćanja od 15 dana.

Nema ih u mnogo kojim vrlo civilizovanim delovima sveta (gde parkiranje i plaćanje parkiranja, kao i kazni za isteklo vreme, funkcionišu kao sat-recimo švajcarski)

--------------------------------

U zemlji gde je prosečna plata 330e. (do prošlog meseca) naplatiti skoro pola mesečne plate za "uslugu" uklanjanja vozila sa pripadajućom kaznom je ravno ZLOČINU.

U zemlji gde ste uredno (na za to predvidjenom mestu) parkirali vozilo, platiti parking, a zaboraviti da se zakupnina produži....kazna je blizu 20 evra. Recimo, jedna dnevnica jača. AMAN! Uprošćeno rečeno, radili ste ceo dan da bi ste otplatili 5, 10 ili ne znam ni ja koliko minuta zakašnjenja oko produženja vremena za parking!

---------------------------------

Nešo, poznato mi je (donekle) značenje svih formulacija koje sam naveo. Što reče Milovan Danojlić (Muke sa rečima), ukoliko želite nekom nešto da objasnite, a da pri tom nešto sakrijete, zaobidjete...koristite pravnički rečnik! Naši prevodici (sudski tumači) su svedoci svakodnevnih muka oko prevodjenja na strane jezike smisla naših pravnih odrednica i terminologije. Od jednog vrlo bogatog rečnika, kakav je naš, uspeli smo da ga nagrdimo, iskomplikujemo, da pola reči dovedemo u trpno stanje, a da sve izgleda kao naša reč! Pokušaj da prevedeš "pismene" ili "ožalbene"...ili "gore navedene - dole pomenute..Teško. Može bukvalno, ali te ni jedan strani advokat ili sudija neće razumeti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraš me opet u off... :D

Postoji pravnički engleski koji se koristi u komunikaciji sa strendžerima...i sve to šljaka uglavnom ok. :thumbup: ...razumeju se.

Oni imaju više problema da shvate pojedine propise kod nas...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde da se vratimo na "pravovaljanu" stvar teme o kojoj reč.

--------------------------------------------------------------------------

Svetozare - plati kaznu. U pitanju je ona stara igra "pojedinac protiv televizije". Iako je ovde pojedinac sa jedne strane mnogo brojniji od televizije, u ovom slučaju države, stvar je u maloj nespretnosti iste da bude dosledna. U čemu je stvar:

JKP Parking servis je javno uslužno preduzeće čija je delatnost parking prostori, garaže, održavanje istih....

JKP Infostan je uslužno preduzeće koje se bavi objedinjenom naplatom zajedničke struje vode, odnošenjem smeća, održavanjem zgrada....

JKP EDB naplaćuje struju...

Jedino parking servis naplaćuje kazne za neproduženo parkiranje! Zamislite, kada bi recimo, INFOSTAN naplatio kaznu za neuredno plaćanje kirije, pa recimo umesto 2000 koliki je otprilike iznos mesečne uplatnice, za kašnjenje naplatio taksu od 20.000 din., ili recimo ukoliko ne platite na vreme struju- struju vam isključe dok ne platite račun i zveknu kaznu od 100.000, a posle vam struju uključe. Slično i sa telefonom...

Kazne bi trebalo da naplaćuje jedino SUD, a po prijavi Policije ili komunalnog inspektora. Ali, naći će već država način da "upravovaljani" celu stvar.... pa od Parking Servisa se izmedju ostalog i puni budžet.

Zato Svetozare, plati ti to dok je jeftino, napraviće oni odredbu ili uredbu kojom će svi koji nisu platili da plate i to trostruko!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infostan ne pruža usluge koje se preko njega naplaćuju. On nema ništa sa iznosima na uplatnici. Infostan nije davalac nijedne usluge koja je na priznanici.

On je sistem objedinjene naplate kako građani ne bi dobijali 10 uplatnica svakog meseca (od svakog gradskog komunalnog preduzeća), već jednu.

Pojednostavljeno, on je kao servis čije usluge su iznajmila sva ta gradska komunalna preduzeća i sama gradska vlast radi lakše naplate.

Sa druge strane, Parking servis je davalac usluge koju direktno naplaćuje. Kaznu ne može da naplaćuje i u tome je bio problem cele priče oko parkiranja i Ustavnog Suda.

Sada će to da preimenuju, tj. preciziraju da je u pitanju doplatna karta...i ako je ne platimo...daće nas na Sud...gde će nam izreći pride i kaznu.

Isto kao npr. GSP...i tu postoji doplatna karta (ako uhvate nekoga bez karte u vozilu) i ukoliko je ne platimo i oni prete Sudom.

Druga je stvar što smo našu LK dužni da damo na uvid samo policajcima, tako da ako vas i uhvate bez karte u GSP-u, samo izađite na sledećoj i produžite svojim putem, a na zahtev kontrolora da mu date svoje podatke...- nasmejte se. :thumbup:

Zbog toga je i bila jedno vreme priča da će uz kontrolore ići i policajac, ali tehnički to nije moguće realizovati (angažovati toliko policajaca)...pa, ne znam da li su uopšte i probali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Redovan sam platisa(kako ovo zvuci :huh: ) pa nisam dolazio u situaciju da me ceka cestitka. Razmisljam , ko zna kako u ove sutne sate , sta kada bih ja tu cestitku (hipoteticki) bacio i vadio se na izgovor da je nisam ni zatekao. Recimo da je neko drugi skinuo ili je vetar odneo i slicno? Ovo navodim jer ih kace na brisac. Da cujem neku teoriju ! B)

Edited by zulurbr

Share this post


Link to post
Share on other sites

onda ti stigne opomena od nekog advokata koji radi za parking servis.sroci lepo jedno pismo u kojem kaze ili placaj ili ides na sud. :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo kako to funkcionise u praksi onako skroz iz prve ruke :whistle:

Lepo posle kazne, koju ja redovno bacim ( ili zakacim autu pored tek da nekom malo presedne dan na par sekundi :rambo: ) stigne ti opomena da treba da platis kaznu koja ti je bila zakacena. Posle toga sta znam, par nedelja, stigne ti pismo od advokata ( u mom slucaju Advokat Atanaskovic ) kako treba da platis inace ce on da te tuzi gde ces da snosis troskove sudjenja, rata u Iraku, Avganistanu i hemijsko ciscenje haljine Monike Levinski. Ti onda lepo to ne platis i to je to. I tu se prica zavrsi.

Ja inace svakog meseca produzavam parking, kazne dobijem uglavnom zato sto zakasnim dan dva, jako retko sto negde prekoracim parking. Naravno, ne bahanalisem se i uvek platim kad se negde parkiram. Ovo sto mi stize od advokata, vise ni ne otvaram, ni ja ni cale moj, niti jedan komsija kojeg znam.

Prosle godine, kada sam produzavao jednu od pretplata, zena neka koja radi tamo u administraciji, da bi skratila red na salteru, kaze ajte kod mene da uplacujete. Ja lepo sacekao red kod nje, usao, ona pogledala i rekla. Opa vi imate 52.000 neplacenih kazni :rtfm: i nesto kao pokusava da mi bude jack, kao ne znam da li da ti izdam parking kartu sada, a? :) Realno ( da izvine zenski rod ovde, ako ga ima ) da je mladja za 1/2 predlozio bi vansudsko "poravnanje". Medjutim, u ovom slucaju sam lepo zeni objasnio da ce naravno da mi izda kartu, jer odluka o naplati kazni nije ustavna i da to i ona vrlo dobro zna. Naravno da je ucutala ( nadrndana maksimalno ) i naravno da mi je izdala novu kartu.

I to je otprilike to. Kolko vidim ,oko septembra, ako sve odrade kako treba, necu da se zezam, jer ce morati da se plati. Ali do sada ( a verujem i kada to donesu, nece moci ni retroaktivno da se naplati kazna ).....

Ne bi oni ni menjali postojece, nego se vec proculo da ne mora da se plati, pa nece ljudi da uplacuju. I ovo njihovo saopstenje je izdato da ne bi izbilo sranjce da im niko nista ne placa do septembra.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo trileme:

2011_07_05_21_37_45_0015.jpg

Dobijem ljubavno pismo.

U pismu mi se obraća ponomoćnik vlastodavca koji me po izveštaju njegovog klijenta obaveštaja o dugu za doplatnu kartu. Sve bi ovo imalo smisla, da nije u pitanju odluka Ustavnog Suda kojom ova odredba, pravilnik, ili ne znam ni ja šta više - NE VAŽE.!, Punomoćnik vlastodavca, verovatno (sigurno) i sam informisan o stavu Ustavnog suda, ladno, kao da se ništa nije desilo, se poziva na član 19, Odluke o javnim parkiralištima, koju je Ustavni sud oborio, stavio van snage i naložio Skupštini Grada i JKP Parking Servisu da istu upodobe ostavljajući im rok do 08 septembra!

Šta bi ste vi radili!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a gle moj slucaj :

uredno platim parking porukom , koji je vazio do 19 i 27 , stignem do kola u 19 i 30 , znaci zakasnila sam 3 minuta, a gle tamo cestitka sa vremenom izdavanja 19 i 46 ! zivo me zanima kako moze da izda cestitku unapred !

:realmad: :realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...