Jump to content
FAS Goran
sasa_vu

"Parking servis" nema pravo da kažnjava vozače

Recommended Posts

5 minutes ago, danko said:

Diskriminacija bi bila da neko na odredjenoj deonici propiše različite maksimalne dozvoljene brzine za vozila iste kategorije koja su registrovana u različitim opštinama, npr. na deonici NS-SU, vozila sa NS tablama smeju da se kreću 130 kmh, a vozila sa NI tablama 120 kmh

valjalo bi primeniti na PA, ST i eventualno RU :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To za Novi Beograd zaboravio sam tačno koji blok,negde sam pročitao da su stanari to tražili jel nemaju gde da se parkiraju. A za njih je valjda mesecno 500 din karta

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, danko said:

A sad te ja molim da ti meni navedeš ili citiraš Zakon i članove zakona koji govore o porezu koji se plaća Opštini, pošto si naveo:

Jedinici lokalne samouprave pripadaju izvorni prihodi ostvareni na njenoj teritoriji, i to:

  1. porez na imovinu, osim poreza na prenos apsolutnih prava i poreza na nasleđe i poklon;
  2. lokalne administrativne takse;
  3. lokalne komunalne takse;
  4. boravišna taksa;
  5. naknade za korišćenje javnih dobara, u skladu sa zakonom;
  6. koncesiona naknada;
  7. druge naknade u skladu sa zakonom;
  8. prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom skupštine jedinice lokalne samouprave, kao i oduzeta imovinska korist u tom postupku;
  9. prihodi od davanja u zakup, odnosno na korišćenje nepokretnosti i pokretnih stvari u svojini Republike Srbije, koje koristi jedinica lokalne samouprave, odnosno organi i organizacije jedinice lokalne samouprave i indirektni korisnici njenog budžeta;
  10. prihodi od davanja u zakup, odnosno na korišćenje nepokretnosti i pokretnih stvari u svojini jedinice lokalne samouprave;
  11. prihodi nastali prodajom usluga korisnika sredstava budžeta jedinice lokalne samouprave čije je pružanje ugovoreno sa fizičkim i pravnim licima;
  12. prihodi od kamata na sredstva budžeta jedinice lokalne samouprave;
  13. prihodi po osnovu donacija jedinici lokalne samouprave;
  14. prihodi po osnovu samodoprinosa.

- Zakon o finansiranju lokalne samouprave

 

Plus, ni ovo nije nabrojano sve. Za našu priču ti je bitno ono pod brojem 1.

Generalno, čitav post ti je neozbiljan, traži objašnjavanje elementarnih stvari kao što je eto moralo i ovo gore da ti se navede. Nemam volje za to.

Sam guglaj. U okviru tog guglanja, zapitaj se zašto niko nikada to što ti pričaš nije izneo na Ustavnom Sudu... Bilo je oko kazne/doplatne karte, ali niko nikada nije navodio argumente o diskriminaciji koje si ti naveo. Da li je moguće da je to zato što se nijedan pravnik u ovoj državi (a, svi parkiraju aute jednako kao ti i ja) nije setio tih argumenata, ili će pre biti da niko nije podnosio nikada oko toga jer znaju da takve priče nemaju nikakvo utemeljenje - sam proceni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od 14 tačaka koje su navedene, 13 nisu porezi.

A i ta jedna nije porez koji se plaća opštini, več se plaća Republici Srbiji a RS zatim prenosi ta sredstva opštini....lepo piše-pripadaju jedinici lok, samouprave.

I upravo sam namerno to i pitao, znajući kakav odgovor mogu da očekujem....ali, stvarno ne mogu da gubim vreme na raspravu u kojoj se kao argument koristi : "to je sigurno sve u redu, čim niko nije izneo pred Ustavnim sudom...." i onda se vraćamo na moj prvi post na ovu temu...i  tako u krug.

Za mene, gradska odluka koja reguliše parkiranje, jeste diskriminatorska, i to po više osnova.

Za nekog nije, i to je sve u redu.

Svako ima pravo na svoje mišljenje.

I to bi manje više, bio epilog, tako da se više ne bih bavio ovom temom.

Pozdrav!

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minutes ago, danko said:

...nije porez koji se plaća opštini, več se plaća Republici Srbiji a RS zatim prenosi ta sredstva opštini....lepo piše-pripadaju jedinici lok, samouprave.

Pobogu, piše:

''Jedinici lokalne samouprave pripadaju izvorni prihodi...''

 

Ako nikada nisi plaćao porez na imovinu, imaš po internetu da pogledaš slike uplatnica gde u delu ''primalac'' pišu lokalne jedinice. Ne piše da je primalac Republika Srbija, niti Poreska Uprava (republička), već pišu jedinice lokalne samouprave. Ne, ne uplaćuje se Republici pa ona to posle ''prenosi'' lokalnim samoupravama, već se porez na imovinu direktno uplaćuje lokalnim samoupravama jer su to njihovi izvorni prihodi. Pa, piše ti u linkovanom Zakonu šta su to izvorni prihodi i koja je njihova razlika u odnosu na transferne, ustupljene...

 

Svakako nećemo više o ovome jer zaista nema šta. :thumbup:

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, dach@ said:

To za Novi Beograd zaboravio sam tačno koji blok,negde sam pročitao da su stanari to tražili jel nemaju gde da se parkiraju. A za njih je valjda mesecno 500 din karta

Ima komentara na Netu gde se vidi da stanari nisu tražili uvođenje zelene zone ako su zbog istog razloga pre par godina tražili plavu zonu, razlika između plave i zelene zone je nebo i zemlja.  Ono gde se manipuliše je na čijem zemljištu može da se postavi zonsko parkiranje. Ako zemljište pripada zgradi, to je njihova imovina i niko nema pravo da tu postavi zonu, parking može samo na javnoj površini, a po NBG-u su upravo postavili zelenu zonu oko zgrada a plavu ostavili na onim ostrvima oko Bulevara Zorana Đinđića kod Arene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako mislimo na istu ulicu (a jedna jedina je gde može da se parkira tako u nizu), ne naplaćuju kazne odavno za parkiranje u njoj.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, na nju sam mislio. Niko tu ne piše kazne barem od leta '19, od tad stalno koristim taj potez.

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ovo apsolutno razumem...

 

Moja ulica u kojoj se od skora uredno naplaćuje parking:

IMG_20211216_154310.jpg   IMG_20211230_142125.jpg

 

Ljudi sa strane koji ne znaju, ulete u ovu močvaru i dobiju kaznu. 

Edited by PremieRacing

Share this post


Link to post
Share on other sites

E baš tako. Kako jbt?!?

 

I ja išao lično u Parking Servis da pitam, čekao nekog gmaza od šefa, debelog, smrdljivog, zadriglog i nadobudog, da bi mi u pola rečenice rekao što i ovi u Zrenjaninu onom liku sa klipa. Kažu: "nama je dovoljno da postavimo tablu i možemo da naplaćujemo." I stvarno. Na ulazu u ulicu uredno postavljene DVE table, i levo i desno, za naplatu i sa leve i sa desne strane...

 

Inače je ulica skoro asfaltirana a sa strane su posuli tucanik. Nikako i ne može da se obeleži parking mesto niti bi smelo da se naplaćuje...

 

 

IMG-694d8e647c6f70117c386f3421282c95-V.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da bi se sa dobrim advokatom to sve moglo ispeglati. To sto su oni ubedjeni da je dovoljno da postave tablu, to je njihovo misljenje. 

Drugaru su tako podigli auto, otisao da ga uzme, rekao dajte mi racun, platicu, oni mu nisu dali racun, on ih tuzio sto su zadrzali njegovu imovinu. Mislim da je na kraju profitirao nesto tipa 700 eur ili tako nesto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam, verujem, slažem se... Ali vetrenjače brt, imam važnijih i lepših stvari u životu.

 

Mada se sada preganjam sa Telekomom i njihovim podizvođačima koji su sveže asfaltiranu ulicu presekli uzduž na tri mesta da provuku optiku. I napravili trenutno stanje sa prethodnih slika.

To ću da ganjam do kraja. To sada živo blato je pre njihovih radova bar bilo lepo posuto tucanikom i čvrsto utabano. Sad je  :sick:

Edited by PremieRacing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostavio suprugu jutros da obavi pregled i vrtim se pola sata u krug, nigde mesta, u KC-u oko porodilista opste ratno stanje, svuda radovi, vise lici na gradilite nego na bolnicu.

Elem, zlu ne trebalo, ali mozda nekome pomogne, napravili su garazu skoro (ne znam pre koliko jer ja nisam skorije prolazio tu) a i vidim da je ima i na gmaps.

Izvinjavam se ako sam Kostunica i ako je stara vest, mada po golim zidovima bih rekao da je skorije otvoreno.
https://goo.gl/maps/LYfvSM5ds6DEnnu29

viber_image_2022-02-23_13-09-50-787.jpg

viber_image_2022-02-23_13-09-51-457.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@TeaseR, bravo, zaboravih da kazem najbitnije, 100 dinara je pocetni sat, a svaki sledeci je 150 dinara. Meni licno je i to bolje nego da se vrtim u krug 10 na sat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta bi na kraju sa naslovom ove teme, da li parking servis ima pravo da kaznjava vozace ili ne? Tj. da li lice koje je kaznjeno ima zakonsku obavezu da plati tu kaznu ili ne?

 

Ovde zena bukvalno kaze da je parking servis javno komunalno preduzece koje pruza asistenciju svim nadleznim organima ali nisu nadlezni za sankcionisanje. Na primer, ne moze parking servis da digne vozilo bez policije u prisustvu.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, TeaseR said:

Sta bi na kraju sa naslovom ove teme, da li parking servis ima pravo da kaznjava vozace ili ne?

Pa, to je davno rešeno kada je ''kazna'' zamenjena sa ''dnevnom doplatnom kartom''.

Ko ne plati parking, ili mu istekne i ne doplati ga (ili nije dozvoljeno dalje ga produžavati u konkretnoj zoni), dobija doplatnu kartu, i može da ostane na tom mestu 24 sata od sata izdavanja dnevne doplatne karte. Npr. dođeš u neku zonu u 9 ujutro i pustiš SMS za parking od sat vremena. Međutim, ne odeš sa tog parking mesta nakon isteka 60 minuta (niti produžiš parking vreme), prođe ''oko sokolovo'' u npr. 10:15, snimi te...sistem vidi da nemaš plaćen parking i automatski dobijaš dnevnu doplatnu kartu kojom možeš da stojiš tu do sutra u 10:15.

 

Pauk ne dolazi da diže te aute jer ionako stoje parkirani na mestu gde je parkiranje dozvoljeno.

Pauk diže samo kad se auto ostavi tamo gde parkiranje uopšte nije dozvoljeno.

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...