Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

^^^ Ima taj klip u odgovarajućoj temi:

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=39061

:thumbup:

Nije ovo tema gde treba da bude neko poređenje, prepucavanje ili sl...zna se šta je Ferrari, šta je BMW M...i ne bi valjalo za automobilizam da nema tih imena.... :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako je nastao BMW M logo

 

149317-bmw%20m2.jpg

 

Slovo M označava Motorsport, a da li znate šta predstavljaju boje? Kada je trebalo da osmisli logo i amblem svog M odeljenja, BMW je želeo nešto jednostavo, a upečatljivo. Na kraju je došao do rešenja koje je već na prvi pogled prepoznatljivo svakom fanu sportskih automobila. I dok slovo M predstavlja Motorsport i povezano je sa trkačkom istorijom kompanije, tri zakošena polja ofarbana u tri različite boje, koja daju poseban pečat amblemu, imaju svoju simboliku.

Sa leva na desno, prvo polje je obojeno u nijansu plave koja se nalazi i na BMW-ovoj znački, a potiče sa bavarske zastave. Sa druge strane, crvena boja vodi poreklo od američke kompanije Texaco. Ovaj naftni gigant je 70-tih godina 20. veka bio BMW-ov partner u trkačkim takmičenjima u kojima je učestvovala bavarska fabrika. Na kraju, ljubičasto polje koja se nalazi između plave i crvene, simbolizuje nekadašnje partnerstvo dve kompanije, a ujedno predstavlja finu vizuelnu tranziciju između druge dve boje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čelik umesto karbona za BMW M

 

164853-bmw%20m4%2011.jpg

 

Od novembra 2017. pa nadalje, BMW će u svoje M modele ugrađivati čelična kardanska vratila umesto karbonskih. Od novembra ove godine BMW će u modele M3 Sedan, BMW M4 Coupe i BMW M4 Convertible ugrađivati čeličnu umesto karbonskog kardanskog vratila. Ovo se uvodi, kako BMW saopštava, da bi se ispunjavale buduće norme o emisiji izduvnih gasova. Zbog procesa prizvodnje i sklapanja vozila, ova izmena se uporedo uvodi u sva tri modela.

 

Nešto kasnije u pomenute modele, za najveća tržišta, biće dodat i PPF, filter čestica za benzinske motore. Najsnažniji BMW M4 CS i BMW M4 GTS zadržaće svoja karbonska pogonska vratila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW neće napraviti M model sa prednjim pogonom

 

bmw%20m2%209.jpg

 

Fanovi bavarskog proizvođača mogu da odahnu, jer su se sve glasine o prvom M modelu u istoriji sa prednjim pogonom pokazale kao netačne. Naime, uprava BMW-a je potvrdila da im tako nešto ne pada napamet. Svi budući BMW M modeli imaće ili isključivo zadnji ili pogon na sva četiti točka po uzoru na novi BMW M5, ali nikako neće uvoditi prednji pogon. Tu informaciju potvrdio je Dirk Hacker, član uprave BMW-a, koji je izjavio da prednji pogon nije opcija u automobilima koji istovremeno moraju da skreću i ubrzavaju, jer ne pružaju dobar osećaj za volanom. Hacker se takođe dotakao i teme menjača pa je nagovestio da je aktuelni BMW M2 verovatno poslednji M model koji će se nuditi uz ručni menjač. Svi budući dolaziće isključivo uz automatski sa dvostrukim kvačilom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čak 26 BMW M modela na tržištu do 2021.

 

bmw m3

 

BMW ide u opštu ofanzivu. Pre neki dan Bavarci su najavili 25 električnih automobila do 2025., a sada su poručili da stiže serija i novih M modela. Tačnije njih 26, a deo od toga otpada na M Performance automobile. Sledeće godine na tržište stiže M8, dok će 2019. na salonu u Frankfurtu debitovati novi M3. Upravo tim automobilom kreće ozbiljna M invazija, koja će zahvatiti modele X3, X4 i Z4. A M Performance oznaku dobiće X2, X7, Serija 4 kao i Serija 3.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Budući BMW M modeli će biti još snažniji

 

197761-bmw m2 01.jpg

 

Prvi čovek BMW-ovog M odeljenja Markus Flasch je u izjavi za medije otkrio planove jednog od najcenjenijih odeljenja u kome već decenijama nude najsnažnije i najbrže modele bavarskog proizvođača automobila. Flasch je rekao da je M odeljenje u poslednjih pet godina svoje poslovanje povećalo 200%. Skoro polovina modela iz aktuelne produkcije BMW-a na sebi nosi magično slovo M (gde su uključeni i modeli opremljeni M paketima), a najveće zasluge za zavidne poslovne rezultate odeljenja pripadaju okretnom Coupe modelu M2.

Uoči predstavljanja novih generacija modela M3 i M4, Flasch je rekao da u planovima M odeljenja za sada nema elektrifikacije jer bi dodatni kilogrami u takvim modelima narušili višedecenijsku filozofiju odeljenja, ali i podvukao da još uvek ima prostora za adekvatna rešenja koja uključuju samo motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji će biti još snažniji od dosadašnjih. ''Snaga bez kontrole nema smisla, ali mi već dugo znamo kako se prave optimalno izbalansirani sportski automobili u kojima mogu uživati svi, a tako će ostati i u buduće'', zaključuje Flasch.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autocar.jpg Autocar: BMW M automobili

 

BMW-ova M divizija proizvodi izvanredne automobile poslednjih 50 godina, i bezbrojne su debate o tome koji je M najbolji od svih do sada.

Ali, u ovom videu se ne pitaju koji je najbolji, već kako bi izgledao M model sastavljen od najboljih delova svih proizvedenih do sada. Kako bi se napravio savršen M automobil?

Uzeli su zato neke briljantne M modele, od prvog M1, do najnovijeg M5 CS:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...