Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Da li će ovako izgledati nova Lada Granta?

 

lada granta 2021 1.jpg

 

Kako bi mogao da izgleda eksterijer nove generacije Lada Granta 2021? Prema nezvaničnim podacima, za jednu do dve godine AvtoVAZ će predstaviti novu generaciju Lada Granta. Automobil će biti projektovan na platformi Global Access (bivšoj V0). Sajt Lada.Onlaйn je u saradnji sa dizajnerima izneo pretpostavku kako bi mogao da izgleda eksterijer nove generacije Grante 2021. Projekat je realizovao nezavisni dizajner Ivan Desjatničenko.

 

Krajem 2019. godine izvori iz fabrike su saopštili da su inženjeri napravili preliminarni model nove generacije Grante u plastelinu i 3D animaciji. Može se pretpostaviti da će osnova karoserije biti preuzeta od modela Renault Logan. Samim tim, nova Granta će biti veća po gabaritima od sadašnjeg modela. Prilikom izrade skice u obzir je uzet IKS-stil kompanije, koji AvtoVAZ danas forsira kod svih svojih modela (prikazana je varijanta sa ulegnućima na bočnim stranama i bez njih). A ideja sa farovima pozajmljena je od koncepta Lada XCode koji je 2016. godine predstavljen na Moskovskom međunarodnom sajmu automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Granta Cross Quest

 

lada_granta 01.jpg

 

Nakon Largus Crossa, još jedan Ladin model je dobio Quest verziju. Reč je posebnoj seriji koja sadrži upečatljive elemente dizajna i nove opcije za veću praktičnost i udobnost. Tako Lada Granta Cross Quest ima krov u crnoj ''panter'' boji, krovne šine i naplatke u istoj boji, zaštitu podvozja od izdržljive plastike, dok je zadržan klirens od 198 mm. Ne treba ni podsećati da je reč o kompaktnom karavanu dužine 4.148 mm. U unutrašnjosti su nove presvlake sedišta napravljene od izdržljive vodootporne tkanine koja se prvi put koristi u nekom modelu najvećeg ruskog automobilskog proizvođača. Uz to, sedišta su izvezena Quest logotipom, a isti natpis je i na karoseriji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Granta sa novim motorom

 

214370-lada granta.jpg

 

AvtoVAZ je u Rusiji počeo sa prodajom Lade Grante sa novim 1.6 benzinskim motorom od 90 konja. Ovaj agregat zamenjuje stari 1.6 sa 87KS/140 Nm, a biće dostupan uz sve karoserijske verzije i pakete opreme. Novi motor ima 90KS pri 5.000 obrtaja. (ranije 5.100) i 143 Nm obrtnog momenta (80% je dostupno od 1.300 obrtaja), pri čemu proizvođač navodi i da je tiši, pouzdaniji i ekonomičniji od starog (potrošnja goriva sada iznosi 7.5 l/100 km). Takođe, Granta sedan sa ovim motorom do 100 km/h stiže 0.4 sekunde brže (sada 11.2 sekunde). Cene u Rusiji za baznu Grantu sedan počinju od pristupačnih 519.900 rubalja (5.785 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Granta je najprodavaniji automobil u Rusiji

 

lada-granta-liftback.jpg

 

U Rusiji je u maju prodato 151.964 novih automobila i lakih privrednih vozila, što predstavlja rast od 230% u odnosu na maj 2020. godine (kada je prodaja automobila u Rusiji bila veoma mala zbog mera protiv korona virusa). Za prvih pet meseci 2021. na ruskom tržištu je prodato 663.612 novih vozila, a to je 38.7% više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Najviše automobila u maju ove godine je prodala Lada (38.284 primerka, plus od 250%), a slede Kia sa 18.818 i Hyundai sa 16.261. Najprodavaniji model u maju je bila Lada Granta sa 12.829 primeraka, na drugom mestu je Lada Vesta sa 10.050, a na trećem Kia Rio sa 6.682. Lada Niva je 5. mestu, a to je takođe i najprodavniji model u SUV/crossover segmentu sa 6.169 komada (treba međutim napomenuti da je to ukupna prodaja verzija Niva Legend i Niva Travel).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Početak prozvodnje ''antikrizne'' Lade Granta

 

lada granta 2.jpg

 

Najveći ruski proizvođač automobila AvtoVaz nastavio je proizvodnju svog najprodavanijeg modela Lada Granta, nakon obustave proizvodnje u martu zbog nedostatka elektronskih delova zbog zapadnih sankcija Moskvi. Proizvodne trake pokrenute su u sredu, prvi put posle odlaska francuskog Renaulta iz Rusije u maju. AvtoVaz je započeo proizvodnju pojednostavljene verzije Lade Granta Classic '22, koja je dobila kolokvijalni naziv ''antikrizna''. Nova verzija automobila proizvodi se bez kočionog ABS sistema i zaštitnih vazdušnih jastuka, ali ima više drugih opcija od standardne Lada Granta Classic.

 

lada granta 1.jpg

 

Lada još nije objavila cenu automobila, ali je saopštila da će biti najpristupačnija na tržištu. Lada je istakla da je novi model ''dizajniran da obezbedi maksimalnu moguću lokalizaciju automobila, eliminišući uticaj nedostatka uvoznih komponenti''. Suprotno očekivanjima ''antikrizna'' Lada zadržala je elektronski servo volan i elektronsko otvaranje i zatvaranje prozora na prednjim vratima. Kao deo standardne opreme najavljeni su i nosači dečjih sedišta i kompjuter vozila, kao i centralna brava, audio uređaj sa četiri zvučnika i čelične felne od 14 inča sa ukrasnim poklopcima. Aluminijumske felne od 15 inča dostupne su uz doplatu. Vozilo će se proizvoditi u verzijama limuzina, liftbek i karavan, kao i u sportskoj modifikaciji. Pored nedotatka vazdušnih jastuka i ABS sistema, ekološka klasa motora ''antikrizne'' Lade biće spuštena sa ''evro-5'' na ''evro-2''. Drugi modeli Lade, Niva Legend i Niva Travel takođe će biti pravljeni bez ''složene'' elektronike, ali AvtoVaz još nije objavio tačno vreme puštanja u prodaju ovih automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Granta lišena elektronike je u prodaji

 

lada granta classic.jpg

 

Lada Granta u Classic izdanju je lišena ''okova'' elektronike, a njen motor u atmosferu izbacuje izduvne gasove kao i pre 25 godina.

 

U skladu sa najavama, ogoljena Granta je stigla u prodaju. Osim što se Rusima nudi uz mesečnu ratu manju od 93 evra, u pitanju je model koji za keš sada ide za nešto manje od 11.690 evra, što je ipak osetno više nego u ranijim najavama. Ponovimo, u pitanju je porodični automobil pokretan 1.6 benzincem od 90 KS u kombinaciji petostepenog ručnog menjača. Ali postoji ''ali''. Pri svega to je motor, koji je sa Euro 5 norme pao na Euro 2, a prosečno troši 6.5 litara (fabrički podatak). Na listi opreme su električni podizači stakala, grejani retrovizori, putni kompjuter, dnevna svetla i priprema za radio sa 4 zvučnika. Kao što se može primetiti, ABS i vazdušni jastuci nisu u ponudi, a isto važi i za elektronsku kontrolu stabilnosti. Nova Lada vozi na 14-inčnim čeličnim točkovima i ima trogodišnju garanciju.

Sve u svemu, Lada Granta Classic je trenutno najjeftiniji novi automobil na ruskom tržištu, a da nema prepreku sankcija i standarda, bila bi i najjeftiniji model u ostatku Evrope. Recimo i da uskoro dolazi Lada Niva u istoj režiji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpopularnija Lada dobila ''luksuz''

 

lada granta 01.jpg

 

Iako su sankcije nesumnjivo ostavile veliki trag na rusku autoindustriju, entuzijazam ipak ne posustaje. Tako je Lada koja je proletos dostigla gotovo potpuno gašenje proizvodnje sada najavila još nekoliko novosti. Tako su objavili da će nakon povratka Nive u proizvodnju opet ponuditi najbitniji deo opreme na najpopularnijem modelu.

 

lada granta cross 02.jpg

 

U pitanju je model Granta koji se opet nudi s klima-uređajem. Klimu bira 80% kupaca modela pa se očekuje da će ovim pomakom proizvodnja i prodaja krenuti uzlaznom putanjom. Model sa klimom sada uz državne subvencije kreće cenom od oko 9.500 evra. Crossoverska verzija Cross s alu-naplacima, grejanim sedištima i još ponekim ''luksuznim'' detaljem startuje od 10.300 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako će izgledati nova Lada Granta

 

232617-lada granta 03.jpg

 

U ruskim medijima su se pojavile slike, u stvari fabrički kompjuterski crteži koji pokazuju kako će izgledati nova generacija Lade Grante. Karakteristike dizajna su na ovim crtežima jasno vidljive pa je lako zamisliti kako će automobil izgledati uživo. Pre svega, prednji deo će biti biti još sličniji Ladi Vesti, što je moglo i da se očekuje.

 

232616-lada granta 02.jpg

 

Ovo bi trebalo da bude Cross verzija, što sugerišu lukovi točkova, karakteristična saćasta maska, krovni nosači i zadnji branik.

 

232618-lada granta 01.jpg

 

Nova Granta je kreirana na platformi CMF-B, kao i novi Renault Logan koji je na rusko tržište trebalo da uđe 2022. godine. Iako je Renault napustio Rusiju, AvtoVAZ je zadržao pravo da kreira nove modele na francuskoj platformi. Nova generacija Lade Grante bi po nekim izvorima trebalo da uđe u proizvodnju  krajem 2024. godine.

U međuvremenu se pojavila i fotografija koja pokazuje školjku nove Grante u limuzinskoj verziji:

 

lada granta skoljka.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbog sankcija u prodaji samo bela Lada

 

lada granta 2022.jpg

 

AvtoVAZ je saopštio da će se problemi sa isporukom automobila u određenim bojama nastaviti, a poslednji model koji se našao u problemima je Lada Granta.

 

Naime, iz kompanije AvtoVAZ su ranije naglasili da će modeli ovog automobila koji su završeni početkom 2023. godine biti dostupni u samo crnoj ili beloj boji. Međutim, situacija se od tada pogoršala. ''Kompanija je objavila da je najpopularnija Lada Granta u Rusiji sada dostupna samo u beloj boji. AvtoVAZ je saopštio da ne može predvideti kada će se ponovo moći isporučivati modeli ovog automobila u drugim bojama''. Poteškoće u vezi sa bojama za automobile pojavile su se kao rezultat međunarodnih sankcija Rusiji jer je većina ovih proizvoda zapravo bila iz uvoza. Kompanije u ruskoj autoindustriji od tada su bile primorane preći na boje domaće proizvodnje, ali zbog poteškoća u proizvodnim kapacitetima ovaj projekat još nije u potpunosti zaživeo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Granta Drive Active

 

234956-lada granta 04.jpg

 

Lada Granta liftback se u Rusiji može nabaviti i u atraktivnijoj verziji Drive Active.

 

234958-lada granta 03.jpg

 

Ovakva Granta ima spušteno vešanje, aerodinamički komplet (branici, pragovi, zadnji spojler), crvene akcente, hromirani vrh izduvne cevi, alu točkove od 15 inča, sedišta sa povećanom bočnom podrškom i crvenim šavovima, kao i crvene šavove na kožnom upravljaču i menjaču.

 

234957-lada granta 02.jpg

 

Motor je 1.6 benzinac sa 90KS, u kombinaciji sa petostepenim manuelnim menjačem. Granta Drive Active liftback u opremi ima i dva vazdušna jastuka, grejanje prednjih sedišta, klima uređaj i audio sistem.

 

234959-lada granta 01.jpg

 

Cena u Rusiji iznosi 980.900 rubalja (11.285 evra), a proizvodnju vrši filijala AvtoVAZ-a kompanija Lada Sport.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Iskra zamenjuje Grantu

 

232616-lada granta 02.jpg

 

Nova porodica kompanije AvtoVAZ na francuskoj platformi CMF-B dobila je ime Lada Iskra.

''Porodica automobila koja će zameniti Grantu zvaće se Iskra. Ovu odluku je odobrio odbor i pod tim nazivom će se prodavati čitava porodica naših novih automobila, čije lansiranje će početi krajem sledeće godine'', rekao je Maksim Sokolov, direktor AvtoVAZ-a. Sokolov je takođe najavio da će novitet dobiti atmosferski 1.8 motor sa 122 KS.

 

232617-lada granta 03.jpg

 

Planirano je da prodaja automobila počne 2025. godine. Njegov dizajn će biti urađen u stilu Lade Veste. Za AvtoVAZ, ovo je prvi model kreiran na platformi CMF-B. Iako je Renault napustio Rusiju, AvtoVAZ je zadržao pravo da kreira nove modele na francuskoj platformi.

 

232618-lada granta 01.jpg

 

Lada Iskra je demonstrirana bivšem predsedniku AvtoVAZ-a Nikolasu Moru još 2022. godine. Međutim, nakon uvođenja sankcija, odlučeno je da se francuska platforma lokalizuje, što je pomerilo vreme puštanja novih modela na tržište.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...