Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Stiže prijava sa fotografijom prekršaja / I mi tablice za kamere imamo... :)

Recommended Posts

ako sam ja dobro skapirao one koje mere brzinu snimaju sa prednje strane (bulevar mira i bulevar nikole tesle), a one koje snimaju zutu traku i crveno snimaju otpozadi (sajam, brankov, 29. novembar, itd) ne znam napamet, ovo mi je prvo palo na pamet..

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako sam ja dobro skapirao one koje mere brzinu snimaju sa prednje strane (bulevar mira i bulevar nikole tesle), a one koje snimaju zutu traku i crveno snimaju otpozadi (sajam, brankov, 29. novembar, itd) ne znam napamet, ovo mi je prvo palo na pamet..

Samo sto te zuta traka na brankovom mostu ka gradu hvata sa prednje strane....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potpuno je svejedno sa koje strane kamera snima, za brzinu. Princip rada je isti, bio u pitanju laserski daljinomer ili dopler radar. Mislim na tehnološku implementaciju, odnosno nije obavezno da vas snima samo u dolaženju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Nije svejedno

Manfred ne pita sa koje strane snima zbog njenog principa rada, vec zbog nekih drugih stvari :thumbsup:

Evo juce videh u Bul N Tesle, smer ka gradu, postavili su, negde kod SIV-a lep plavi znak koji upozorava vozace da se tu meri brzina, ima obavestenje i na engleskom cak :scooter:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne postoji ni tamo btw , leva traka nije predvidjena da se njom vozi non stop nego samo za obilazenje i u svim trakama vazi isto ogranicenje, na zalost.

Ne znam da li znate,ali u Nemackoj postoji dosta deonica gde u levoj traci na autoputu ne postoji nikakvo ogranicenje,pa tu uglavnom "majstori" teraju koliko moze da ide,mislim da su oni jedina zemlja gde je to dozvoljeno :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnogi nesavesni vozači podmeću komšijska dokumenta - tuđa vozačka spasava od kazni

kamere%20beograd.jpg

Na oko 300 beogradskih adresa saobraćajna policija svaki dan šalje kazne koje su snimile nove sigurnosne kamere. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 1. juna zabeleženo je ukupno 5.628 nedozvoljenog kretanja saobraćajnom trakom za vozila javnog prevoza putnika, takozvanom žutom trakom, kao i 172 prekršaja nedozvoljenog prolaska kroz žuto i crveno svetlo. Zbog predviđenih rokova za uplatu novčanih kazni još ne postoji podatak koliko novca su vozači morali da plate za kršenje pravila saobraćaja, ali stručnjaci procenjuju da je reč o iznosu od najmanje 30 miliona dinara. Upravo iz ovih razloga srpski vozači već traže „rupe u zakonu” kako bi izbegli drakonske kazne. Na domaćim internet forumima počela je prodaja spreja za koji se tvrdi da, nakon što se naprska na registarske oznake, navodno pojačava refleksiju 50 puta čime zaslepljuje kamere i onemogućava policiju da evidentira prekršioca. Mada ovaj sprej, koji je veoma popularan u inostranstvu, ne može da se nađe ni u jednoj prodavnici u Srbiji, moguće ga je naručiti internetom za 22 eura.

Osim toga naši građani pokazali su domišljatost i bez tehnoloških čuda i magičnih sprejova. Mnogi čitaoci „Blica” su se javili s informacijom da već duže uredno funkcioniše svojevrsna berza vozačkih dozvola. Tako se odgovornost za prekršaj prebacuje na starije ukućane ili komšije koji poseduju vozačke dozvole, ali već godinama nisu seli za volan. U pomoć priskaču i komšije koje će za novčanu nadoknadu prihvatiti odgovornost za prekršaj u kome uopšte nisu učestvovali. Takozvano iznajmljivanje dozvola ne oslobađa od plaćanja kazni, ali čini da kaznene poene ne dobijaju oni koji se ogreše o pravila saobraćaja, već ih sakupljaju oni na koje uopšte i ne utiču. Kako „Blic” saznaje, komšije i rođaci, koji su po pravilu penzioneri, za ovakvu uslugu naplaćuju određeni procenat zaprećene kazne, odnosno od 1.000 do 10.000 dinara.

Iako iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu želeli da komentarišu ove slučajeve „nadigravanja” vozača s policijom, objašnjavajući da bi time još više podstakli ovakvo ponašanje, sagovornici „Blica” koji se bave bezbednošću saobraćaja složili su da su ljudski životi mnogo važniji od novca koji se zaradi i izgubi na kaznama. Stojadin Jovanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da je svrha postavljanja kamera povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

- Postoji sumnja u to koliko je sprej efikasan. On ne može da funkcioniše u svim vremenskim uslovima, a osim toga moguće je videti prekršioca na osnovu vrste vozila, pa čak i snimanjem lica vozača. Ali iako u prskanju tablica i prebacivanju odgovornosti na nekog drugog ima elemenata krivičnog dela, od toga je mnogo važnija činjenica da takvi vozači lažu samo sebe. Ideja video-nadzora je da se sačuvaju životi i građani ne treba da se trude da prevare kamere, već da poštuju saobraćajna pravila - smatra Jovanović.

Sa njim se slaže i Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji za naš list kaže da je u zakonu uvek mogu da se nađu rupe, ali da „u istoriji bolesti na obdukcionom stolu one ne postoje”.

- Nekada možete da izigrate zakon, ali nikada ne možete da izigrate posledice nebezbednog ponašanja, odnosno povrede i smrt - objašnjava Okanović. On smatra da je upoznavanje učesnika u saobraćaju sa mogućim posledicama ključno ukoliko država želi da smanji broj stradalih na našim drumovima.

- Samo prevencijom i edukacijom mogu da se postignu dobri rezultati. Ukoliko se životi čuvaju samo kažnjavanjem, uvek ćemo imati i ovu drugu strane medalje, odnosno rupe u zakonu. Dokle god se ide na kartu nadigravanja vozača i policije, neće biti kraja, već samo stradanje - zaključuje Okanović.

Prekršaji

Ako nije izazvan saobraćajni udes

Kretanje žutom trakom - 5.000 dinara

Prolazak kroz žuto i crveno svetlo - od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, šest kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje tri meseca

preko pešačkog prelaza na kojem se nalazi pešak - zatvor najmanje 15 dana, 14 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje osam meseci

Prekoračenje brzine u naselju

do 20 kilometara na sat - 5.000 dinara

od 21 do 50 kilometara na sat - od 6.000 do 20.000 dinara, četiri kaznena poena, zabrana upravljanja najmanje 30 dana

od 51 do 70 kilometara na sat - od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, sedam kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje četiri meseca

više od 70 kilometara na sat - zatvor najmanje 15 dana, 14 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje osam meseci

Nasilnička vožnja - zatvor od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje devet meseci

Ako je izazvan saobraćajni udes

Kretanje žutom trakom sa izaizvanje udesa - od 6.000 do 18.000 dinara

Prolazak kroz žuto i crveno svetlo od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, devet kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje pet meseci

preko pešačkog prelaza na kojem se nalazi pešak - zatvor najmanje 45 dana, 16 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje 10 meseci

Prekoračenje brzine u naselju

do 20 kilometara na sat - 5.000 dinara

od 21 do 50 kilometara na sat - od 10.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 45 dana, pet kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje tri meseca

od 51 do 70 kilometara na sat - od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, 10 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje šest meseci

više od 70 kilometara na sat - zatvor najmanje 45 dana, 16 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje 10 meseci

Nasilnička vožnja - zatvor od 45 do 60 dana, 17 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje 10 meseci

Lokacije kamera u Beogradu

Žuta traka

Brankov most - s obe strane

Bulevar despota Stefana - Jovana Avakumovića

Bulevar vojvode Mišića - ulaz u sajam

Crveno svetlo

Tošin bunar - Zagrebački put

Bulevar Nikole Tesle - Trešnjin cvet

Bulevar Mihajla Pupina - Ušće

Trg Nikole Pašića (Dečanska) - Vlajkovićeva

Ustanička - Specijalni sud

Brzina

Bulevar Nikole Tesle - Ušće

Omladinskih brigada - Jurija Gagarina

Jurija Gagarina - Žrtava antifašističke borbe

Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića - na raskrsnici s ulicom Topčiderski venac

Bulevar Mihajla Pupina - Španskih boraca (Palata Srbija)

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi - ako nije doslo do udesa, drugi - ako je doslo do udesa...

Razlicito se tretira... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jedno pitanje,ostavio mi postar u sanducetu onaj papiric da treba da pokupim nesto medjutim niko iz porodice ne ocekuje nikakvu posiljku pa se plasim da je meni stigla cestitka jer sam uradio nesto sto je mozda prekrsaj :crybaby:

Uglavnom isao sam 2. do usca sa ortakom,kretali smo se bulevarom kad brankovom i na onoj raskrsnici pre trznog centra treba da se skrene levo. E sad,ja sam se zapricao sa drugom,tako da kad se upalilo zelene mahinalno sam krenuo za dvoje kola koja su bila ispred mene,medjutim oni su morali da stanu zbog pesaka tako da sam ja bio na sred raskrsnice par sekundi i blokirao put onima iz drugog pravca,cim sam shvatio sta se desava pomerio sam se metar unazad da prodje neki taksista i onda tek prosao. Jel se to racuna kao prekrsaj ? :unsure:

p.s. valjda ste shvatili kao sta sam pokusao da kazem,gledam ove kazne i uopste nisu naivne tako da sam morao da proverim :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stefane, nisam razumeo šta si ti ustvari uradio...prošao si na crveno, ili si ostao u raskrsnici iako nisi prošao na crveno?

Kamera kod TC Ušća snima prolazak kroz crveno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma ne verujem da će smarati ako si prošao na zeleno, jer se tamo raskrsnica non-stop blokira sa nečije strane. Po meni ništa neuobičajeno, kada bi svakog tako kažnjavali, pa gde bi im bio kraj!

Upravo ta kamera kod ušća uhvatila mog prijatelja za prolazak na crveno. Pošiljka stigla za 10-ak dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve je super,ipak nije kazna vec neka glupost caletu oko posla na koju je on zaboravio :wallbash:

Prosao sam ja na zeleno ali sam blokirao raskrsnicu,pa sam se plasio da mi to ne podvedu u neki prekrsaj,nije ni bitno vise :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi jel znate mozda dal je ovo validna informacija , to sam negde procitao jos ranije :D ako je prekrsaj prvi put uradjen nece stici cestitka , ali ako se ponovi onda stize :) posto me upecala kamera u zutoj na brankovom mostu pre par dana , pa reko mozda mi oproste hehe :thumbsup: ili ako stigne da pokusam sa pricom da mi je prvi put i da necu nikad vise :harhar:

Share this post


Link to post
Share on other sites

da pokusam sa pricom da mi je prvi put i da necu nikad vise :harhar:

da da, ovo sigurno prolazi :thumbsup:

Ako Ti ipak stigne cestitka uradi kao i pola ljudi koji su dobili kovertice. Nadji nekog tebi bliskog ko ne vozi auto a ima dozvolu i neka kaze da je on/ona vozila. Ti placas naravno kaznu, a taj doborvoljac dobija kaznene poene :lol:

Edited by MilanLaki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...