Jump to content
FAS Goran
miroslav

Opšta tema o radu i održavanju klima uređaja

Recommended Posts

Zašto je dobro uključiti klimu i tokom jeseni i zime?

 

182588-klima.jpg

 

Klima uređaje u automobilima povezujemo sa letnjim mesecima, odnosno bez njih bismo teško preživeli sve opasnije i dugotrajnije vrućine. Međutim, klima uređaji u automobilima imaju važnu funkciju u jesen i zimi. Pomoću njih ćete odmagliti prozore u automobilu, što je važno za bezbednost u saobraćaju. Takođe, ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru.

 

Uključivanje klime tokom jesenjih i zimskih meseci je važno i za zdravlje samog uređaja - cirkulacija gasa i ulja podmazuje komponente klima uređaja. Odnosno, tako ćete sprečiti sušenje zaptivki i gumenih delova te njihovo pucanje, a istovremeno će se podmazivati i pokretni delovi klime. Povremeno kad uđete u vozilo uključite klima uređaj. Međutim, pripazite, kada spoljašnje temperature padnu ispod 5 stepeni ne uključujte klimu. Kod većine novih automobila automatski se blokira uključivanje klime na niskim temperaturama jer postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sistemu. Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dozvoljava da klima radi na niskim temperaturama. U starijim automobilima taj senzor ćete morati biti vi. Dakle, sve dok je spoljašnja temperatura do pet stepeni koristite klima uređaj u automobilu - nekoliko minuta biće dovoljno. Za vaše zdravlje i zdravlje klima uređaja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U većini vozila kada je cirkulacija zatvorena na kabinu,duvanje na šajbnu i ventilator na max klima se pali automatski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav forumasima!

 

Imam par pitanja u vezi moje bele masine, FIAT 500L 1.4. 2014.

 

Naime, cim je doslo ovo toplije vreme klimu ukljucujem redovno, no, cini  mi se da slabije radi u odnosu na prethodnu godinu.

Doduse nisam, siguran. Hladi, nije da ne hladi, ali mislim da nije kao pre.

Klimu sam ukljucivao i zimi redovno, bilo mi je potrebno odmagljivanje stakala.

 

Pitanja:

Da li se klime koje dobro rade uopste servisiraju? Mislim na zamenu ulja i freona.

Da li u ovoj mojoj situaciji treba da odem u ovlasceni servis i uradim servis klime, jer sam video da Stojanov to radi za 4400 dinara.?Menjaju freon, ulje, dezinfikuju...

 

Stav moga drugara koji je automehanicar je da ne diram dok klima radi. ???

Radi, ali misli da je to na nekih 80%.

 

Hvala svima koji se jave.

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@hadrijan

 

Idi da ti izmere koliko hladan vazduh izlazi iz ventilacionih otvora. Merenjem te temperature ćeš objektivno ustanoviti da li klima zaista radi slabije, koliko slabije, ili je možda sve ok.

Ako izmere da nije dovoljno hladno, onda bih na tvom mestu uradio servis klime. Nemaš obavezu da odeš u ovlašćeni servis jer ti auto više nije u fabričkoj garanciji (2014. godište).

 

Imajući u vidu vrstu gasa u klimi kod 500L-a (klik ovde), faktički možeš da odeš u bilo koji kršteni klima servis (tema na Forumu o iskustvima sa klima servisima je ovde) i neće biti skupo. :thumbup: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@hadrijan Pošto gledaš Stojanov, ja ti mogu preporučiti ViktorAs u Partizanskoj. Bio sam kod njih više puta oko elektrike i klime i stvarno profesionalno rade. Ne znam kolika je sada gužva. Mislim da je i cena tu negde kao što si napisao. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidim da pominjete ove sprejeve za dezinfekciju klime ali nesto ne primetih neki konkretan rezultat? Smrdi mi klima na prljave čarape a zamenio sam filter.:sick::sick: Da li ima efekta samostalo raditi dezinfekciju ventilacionog sistema?????

Edited by stex_pb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dezinfekcija i to dobra. Ove bombe rade ali ne i kada je sistem, doslovno, kontaminiran. Na dezinfekciji on se prikljuci i radi jedno 20-30min dok bombe svega par minuta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/23/2021 at 7:04 PM, stex_pb said:

Vidim da pominjete ove sprejeve za dezinfekciju klime ali nesto ne primetih neki konkretan rezultat? Smrdi mi klima na prljave čarape a zamenio sam filter.:sick::sick: Da li ima efekta samostalo raditi dezinfekciju ventilacionog sistema?????

Odradio sam ciscenje sa Sonax sprejem. Klasika, zaglavi se da prsti, ostavis auto 15ak minuta sa recirkulacijom i kao dobro. Umesto mirisa prljavih čarapa dobio sam miris limuna sa mirisom prljavih čarapa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, moron said:

Kada ti se jednom razviju pečurke na isparivaču

onda će država da te juri kao proizvođača čurkapea sa mobilnom laboratorijom za razvoj psihoaktivnih supstanci :w00t: A onda dođeš na skup i svi smo srećni, čak mi i ratkapne lepo stoje :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram priznati da je sav smrad nestao posle 2 dana..... A do kad će tako videćemo.

Edited by stex_pb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zašto je dobro uključiti klima uređaj i u hladnijim mesecima?

 

182588-klima.jpg

 

Praktična strana korišćenja klima uređaja zimi uključuje odmagljivanje prozora, a samim tim i poboljšavanje preglednosti, odnosno sigurnosti. Međutim, klima uređaj treba i čuvati, pa ga je zato potrebno uključiti kad to nije potrebno za vaš komfor - tokom hladnijih dana i u zimskim mesecima. Ako ne koristite klimu zimi to može da ima negativni uticaj na vek trajanja tog uređaja jer samo redovnim radom zaptivke i kompresori ostaju dobro podmazani. Redovna upotreba takođe sprečava širenje buđi ili bakterija u zatvorenom prostoru. Kako bi sprečili rast gljivica, vozači bi trebalo da isključe i funkciju hlađenja neposredno pre kraja putovanja i ostave ventilator da radi tako da se vlaga izduva iz sistema.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jedan zanimljiv alat , baš sam ga sad pre par trenutaka naručio
RSD 107.78 36%OFF | 2018 new 1PCS car cleaning brush Accessories for Volkswagen VW Golf 4 6 7 GTI Tiguan Passat B5 B6 B7 CC Jetta MK5 MK6 Polo
 

cetkica 01.jpg

https://a.aliexpress.com/_mqUgbbY

 

 

Edited by neshaoct
dodao printscreen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako najbolje očistiti klima uređaj u autu?

 

115216-chevrolet cruze 01.jpg

 

Kada pustite ventilaciju u automobilu, sa ili bez upaljenog klima uređaja, pa odmah osetite smrad ili samo blaži neprijatan miris, definitivno je vreme da reagujete. U pitanju je i vaše zdravlje pošto se u čitavom sistemu razvijaju razni štetni mikroorganizmi koje putnici udišu.

 

Ne čekajte da se problemi jave da biste reagovali

Prevencija u velikoj meri olakšava čitavu priču. Zato redovno čišćenje i dezinfekcija kompletnog ventilacionog/klima sistema sprečava i neprijatne mirise i štiti vaše zdravlje. Naravno, pošto je to još jedna obaveza koja troši vreme i novac, veliki broj vozača je izbegava sve dok ne dođe do ozbiljnijih simptoma.

 

Kako nastaje ovaj problem?

Recimo da je isparivač klima uređaja glavni krivac. Na njemu se tokom korišćenja klima uređaja javlja kondenzacija, a gde ima vode ubrzo se javljaju bakterije, buđ, itd. Sa isparivača se kolonije ovih mikroorganizama šire dalje gde god nađu pogodno tlo za razvoj.

 

Opasno po zdravlje

Smrad nije glavni problem. Stručnjaci tvrde da vazduh koji stiže iz klima uređaja ''okupiranog'' od strane mikroorganizama predstavlja rizik po zdravlje, uključujući pojavu raznih alergija, iritaciju grla, očiju i nosa, otežano disanje, suvi kašalj...

 

Kako prepoznati da je vreme za čišćenje?

Neprijatan miris je siguran znak da je vreme da se reaguje, čak i ukoliko nije suviše jak. Takođe, to što je prisutan samo prvih nekoliko minuta nakon što upalite klimu ne znači da nije potrebno čišćenje. Razni mikroorganizmi su sigurno tu, a ventilator ih uduvava u kabinu.

 

Šta je najbolje rešenje?

Najbolje rešenje je i najskuplje i najkomplikovanije, pri čemu podrazumeva mnogo rasklapanja i uklanjanja delova u kabini, kako bi sve moglo detaljno da se očisti i dezinfikuje. Međutim, ova opcija upravo zbog toga mnogima nije prihvatljiva - može da bude veoma skupo, da dugo traje, da eventualno na kraju ne bude sve savršeno vraćeno na svoje mesto, što može da dovede do drugih manjih problema (npr. krckanje ili drugi zvukovi u vožnji). Naravno da sve zavisi od automobila do automobila, od stručnosti i iskustva servisera i drugih faktora.

 

Zato su tu efikasne alternative

Sada govorimo o profesionalnim sistemima za čišćenje. Postoje razne vrste i mnoge nisu baš jeftine, ali ako uzmete u obzir da se bave vazduhom koji udišete dok vozite auto, jasno je da takva investicija definitivno ima smisla. Bez profesionalne dezinfekcije klime, odnosno kompletnog ventilacionog sistema, uglavnom nećete postići mnogo.

Cene mogu da se ozbiljno razlikuju. Nećemo da navodimo primere. Ali sami odredite koliko želite da potrošite na ovu ''priču''. Uglavnom se koristi uređaj u koji se natoči dezinfekciona tečnost ili kombinacija više tečnosti, nakon čega taj uređaj unutar zatvorenog automobila sa uključenom klimom i recirkulacijom počinje da ispušta paru koja je (navodno) u stanju da stigne do najskrivenijih delova ventilacionog i rashladnog sistema. Procedura čišćenja obično traje od pola sata naviše. Razgovarali smo sa nekoliko vozača koji su koristili ovu uslugu u raznim servisima - svi su bili zadovoljni i to na duži rok. Međutim, cenom nisu bili baš oduševljeni.

 

''Uradi sam'' rešenje

Ovaj problem možete i sami da pokušate da rešite. U prodavnicama auto delova i auto kozmetike možete da nađete razna sredstva za čišćenje klima uređaja. Postoje razne pene koje se uz pomoć dugačke cevčice ubacuju duboko u ventilacioni sistem i sprejevi koji se aktiviraju i ostave u automobilu određeno vreme uz uključen klima uređaj i recirkulaciju vazduha, kako bi dovoljno dugo delovali na sve delove sistema.

Kako se do sada pokazalo, ova rešenja, koja možete sami da primenite, pomažu samo ukoliko problem nije postao ozbiljan. Naravno da nije svako sredstvo koje možete sami da primenite jednako efikasno. Kako proceniti šta je efikasno, a šta nije? Na to pitanje ne možemo da odgovorimo. Uglavnom, bez obzira koji proizvod koristite, dobro pročitajte uputstvo i dosledno ga pratite.

 

Ako piše da sredstvo treba da se ubaci u unutrašnjost ventilacionih otvora i da se zatim ostavi najmanje 20 minuta da odstoji, ne uključujte klimu nakon 10 minuta, koliko god da ste nestrpljivi. Poseban problem predstavljaju loše prevedena i neprecizna uputstva na mnogim proizvodima. Ovo bi trebalo da bude posao za neku inspekciju. Poražavajuće je to što ponekad čak i uputstvo na engleskom bude napisano tako da ni neko sa vrhunskim poznavanjem engleskog ne može da razume kako se konkretno koristi to sredstvo. Zato pre kupovine proizvoda za čišćenje klime uzmite uputstvo za korišćenje, pročitajte ga, a ukoliko nešto ne razumete zamolite prodavca za pomoć. Međutim, u mnogim slučajevima ne treba očekivati veliku, pomoć pošto i prodavac može samo da pročita isto što i vi.

 

Alternativna rešenja

Neki vozači smatraju da nema potrebe da se ''bacaju pare'', već da možete sami da rešite problem uz jeftina sredstva koja možda već imate. Na primer, asepsol ili neko slično univerzalno sredstvo za dezinfekciju, treba obilno ušpricavati u usisnik/e kroz koje spoljni vazduh ulazi u kabinu. U tom slučaju recirkulacija vazduha treba da bude isključena, ventilacija uključena na najjače, a filter kabine izvađen. Povremeno uključujte recirkulaciju i naprskajte i ventilacione otvore. Pokušajte, možda pomogne. Postoje i namenska sredstva u obliku spreja koja se koriste na sličan način.

 

Ima li preventiva svrhe?

Apsolutno! Preventivu treba redovno sprovoditi. Ali kako? Preventivno koristite ''uradi sam'' sredstva za dezinfekciju. Takođe treba isključiti klima uređaj određeno vreme pre isključivanja ventilacije, odnosno pre nego što stignete na destinaciju i ugasite auto, kako bi isparivač imao dovoljno vremena da se osuši.

 

Međutim - postoje veoma podeljena mišljenja po tom pitanju.

Neki tvrde da ni 5-6 minuta nije dovoljno da se osuši sistem klima uređaja u automobilu. Ne možemo da tvrdimo ništa po tom pitanju, pošto bi to zahtevalo ozbiljnije istraživanje i testiranje. Na vama je da pratite ovaj savet ukoliko želite. Ali u svakom slučaju ne može da smeta. Zato savetujemo da ipak bar 5 minuta pre dolaska na odredište ugasite klimu i otvorite prozore. Možda gašenje klime neće moći potpuno da isuši isparivač, mada može da pomogne, odnosno ublaži posledice.

 

Zaključak

Dakle, idealno je koristiti dezinfekciju i čišćenje od strane profesionalaca. Pošto je to mnogima skupo ili jednostavno ne žele da daju toliko novca, na raspolaganju su razna druga sredstva. Hoće li ta ''uradi sam'' sredstva samo da ublaže problem ili uklone smrad na nekoliko meseci ili da ga ipak reše na duži period? Nemoguće je reći. To zavisi od slučaja do slučaja i na svakom vozaču je da sam odluči šta će da koristi.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako neko voli sam da odradi dezinfikaciju ili kako već zovu sa onim malim sprejom ima da se kupi u lidlu košta oko 250 dinara neka akcija. Ja nisam video razliku izmedju ovog ili ostalih što prodaju za 600-700 dinara  wynns ili sonax . Ovo neverujem da ima nekog efekta ako se pojavi onaj vonj ili smrad već više ako se redovno odražava. Zimi odradim onaj deo što ide na šoferku uplalim i klimu dok to radi a leti one izduve sa prednje strane isto sa klimom. Par dana miriše u autu kao da se radilo dubinski. 

 

IMG_20221210_103826384.jpg IMG_20221210_103832950.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zašto je dobro uključiti klima-uređaj i u hladnijim mesecima!?

 

Mercedes-R-Class-Grand-Edition 01.jpg

 

Praktična strana korišćenja klima-uređaja zimi uključuje odmagljivanje stakala, a samim tim i poboljšanje preglednosti, odnosno bezbednosti. Međutim, klima-uređaj treba i čuvati, pa ga je zato potrebno uključiti kad to nije potrebno za vaš komfor - tokom hladnijih dana i u zimskim mesecima.

Ako ne koristite klimu zimi to može imati negativni uticaj na vek trajanja tog uređaja jer samo redovnim radom zaptivke i kompresori ostaju dobro podmazani. Redovna upotreba takođe sprečava širenje plesni ili bakterija u zatvorenom prostoru, odnosno smanjuje vlagu. U mnogim automobilima sa automatskim klima uređajem, kompresor klima uređaja se automatski uključuje kada počnete voziti da bi uklonio vlagu iz vazduha. Ručni klima uređaj, s druge strane, morate uključiti sami.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li klima na svim autima može da se uopšte upali po hladnoći? Ja sad po hladnim danima ne čujem da se klima pali, a nisam zagledao pod haubu da li je spojilo kvačilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minutes ago, stex_pb said:

Da li klima na svim autima može da se uopšte upali po hladnoći?

Kompresor klime se ne pali ispod 4C spoljne temperature.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...