Jump to content
FAS Goran
M Wolf

Relej za dnevna LED svetla

Recommended Posts

Zbog učestalog crkavanja sijalica za oboreno svetlo (H1) usled neprestanog rada danju i prilično komplikovane zamene na levom faru (Punto mk2a) rešio sam da umesto dugih svetala, koja inače retko koristim, ubacim H1 LED (26x smd Led). Vezao bi ih preko releja tako da se pale zajedno sa pozicijama a gase kada upalim oborena svetla. Napravio sam i šemu pa molim iskusnije na ovu temu da daju neku sugestiju kako to možda bolje odraditi.

leddnevnasvetla.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podvarak je imao nesto slicno, ali nije bio zadovoljan dok nije stavio H1 smd sa 68 diodica. Mozes to da odradis sa onom spravicom sto automatski pali svetla pri paljenju auta sa nekom zadrskom od 10-15sek. To ti je sad nekih 300-400 din pa mislim da se ne isplati da sam to prevezujes ili kako se vec radi :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovoru, nisam znao da je toliko pojeftinilo, sećam se da je ranije bilo znatno skuplje. Jel imaš neki link/kontakt gde pogledati taj modul za automatsko paljenje svetala?

p.s.

Mada u ovom slučaju ja nisam pitao za relej koji automtski pali svetla. Ovo što ja hoću je da sa uključenim pozicijama imam dugo LED svetlo a da kada upalim kratka/oborena svetla da se ta LED ugase. Sa obzirom da je H1 sa 26 smd LE dioda dosta slabiji od halogene 55W ne bi trebalo da bude zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju ali bi trebalo da svetli dovoljno jako da policija ne piše kazne.

Edited by M Wolf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde može da se kupi taj uređaj za odloženo paljenje svetala? Ja bih ga umetnuo na glavna svetla, da više ne razmišljam o njima. Ako je cifra stvarno par stotina dinara, onda se bilo kakva samogradnja ne isplati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varijanta od 26 moze da prodje dok je 68 pun pogodak. Ipak, ne bih preporucio nikom da se cima s tim jefinim kineskim diodama jer crkavaju ko lude, dal zbog nestabilnog napona il zbog truckanja. Ja sam morao svakih 15ak dana da vadim sijalicu napolje i prelemljavam (ako se tako kaze? :D) ladne lemove. Posle mnogobrojnih isprobanih varijanti, mogu slobodno da kazem da su najbolja varijanta za dnevna svetla xenoni s dve godine garancije na mestu oborenih + automat koji pali samo njih (bez zadnjih svetala i kabine) 5sec posle paljenja automobila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovoru, znači bez ksenona ništa. Ali šta sa činjenicom da su aftermarket ksenoni ipak zakonom zabranjeni?

U startu sam se plašio da za ovaj problem nema pravog rešenja, neki kompromis se mora napraviti :(

Edited by M Wolf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice xenona, pitanje je dana kada ce aktivirati novu stavku u zakonu da ne smeju da se ugrade ako nemas automatsko stelovanje i ostale zajebancije. Jbg ja sam sve to uzeo u obzir i evo sad imam default setup sto se tice farova i sijalica, samo sto sam ubacio automat za paljenje oborenih.

Verovatno sam jedan od retkih koji ih je skinuo i vratio halogene al s obzirom na to kakve farove ima mk2b, realno mi ni ne trebaju. Tebi i ostalima sam predlozio xenone jer je ta varijanta sa 2god garancije ubedljivo najbolja stvar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam kod sebe na motoru ubacio LED osvetljenje (baš zbog dnevnih potreba), ne osvetljava put kao sijalica (ali to nam danju ni ne treba, zar ne) ali kada gledaš iz daljine sijaju kao xenoni- ona hladna bela boja. Taj poduhvat planiram i na kolima, radio sam prvo na motoru za probu.

Em što sada 'štedim' sijalice, LEDovke skoro i ne troše akumulator, a trajaće godinama (nisu made in china) tako da sam miran jedan dug period što se toga tiče :)

Edited by -Abarthino-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas sam isprobao dve varijante H1 sa 26x i 28x SMD LED i sija relativno slabo, ili je reflektor dugog svetla na Depo faru slab mada sa halogenkom radi ok, iz daljine se vidi da ima svetla ali nije to to, izvor svetla je tačkast pa se tako i reflektuje i uveren sam da bi me drugovi policajci pre ili kasnije smarali zbog toga.

Batalio sam za sada led-ove i ubacio sam u kratka Osram Ultra Life (bivše Light@Day), trebalo bi da imaju 3x dužu trajnost od standardnih pa ću videti, ako mi potraju bar 6 meseci ja sam zadovoljan, ove standardne bilo koje marke mi ne traju duže od 3 meseca, a o nightbraker/cool blue varijantama da i ne govorim, crkavale su kao lude :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam montirao iznad maglenki duguljasta dnevna svetla i imam problem.....tu je jedna crna i crvena zica i kako ih povezati?Ja ne bih da povezujem na svetla neko preko akumulatora i sprovedem prekidac u kabinu...tako da ne braljavi elektronika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

M Wolf

Naravno da ne sijaju kako treba.Staklo u faru je podeseno za sijalicu sa zizom a ne za sijalicu koje rasipa svetlo. Da bi to ferceralo kako treba treba da imas i far za led sijalice. E to je "malo" skuplja varijanta. Da imas Audi novije generacije dobio bi i far za led diode :laughing:

Mada za nasa tumacenja zakona ne verujem da ce to biti dugog veka bez kazni. U zakonu stoji da je za osvetljenje puta potrebna odredjena kolicina svetlosti koju daje standardni far ( slobodno tumacenje sa moje strane da ne ulazim previse u brojke koliku kolicinu svetlosti mora da emituje far ) sve ostalo je neprihvatljivo za zakon. E sad sto to jos prolazi i dokle ce pitanje je.

Najbolje i najjeftinije resenje je kupi neke kvalitetne halogene i teraj kad crkne menjaj. Ja kod mene imam one tanke farove tako sta god da stavim necu se bas nasvetleti puta (ako jos padne i kisa kraj ).Uz to farovi nisu isti tj u levi ide H1 u desni H7 hteo sam da kupim one zamene za ksenone ( plag and play) ali sam onda provalio da ne koriste iste sijalie i odustao. A da kupujem novi far sto je mnogo mnogo je mada od kupovine auta nisam ni jednom menjao sijalice.

Upale mi neke kvalitetne neverovatno zar ne. :unworthy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav, zanima me samo gdje se moze kupiti ili naruciti ovaj DS komplet?

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je ekstra, zbog mogućnosti "blicanja"!!!  :unworthy:

Samo kada bi neko znao gde ovo ima da se kupi.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i mene zanima, ako bi neko bio ljubazan da nam napise pa da narucimo :D

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imate neki mejl u videu, ili otvorite klip direktno sa youtube-a... Ne znam, nisam upućen, samo sam naišao na video ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima već cela tema o dnevnim svetlima, propisima, itd :right:http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=40998&hl=%2Bdnevna+%2Bsvetla :thumbup:

 

A propo releja, ima nešto ovog tipa

Moram da se dopunim. Ovo čudo nije predviđeno za naknadno ugrađena dnevna svetla, već "zloupotrebljava" duga, tako što ih pali na pola intenziteta. Rade se i za H1, H4 i H7... Ima i video kako se montira ovo čudo

 

Pričao sam sa ćaletom, kaže da ovo i nije najsrećnije rešenje, jer ima dva načina na koji se to može regulisati. Jedan je putem otpornika, što nije dobro, jer istu struju vuče, a i zagreva se regulator. Drugi je putem nekakve PWM regulacije, koja brzo pali i gasi sijalicu (visoka frekvencija)... I opet se ne reši problem, jer se troše sijalice... Još gore ako je u pitanju H4, jer ne crknu oba vlakna istovremeno, a "mora" da se menja...

Edited by profa_chb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...