Jump to content
FAS Goran
integralac

Kako se borite? / Dodatni posao

Recommended Posts

Ja cu samo reci da potrosim pola prosecne srpske plate na gorivo, a vozim se svaki dan do posla par km, malo se svrckam vikendom, jednom mesecno mrdnem malo van grada.

 

Gde su racuni, kirije, odeca, obuca, hrana, letovanja, zimovanja i ostale PM? Gde su odrzavanja, registracije, gume? Gde su deca, knjige, skole ekskurzije?

 

Otisao sam malo predaleko :) Ali me zanima koliko realno treba para u Srbiji da se normalno prezivi sa ovim cenama svega.

 

 

Edited by neshaoct
prebačeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi potrosimo na hranu (komunalije platimo pola računa za struju, ostalo-SBB moji, grejemo se na drva i ugalj,to ja platim, oni se greju na plin) mesečno potrosimo oko 45000 s klincem od 3 god, u to uračunat benzin - 2000 mesečno 

tu ne spada obuća, odeća, letovanje, registracija, održavanje....

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/30/2017 at 1:20 PM, MS PK said:

1000eur mesecno da lagodno zakrpis rupe i nista da ti ne ostane. :)

 

I to na jugu gde je prosecna plata 30-40k verovatno.

 

Na severu x 1.5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Damir je lik iz Hrvatske koji je pre 2 godine otišao za Nemačku. Zajedno sa suprugom, sinom i ćerkom. U međuvremenu ćerka više ne živi sa njima (udala se koliko sam ukapirao), tako da sada njih troje zajedno žive.

U dva videa je pojasnio koliko im mesečno ide na troškove (sve, od stana pa dalje), i koliko zarađuju mesečno. Drugi video je posebno zanimljiv jer je, onako malo iznerviran, odgovorio i na komentare ljudima koji su mu eto ''popovali'' kako njemu ipak nije bolje u Nemačkoj.

On je vozač kamiona, ženin posao nije pominjao detaljno. Žive u Baden-Badenu, pokrajina Baden-Württemberg.

 

Prepričaću deo oko troškova:

- Stan: 460 evra

- Komunalije: 160 evra

- Struja: 60 evra

- Internet: od 35 do 50 evra, oni su uzeli taj neki veliki paket koji košta mesečno 50 evra

- Televizija: 20 evra

- Osiguranje: 20 evra

- Hrana: 4 velike nabavke mesečno...svaka može da košta 100 evra (po njemu to je neki minimum stvari), ali oni potroše bliže 200 evra za svaku (ali kupuju faktički sve što im se svidi, negledajući prvo cenu da na osnovu toga odluče da li im nešto treba ili ne), tako da je to računao 800 evra mesečno.

- Vrtić: oni nemaju taj trošak jer su im velika deca, ali cene su od 150 do 450 evra mesečno.

- Škola: 40 evra, faktički to je iznos za organizovani prevoz. Knjige i svi ostali troškovi su pokriveni od države.

- Gradski prevoz: 80 evra

- Ali, oni ne koriste gradski prevoz nego idu autima gde god da trebaju. Imaju dva auta. Opel Corsu na benzin sa ugrađenim plinom, a kupili su i neki polovni Passat sa pređenih 107.000 km.

Osiguranje plaćaju za oba auta svaki mesec na osnovu prijavljenog godišnjeg broja kilometara koje planiraju da pređu sa njima. Ako se ispostavi da su prešli više, povećava se iznos osiguranja. Za Corsu 60 evra, za Passat 65 evra mesečno (prijavljenih do 13.000 kilometara godišnje). Zato i imaju dva auta jer je sračunao (kaže kao i ostali u Nemačkoj), da se više isplati imati neki drugi mali auto, nego na onom jednom podići limit broja godišnjih kilometara jer onda osiguranje drastično poskupi. Faktički, bolje je npr. 25.000 godišnjih kilometara podeliti na dva auta u porodici, nego sa jednim autom preći toliko. 

Godišnji porez za Corsu je 54 evra, a za Passata je 309 evra.

 

Došao je do sume od oko 1.800 evra mesečno troškova...faktički sa uključenim onim porezima za auto (iako se plaćaju jednom za celu godinu, ali kada bi i njih podelio na mesečnom nivou došao bi do nekih 1.900 evra)

Dakle, troškovi 1.900 evra.

 

Prihodi:

- u početku kaže da su zajedno on i supruga imali 3.500...a da su sada došli na oko 4.000 evra mesečno.

 

Kaže da je za sam start (za prelomiti i otići), po njegovom mišljenju, optimalno treba 5.000 evra, a bolje je ako se ima 10.000. To bi trebalo za sam početak, da se nađe stan, dok se ne nađe dobar posao...

Ali, kaže da može i za 3.000...jer ''šta fali malo se i pomočiti na početku, ako treba da svi spavaju na dva dušeka 3 meseca ili 6...dok ne počnu prve plate.'' Tu je naveo primer nekog svog kolege čija je familija u prvim mesecima imala dva dušeka na ciglama...ali eto, može i tako, malo istrpeti par meseci ako se već nema više od 3.000 za odlazak.

Kaže da ima Nemaca koji ne vole strance, i misle za njih da su oni kao neka niža rasa, ali da ima mnogo više nemaca koji za te prve nemce smatraju da su budale, i koji savršeno razumeju da su stranci ok, da imaju koristi od njih jer ko im uostalom i drži zemlju, tj. radi poslove koje oni neće da rade.

 

Realni video prilozi kako se jedan lik snašao u Nemačkoj:

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suština je u 2 plate, jedna na troškove, druga za život ili štednju. Sama individua ne može da preživi, makar imao i preko 3000 neto jer su porezi na samce veći nego na parove.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:whistle:

1 hour ago, The Punisher said:

Suština je u 2 plate, jedna na troškove, druga za život ili štednju. Sama individua ne može da preživi, makar imao i preko 3000 neto jer su porezi na samce veći nego na parove.

Ako ima toliki neto znači da su porezi već skinuti. Verovatno si mislio na bruto ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rekao je i ovaj lik da je svestan da dosta ljudi ne krene sa 3.500 evra mesečnih prihoda, nego krenu sa 2.500 ili 3.000. Po njemu, sa 2.000 prihoda (što bi bila jedna plata neto da kažemo), on smatra da se ima samo za preživljavanje. Ništa za neki novi nameštaj za stan, ništa ponekada otići na picu ili u restoran...ništa, ništa. Plus, to je kirija za stan u Baden-Badenu, kaže da je po velikim gradovima skuplje. Pomenuo je Minhen, kako tamo kreće od oko 650, preko 1.000, pa sve i do 1.400 evra mesečno (zavisno od veličine stana i lokacije u gradu).

 

Meni su ova dva klipa važnija jer iz ugla običnog (malog) čoveka pokazuju kako neko ko barem malo hoće da radi, može sebi da pronađe mesto pod Suncem u organizovanoj državi. 

Za dve godine koliko su tamo, kaže da ništa on nije uštedeo, ali je vratio kredit koji je imao u Hrvatskoj, opremio stan i sada, kada bi i mogao još bolje da ga opremi, ne želi to jer planiraju prelazak u veći stan, pa da onda uloži u opremanje tog većeg stana, itd, itd. Za ''samo'' dve godine...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je apsurdno otici u Nemacku bez prethodno nadjenog posla, tako ide samo onaj ko mora. Bivsi kolega je otisao tako u haustor (slagacu za mesto) na bum, nasao da cisti neku zgradu valjda i nije mogao da opstane pa je otisao u Sloveniju. Tamo bio 3 meseca i vratio se kuci u Hrvatsku. Kaze u Sloveniji mnogo bolji uslovi nego u Nemackoj, valjda zbog prenaseljenosti il cega vec.. 

 

Bio je jos jedan vozac kamiona, mislim Andrej da se zove. Isto je pricao o standarima u Nemackoj. Postavicu kad dodjem kuci ako najdem

Edited by Nikola 1.6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledao sam brdo klipova sa YT, i najviše mi se svideli klipovi našeg čoveka koji ima sopstveni biznis u norveškoj. Jednostavno se kroz njegovu priču vidi suština života tamo. Bukvalno, nije sve u novcu.
Generalno, nisam neki fan života preko, ali ako se mora, šta da se radi.
Kod nas, pa realno, dve iole pristojnije plate, jedno dete i svoj krov, može se reći da se može fino živeti.
Ne mogi se meriti ja sa troje dece i moj kolega samac. Ista primanja, on živi kao bubreg u loju, a ja preživljavam.
Istonsu bitni I prohtevi i realno gledanje na život.
Onaj ko kupi trenerku od 200€ i i ja, koga to plaćanje markirane garderobe ne interesuje, imamo dijmetralno suprotno mišljenje o preživljavanju u srbiji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naši što odu tamo su robovi, mi za njih živimo. Znam par porodica koji su u penziji u Švajcarskoj i Nemačkoj i još uvek su postanari i jedino što su uspeli je da dođu u Srbiju sa boljim kolima nego ceo kraj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh kad bi mogo da geberaliujes tako...kako robovi? A kvalitet zivota u uredjenoj drzavi? A koliko odmora imaju? A kvalitet zivota u uredjenoj drzavi i sve to sto ona pruza? :D

Послато са SM-J330F уз помоћ Тапатока

mislim ja jos ne sretoh roba koji se vratio sa te robije, sad dal je dozivotna ili nesto drugo, ne znam :D

Послато са SM-J330F уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...