Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
pjaf

Lancia Y10 - motor povremeno izgubi snagu, guši se

Recommended Posts

Vozim lancu Y10 Avenue sa automatskim menjacem (CVT) 93godiste nekih godinu dana.Za sve to vreme imao sam problem koji se poslovicno ponavlja dva tri puta mesecno, par puta u toku voznje :thumbdown:

Naime, desava mi se da motor u jednom trenutku izgubi snagu, pocne da usporava, ili kao da pocne da se gusi, tj n ebitno pri kojoj brzini ili broju obrtaja (10km ili 80) broj obrtaja naglo padne i nece da primi gas, a obrtaji ne prelaze 1500-2000.

Posle par pritiskanja na pedalu gasa, kao da je probijo neko zagusenje, obrtaji naglo skoce i narednih npr 100km radi sve sasvim normalno , od problema ni traga.

Problem se opet pojavi sutradan ili za mesec dana, a u medjuvremenu sve radi savrseno.

Moram da napomenem da sam za sve ovo vreme (oko godinu dana) imao i par puta problema sa paljenje, motor je normalno verglao ali nije hteo da upali, ili se blago gusi ali na kraju upali, kao da nije povukao benzin mada se pumpa posle kontakta cuje da radi. Posle dva sata auto sasvim normalno upali. Sumnjam na lambda sondu ili ima neke veze sa pumpom za benzin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obe sumnje su ti opravdane. Proveri pritisak pumpe a ja bih je i izvadio o proverio stanje sita na njoj. Prekontrolisi i filter goriva. Za sondu treba da odes na dijagnostiku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postavio sam svoj problem na " http://www.y10club.it/forum " , i ljudi mi pored lambda sonde ponudise jos jedno resenje:"TPS sensor" i deluje prilicno prihvatljivo, a moguce i jeftinije resenje.Sta vi mislite? :whistle:.Provericu ovih dana sva navedena resenja, pa ce valjda jedno da upali.

Zaboravih da kazem :rolleyes: hvala svima :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze li mozda katalizator da izazove gore navedene probleme gusenja, i zna li ko jel katalizator mozda vezan za neki senzor :question: posto bi ja to skidao? <_<

EDIT:

Ko zna gde ima dobra dijagnostika, da proverim tu lambda sondu, i potenciomer leptira gasa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lanca Y10 93god 1100 - automatski menjač, normalno upalim auto, ali kad dodam gas auto kao da će da se ugasi, ima neko gušenje to traje par sekundi i onda normalno prihvati gas.U narednih 5-6 minuta (neki put i kraće) to se ponovi skoro svaki put kad pustim gas pa ponovo krenem (ako stanem na semafor pa krenem npr).Posle tih prvih pet minuta auto radi savršeno, normalno prima gas, pa taman stao i 100 puta pa ponovo krenuo i prešao 100 km, čak i kad ga ugasim pa ne vozim narednih 6-7 sati sve je uredu,ali ako prodje ceo dan, problem se ponavlja.

Moram da napomenem da auto u leru radi sasvim normalno, kao i kad dodajem gas dok je u leru, nema nikakvog gušenja.Pre nekih pola godine sam čisti diznu i menjao pumpu za gorivo posto je gumica koja drzi filter na pumpi za gorivo strunula i opiljci od iste su začepili taj filter, tom prilikom je i isključena i lambda sonda.

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

pravac diagnostika... iz kog razloga je iskljucena lambda sonda?

i kako je uradjena emulacija? auto nema jedno oko i ne moze da skapira kakva mu je smesa i zato se gasi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre nego što je zaključeno da je problem sa pumpom, proveravana je lambda, pa posle nije priključena? Kako je do sad normalno radio, tj problem se pojavio tek pre neki dan, i motor se nikad nije ugasio samo tako deluje na prvih par trenutaka.Nije da pametujem samo pitam, a na dijagnostiku idem sigurno, nego ajde da pitam za mišljenje.Hvala :fun:

Share this post


Link to post
Share on other sites

kada je skinuta lambda auto je zakljucio da je crkla i automatski otisao u mod gde sam namesti pocetnu fabricku vrednost za smesu

i onda vozis tako to je predvidjeno da bi mogao da odes do servisa sa autom a ne da ga vozis 5 godina tako

jer to sakrije neke probleme koji se u medjuvremenu pojave... npr problem sa diznama i sl...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo dva problema nisu ista tj prvi problem je rešen kao što sam naveo u današnjem postu, a i na dijagnostiku sam išao kod Bore i bio sasvim zadovoljan postignutim rezultatom, pa samim tim mislim da ih nije trebalo spajati.Prvi put gušenje je bilo uzrokovano pumpom i samim sitom na pumpi( ustvari sito na pumpi je bilo začepljeno) i to je rešeno novom pumpom.Posle popravke je čišćena dizna i zamenjen filter za gorivo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...kad dodam gas auto kao da će da se ugasi, ima neko gušenje to traje par sekund...Moram da napomenem da auto u leru radi sasvim normalno, kao i kad dodajem gas dok je u leru, nema nikakvog gušenja.

Ovi simptomi odgovaraju naslovu teme, a to je jedino bitno. :thumbup:

To što će možda biti drugi razlog, tj. drugo rešenje problema ne menja stvar. Isti je problem i korisno je za sve koji čitaju forum da sva moguća, različita rešenja istog problema idu u jednu temu, a ne da budu raštrkana po forumu u više tema. Teme se određuju na osnovu problema koji auto ima, a ne na osnovu rešenja tog problema...jer do rešenja tek treba doći (ukoliko je to moguće preko foruma).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opravdano i konstruktivno, a pošto ne bih da tema krene u ovom pravcu unapred se izvinjavam i prekidam :unworthy:

Edited by pjaf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamenio filter goriva i vazduha, priključio sondu.Videćemo kako će sad da se popnaša, pa ako je isto idem na dijagnostiku u toku nedelje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...