zarekg 541 Posted June 6 Zna li se zbog čega se desila havarija? Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted June 6 Za sada jos ne, videcu da li cu naci nesto konkretno kad ga rastavim skroz. Trenutno znam samo da nisu dizne, to je provereno, takodje nije pregrejan klip i da se spojila karika jer je zazor na tom puknutom klipu 0.83mm, sto je komicno jer je pre generalke bio 0.85mm. To je fazon 3 puta vece od preporucene vrednosti. Videcemo sta ce reci merenje bloka i klipova po pitanju dimenzija i ovalnosti da vidimo jel masinska traljavo uradila ili je problem kvaliteta klipova, kao i zazor karika, opet da li je masinska traljavo uradila ili je pitanje kvaliteta (mada nije isti proizvodjac klipova i karika). Posto je taj treci klip oduvek imao problem sa nizom kompresijom, naravno moze biti posledica toga da taj klip ima prevelik zazor karike, ali ako se ispostavi da svi klipovi imaju toliki zazor onda mislim da ne prepostaje nista drugo sem mehanickog ostecenja klipa pri sklapanju motora i traljavi rad masinske. Sto sa jedne strane je jedan od glavnim osumljicenih jer su oni radili i glavu pa sam na kraju nosio u drugu masinsku jer sa prvom nisam mogao izaci na kraj. Naravno mogao bih biti kriv i ja jer sam se odlucio da modifikujem klipove od drugog motora kako bih ostvario postizanje vece zapremine, ali jednostavno ne nalazim opravdanje onda u cinjenici da dva klipa su savrsena po svim pitanjima, a dva u katastrofalnom stanju. Jedna od teorija su i detonacije, ali ja jednostavno ne nalazim ni jedan trag koji bi ukazao na neke dugotrajne blaze detonacije koje ja nisam primetio, a iako sam mislio da je ovo potencijalno neki splet okolnosti pod kojima je doslo do neke iznenadne detonacije jer sam nesto i cuo na trenutak, ali slusajuci snimak sa kamere, zvuk se pojavio par sekundi pre nego sto sam ja cuo i naglo se pojacao kad sam ja primetio, a to je pri promeni stepena prenosa odnosno kad sam pustio gas. I cini mi se da to sto sam ja cuo nisu detonacije nego da je komadic poceo da se odvaja, a kad sam ja pustio gas i stvorio naglo velik vakum u usisu da ta veca buka je ustvari trenutak kada se klip ili skroz odlomio ili je trenutak kada je krenuo da zalazi u ventil. Jer je par sekundi posle toga vec poceo da radi na 3 klipa. Plus da je i neki cudan scenario detonacija samo u tom klipu, ocekivao bih barem nesto istopljeno pored polomljenog klipa. 1 zarekg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 5 Posle 5 godina vlasnistva i 21.000km, bilo je vreme da se uradi par sitnica: Kao sto sam prethodno spominjao, ostetio se navoj na anlaseru, pa sam montirao privremeno drugi (najbolji u ponudi za Zastavu ) dok ne popravim navoj na onom, mada kad vidim koliko je laksi i koliko bolje radi prosto mi je zao da ga skinem: Pre dve godine je bio onaj problem sa gubitkom pritiska ulja u motoru zbog taloga pa sam tom prilikom bzvz nabacio neki no name dihtung kartera. Pa sam odlucio za ovaj mali servis da resim preventivno zamenu dihtunga kartera pre nego sto procuri: Kad vec menjam i ulje u menjacu koje nisam menjao kad sam kupio auto, odlucio sam i da ubacim jedan adapter cepa za ulivanje ulja u menjac, sto mi omogucilo da sipam 0.2l vise ulja u menjac sto se u praksi pokazalo da daje mnogo tisi i lepsi rad menjaca, uz novo ulje menjac sada radi mnogo glatkije: Trenutno sto imamo dostupne silen blokove za Zastavu od domacih proizvodjaca, pokazalo se da u praksi izdrze 2 do 5 godina koriscenja i jednostavno se raspadne guma od starosti. Nabavljene neke Fiat iz Poljske, pa se nadam da ce potrajati duze jer u suprotnom dobice poliuretan: Na kraju uz sve ovo, primetio sam i da je manzetna biraca isto dotrajala (ne cudi jer je od istih proizvodjaca kao i silen blokovi), pa zamenjena i ona, takodje primetio sam da nosac auspuha kaci ponekad o nosac suspleha pa je i on blago modifikovan da se to izbegne: 3 Nikola031, zarekg and horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1567 Posted August 5 Sve se sjaji kao novo! Svaka čast! 1 YUgisa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 5 Hvala, ja sam mislio da izgleda bas neuredno jer ove godine nisam stigao da ga oribam kao obicno Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 7042 Posted August 5 Ti svaki mali servis radiš rebuild juga 1 1 YUgisa and stex_pb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1495 Posted August 5 Kad se raspao motor, da li je odjednom stao ili je radio bučno? 1 YUgisa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 5 Zeleni je nazalost pomalo takav jer sve sto sam slusao druge se pokazalo kao greska i bolje da sam uradio po svom odmah u startu kad sam ostalo radio. Mada oba auta su imali neke svoje malericne stvari koje nisu specificne za auto, ali se kod mene stalno ponavljaju makar koliko da menjam pristup u resavanju problema. Tipa oba su imala problem sa cupanjem navoja na anlaseru ili probleme sa remontovanim alternatorima dok ih nisam bacio u smece i kupio nove Ili sa kocnicama da stavim sve novo i da ne radi kako bi trebalo dok ja ne nabudzim sve na svoju kombinaciju. Ali zato i volim Yuga, jer ako nista barem je jednostavan, sa stranim vozilima imam ista isksutva sa malericnim problemima, ali su mnogo komplikovaniji za resavanje. Kad je pukao klip ja nisam cuo par sekundi da zveci i kad sam pustio gas onda je zbog vakuma usisao komadice u usisnu granu sto je onda kroz par sekindi unistilo izdivne ventile na sva cetiri cilindra tako da u roku od 10s je bilo samo malo klepetanja i onda se smirilo i poceo da radi ponekad na 2, ponekad na 3 klipa i posle 2km kad sam stigao kuci kad sam ga pustio da padne na ler se samo ugasio i to je to. Mada mislim da je klip napukao i ranije jer mi se cinilo da motor ide nesto slabije nego sto je isao kad sam krenuo da ga vozim, ali prvobitno sam to pripisivao relativno visokoj temperaturi i jakom vetru. Mislim da se komad odvojio kad sam ga nagazio do kraja. Mada mislim da je neko ostecenje na klipu postojalo od kad je sklopljen motor, jer je taj cilindar oduvek imao nizu kompresiju u odnosu na ostala 3. 1 horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1495 Posted August 5 Kada si rasturio, da li ti je klipnjača bila spojena na radilicu kada si rasklopio motor? Meni nekako deluje kao da je klip izleteo iz centra. Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 5 Ako sam rastavio Motor je stradao iz kombinacije loseg kvaliteta klipova, traljavog rada masinske radionice i mog verovanja u masinsku radionicu da im prepustim deo radova jer imaju vise iskustva umesto da sam samostalno to uradio. Ali vise o tome kad dodje vreme Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1495 Posted August 5 Ja sam stavljao i KS i Motins (ili tako neke) i na fabričke sam stavljao karike, šta sam našao i nikad se nije razleteo motor a nije da sam ga štedeo 1,1 (ako dobro vidim, tvoj je 1,3). Ne znam šta su mogli kod obrade da pogreše, to se radi mašinski, postavi se na sto, razbuši i to je to. Jedino da su ga nekako "ukoso" razbušili, mada i to je upitno. Sve mi izgleda kao da se klipnjača otkačila na radilici, zato sam i pitao. Ili, stvarno je moguće da je klip pukao jer je bio loš kvalitet. Da je pukla karika, ne bi se tako raspao, tj izgubio bi kompresiju, ali bi se i dalje kretao, ovde, kako vidim, sve se raspalo. Jbg, ponovo na obradu. Hoćeš ga hilznovati na 86,4 ili na manje kao talijanci, na 86,0? Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 5 (edited) Ovo je 1.1 sa 1.4 klipovima i 1.5 radilicom da bi se dobio 1.3 Blok ce biti samo honovan, a pitanje je da li ce ostati i dalje 1302ccm tj 80.5x64mm ili ce da se vrati na 1130ccm odnosno 80.5x55.5mm. Moze biti da su napamet razbusili i ostavili metalne opiljke po lezajevima radilice. Edited August 5 by YUgisa Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1495 Posted August 5 1 hour ago, YUgisa said: Ovo je 1.1 sa 1.4 klipovima i 1.5 radilicom da bi se dobio 1.3 ŠTa se pitaš onda što je nešto pošlo po zlu !? Kupi blok 1,3 napakuj ljudski i teraj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 5 Ne moze legalno, a ovo nije poslo po zlu zato, to sto je proslo po zlu je moglo da prodje i pri obicnoj generalci Takodje ovaj 1.3 ima veci obrtni moment od obicnog 1.3 bloka Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1495 Posted August 5 4 minutes ago, YUgisa said: Ne moze legalno Odakle ti da ne može legalno? Treba ti samo motor sa saobraćajnom dozvolom. Onda ugradiš u servisu motor i tražiš potvrdu od fabrike zastava automobili da ti izdaju potvrdu da je u taj model automobila ugrađivan i taj tip motora. Odeš na tehnički, oni ti potvrde da je ugrađen drugi motor, upišu u saobraćajnu i to je to. Ne znam za obrtni moment, ali znam da taj motor (1,3) radi baš dobro u toj školjci (lagana je) a pritom, ako pukne kaiš, ne krivi ventile, sa elektronskim ubrizgavanjem radi veoma dobro. Razumem ideju da to praviš na svoj način, moje mišljenje je da je fiatov blok 1,3 mnogo bolja varijanta, mada je do tog staro 86,0 mm bloka dosta teško doći. A čak ni dmb ako se dobro hilznuje radi posao. Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 5 (edited) Prvo, ne moze lako da se zavede karburatorski umesto EFI motora jer se vode kao razliciti modeli, a kod mene je jos gore jer su prve serije gde su upisani kao EFI, ali sa snagom od karburatora sto pravi problem i ako bi menjao moj 1.1 za drugi 1.1. Dva, treba naci servis koji bi potpisao jer nema sanse da bi im dao da ga ugrade jer ne bi mogli to da urade bez da nesto ne ostete, Zastava automobili vise ne postoje, tako da mora preko ABSa i onda ostaje problem prolazenja tehnickog jer auto nije fabricki. Tako da je jednostavnije kupiti drugi auto nego se smarati sa upisivanjem drugog motora i vise stresa nego da uradim motor ponovo. Ne krivi ventile ako je fabricki Tako da ni to nije faktor, a takodje 1.3 imaju puno cesce probleme sa dihtungom glave zbog manjeg prostora izmedju cilindara. A tek Fiatov blok ne moze da se zavede nikako u praksi Tako da ili ce biti ista kombinacija sa malim izmenama da bude konstruktivno jaci sa jos 3 do 5ks vise nego sada ili ce da se vrati nazad na 1.1 pa ce imati 3 do 15ks manje nego do sada u zavisnosti kako odlucim da ga sklopim. Ili da napravim 1200ccm (83x55.5mm) sa slicnom snagom kao sada, ali ne testira mi se nova kombinacija delova Edited August 5 by YUgisa Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1495 Posted August 5 Mislim da grešiš. Važno je da je taj motor ugrađivan u taj model automobila. Zastava automobili ne postoji, ali postoji nešto u stečaju ili kako god, imaju svu tehničku dokumentaciju, znam da je bila priča kada su trebala stakla da se zatamnjuju na isti način. To, kako će da ugradi neki servis, pa jbg, ugradiće ga, nema tu šta da naprave, sve ide "na šraf" a i tebi to i nije bitno, bitno je da se to upiše u saobraćajnu kao regularna izmena, ti ćeš svakako to posle da modifikuješ. Ja i dalje mislim da je blok 1,3 bolji ali ne znam zbog tih tvojih prepravki (manji / veći klipovi i sl) to ti znaš, pa tako i radi. Meni je ideja da napravim zastavu 101 sa 1,3 motorom, to je praktično specijal, bez obzira na varijantu, to je to Nego nemam trenutno garažu koja mi je slobodna i neće mi trebati narednih xy godina Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 5 Jeste vazno da je taj motor ugradjivan u taj model, ali je problem kada isti motor ima razlicite oznake. To je stvar sa EFI modelima i sa verzijama koje imaju Pezo motore. Kao sto kod stranih auta cesto ne moze dizel umesto benzinca i suprotno, iako je isti auto, fabrika ga vodila ko razlicite modele i onda nije tako jednostavno. Nema vise ni te firme u stecaju, mada ne mogu reci ni da sam imao bas pozitivno iskustvo sa doticnima ni dok su postojali. Da je sve ide na sraf i jednostavno, ne bi imao rasturen motor sada Jer sve to pase na sraf Ta radilica je 100% indenticna Zastavinoj sem duzine hoda, klip je samo bila stvar da nije 80.4 ko druga specijala ili 80.6 ko treca specijala nego je eto 80.5mm tj eto samo je trebalo zamisliti da je u pitanju 1.4 blok, umesto 1.1 kad se busilo. I to je cela filozofija. 1.3 blok je bolji za vecu snagu, zbog kratkog hoda moze u vise obrtaje i veceg precnika klipa pa mogu fizicki veci ventili da se stave. Ali meni to ne pravi razliku jer ja ne pokusavam da izvucem max snagu koja je moguca iz tih motora, ja radim bukvalno optimizaciju fabrickih delova ili kombinujem standardne vece delove koji se bez ozbiljnih prepravki mogu ugraditi koji kao posledicu imaju blago povecanje snage. Ne pokusacam ja taj motor ni abnormalno visoko da vrtim, niti da se igram sa nekim tesnim tolerancijama u nadi da cu da izvucem koji ks vise na ustrb trajnosti, nisam povecavao siceve ventila jer nisam hteo da rizikujem da pukne glava izmedju, nisam radio specijalne legure i pravio delove od nule jer ne postoji fabricki takav deo. Da bi bio Specijal mora i da ima bolju bregastu od standardnih kod 1.3 Mada da se stavi EFI i modifikuje usis i izduv na njemu, imao bi vise ks i manju potrosnju od Specijala. Licno nisam nikad tezio nekoj fabrickoj izvedbi jer je to po mom misljenju prilicno zastarelo i ne previse zanimljivo za voznju Ne kazem da se mora modifikovati ko moj ljubicasti, ali realno tesko da bih se zadovoljo sa manje modifikovanom Zastavom od mog zelenog Yuga Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1495 Posted August 6 Recimo ovako. Pronađeš zastavin 1,3 motor sa papirima. Ugradiš ga u standardnoj proceduri, sa karburatorom, kako je i bilo. Odradiš tehnički, upišeš u saobraćajnu i onda staviš EFI i to je to, više te niko neće nikada ni pitati, jer na tehničkom samo gledaju broj motora. A taj 1,3 blok i sam motor u yugu idu više nego dobro, sa direktnim ubrizgavanjem, drugačijom bregastom i ventilima sa 1,4 motora (ako se dobro sećam, to je moglo da se ugravi bez većih intervencija) poliranjem usisa i izduva, taj motor u yugu će da ide kao blesav a sve je, manje / više, fabrički. Ne kažem ništa, ali, to što si ti uradio, 80,5 mora da prati i drugačiju klipnjaču, jer dužina hoda ne zavisi od veličine klipa već od klipnjače i radilice ona vodi klip. Tu ti je negde ispao problem. Da li će bolje da ide taj 1,1 od fino sređenog 1,3!? Ne znam, ali mi se čini da zapremina ipak ima svoju ulogu u celom tom sklopu. Pritom, opet, ako se dobro sećam, na taj motor se stavljala i glava od 1,1 zbog povećanja kompresionog odnosa, ali sad nisam baš 100% siguran. Svakako, ja sam pre za dobro urađen 1,3 i to ću verovatno i raditi, samo dok napravim garažu za zabavu Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 6 (edited) Problem je ispao do kvaliteta rada mansinske radionice i kvaliteta klipova. Klip koji je ribao, je ribao jer je nekoliko stotih veci od ostala tri (proguta usustini toleranciju klip-blok), da je masinska premerila mogla je ili hon da prilagodi tome ili da nazove i kaze ej klip je van tolerancije, uzmi drugi (mada je i moja greska jer sam nekako i ja propustio u merenju kad sam ih kupio, mada ja nisam mnogo vremena posvetio tome jer mi nije bio neki bitniji faktor), pogotovo sto je blok bio vracen posle par km voznje na ponovnu obradu gde je utvrdjeno ribanje prvi put (rastavljanje i sastavljanje je radila masinska), mada onda su ribala sva cetiri klipa tako da u startu nisu dobro uradili busenje, a klip koji je pukao mozda bi preziveo duze vremeda mu ja nisam modifikovao celo, ali ocigledno je i/ili loseg kvaliteta jer se deformisao ili ono sto ja u nekoj meri verujem da je masinskoj taj klip ispao ili su ga ostetili dok su ga pridrzavali u stegi i slicno pri sklapanju klipnjaca ili nesto slicno zbog problema sa losom kompresijom na tom cilindru od starta. Jer mereci karike, nisam mogao da utvrdim odstupanje u zazorima da opravdam manju kompresiju, a glava je bila proverena i nema znakova koji bi ukazalo da ventili nisu dihtovali. Plus je bolcna bila blokirana u klipu da sam je jedva izbio napolje i nema nekih ociglednih naznaka da je to doslo nakon pucanja klipa, mada ajde postoji neka sansa. Plus su lezajevi radilice/klipnjaca unisteni kolicinom opiljaka ostavljenih od strane masinske radionice i to sam siguran da je njihova greska jer na dva lezaja sam nasao ocigledne tragove da je postojala kontaminacija koja se utisnula u lezajeve pri sklapanju i onda da odatle pocinju ogrebotine kada se radilica krenula okretati, takodje i filter ulja je pun krupnijih metalnih opiljaka koji 100% nisu mogli da dodju iz dela motora koje sam ja pripremao i ugradjivao. Naravno moja greska je sto sam im ostavio da oni sklapaju blok jer sam smatrao da je bolje da uradi neko sa iskustvom nego ja. Takodje je utvrdjeno da radilica nije uradjena na prvu specijalu kako su rekli nego na drugu i da pri tome nisu je dobro obradili. Glavu nakon meseci natezanja kako da se uradi na kraju je uradila druga masinska radionica, tj ona koja mi i sada ponovo radi potrebne delove. Pa dobro ja imam 1.3 koji je modifikovan na oko 78ks, a ovaj 1.3 je bio na oko 95ks, tako da sam mogao licno da vidim kako idu ti motori I ja imam na ovom usisni ventil od 1.4, a izduvni od 1.6 i to moze na standardne siceve, zato su i stavljeni. Kanali su prosireni u glavi, kao i ususinoj i izduvnoj grani, sve zajedno sa vecom klapnom. I stavljena je druga bregasta, ali drugaciju bregastu bas nije tako lako staviti na EFI motore jer im to remeti tajming paljenja i ubrizgavanja, stavljanje vecih ventila, sirenje kanala i slicno je lako namestiti jer je samo stvar da za isto vreme ima veci protok i to je lako korigovati vecim pritiskom goriva i/ili vecim diznama, ali menjanje bregaste nije tako jednostavan proces da se namesti da radi kako treba, mada zavisi i od agresivnosti iste, ali moze da se uradi. Za ovaj nivo tuninga klasican 1.3 nema nekih specijalnih benefita jer se ne koristi veci precnik klipa za smestanje vecih ventila. 37.5/33.5mm ventili bez problema staju u 80.5mm cilindar, problem je kada se zeli staviti neka kombinacija kao sto je 40/35mm ili 42/36mm sto se cesto radi kada se juri max snaga. Niti ja pokusavam da ostvarim snagu na 8000+ obrtaja pa da mi je hod radilice ogranicenje zbog velike brzine klipa. Naravno ne kazem da sad treba ljudi da jure i prave od 1.1 blokova, 1.3 motore, ali nije nista specijalno kriticno da se od 1.1 napravi 1.3. Ono sto pravi razliku je sto ovakav 1.3 iz 1.1 ima oko 5% veci obrtni moment od klasicnog 1.3. Nije nesto vau 5%, ali 10-12% je izmedju 1.1 i klasicnog 1.3 Prave ljudi naveliko 1.6 motore od 1.3 sa standardnim klipnjacama i 67.4mm radilicom, tako da sumnjam da je problem da ja napravim 1.3 od 1.1 motora sa starndardnim klipnjacama i 63.9mm radilicom. Ali svakako da cu uraditi neke izmene u pristupu sklapanja motora od toga da ga sam sklapam, do toga da optimizujem delove da budu robusniji, a ujedno mozda izvucem i dodatnih par ks pa mozda i dobacim do trocifrenog broja pi pitanju snage. Sto se tice stavljanja 1.1 glave na 1.3 motor, teoretski da, komora je manja na 1.1 motorima pa bi se dobio veci stepen kompresije, ali u praksi odlivci i obrada imaju tolike tolerancije da je cisto nagadjanje sta ce se dobiti bez merenja. Ovu glavu koju ja imam je skinuta sa 1.1 motora i toliko je duboka da nije mogao da sudari ventile i to je glava sa najvecom zapreminom komore koju sam ja licno merio od svih 1.1 i 1.3 motora. A ja sto sam merio variraju od 22.5 do 27ccm. Mada su najcesce u rangu izmedju 24 i 25ccm. Edited August 6 by YUgisa Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1495 Posted August 6 Pakovali su ljudi te motore dosta, o njima se sve uglavnom i zna. Ti motori, barem ono što je meni poznato, tehnički tj konstrukciono ne zaostaju mnogo za današnjim motorima a najveće poboljšanje bi moglo da bude ugradnja 16 ventila tj glave sa 16 ventila. Ako to može da se izvede, sve ovo što si radio dole u bloku je manje bitno Postoji li neka fiat glava koja bi tu mogla da čučne sa 16 ventila? Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 6 (edited) Mnogo se prica, ali malo se radi Direktno mogu samo trkacke glave sto prave Italijani i Argentinci. I tvrde da moze od nekog Ferarija V8, ali to sem jedne slike, nisam nasao druge potvrde. Mada su te glave koliko sam ja video vecinom prilagodjene 86mm klipu. Mada radili su ljudi pakovanje glava od 1.6 16v iz Fiat Brava mk1, jer ti motori vode poreklom od ovih, ali treba dosta modifikovanja da bi se stavilo i ta je isto vise za 86mm klipove. Ali trebalo bi da od Stila 1.6 16v moze glava uz iste modifikacije na 80mm klip. Mora da se prepravlja dosta oko montaze glave jer se ne poklapaju srafovi, neki mogu da se slicuju ali za neke ili treba glavu variti ili blok popuniti pa busiti nove rupe i urezivati navoje. Takodje treba napraviti povrat ulja iz zadnjeg kucista bregaste sto se obicno radi eksternim crevima direktno u karter. Ali u glavnom nije vredno truda jer 16v glave omogucavaju oko 10% vise snage, kod gradskih auta niko nije bas toliko zaludjen da se bavi time, a za trkacke aute gde zakonska legalnost nije stavka za razmisljanje je najlakse samo ubaciti taj 1.6 16 iz Fiat Brava i onda im samo spustaju i podizu zapreminu prema ogranicenjima u klasi. Imam kuci radilicu a podizanje tih 1.6 na 1.9 Mada vidim u inostranstvu da reklamiraju i vece zapremine, 2.1 definitivno ima, a 2.2, 2.3 i 2.4 reklamiraju neki sumnjivi likovi pa nisam bas ubedjen Edited August 6 by YUgisa Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 12 Evo da se javim malo sa napretkom oko ljubicastog Yuga sad kad sam napokon rasturio motor skroz i sve premerio. Rastavljena glava, unisteno 5 ventila zbog aluminijuma koji je zavrsio u usisnoj grani, kupljeni novi ventili koji se trenutno olaksavaju, ne da bi bili laksi nego da bi povecao zapreminu komore radi ogranicavanja stepena kompresije, glava je poravnata i jos malo sam optimizovao kanale u glavi kada vec moram da ih procistim od istopljenog aluminijuma: Izvadjena radilica i morala je da ode na obradu na trecu specijalu jer naravno da su je nakrivo obradili (i na vecu specijalu nego sto su rekli), tako da lezista za lezajeve nisu bila uopste cilindricna kako treba. Pa je to prepoliralo vecinu lezajeva na jednoj strani plus nisu ocistili blok i radilicu od metalnih opiljaka sto ja nisam mogao da operem kad je blok vec sastavljen, tako da su lezajevi i radilica bili izgrebani na sve strane, u losijem stanju su nakon 1000km nego moja originalna radilica i lezajevi posle 100.000+km. Posle obrade detaljno oprana i proverena, nisam jedino jos proverio da li su je vratili na 63.9mm koliko je originalno ili su je ostavili na 64mm: Covek bi mislio da je obrada radilice komicna, e pa obrada bloka je jos veca komedija. Busen je sa 80 na 80.5mm, dva puta honovan i oba puta su odlucili da honuju samo 2/3 cilindra po visini... Tako da iako su karike isle po honovanom delu, suknja klipova je isla nize od toga i sta se desava, pa desava se da klipovi zaglavljuju na dnu bloka. Do te mere da sam treci klip morao da cekicam da ga odglavim kad odsrafio klipnjacu od radilice. Prvobitno sam sumnjao na to da je klip ostecen jer je nekome ispao, ali sad po svemu sudeci mislim da je zaglavljivao na dnu cilindra u toj meri da se deformisao klip sto je dovelo do blokiranja bolcne u klipu i posle toga i do totalnog stradanja klipa. Razlog za cetvrti klip sto konstantno riba je jer je malo vece dimenzije nego ostali, nesto sto ja prvobitno nisam primetio nazalost. Pretpostavljam da on nije pukao jer je strugao celom duzinom pa se brze istrosio i napravio sebi zazor, mada mozda postoje i tolerancije u busenju jer treci klip je bio najtesniji, pa prvi negde na pola puta, a drugi i cetvrti su bili najsiri na dnu cilindra i skoro i da nije blokirao klip (kad sam probao drugi klip u svim cilindrima). Posto ne mogu da nadjem specijalu, odlucio sam da ostanem na istoj dimenziji klipa uz rucno honovanje (nije savrseno ali nece nikad ni biti bez busenja) i sa zazorom karike koji ce biti 0.65-0.70mm umesto fabricki preporucenih 0.30-0.50mm, mada jos uvek gledam da li mogu negde da pronadjem karike od specijale kako bih podesio malo tesnije zazore: Kao sto sam spomenuo, kupio sam nove klipove u istoj meri, ovaj put umesto Borgo Nova, uzeo sam Kolbenschmidt koje sam proverio da jesu na istim dimenzijama. Ovaj put cu da promenim recept pri sklapanju motora pa ce ici 1mm krace klipnjace, takodje cu ostaviti i klipove da vire 0.5mm van bloka sto znaci da umesto prethodnih 2.5mm koliko je skinuto sa cela, ovaj put ce biti 1mm skinuto da uvecamo sanse da ne pukne ponovo klip iako sam prilicno siguran da to nije uzrok. Posto ce virenje klipova da poveca stepen kompresije, odlucio sam da rapav odlivak na upustenom celu klipa ispoliram, taman malo da skinem materijala i da smanjim mesta za garavljenje i detonacije, pa ostaje sledece da se naprave veci useci za ventile zbog sportske bregaste i da se na kraju obriju za taj 1mm kako bi stali sa vecim hodom radilice: Iako nisam imao problem sa pregrevanjem motora, nazalost imao sam jedan peh sa originalnim termostatom koji me sluzio 24 godine, pa sam odlucio da cu ugraditi moj prototip, a da ne bih ponovo busio kuciste za senzor rashladne tecnosti, izbusio sam medjuplocu na termostatu isto kao i na zelenom Yugu. Uspeo sam i da saniram njegov originalni, cisto za rezervu ako treba da ga vratim: I odlucio sam se da unapredim ventilator hladnjaka, u pitanju je SPAL ventilator koji je u svetu jedan od poznatijih po kvalitetu, iako su dolazili na nekim novijim Zastavama, moji Yuguci ga nisu imali originalno. Iz tog razloga sam morao malo da modifikujem nosace za ventilator jer nije isto kacenje na hladnjacima iako su oni u ostalim detaljima isti, tako da barem sada mogu da biram jel hocu original ili unapredjen ventilator. Takodje ofarbao sam hladnjak u crno, cisto da izgleda malo urednije: 2 clockwork_orange and horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 541 Posted August 12 I šta kažu "majstori" koji su radili mašinsku obradu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted August 12 Nisam isao kod njih. Quote Share this post Link to post Share on other sites