Jump to content
FAS Goran
chikavili

Crossover solucije

Recommended Posts

Uskoro Infiniti QX55

 

208780-infiniti qx55 02.jpg

 

Infiniti sa novom slikom najavljuje svoj budući crossover coupe koji će poneti oznaku QX55.

QX55 će promociju imati 17. novembra, a u gami japanske luksuzne marke će od proleća 2021. zauzeti mesto iznad modela QX50. Za sada nema mnogo detalja, ali se očekuje da će se QX55 bazirati na Infinitiju QX50, kao i da će pod haubom imati 2,0 litarski turbo četvorocilindrični benzinac sa 200 kW/272KS i 380 Nm obrtnog momenta. Standardno će imati CVT menjač i prednji pogon, dok će se kao opcija nuditi i pogon na sva četiri točka. Više detalja o ovom rivalu BMW-u X4 i Mercedesu GLC Coupe sledi uskoro.

 

205664-infiniti qx55 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infiniti QX55

 

Infiniti-QX55 2021 06.jpg

 

Predstavljen je i dugo najavljivani Infinitijev crossover coupe.

 

Infiniti-QX55 2021 05.jpg

 

To je Infiniti QX55 koji će u gami japanske luksuzne marke od proleća 2021. zauzeti mesto iznad modela QX50, na kome se inače i bazira.

 

Infiniti-QX55 2021 04.jpg

 

Kupce bi trebalo da privuče atraktivnim izgledom (ističu se veliki saćasti prednji gril, LED svetla, ''digital piano key'' zadnja svetla, standardni 20-inčni alu točkovi), modernim enterijerom (ekrani od 7 i 8 inča, bežični Apple CarPlay), kao i bogatom opremom (aluminijumski detalji, prednja sedišta sa grejanjem, el. šiber, Bose audio sistem sa 16 zvučnika...).

 

Infiniti-QX55 2021 03.jpg

 

Osim toga, tu su i sistem automatskog kočenja, upozorenje o napuštanju kolovozne trake, head-up displej, prepoznavanje saobraćajnih znakova, kao i ProPilot Assist poluautonomni sistem vožnje.

 

Infiniti-QX55 2021 02.jpg

 

Infiniti takođe ističe da su putnici pozadi dobili prostor od 983 mm za noge, kao i da zapremina prtljažnika iznosi 762 litra (iza drugog reda sedišta).

 

Infiniti-QX55 2021 01.jpg

 

Pod haubom je 2.0 turbo četvorocilindrični benzinac sa 272KS i 380 Nm obrtnog momenta, standardno uz CVT menjač i pogon na sva četiri točka. Ovaj rival BMW-u X4 i Mercedesu GLC Coupe će se na američkom tržištu nuditi sa paketima opreme Luxe, Essential i Sensory, dok će cene biti saopštene naknadno.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitsubishi Eclipse Cross Plug-in hibrid i u Evropi

 

208877-mitsubishi ec 04.jpg

 

Nova Plug-in hibrid varijanta Mitsubishijevog modela Eclipse Cross će biti dostupna i na evropskom tržištu. Eclipse Cross Plug-in se u Evropi očekuje tokom marta sledeće godine, a u gami će takođe biti i Eclipse Cross sa 1.5 četvorocilindarskim turbo-benzincem.

 

mitsubishi ec 03.jpg

 

Japanski proizvođač je nedavno izvršio i restilizaciju ovog crossovera koji tako u novu modelsku godinu ulazi detaljno obnovljen.

 

208878-mitsubishi ec 02.jpg

 

Eclipse Cross više nema neobično zadnje staklo iz dva dela, već ga odlikuje konvencionalno rešenje sa jednim velikim zadnjim staklom. Sem toga, dobio je i drugačija zadnja svetla, doterana vrata prtljažnika, kao i izmenjeni zadnji difuzor i krovni spojler.

 

208879-mitsubishi ec 01.jpg

 

Takođe, izmene su pretrpeli i pragovi, crna maska i prednji branik, a tu su i novi 8.0-inčni displej i srebrni detalji u unutrašnjosti. Mitsubishi još nije objavio konkretne specifikacije o hibridnom pogonu za Eclipce Cross PHEV, jedino je poznato da je potrošnja goriva 1.8 l/100 km dok emisija CO2 iznosi 41 g/km. Takođe, biće moguća i vožnja samo u elektro modu (do 50 km).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

automarkethr.jpg AutoMarket.hr video: Test Ford Kuga

 

Nešto kao Ford Focus podignut na merdevine...što bi značilo da je i vozački nastrojena:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AutoservisEmisija.jpg AutoservisEmisija: Ford Kuga

 

Kada se Ford Kuga prvi put pojavila 2008. godine bila je lepa, dobro pogodila svoje mesto u klasi i dobro se ponašala na putu. Ali, bila je tesna unutra i preteška, pa samim tim nije mogla zasesti na vrh. 

U narednim godinama Ford je nije mnogo unapređivao i konkurencija je počela dominirati. Tek je 2020. Ford ponovo uhvatio ritam, unapredio stil, tehnologiju svojim modelima preko novog Focusa, Pume, i sada nove Kuge po novim pravilima:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume: Ford Kuga

 

Ford Kuga oduševljava nas još od 2008. godine  Da li je konkurencija prisvojila neke od aduta bestselera iz Forda?

Na testu je dizel varijanta:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AutoservisEmisija.jpg AutoservisEmisija: Hyundai Kona Hybrid

 

Gradski, malo povišen auto :) koji može biti dizelaš, benzinac, hibrid ili ići samo na struju:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Irmscher Opel Grandland

 

218695-Irmscher 03.jpg

 

U ponudi nemačke tjuning kompanije Irmscher se nalazi i paket za doterivanje obnovljenog Opela Grandland. Kao i obično, ovaj specijalista za Opelov program je i za Grandland predvideo set pragova, zadnji branik sa difuzorom, zadnji krovni spojler, komplet novih alu točkova (ovde od 20 inča, u crnoj ili srebrnoj boji), kao i modifikovano oslanjanje (auto je niži za 30 mm).

 

218696-Irmscher 02.jpg

 

Takođe, tu su i crni ili srebrni elementi za eksterijer, crvena ili plava kočiona klešta, Irmscher bočne trake, kao i doterani enterijer (elementi od nerđajućeg čelika, nove patosnice i pragovi).

 

218697-Irmscher 01.jpg

 

U vesti se ne navodi da li su dostupni i paketi za pojačanje motora.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mazda najavila nove crossovere

 

mazda cx5 2022.jpg

 

Nova informacije iz zvaničnih japanskih izvora kažu da Mazda za 2022. i 2023. godinu priprema pet novih crossovera koji će se prodavati na različitom tržištima.

Prvi će biti CX-50 koji će premijeru već tokom ovog meseca, i to u Los Anđelesu. CX-50 će koristiti platformu Mazde 3 i CX-30, a proizvodiće se od januara 2022. u Alabami u SAD-u.

Nakon toga slede četiri crossovera na Mazdinoj novoj Large platformi. To su CX-60 sa dva reda sedišta i CX-80 sa tri reda sedišta za globalno tržište, kao i CX-70 sa dva reda sedišta i CX-90 sa tri reda sedišta za Severnu Ameriku.

 

U zavisnosti od modela i tržišta, u gami će se naći Skyactiv-X 3.0 turbo šestocilindraš sa 48V mild hybrid asistencijom i plug-in hybrid sa 2.5 četvorocilindrašem, kao i novi Skyactiv-D 3.3 dizelski šestocilindraš. Osim toga, MX-30 će u prvoj polovini 2022. godine dobiti nove tehnologije elektrifikacije koje koriste rotacioni motor kao generator. Na kraju, Mazda za 2025. godinu planira platformu za nova električna vozila, uz najavu da će do 2030. godine svi modeli biti elektrifikovani (pri čemu će potpuno električni modeli do tada činiti oko četvrtinu ukupne prodaje).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Nissan Leaf u formi crossovera

 

215862-nissan ev.jpg

 

Kako pišu britanski mediji, sledeća generacija Nissanovog električng modela Leaf će biti u obliku kompaktnog crossovera. Pored toga, novi Leaf crossover će se po tim vestima proizvoditi u britanskoj Sunderland fabrici kao deo investicije od 1.2 milijarde evra u to postrojenje. Kako se očekuje, novi Leaf će stići u prodaju tokom 2025. godine, a biće baziran na CMF-EV platformi koju koriste i Nissan Ariya i Renault Megane E-Tech Electric. Inače, Nissan proučava svoje opcije oko nove generacije Micre. Nova Micra bi naime mogla da bude bazirana na Renault ili Mitsubishi vozilu, budući da u japanskoj komaniji žele da to postane profitabilni član njihove palete. U svakom slučaju, to će biti električni model.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche planira veliki crossover sa tri reda sedišta?

 

215759-Porsche Cayenne 01.jpg

 

Kako pišu pojedini mediji, Porsche navodno planira veliki crossover sa tri reda sedišta, koji će u gami ove marke zauzeti mesto iznad modela Cayenne. Njegov dolazak na tržište se može očekivati u drugoj polovini decenije, prvo kao plug-in hybrid a kasnije i u potpuno električnoj verziji. To bi trebalo sa bude pola sedan, pola crossover, pri čemu njegov dizajn neće biti sličan modelima Macan i Cayenne. Ovde treba podsetiti da su nemački mediji još prošle godine pisali da VW Grupa priprema novi električni top model (pod kodnom oznakom ''Landjet''), a koji će biti ponuđen u verzijama pod brendovima Audi, Porsche i Bentley.

 

Kako stvari sada stoje, u pitanju je veliki električni SUV sa tri reda sedišta (za sedam putnika), sa autonomijom koja će sa jednim punjenjem baterija iznositi do 650 km. Prvo bi trebalo da se pojavi Audijeva verzija, i to 2024. godine, dok one sa znakom Porschea i Bentleya stižu nešto kasnije. Takođe, ponovo se priča o tome da bi Porsche sledeću generaciju modela 718 (Cayman i Boxster) trebalo da ponudi sa potpuno elektičnim pogonom, i to oko 2025. godine.

 

Izgled novog Porschea 718 će najverovatnije biti inspirisan Mission R conceptom sa ovogodišnjeg sajma u Minhenu. Kako se očekuje, novi 718 će odlikovati prednji deo u stilu Taycana, sa širokom svetlima, dok će unutrašnjost biti više futuristička u odnosu na sadašnju generaciju. Težina električnog 718 će iznositi manje od 1.650 kg (baza je nova električna platforma), što je više od 718 Caymana ali daleko manje od Taycana. Kako se procenjuje minimalni domet sa jednim punjenjem baterija bi trebalo da bude 400 km, a pored standardne verzije sa zadnjim pogonm u ponudi će se naći i varijanta sa dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiže i Suzuki Swift Cross?

 

suzuki cross.jpg

 

Suzuki po pisanju japanskih medija za sledeću godine priprema novu generaciju Swifta. Osim evolucije dizajnerskog rečnika i sličnih proporcija, novi Swift će odlikovati i unapređena verzija Heartect platforme, kao i  novi sistemi aktivne i pasivne bezbednosti.

 

Od motora se pominje 1.2 litarski mild hybrid sa više snage i manjom potrošnjom od aktuelnog modela. Pored toga, u gami će se opet naći i pogon na sva četiri točka, kao i Swift Sport. Novi Swift Sport se očekuje 2023. godine, i to sa pojačanim 1.4 turbo-benzinskim motorom (imaće i ISG 48V mild-hybrid sistem). Za unutrašnjost su po najavama predviđeni veći ekran osetljiv na dodir, kao i najmoderniji head-up displej. Naravno, sve to uz sportska sedišta, kožni volan, sportske pedale, modifikovano oslanjanje, jače kočnice, sportski izduvni sistem, nove alu točkove...

 

Možda i najazanimljivija je glasina o mogućoj SUV verziji novog Swifta, i to na bazi Swifta Sport. Takav Swift Cross bi navodno mogao da se pojavi tokom 2024. godine, sa povišenim klirensom i dodatnim zaštitnim elementima na eksterijeru, kao i (opcionim) AllGrip AWD sistemom. Po drugom scenariju, moguće je i da Swift Cross u stvari bude samo Suzukijeva verzija Toyote Yaris Cross hybrid, što i ne bi bilo iznenađenje imajući u vidu dosadašnju saradnju ove dve japanske marke.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da nije malo besmisleno pored Ignisa (posto su na istoj platformi)???

Jedino ako ce da ukinu Ignisa a ovo da bude zamena :huh:

 

Doduse, Suzuki je i do sada gurao S-cross i Vitaru zajedno, tako da mozda i nije cudno :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nissan Murano Midnight Edition

 

220523-nissan murano 02.jpg

 

U Nissanovoj gami za modelsku godinu 2022 je i Murano u specijalnom Midnight izdanju. Murano Midnight Edition se bazira na Muranu SV, a dostupan je samo sa 3.5 V6 benzincem sa 264KS i 325 Nm, uz Xtronic CVT menjač i prednji pogon (kao opcija se takođe nudi i pogon na sva četiri točka). Murano Midnight Edition se pre svega ističe elementima u crnoj boji (prednja maska, centralni deo prednjeg branika, alu točkovi od 20 inča, retrovizori sa integrisanim pokazivačima pravca), dok deo standardne opreme čine i prednja sedišta sa grejanjem.

 

220524-nissan murano 01.jpg

 

Za ovakav Midnight Edition paket za Murano je na američkom tržištu potrebno doplatiti 1.395 dolara (1.235 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Počela proizvodnja Mazde CX-50

 

mazda cx50 17.jpg

 

Mazda je u fabrici u Alabami (SAD) zvanično startovala sa serijskom proizvodnjom novog crossovera CX-50 koji je premijeru imao u novembru prošle godine. CX-50 će se prodavati samo u Severnoj Americi, a kod dilera će se naći od proleća.

 

mazda cx50 16.jpg

 

Japanci u saopštenju navode da će se CX-50 američkim kupcima nuditi sa 2.5 četvorocilindričnim benzincem u atmosfreskoj i turbo verziji, u paru sa 6-stepenim automatskim menjačem i pogonom na sva četiri točka. Vozaču na raspolaganju stoji i selektor modova vožnje nazvan Mi-Drive (Normal, Sport i Off-Road modovi).

 

mazda cx50 15.jpg

 

Mazda obećava da će ubrzo nakon početka prodaje ponuditi nove verzije, i to sa elektrifikovanim pogonom.

 

mazda cx50 14.jpg

 

I kod CX-50 je primenjen Mazdin ''Kodo'' dizajnerski rečnik, ovde uz off-road elemente (crna zaštitna plastika), crnu saćastu masku, krovne nosače, veće otvore za vazduh na spoljašnjim ivicama branika, kao i uz opcionu Zircon Sand boju. Za unutrašnjost su predviđeni kvalitetni materijali, sedišta novog dizajna i Terracotta boja, a tu je i panoramski krov.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

polovniautomobili.jpg PolovniAutomobili: 2011. Ford Kuga

 

Testirali smo Ford Kugu prve generacije (trenutno je aktuelna treća generacija). Ovaj auto je restajling prve.

Nepopularno ime na našim prostorima nastalo je kao derivat modela Ford Cougar, a da li važi ''nomen est omen'' saznajte u najnovijem testu. Primerak koji smo imali prilike da probamo je u Titanium paketu opreme, dok se ispod haube nalazi onodašnji najsnažniji dizel sa 163 konja.

Koliko je Kuga praktična, kako se vozi i šta joj eventualno nedostaje pogledajte u videu koji je pred vama:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledan novi Kia Sportage... kao vanbracno dete Peugeota i Toyote... nisam odusevljen. Misim, nije lose... moderno i atraktivno, ali nije po mom ukusu i nije autenticno kao prethodna generacija.

 

sportage-1.jpg sportage-2.jpg sportage-3.jpg sportage-4.jpg 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uglavnom mi je Kia imala lepši dizajn u odnosu na Hyundai, u istoj klasi. Ali ovaj put je Hyundai bolje odradio posao.

Dok je Kia...

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je ovo lepše od Tupsona, baš sam komentarisao sa ženom koja su kičerica onih milion dnevnih led diodica!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao sto rekoh, ne mislim da je ruzan, samo da me nije odusevio kao prethodni model. Prethodni model je bio autentican - cim ga vidis, znas sta je, iskace iz uobicajenih trendova... a ovo sad mi je kao kopiranje drugih. Novi Tucson je malo autenticniji, ali me ni on nije odusevio. 

Prethodna generacija i Sportage i Tucsona su dizajnirani pod nadzorom Petera Schreyera. Novi Sportage je dizajnirao Karim Habib koji je ranije radio za BMW i odgovoran je za X serije, znaci nije bilo ko, ali opet... nije to to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume: Hyundai Venue

 

Smešten negde između svih klasa i segmenata, Hyundaijev urbani SUV cilja da pogodi svačiji ukus. Zato ovaj auto svega ima previše i dosta toga premalo:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2023 Lexus UX 300e

 

228759-lexus ux03.jpg

 

UX 300e se pojavio krajem 2019. godine kao Lexusovo prvo električno vozilo, a sada je za novu modelsku godinu ovaj krosover prošao kroz manje doterivanje.

 

228760-lexus ux02.jpg

 

Kako se navodi, 2023 Lexus UX 300e ima koristi od poboljšane strukturne krutosti, ali pre svega od novog paketa baterija. Naime, stari paket od 54.4 kWh je zamenjen sa novim paketom od 72.8 kWh koji povećava domet. To u praksi zanči da će nova verzija sa jednim punjenjem moći da prelazi više od 450 kilometara.

 

228761-lexus ux01.jpg

 

Elektromotor u UX 300e raspolaže sa 150 kW/204KS i 300 Nm, dok težina vozila iznosi 1900 kg. Električna varijanta dobija i Yamaha zadnje amortizere kao standardnu opremu i modifikovani električni servo upravljač. Osim toga, promene stajlinga se poklapaju sa onima koje je nešto ranije već dobio UX sa konvencionalnim pogonom. U unutrašnjosti je novi infotainment sistem sa 12.3-inčnim ekranom osetljivim na dodir, dugmad za grejana sedišta su sa centralne konzole premeštena desno od ručice menjača gde su dostupnija, dok je par USB-C portova instaliran ispred držača za čaše. Pored toga, na vrhu je dodato LED ambijentalno osvetljenje. Lexus takođe kaže da je posebna pažnja posvećena smanjenju buke vetra i puta kako bi kabina bila tiša. Planirano je da prve isporuke kupcima u Evropi startuju sledećeg proleća.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford Kuga ST Line X Black Package

 

Ford Kuga ST Line X Black Package

 

Ford je na evropskom tržištu sada ponudio i vizuelno atraktivniju Kugu ST Line X Black Package. Pre svega, Kuga ST Line X Black Package se ističe crnim aluminijumskim točkovima od 20 inča i crnim elementima, a opciono se nude i nova sedišta za poboljšanu udobnost sa AGR sertifikatom.

 

Ford Kuga ST Line X Black Package

 

Vozilo dolazi sa crnim krovom, poklopcima retrovizora, prednjom saćastom maskom i crnim donjim delom prednjeg branika i crnim zadnjim krovnim spojlerom, a sve u kombinaciji sa ST-Line body paketom.

 

Ford Kuga ST Line X Black Package

 

Ostali detalji su crne oznake ST-Line na prednjim blatobranima i Kuga natpis na vratima prtljažnika. Novi set komfornih sedišta je odobren od strane zdravstvene organizacije za kičmu Aktion Gesunder Rucken e.V. (AGR), a mogu da se podešavaju na osamnaest načina (visina, dužina, nagib, lumbalni deo, naslon za glavu, itd.). Ford u vesti napominje da je Kuga PHEV bio najprodavaniji evropski plug-in hibrid prošle godine, sa više od 23.000 prodatih jedinica. Elektrifikovani SUV nudi domet EV od 57-67 km u kombinovanom WLTP ciklusu. 2.5 motor u kombinaciji sa električnim motorom ima 225KS. Pored PHEV pogonskog sklopa, Kuga je takođe dostupna sa hibridnim, benzinskim i dizel motorima u Evropi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cadillac GT4

 

cadillac gt4 02.jpg

 

Još jedan Cadillacov novitet za Kinu je ovaj cross-hatchback nazvan GT4. Ovo je najbliži rođak Cadillaca XT4, napravljen na E2XX platformi, pri čemu njegove dimenzije izgledaju ovako: dužina 4.633 mm, širina 1.878 mm i visina 1.535 mm.

 

cadillac gt4 01.jpg

 

GT4 će moći da se dobije u dve verzije: bazna sa pogonom na prednje točkove ima 1.5 turbo-motor sa 204KS, dok varijanta sa pogonom na sva četiri točka pod haubom krije 2.0 turbo agregat sa 230KS. Za proizvodnju u Kini je zadužen SAIC-GM, a prodaja treba sa startuje sredinom 2023.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

polovniautomobili.jpg PolovniAutomobili: Ford Kuga mk3

 

Aktuelna generacija popularnog crossovera iz Kelna. U testiranom primerku motorizacija je benzinski 1.5 EcoBoost, a pogon je samo na prednjim točkovima, ali to ne bi trebalo da odvrati pogled budućeg kupca od Fordovog ''placa'', jer sve zajedno u paketu čini veoma zanimljivo vozilo. Fordovi su tradicionalno ''zanimljivi na volanu'', a kako Kuga treće generacije deli platformu sa aktuelnim Focusom - i pored povišene pozicije od tla, nećete imati utisak preteranog i nepotrebnog naginjanja u krivinama. Uz pregršt sistema aktivne i pasivne bezbednosti, Kuga sa testa nameće se kao jedno od veoma interesantnih rešenja za prevoz. U najnovijem testu pogledajte kako se vozi:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...