Jump to content
FAS Goran
chikavili

Crossover solucije

Recommended Posts

Alpine sprema konkurenta Porsche Macanu

 

167313-alpine%201.jpg

 

Novi Alpine A110 tek treba da stigne na tržište, a revitalizovani francuski performance brend već radi na još jednom novitetu, ovoga puta je navodno reč o SUV-u. Tačnije, Auto Express javlja, pozivajući se na insajdere, da će sledeći Alpine na tržište stići tokom 2019. kao i da će s finansijske strane omogućiti dalji rast ove marke, odnosno da će ju učiniti profitabilnom. Koliko je za sada poznato na izgled ovog SUV-a bi veliki uticaj trebalo da ima A110, a unutrašnjost bi uprkos sportskom duh trebalo da bude luksuzna, komforna i bogato opremljena. Inače, pomenuti izvor tvrdi da bi se u jednu ruku trebalo raditi o modelu koji će biti konkurencija modelima poput Alfe Stelvio ili Porschea Macan. Što se tehničkih detalja tiče veruje se da će ovaj automobil kupcima biti dostupan sa pogonom na zadnje i na sva četiri točka što znači da će se Renault za platformu obratiti partnerskom Mercedesu ili Infinitiju.

 

167314-alpine%2011.jpg

 

Veruje se da će ga pokretati 1.8 litarski turbo 4-cilindrični motor snage oko 300KS, a nije isključeno da će isti biti deo još snažnijeg hibridnog pogonskog sklopa. Naravno, s obzirom na trendove moguće je i da će kupcima biti ponuđena električna verzija, ali ona nikako ne bi trebalo da bude biti jedina u ponudi. Na kraju dodajmo da u Auto Expressu već sada navode da bi cena ovog automobila trebalo da startuje od oko 45.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chrysler priprema crossover na bazi Pacifice

 

chrysler p 111111.jpg

 

Posle ukidanja sedana 200, Chrysler je ostao na samo dva modela (sedan 300 i MPV vozilo Pacifica), ali veliki šef Serđo Markijone je američkim medijima potvrdio da je u planu novi model, i to crossover na bazi Pacifice. Tačnije, novi crossover će imati reda sedišta, a pojaviće se za već 18 meseci. Drugih detalja za sada nema, ali budući da će koristiti platformu Pacifice, taj Chrysler crossover će imati jedan od najprostranijih enterijera u svom segmentu, kao i veliki prtljažnik. Takođe, moguće je da će novi crossover dobiti i plug-in hybrid verziju sa V6 benzincem.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U planu i novi Renault crossover coupe za Rusiju

 

renault k 2.jpg

 

Pojedini mediji pišu da će Renault u Rusiji svoju ponudu proširiti i novim crossover coupeom, čije ime za sada nije poznato. Poznato je međutim da će taj model biti baziran na platformi Renault Dustera, kao i da će se njegova proizvodnja odvijati u Renaultovoj fabrici u Moksvi. Promocija se najverovatnije može očekivati krajem avgusta ove godine na sajmu automobila u Moskvi, a start proizvodnje do kraja 2018. U svakom slučaju, novi Renault crossover coupe će se u gami francuske marke smestiti iznad modela Kaptur (na salici), koji je u Rusiji predstavljen 2016. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford sprema crossover baziran na Focusu

 

ford-baby-bronco.jpg

 

Ford svakako namerava da proširi svoju ponudu crossover, odnosno SUV modela. Pre nekoliko meseci iz Forda je stigla potvrda da je u razvoju manji crossover baziran na Fiesti, a sada je internetom počela da kruži i vest da je u pripremi i novi crossover C segmenta na bazi novog Focusa. Mediji su ovaj model nazvali baby Bronco, ali za razliku od svog većeg brata koji će biti pravo off-road vozilo i verovatno neće biti dostupan u Evropi, ovaj automobil će biti pre svega gradski crossover s umerenim off-road sposobnostima pa će verovatno činiti možda i osnovu Fordove buduće evropske ponude. Naravno, ako se trend popularnosti ove vrste vozila nastavi, a za sada nema nagoveštaja da to neće biti tako. Dolazak tog modela na tržište se očekuje tokom 2019/20, a očekuje se da će više-manje celu motorizaciju deliti sa Focusom od kojeg će preuzeti platformu i većinu drugih komponenti. Prema pojedinim izvorima Ford radi i na pickup modelu baziranom na istoj platformi koja bi takođe mogla da pronađe i svoj put do evropskih kupaca.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Datsun Cross: Kupci poludeli za jeftinim crossoverom, ali još ne ide u izvoz

 

datsun c 1.jpg

 

Novi crossover Datsun Cross je postao jedan od najtraženijih automobila u Indoneziji, zemlji u kojoj se proizvodi. Čak i pre zvaničnog početka kompanija je prikupila više od 13.000 prednarudžbina, a nakon što se Cross pojavio kod dilera interes je pojačan. U prva četiri meseca Datsun je prodao 40.000 primeraka Crossa što je uveliko poboljšalo poziciju kompanije u jednoj od najmnogoljudnijih zemalja sveta. Čini se da je interes kupaca u matičnoj zemlji glavni razlog zašto Cross nije krenuo u izvoz, čak ni u četiri zemlje (Rusija, Južna Afrika, Indija, Kazahstan) u kojima se, pored Indonezije, prodaju vozila obnovljenog japanskog branda automobila. Ipak, do kraja godine očekuje se tržišni debi u Indiji.

 

datsun c 111.jpg

 

Od kako je Alijansa Renault-Nissan pre nekoliko godina obnovila brend Datsun, u paleti se vrlo brzo našlo šest modela, namenjenih vozačima u zemljama slabije kupovne moći. Datsun Cross je crossover postavljen na platformu ranije predstavljenog modela GO+. Naravno, Cross ima pogon samo na prednje točkove, ali impresionira klirens (udaljenost od tla) od čak 200 mm.

 

datsun c 11.jpg

 

Deoba platforme sa modelom GO+ je donela jak adut Crossu: ima sedam sedišta, čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći crossoveri.

 

datsun c 1110.jpg

 

Doduše, pored standardnih pet, za kraće relacije ugrađena su dva preklopiva sedišta u prtljažnik, ali je svejedno unutrašnji prostor sjajno iskorišćen s obzirom na činjenicu da je Cross dugačak samo 3.995, uz međuosovinski rastojanje od 2.450 mm. Kupci Datsun Crossa mogu da biraju između 1.2 litarskih benzinskih motora snage 68, odnosno 78 konja, uparenih s 5-stepenim manulnim ili X-Tronic CVT mjenjačem s kontinuirano varijabilnim prenosnim odnosima. Standardna oprema uključuje kontrolu stabilnosti (VDC), ABS, EBD, kontrolu trakcije (TCS) i diferencijal s ograničenim proklizavanjem (B-LSD)…

Datsun Cross se proizvodi u Indoneziji, a na tamošnjem tržištu košta od 9.715 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porodice predvodnici tražnje za krosoverima

 

166470-nissan x 1.jpg

 

Porodični kupci imaju 31% veće izglede da se opredele za kupovinu krosovera, u poređenju sa kupcem prosečnog profila. Ovu tezu je iznela istraživačka kompanija ''Nielsen'' na osnovu studije koja je ispitivala ponašanje kupaca u Australiji. Prema nalazima ove studije, više od 354.000 porodica je namerno da, u narednih 12 meseci investira u nabavku novog SUV vozila. Ogromnih 40% njih već je opredeljeno u pogledu toga koje će vozilo kupiti, dok 45% ispitanika dozvoljava mogućnost da se odluči za nabavku automobila, marke sa kojom još uvek nisu imali nikakva lična iskustva. Ono što će svakako obradovati automobilske novinare, blogere i ostale kreatore javnog mnenja, porodični kupci su podložniji uticaju industrijskih eksperata i ostalih kupaca, čak za 80% više u odnosu na prosečnog interesenta za nabavku automobila. Kao što je poznato, prodaja SUV modela je eksplodirala tokom prethodnih godina, a u februaru 2017. godine su, po broju prodatih primeraka, krosoveri pretekli putničke automobile, prema podacima kojima raspolaže ''Down Under''.

 

Prošlomesečni podaci ukazuju da je tržišno učešće krosovera na nivou od 44.55%, dok je isti pokazatelj za putničke automobile, drastično niži i zaustavio se na 34.7%. Prodaja vozila svih kategorija je između juna i jula, opala za 20.2%, ali je pad prodaje SUV modela bio značajno blaži i iznosio je samo jedan procentni poen. Ove informacije ne predstavljaju iznenađenje, s obzirom na premijere brojnih subkompaktnih i kompaktnih krosovera, tokom ove godine. Prodaja malih i krosovera srednje veličine u Australiji, porasla je sa 6.588 primeraka u avgustu 2008., na 24.959 prodatih primeraka u julu ove godine. Marke poput Nissana se nadaju da će ovaj trend biti prekinut, nakon značajnih sniženja cena, koje je kompanija uvela za celu gamu putničkih vozila u 2017. godini. Međutim, uprkos ovom potezu, krosoveri su nastavili sa dominacijom u velikoj meri zahvaljujući rastućoj popularnosti modela X-Trail i Qashqai.

Logično, ovaj trend nije karakterističan ekskluzivno za Australiju. Ford je nedavno objavio da će se fokusirati na ponudu iz krosover segmenta na matičnom tržištu, odnosno da će obustaviti proizvodnju putničkih automobila. Na taj način, do 2020. godine 90% cele game marke Ford odnosiće se na kamionete, pikap vozila i krosovere.

 

preuzeto sa - autorepublika.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krosover nije za ''esktazu'' kroz krivine, makar bio i BMW

 

Na internetu se pojavio snimak udesa koji se odigrao na legendarnoj stazi Nirburgring, a koji je nastao kao posledica neprilagođene brzine u oštroj krivini pred završnu deonicu pravog puta. Neslavni junak je kupe krosover BMW X4, koji je prvo otklizao u desnu bankinu, a zatim završio na levoj. Ono što je najvažnije, udes je prošao bez povređenih, a tome je u velikoj meri doprineo vozač ''posrnulog'' BMW-a koji je zarad bezbednosti ostalih vozača koji su se našli na stazi u tom trenutku, dozvolio da X4 udari u zaštitnu ogradu, i sa suprotne strane staze. Zasluge za epilog bez povreda vozača svakako treba pripisati i vozaču Peugeota, koji je svojom veštinom izbegao da pogorša situaciju. Imajući u vidu brzinu kretanja vozila, nastala šteta ne deluje toliko strašno, mada po budžet vlasnika veliki udarac predstavlja i lomljava retrovizora na vozilu premium proizvođača.

 

Dakle, poenta ovog video klipa je da krosoveri nikada ne mogu da zaista budu kupe modeli, pa makar ih proizvođač tako i nazivao. Zato, i kada u testovima kažemo da je vozna dinamika nekog SUV-a izvanredna, to zaista i jeste tako u odnosu na ostale pripadnike segmenta. Ali, ako tragate za vozačkim zadovoljstvom, onda birajte limuzine, hedžbeke, roudstere, ili nama pak omiljene prave kupe automobile.

 

 

preuzeto sa - autorepublika.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

AN66SAyrWykz1E-6WAwT4tYeg5cU0gKuSYE1HA8y TopSpeed video: Test Mitsubishi Eclipse Cross

 

Eclipse više nije sportski kupe iz Japana koji je bio u proizvodnji od 1989. do 2012. godine, već krosover srednje veličine, pozicioniran u gami Mitsubishi negde između modela ASX i Outlander, na čijoj osnovi je nastao. Novi model zapravo nosi oznaku  Eclipse Cross i početkom oktobra je stigao na naše tržište. A ovo ''Cross'' u nazivu zapravo oreflektuje težnju da se ide preko nekada postavljenih granica. Razvijen je neposredno pre nego što je kompanija postala deo Renault-Nissan alijanse, tako da se ovaj kompaktni SUV kupe oblika, dug 4.4, širok 1.8 i visok 1.68 metara, može se smatrati poslednjim samostalnim prozivodom marke sa tri dijamanta u logotipu...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Peugeot priprema crossover 1008

 

peugeot 1008 1.jpg

 

Po najnovijim saznanjima Peugeot privodi kraju razvojni proces svog novog crossovera koji će postati novi tzv. ulazni model u ovaj deo ponude francuske marke. Tačnije, radiće se o modelu koji će verovatno nositi oznaku 1008. Konkretnije, ovaj model će biti manja verzija modela 2008, a trebalo bi da se bazira na modifikovanom podvozju sledeće generacije modela 208, pri čemu će ga odlikovati i prepoznatljivi Peugeotov dizajn.

 

peugeot 1008 11.jpg

 

Osnovu motorizacije će činiti nekoliko 3-cilindričnih turbo motora uparenih sa standardnim ručnim i opcionim automatskim menjačima, a pogon će biti isključivo na prednje točkove. Očekuje se da će se u ponudi naći i 4-cilindrični dizelaši. Za sada nije poznato kada će se ovaj model naći na tržištu, ali se očekuje da će zvanična premijera biti održana do kraja sledeće godine. Drugim rečima, prodaja bi trebalo da krene početkom 2020. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

AAuE7mB-Ti4NcFAkEysIojYZ6QFLRbbd5gnoFWk0 KurirAuto video: Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 - stvoren za srpske vozače

 

Japanci su ponovo u modi! To je momentalni zaključak svakoga ko je testirao Mitsubishi Eclipse Cross 1.5. Stoprocentnog Japanca je provozao V.Dj.

I kao što to, obično, biva, pronašao mu je jednu manu na koju bi Skajvoker i Vejder morali da obrate pažnju! Ipak, i pored toga, ni on nije krio zadovoljstvo ovim automobilom.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai i Kia imaju u planu nove krosovere za Evropu

 

kia sp 1111.jpg

 

Hyundai i Kia razmišljaju da kupcima na evropskom tržištu ponude krosover/SUV modele manje od aktuelnih potkompaktnih Kone i Stonica. Konačna odluka o dva nova sestrinska modela još nije doneta, ali su korejski proizvođači za ''Automotive News Europe'' izjavili da ozbiljno razmatraju takvu mogućnost. U slučaju da dobiju zeleno svetlo za proizvodnju, ovi automobili bi se prodavali isključivo u varijantama sa prednjim pogonom, pa bi njihova najveća prednost u odnosu na putnička vozila slične veličine bila nešto veće odstojanje od tla.

 

Pretpostavlja se da bi ova dva krosovera bila kraća od 4 metra, a u tom segmentu u Evropi (za sada) nemaju mnogo konkurenata. Trenutno se u ovoj klasi automobila praktično nalaze samo Fiat Panda City Cross i novi Suzuki Ignis (u verziji sa prednjim pogonom). Međutim, u budućnosti bi situacija mogla da se promeni, jer Hyundai i Kia nisu jedini proizvođači zainteresovani za najmanje automobilski krosover segment. Jeep je jedna od kompanija koja je već potvrdila da planira mali krosover/SUV, koji bi zauzeo poziciju ispod modela Renegade. Među onima koji navodno takođe pripremaju SUV iz ''A'' segmenta je i Volkswagen. Mali krosover nemačkog proizvođača trebalo bi da bude baziran na konceptu Taigun iz 2014. godine, a spekuliše se da bi imao oznaku T-Track.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mazda za sajam u Ženevi najavljuje novi crossover

 

mazda geneve.jpg

 

Za mesec dana počinje 89. sajam automobila u Ženevi, a tamo će Mazda promovisati svoj novi crossover. To je danas najavljeno jednom zatamnjenom teaser slikom i kratkim saopštenjem, ali japanski proizvođač za sada nije otkrio o kom modelu se radi. Neki ne isključuju mogućnost da je ovde možda u pitanju evropska verzija modela CX-4, ali najviše šansi ipak ima nova generacija crossovera CX-3.

 

Aktuelna Mazda CX-3 je prošle godine prošla kroz manje doterivanje, ali japanska kompanija je još ranije potvrdila da je u pripremi njegova potpuno nova generacija koju će između ostalog odlikovati i Kodo dizajnerski rečnik. Pre svega, CX-3 druge generacije će dobiti novu SkyActiv II platformu pa će ovaj crossover biti veći od sadašnje generacije, uz prostraniji i komforniji enterijer kao i prtljažnik veće zapremine. Za unutraštnost su predviđena i redizajnirana sedišta i novi dizajn instrument table, a biće poboljšana i zvučna izolacija. I novi CX-3 će dobiti Mazdinu novu SkyActiv-X porodicu motora, koja će se odlikovati manjom potrošnjom goriva i obrtnim momentom većim za 10 do 30 odsto. Jedan od njih bi trebalo da bude 2.0 litarski SkyActiv-X benzinski motor za koji se navodi da će kombinovati ekonomičnost dizel motora i sve benefite benzinaca.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dmotion test: Honda CR-V

 

crv015.jpg

 

Honda CR-V pete generacije sa velikim zakašnjenjem stigla je do Evrope i do nas, sa titulom najprodavanijeg SUV-a u svojoj klasi, ali u Americi. Da li Honda ne voli Evropu i Evropljane? U biznisu ne postoji pojam ljubavi, pa bi konstatovati da nas Honda ne voli bilo poprilično besmisleno. Mada, jasno je kao dan da svoje modele Honda prilagođava ukusu američkog kupca, a da se sve više sklanja od konkurencije u Evropi. Time je obrazložila ukidanje sjajnog Accorda, a upražnjeno mesto popunila povećanim Civicom, koji se takođe ''sklonio'' iz direktne konkurencije sa evropskim C segmentom.

 

crv014.jpg

 

Novi CR-V, njegova peta generacija, počela je da se prodaje u Americi godinu ipo dana pre nego što je stigla u Evropu. Sad, da li zato što Honda ne voli Evropu, ili zato što ne može da zadovolji potražnju je diskutabilno. Čak i za podatak da se u Americi fantastično prodaje, možemo slobodno reći: ''Dobro, i šta sada, zar smo mi u Evropi kupci drugog reda?'' Kako god, CR-V je kasnio u Evropu, a u sličnom stilu je zakasnio i na Dmotion test, ali da pokušamo sve to da zaboravimo i otkrijemo šta je doneo.

 

crv013.jpg

 

Svaki novi model po pravilu malo poraste, makar za par milimetara, da bi se u reklamnom materijalu moglo navesti ''veći''. Honda CR-V nije veća od svog prethodnika, što je dobra vest obzirom na sve veće gužve i sve manja parking mesta. Sa druge strane, Honda je ipak učinila nešto da bi mogla koristiti atribut ''veće'', a nije se svelo na produžavanje odbojnika. Međuosovinski razmak je povećan za 40 mm, što treba uzeti za ozbiljno.

 

crv012.jpg

 

Osim što spolja deluje da je duža, iako nije, ova Honda se našla u mogućnosti da u enterijeru ponudi mnogo više. Dizajn karoserije je logičan nastavak prethodnog modela, ali dovoljno evoluiran da bi bio prepoznatljiv. Šta više, možda je najupadljiviji detalj zadnjih svetlosnih grupa, koje u stilu uvedenom u prethodnoj generaciji Civica, ''vire'' iz boka vozila, i zapravo su i aerodinamički elementi. Sa svojih 4.6 metara Honda CR-V nije glomazna, ali je ozbiljna.

 

crv011.jpg

 

Prema fabričkom podatku, Honda CR-V u enterijeru nudi znatno više prostora zahvaljujući povećanom međuosovinskom razmaku. Čak se pominje brojka od 5 cm više prostora za noge putnicima na zadnjem sedištu. Da li je stvarno pet centimetara, manje je bitno, ali bitno je da je ponuda prostora nešto čime CR-V stvarno može da se diči i razmeće. Gledajući raspoloživ prostor gotovo da se može zapitati da li se stvarno radi o vozilu dugom samo 4.6 metara, što ga još uvek zadržava u kompaktom SUV segmentu.

 

crv010.jpg

 

Prednja sedišta su široka i visoka i očigledno namenjena svim mogućim konstitucijama vozača ili suvozača. Nisu preterano duboko profilisana pa se u njih udobno smeštaju i šlank i korpulentne osobe. I za zadnju klupu isto važi. Imperativ je udobnost i odlična ponuda prostora za noge i glave, uz vrlo nizak tunel koji dozvoljava bolju komunikaciju po celoj širini sedišta i, generalno zadnjem delu kabine.

 

crv009.jpg

 

Uz svu odličnu ponudu prostora za putnike, prtljažnik nije platio ceh, nego je sa 561 litrom i velik i pravilnog oblika, uz povećanje zapremine do 1.756 litara jednostavnim i lakim preklapanjem naslona.

Dizajn enterijera neće svakome prijati. Kvalitet materijala i preciznost izrade apsolutno nisu upitni, ali jednostavnost i podređenost funkcionalnosti daju subjektivan prvi osećaj da nešto nedostaje. Citiraćemo slučajnog prolaznika sa našeg snimanja, inače bivšeg vlasnika Accorda i ljubitelja upravo Honde, da mu enterijer CR-V-a deluje nedovršen. A zapravo, ne da ništa ne nedostaje, nego je sve na svom mestu, uz nepretenciozan dizajn, i vrlo kulturne i nenametljive aplikacije od mat drveta.

 

crv008.jpg

 

Zanimljivo i odlično je rešen naslon za ruke i prostor između sedišta, koji je oslobođen postavkom ručice menjača na konzolu. Mesta za sitnice ima više nego dovoljno, što je postala gotovo retkost u mnogim modelima. Generalno, CR-V ima prostran i odlično organizovan enterijer, koji ne plani na prvi pogled, ali oduševljava svakodnevnom upotrebljivošću jednostavnošću.

 

crv007.jpg

 

Instrumentacija je digitalna, i u skladu sa celim enterijerom ne preterano kitnjasta i šarena. Po odavno pozntom japanskom racionalnom receptu, sve indikacije su krupne čitke i jednostavne. Vozače koje preferiraju gomilu sitnih i polubitnih informacija ovo rešenje neće oduševiti, ali sve one koje zanima samo brzina, količina goriva i preostala kilometraža će obradovati. Višenamenski ekran osetljiv na dodir je u Elegance paketu opreme dijagonale 7'', i verovatno je najslabiji deo CR-V-a. Nemaštovit i ne preterano zgodan za upotrebu, čak ni uz ćirlično pismo, kojim je, ruku na srce, prilagođen kupcu u Srbiji. Dobra vest je ipak da već u Elegance, drugom od četiri paketa opreme, CR-V dolazi sa Honda Connect digitalnim audio i navigacionim sistemom.

 

crv006.jpg

 

Šta više, ovde priča o opremi tek počinje, a Honda ostaje verna sebi da i niži paketi opreme nude mnogo toga. Tačnije, mnogo više od konkurencije u formalno sličnim paketima opreme. Realno, već je Elegance, osim kožnih sedšta, paket opreme koji nudi sve što zaista potrebno, pa i više od toga.

 

crv005.jpg

 

Uz dobre vesti o povećanom međuosovinskom razmaku i većoj ponudi prostora, stigla je i loša vest, barem po kupce koji i dalje preferiraju dizel u SUV modelima. Honda je iz ponude izbacila odlični 1.6 dizel, okrenula se benzincima i hibridnom pogonu. Tačnije, samo jednom 1.5 litarskom turbo benzincu koji se može dobiti sa 173 ili 193 KS, i opcijama menuelnog ili CVT prenosa. Pozadi je multilink osovina, dok je upravljač elektroservo pojačan. AWD pogon je stalan na prednjim točkovima uz automatsko uključivanje zadnjeg pogona po potrebi.

 

crv004.jpg

 

Ako se krene od postavke da je Honda CR-V pre svega porodični automobil oduševljava ukomponovanošću ogibljenja, upravljanja i kočenja. Šta više, svi koji Hondu vole zbog preciznog upravljanja, i u CR-V-u će dobiti željenu ''dozu Honde''. Za jedan visoki SUV, upravljanje je vrlo direktno i precizno, a u oštrim zaokretima vođenje zadnjih točkova odlično.

 

crv003.jpg

 

CR-V nije preterano mekano trimovan, pa se u zaokretima i ne naginje previše, ali sa druge strane uspeva da ostane veoma udoban. U klizanju, potpuno je neutralan i tokom brzog prolaska kroz krivinu ne menja karakter. Sve one koji su navikli na vrhunsku uglađenost i zvuk rada hondinih četvorocilindarskih benzinaca, iznenadiće drugačiji, pomalo grub zvuk motora tokom ubrzavanja. Obzirom da maksimalni obrtni moment od 220 Nm mali turbo benzinac sa 173 KS dohvata na visokih 5.000 o/min, CR-V traži da se potera u visoke obrtaje da bi isporučio snagu koju ima.

 

crv002.jpg

 

Ukoliko se aktivira Eco mod vožnje koji donosi ekonomičnost kao imperativ, svako oštro ubrzanje treba zaboraviti, i voziti se ekonomično. Za jedan SUV od 1.5 tona sa benznskim agregatom prosečna potrošnja od 8.5 litara nije uopšte loš rezultat, ali se još uvek dobro sećamo ekonomičnosti dizela i brojki koje su se ''vrtele'' oko 6 litara. Takve vrednosti možemo očekivati tek od CR-V hibrida i to samo u gradskoj vožnji. A ako nas ekonomčnost i nije oduševila, svakako nas je oduševo dugačak spisak bezbednosnish sistema i asistencija koji spada u standardnu opremu više nego optimalnog Elegance paketa opreme.

 

crv001.jpg

 

Još pre dolaska pete generacije CR-V-a na tržište Srbije, postajala je bojazan od novih, viših cena. Testirani model 1.5 173 KS Elegance košta 32.490 evra, što defacto jeste nešto više od pandana iz kompaktnog SUV segmenta. Međutim, za pomenuti iznos mnogo i nudi, pre svega po pitanju prostora i funkcionalnosti, a pogotovo udobnosti i bezbednosne opreme. Šta više, kupcima je ponuđen i u opciji sa sedam sedišta. Kada se sve to stavi na papir i podvuče crta, Honda CR-V postaje izbor vredan razmšljanja. Cena testiranog modela: 32.490 evra.

 

preuzeto sa - dmotion.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

automarkethr.jpg AutoMarket.hr video: Nekad coupe danas SUV - Mitsubishi Eclipse Cross

 

Mitsubishi Eclipse u prošlosti je označavao sportski coupe japanskog proizvođača, a sada uz dodatak Cross nosi oznaku SUV-a sa coupeovskom linijom.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford planira novi crossover

 

194510-ford fusion.jpg

 

Evropska filijala Forda ima u planu da kupcima velikih porodičnih vozila ponudi novi crossover koji će u njihovoj ponudi predstavljati zamenu za čak tri modela, i to Mondeo, S-Max i Galaxy. Za sada nije poznato njegovo ime (mada se nezvanično pominje naziv Fusion), ali bi na tržištu mogao da se pojavi već početkom 2021. godine.

Novi model će se bazirati na Fordovoj fleksibilnoj C2 platformi, a kupcima će se nuditi sa paletom benzinskih i dizel motora kao i 48V mild-hybrid benzinskom opcijom. Bazna ponuda bi trebalo da bude 1.5 litarski trocilindrični turbo benzinac, u mild-hybrid formi. Za sada nije poznato da li će Ford ovaj model na evropskom tržištu možda ponuditi i u 4x4 verziji. Osim u Evropi, novi model će se prodavati i na drugim tržištima, uključujući i Severnu Ameriku. Mada će ovo vozilo zameniti tri različita modela, očekuje se da će po prodaji premašiti Mondeo, S-Max i Galaxy zajedno. Ford je u Evropi prošle godine prodao 50.000 primeraka modela Mondeo, 24.000 S-Max i 12.000 Galaxy.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen planira i sportski urbani crossover

 

volkswagen ID suv.jpg

 

Pojedini izvori navode da će Volkswagen svoju već sada bogatu ponudu SUV/crossover modela proširiti još jednim članom. Tačnije, Volkswagen će kupcima ponuditi novi mali crossover koji će proizvoditi u fabrici u blizini Pamplone u Španiji. Trenutno nema mnogo detalja, ali se navodi da je u pitanju sportski urbani crossover koji će u proizvodnju krenuti u drugoj polovini 2021. godine. U vesti se kaže da će to biti deo Polo porodice, kao i da će se nuditi i sa hibridnim i električnim pogonom. Osim toga, novi crossover će se bazirati na MQB platformi koju koriste i modeli Polo i T-Cross koji se takođe prave u pomenutoj fabrici.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infiniti najavio novi crossover

 

infiniti qx55.jpg

 

Japanski Infiniti, Nissanov luksuzni podbrend, najavio je za 2020. svoj novi krosover. Infiniti će sledećeg leta predstaviti QX55, koji umnogome podseća na model FX. Iz japanske kompanije ističu da će QX55 zauzeti glavno mesto na sceni najbrže rastućeg segmenta u autoindustriji. Infiniti je takođe najavio novi luksuzni sportski kupe koji će predstaviti na Pebl Biču.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...