Jump to content
FAS Goran
ivick

Fiat Stilo 1.6 / 1.9 JTD / 1.4 - zvuk iz menjača

Recommended Posts

Naime, kako i sam naslov teme glasi, cuje se neki cudan zvuk iz menjaca kada auto radi na leru. Kada stisnem i drzim kvacilo zvuk nestane.Cim pustim opet se cuje. Sumnjiv mi je druk lezaj. Generalno kvacilo je da kazem malo tvrdje, a i pri startu kad je motor hladan mora malo da se balansira sa kvacilom da ne bi trzao. Pa me insteresuje misljenje nekog ko je imao slicne probleme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

prednji lezaj menjaca je gecrkt.

kad bi se culo dok je stisnuto kvacilo bio bi druk lezaj.

kako god okrenes, menjac mora napolje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao sto je rekao djape otisao ti je lezaj u menjacu, smo sto na stilu 1.6. ne mora da se skida menjac dole...

sve se rastura i menja bez skidanja menjaca. lagana procedura... :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

da ne pravim novu temu.. imam stila 1.9jtd i isto mi se to desava.. iz nekog mog iskustva sa lezajima rekao bi da je tako nesto u pitanju.. u bilo kojoj brzini dok ubrzavam, ili idem ravnomerno cuje se kao da je neki lezaj zveknuo, a cim se stisne kvacilo zvuk prestane? neki predlog? hvala unapred.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto otiso majstoru pod noz. I on se slozio sa dijagnostikom da je zveknuo lezaj, tako da ce biti sredjeno tokom ove nedelje uz jos kojekakve stvari koje je preventivno nasao da treba srediti. Hvala na pomoci :)

Edited by Ivica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde bi bilo najlakse nabaviti lezajeve za menjac, bilo BG bilo Novi Sad? Majstor inace iz beograda, posto sam digao ruke od majstora po novom sadu, ima malo muke sa nalazenjem lezajeva, zvao na par mesta i rekli da ce mu javiti, pa me stavio u pripravnost da pogledam po Novom Sadu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ne otvaram novu temu, danas kad sam vozio svog stila 1.6 počelo je nešto da mi krlja iz menjača. Stanem i probam menjač veoma teško ubacuje u brzine skoro nemoguće i kada stoji u leru čuje se neki piskavi zvuk, a kada stisnem kvačilo onda se ne čuje. E sad interesuje me koji je kvar u pitanju i koliko će to okvirno da košta a najviše me interesuje da li da ga tovarim na šlep pa do majstora ili polako mic po mic?

Hvala unapred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nesto slicno mi se desilo kad sam vozio brava hgt ,par dana mi se cuo cudan zvuk koji se manjao kad pritisnem kvacilo.Na moju srecu kad sam se preparkiravao kod zgrade primetio sam trag od ulja ,Iscurelo mi je ulje iz menjaca ,lager mi puko .Oterao sam auto kod gorana sa altine i zavrsio mi je sve.mislim da je bilo oko 100 e tada cela popravka.Moj savet pravac servis sto pre

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Raspao se ležaj i napravio haos u menjaču tako da mora ceo menjač da se menja. Sreća vozilo sam kupio na jednom auto-placu u Beogradu tako da će oni pokriti popravku u celosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li to znači da i u praksi postoji garancija na polovna vozila? Baš me zanima celo iskustvo, pogotovo nakon što ti reše problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozilo sam kupio pre dvadesetak dana na jednom auto-placu u Beogradu. Prilikom kupovine nismo uopšte razgovarali oko bilo kakve garancije, bio sam ubeđen da sam odabrao dobar primerak i nije me to interesovalo. Kada mi se desio ovaj peh nazvao sam gazdu placa i saopštio mu šta se desilo i on je odmah rekao da će srediti kvar.

Poslao je svoj šlep, oterali smo vozilo kod majstora koji je dijagnostikovao kvar. Zamolili su me da sačekam jedno 7 do 10 dana da oni pokušaju da nabave neki menjač i dovezu ga iz italije i da ga ugrade, što sam se ja naravno složio. Za sada je sve veoma korektno i profesionalno, nemam razloga da sumnjam da će se sve dobro završiti, tako da mi samo ostaje da čekam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno, pogotovo s obzirom da ništa nisi potpisivao, po slovu zakona su dužni da ti popravljaju kola naredne dve godine.

Ko bi rek'o da to i u praksi fercera...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na mom stilu 85 kw zvizdi treca brzina i to kad idem uzbrdo i dam gas u pid.

Na nekim forumima sam citao da postoje aditivi koji bez muke rjesavaju zvizdanje.

Zna li ko kakav aditiv koji bi to rjesio

Edited by neshaoct
spojena tema

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je juce riknuo druk lezaj..kad ga vozim tj krenem ubacim u prvu pocne da krlja i kad ubacim u drugu manje se cuje..i juce se vozim i propadne mi kvacilo kad sam stao video sam da mi je iscurelo ulje i da u bocici nema ulja.. e sad pitanje znam da je riknuo druk korpa i lamela se super jer sam ga vozio do kuce bez kvacila i saltao brzine tako sto sam dao jaci gas i onda prebaci bez problema..sad me interesuje to krljanje da lije to zbog druk lezaja ili je nesto drugo???

Share this post


Link to post
Share on other sites

LJudi, imam jednu nedoumicu i sumnju da mi nesto nije u redu sa menjacem.

Pisao sam tamo na temi o zamajcu vec...okej, zamajac mi jeste los, ima vise lufta nego sto bi trebalo i to cu da menjam, vec sam prezalio pare..ali samo ako nemam neki veci problem sa menjacem (onda cu da ga zapalim :laughing: )

LM, prilikom menjanja brzina cuje se neki zvuk kao klik-klak..znam, moze biti da je do zamajca, ali DA LI moze biti do zamajca ako se klak cuje pri ubacivanju rucice u visi stepen prenosa (samo u drugu i trecu brzinu), i pre otpustanja kvacila? :question:

I nekad kad vozim malom brzinom, pritisnem kvacilo (i ne otpustam) i radim rucicom (prebacujem u drugu, trecu) cuje se klaktanje pri ulasku u brzine? :question:

Sve ovo mi se javilo posle skidanja menjaca (zbog menjanja semeringa radilice i seta kvacila bez zamajca)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda je nesto ostalo labavo oko sajli pa negde zakacinje i ima lufta pa ti se cini da je iz menjaca?

Share this post


Link to post
Share on other sites

imam problem sa menjacem kao sto je neko gore vec napisao,cuje mi se neki zvuk iz menjaca,kao da je los neki lezaj,nije poluosovina(bar sam tako zakljucio) jer brzina "struganja" zavisi od obrtaja motora,a ne obrtanja tockova,po tome sam zakljucio da je u manjacu,nije ni na motoru jer prestane cim auto nije u brzini i ako je stisnuto kvacilo,sumnjao sam na lezaj spojnicke,skinuo menjac i majstor(drugar) je zakljucio sa su svi lezajevi dobri,a jedan mu se ucinio kao da je da kazem polu los,on je na spojnickoj do druk lezaja,valjkast lezaj je u pitanju,oznaka mu je 308-537ZB2, proizvodjac je TORRINGTON GERMANY,kao prvo nigde ne mogu da nadjem taj lezaj,da li neko zna gde bih mogao da pokusam i da li je neko imao iskustva sa tim,da li on moze da pravi taj zvuk...? inace rec je o stilu JTD

Share this post


Link to post
Share on other sites

imam i ja jedan problem.menjao sam neki dan zamajac , set kvacila i druk lezaj i kako sam krenuo od majstora cuo sam neki zvuk , ali ne jak nego onako tek tek , kad utisam radio skroz onda ga cujem.znaci pri promeni brzina se cuje taj zvuk.i to samo u vremenu kad menjam brzinu , znaci kako ja krenem da stiskam kvacilo tako pocne to da se cuje ali jako kratko traje.zvuk je slican kao da uzmesh onu spiralu iz masine za mlevenje mesa pa je okrecesh i pritom prislonish neki metal uz nju.

e sad jer postoji mogucnost da majstor nije dobro sastavio sve ovo sto sam menjao ili je nesto drugo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...