Jump to content
Goran

Recommended Posts

Trebalo bi da uradim folije, da ne gorim preko leta, pa gledam gde to odraditi. Pretpostavljam da je BlackGlass i ona najskuplja nanoceramic sigurica? Vidim da i atest zavrsavaju odmah pa mi i to pase, da se ne mlatim dodatno.

Cena manje vise, glavno mi je da to bude odradjeno maksimalno pedantno i da nema mehura i slicnih gluposti.

Sent from my SM-A256B using Tapatalk

Posted (edited)

Ako bilo gde iza B stuba imas tackast obod stakla, 90% budi spreman na milje i kod ovih poznatijih i izvikanih.

Priupitaj za ponudu i u Dark Glass-u u Ariljskoj, momci takodje ozbiljno rade. Imas 3-4 posta iznad moje iskustvo sa folijama na farovima, tu je i kontakt. Za razliku od par njih koji su u startu pala*udili i sa teoretisanjem i sa cenama, uradili su poslic brzo, profi i povoljno. Do danas bez i najmanje zamerke.

Stefan im radi farove, ali ce te uputiti na nekog od kolega. Gledao sam i kako rade zatamnjivanje, moja preporuka. Takodje bi trebalo da sami zavrsavaju atest, videh da vuku papire za isti.

Edited by Ivan

Ja sam radio u sun control pre koju nedelju. Oterao u 9, došao u 1 po auto. Sve ok. Videću kad dođe leto. 

Posle par dana gotov i atest bio.

Sveukupno 260 EUR sve za Lanciu

Gledao sam i onaj black glass oglas u SATu sa temperaturom pa na ne znam koliko stepeni... Mislim da je najbolje uzeti najjeftinije nanokeramičke jer nije toliki dobitak kolika je razlika u ceni 

Nesto mi se mota po glavi... Na Fordu, pozadi imam fabricki zatamnjena stakla i to je uredno upisano u saobracajnu pri ams ili kako vec. Jel mogu ja sad zatamniti prednja i ne ici na atest i tako terati a da me ne diraju na tehnickom i uopste policija? Jel mogu proci tako jer su mi vec upisana tamna stakla ( ne znam jel su samo i eksplicitno zadnja navedena tamo negde u sistemu ili uopste) ? 

Fabrička stakla imaju homologaciju na sebi, odnosno oznaku. Mislim da je V ili W.

Uvek možeš na app. Zakonski dozvoljenih 30% je skoro providno, tj neprimetno. 

Posted (edited)
4 hours ago, MiloshBg said:

Na Fordu, pozadi imam fabricki zatamnjena stakla i to je uredno upisano u saobracajnu pri ams ili kako vec. Jel mogu ja sad zatamniti prednja i ne ici na atest i tako terati a da me ne diraju na tehnickom i uopste policija?

Samo da ti kazem da su mi na tehnickom (i to na razlicitim linijama) vec 3-4 puta "grebuckali" obode fabricki zatamnjenih zadnjih stakala i zadnju soferku. Negde i prednja bocna stakla.

Na bivsem Bravo Sportu je bilo bas zestoko fabricko zatamnjenje (na staklu je stajala samo oznaka "V", a odokativno je to bilo minimalno 90% zatamnjenja).

Dok mi na DS5, uz standardnu oznaku "V", stoji i "Transparency MIN 27%", sto znaci da je zatamnjenje maksimalno 73%.

'Aj za Bravo sam i mogao da razumem (iako sam im ukazivao na "V", dok si jos mogao da budes prisutan na liniji tehnickog). Tj. da su hteli da provere da fabricko zatamnjenje nije dodatno pojacano aftermarket folijama, jer su pozadi stakla bila fabricki tamna maltene kao crni lim okolo.

Ali na DS5 se bas vidi da je ono tipicno blaze fabricko zatamnjenje. Takodje su i prednji bocni prozori sa duplim slojem stakla i vrlo lako se vidi da li ima folije. Rekli su mi da im je to "grebuckanje" redovna instrukcija za pregled.

Sto u praksi znaci da u nekoj ponovnoj "akciji" lova na folije, to vrlo lako moze da uradi i bilo koja patrola na putu. Mada, cela ta tematika je poprilicno dovedena u zakonske okvire u odnosu na ranije. Iako, doduse retko, i dan danas mogu da se vide neki izuzeti od zakona po tom pitanju ili teraju na divljaka do prve patrole. Sa evidentno zatamnjenim prednjim staklima.

Pa kako ko misli da je pametno, u to vec ne ulazim. Posto smo poznati kao zemlja sa vrlo "rastegljivim" nacinom primene raznoraznih zakona :) .

14 hours ago, darkman14 said:

Ja sam radio u sun control pre koju nedelju.

Kako si prosao, jesi li izbegao "milje" na trecem/zadnjem redu bocnih prozora (znam da taj trougao kod Delte ima tackice po obodu)?

Zadnja soferka?

Ili si radio samo prednja stakla (uz ostavljeno fabricko zatamnjenje zadnjih), nisam najbolje razumeo sta si sve radio.

Edited by Ivan

Znaci sve se svodi na app. Hvala na pojasnjenju. Nije mi zapelo da se igram i bacim novac.

Tamnija stakla stvarno jesu super stvar, ali mi je to svakako preskupo za regularnu proceduru.

3 minutes ago, MiloshBg said:

Znaci sve se svodi na app. Hvala na pojasnjenju.

Upravo tako. A i to sam podrazumevao kad rekoh "rastegljiva" primena zakona kod nas. Znaju svi na sta mislim.

Uvek mozes da zatamnis stakla ispred B stuba i providnom folijom, fabrika se vrti tu negde oko 70 i kusur % transparentnosti (tj. 20 i kusur % zatamnjenja). Po nasem zakonu je dozvoljeno max 30%.

Tako da vizuelno ne dobijes nista ali da imas bolju UV zastitu, a da to opet uvedes u atest i budes uvek legalan i ne razmisljas. Posto kvalitetne folije, bez obzira na stepen zatamnjenja, u istoj seriji imaju maltene istu UV zastitu. Dok ce od stepena zatamnjenosti zavisiti temperatura u autu (uz naravno vizuelni efekat).

Ili opcija APP, pa da gulis na tehnickom ili nekoj redovnoj kontroli, ako se bas uhvate za to, a da u tom trenutku nije moguce "rastegljivo" tumacenje :D .

@Ivan ajde slikam pa postavim za koji dan. Auto je u garaži, ja na odmoru, do subote ga ne diram. mislim meni je ok. 

Za sada sam zadovoljan.

Prošle godine smo celo leto špartali po bazenima, očekujem i ove, kao i more i ono redovna putovanja ka familiji. Žao mi dece da se peku pozadi, stavljao sam onu mrežicu, nije to to. Videćemo kako će biti sa folijama. 

Još sam u dilemi dal da menjam auto, ovo nije normalno. Za sada delta ispunjava sve zahteve osim što ima 15 godina. Šta god sam gledao, sve je kompromis a nešto mi ništa nije wow kao što mi je delta bila... I tako, zatamnio stakla, nabavio dupli izduv, verovatno ću i sedišta menjati, gledam koja da stavim itd...

Ne može od babe devojka, al ove devojke što su u ponudi su mahom grobovi i ne znam šta me čeka. Mjet poznajem u dušu. 

I od mene + za Sun Control, dve godine kako sam uradio, mrdnulo nije.

IMG_20250311_154631.thumb.jpg.6d11aebb267a78f55d59803a9e26ab65.jpg

@Ivan tu je milje. Primetio sam, sećam se al nisam pridavao značaj. Svakako je nebitno. 

I što imamo 2 teme za istu stvar? Zatamnjivanje stakala i ovu?!

Posted (edited)

@darkman14

Dok je pisanje na forumu ranijih godina imalo daleko vise koristi i tehnickog smisla (tj. dok se nisu omasovio pristup telefonima, lajkovanje, smajliji i postovi od max recenicu-dve)... I dok je ovde bilo daleko vise entuzijasta, imali smo ne dve - nego tri teme vezane za zatamnjivanje stakala :) .

Danas generalno cesto ljudi ne znaju ni u kojoj temi pisu nesto na ekrancicu telefona. A ranije bi se na kompu/laptopu na prvu videli i podforumi, u ovom slucaju:

1. podforum "Bezbednost u saobraćaju, propisi, zakoni" - tema u kojoj trenutno pisemo, a zamisljena je da se bavi pravnim aspektom zatamnjivanja stakala, sta je dozvoljeno a sta ne, pricom o zakonu, atestima, itd. Pogotovo je bilo aktuelno pre 10-15 godina, u vreme kada je problematika zatamnjivanja jos uvek bila "siva zona". Gde je moglo sve i nije se moglo nista:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/46923-zatamnjena-stakla

2. podforum "Styling i kozmetika automobila" - preporuke za ugradnju, servisi, iskustva i generalno tehnicka prica o folijama, stepenima i efektima zatamnjenja:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/37726-folije

3. podforum "Uradi sam" - klasicna DIY tema, u kojoj bi forumasi opisivali samostalno postavljanje folija, svoj izbor, iskustva, a sve to potkrepljeno slikama radova:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/60191-zatamnjivanje-stakala

PS: Slazem se sa tobom - kada sa ove distance pogledas i uporedis sa tim vremenom, danas nema ni par % entuzijazma, radova i pisanja kao ranije.

Tj. da danas organizujes tematiku "od nule" - koliko se i kako kvalitativno pise, sve bi to komotno moglo u jednu temu.

Edited by Ivan

Odradih konacno folije. Radio u BlackGlassu, i nisam bas odusevljen. Nisu se jos uvek osusile (juce montirane) ali zadnje staklo nije najsrecnije odradjeno. Milje se na jednoj strani vidi, na drugoj ne (sumnjam da ce to da legne i da se ne vidi). Bocna deluju perfekt (nema miljea ni na onom zadnjem bocnom delu). Odradio sam i farove (bilo nekih riseva manjih) i stavio zastitnu foliju. U cosku nije nalegla bas idealno pa ce to ici na ispravku. Najveca zamerka je na to sto su mi necim umazali sedista (kao kad se lepak sliva izgleda) pa sam morao da ribam (nisam odmah video). Ocekivao sam malo profesionalniju uslugu ali jbg sad, izgleda da je svuda fuseraj prisutan u odredjenoj meri.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da se javim i ja, bio u BlackGlassu juče, promenio šoferku (urađeno odlično, nemam zamerki) i kad sam već tu zatamnio sam i stakla 85% nazad i 30% napred sa nanoceramic 5*. Vidi se malo milje pozadi ali nisam nešto specijalno ni zagledao, uradio sam zatamnjivanje zbog klinca koji sedi pozadi, estetika mi nije na 1. mestu. Sve u svemu sam zadovoljan.

Kod mene nije bas najsrecnije odradjeno. Na farovima nije idealno leglo pa ce biti reklamacije. Na staklima i dalje imam mehurice. Videcu jos neki dan hoce li se povuci, ako ne reklamacija. Prvenstveno sam isao do njih bas da ne bih morao da se mlatim sa nekim susterima i reklamacijama ali ispade da su aljkavi i nepazljivi do bola.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

+1

Iskreno sam ocekivao bolju uslugu od njih.
Ivice folije na zadnjem staklu su isecene kao nogama.
Sreca pa se ne vidi toliko dok se ne otvori gepek...

9 hours ago, Flex said:

Na farovima nije idealno leglo pa ce biti reklamacije. Na staklima i dalje imam mehurice. Videcu jos neki dan hoce li se povuci, ako ne reklamacija.

Ako su mehurici po sredisnjoj povrsini stakla, vrlo verovatno je da ce nestati cim krenu vrucine.

A ako ti je onaj crni obod nekog od fiksnih stakala tackast i tu imas "milje" - to ce ostati doveka, tacnije moze da bude samo gore.

21 hours ago, Jackkk said:

i kad sam već tu zatamnio sam i stakla 85% nazad i 30% napred sa nanoceramic 5*.

Koji auto je u pitanju (HB/sedan, karavan, SUV)? Ako te ne mrzi ostavi trenutne cene, znacice ljudima a i za temu i pracenje ponude generalno.

Ima mehurica tu i tamo po sredisnjim delovima. Ima i pozadi oko grejaca manjih (kao tackice). Nadam se i ja da ce nestati jer mi se ne preganja sa njima, da ne bi prepravka ispala jos gore. Ali stvarno sam ocekivao, obzirom na cene (uzeo sam najskuplju nanoceramic 330e + 100e za farove), mnogo kvalitetniju i profesionalniju uslugu.

Interesantno, ali na onom malom bocnom staklu pozadi, nemam milje a svuda gde sam gledao je bilo. Na zadnjoj soferci ima, klasika.

1 hour ago, Flex said:

ali na onom malom bocnom staklu pozadi, nemam milje

Obrati paznju imas li na tom malom staklu tackasti obod? Problem je sto, na takvoj teksturi, folija tesko moze potpuno da pridje do stakla, priljubi se i istisne vazduh. I onda ostaje okvir mehurica vazduha oko celog stakla. Mislim, nista funkcionalno, ali estetski se iz aviona vidi, kao i da je naknadno zatamnjivano.

Ovo ostalo, sitno iz centralnih delova stakala, trebalo bi da nestane sa toplim danima. Koliko god se oni trudili da istisnu tecnost kod lepljenja, ostanu ti sitni dzepovi koji kasnije nestaju. To ne bi trebalo da ti pravi problem.

Da se dopunim. Auto je Punto Evo 5 vrata, uzeo sam osnovni nanoceramic, po cenovniku 220e. E sad, sve me je izašlo okruglo 64.000 dinara, 26.400 je šoferka (evropska) sa ugradnjom, dakle zatamnjivanje je 37.600 dinara sve sa atestom. Da prijavim i ja da su se meni pojavili mehurići na svim staklima, sačekaću malo, ako ne nestanu moraće reklamacija. Što se zamene šoferke tiče perfektno je odrađeno.

Naleglo je na bocnim staklima ali je na zadnjoj soferci ostalo tu i tamo onih sitnih koji se nece povuci. Necu da reklamiram jer me je strah da ne useru grejace a i pitanje je mogu li zalepiti uopste bolje. A i ne zelim sa indijancima vise da se mlatim i da razmisljam hoce li nesto ostetiti i slicno. Ako je neko planirao kod njih skorije bolje neka potrazi nekog pedantnijeg i strucnijeg, ovo je bas susteraj.
Inace, i nebo su uspeli da uprljaju u jednom delu pa sam i to morao da cistim za njima.