Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Na svom Fiat Puntu imam zatamljena zadnja stakla,na kom su pri zatamljivanju uraditi atest dok je još bio u Austriji za šta imam potvrdu o izvršenom atestu, i to je sve bilo navedeno u carinskoj deklaraciji,da li ja sada moram ponovo i ovde uraditi atest da me nebi opominjali ili nedaj bože pisali kazne, a nivo zatamljenja je 18%....

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da sva 3 zadnja smeju koliko hoćeš, a u ravni vozača levo i desno do 25% i mislim da se u Srbiji nigde ne izdaje atest za zatamnjena stakla jer nemaju odgovarajući aparat kojim bi to izmerili, tj tako sam informisan kada sam ih ja tamnio prošle godine

Share this post


Link to post
Share on other sites

DOZVOLJENO NAKNADNO ZATAMLJIVANJA AUTO STAKALA.

IZASLA JE PROMENA PRAVILNIKA KOJI SMO DUGO ČEKALI.

BROJ SLUŽBENOG GLASNIKA 040/2012

Vozač suvozač do 30%

Iza vozača (iza B stuba) NEOGRANIČENO

Stepen refleksije do 15%

Član 72.

(i) Vetrobran i sva stakla na motornom ili priključnom vozilu, osim prednjeg vetrobrana na motociklu i mopedu s dva ili tri točka i bez kabine vozača, lakom četvorociklu bez kabine vozača i četvorociklu koji nemaju kabinu vozača, moraju biti homologovani i ugrađeni u skladu sa odredbama jednoobraznih tehničkih uslova. Vetrobrani moraju biti slojeviti – laminirani, odnosno ne smeju biti od kaljenog (sa oznakom u znaku homologacije „TOUGHENED” ili „TEMPERED”) stakla ni kada se naknadno zamenjuju, osim za vozila čija najveća brzina ne prelazi 40 km/h.

(ii) Vetrobran se ne sme naknadno zatamnjivati. Bočna okna u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%. Ostala stakla na vozilu mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja ukupne vrednosti prigušenja svetla pri čemu na vozilu moraju biti ugrađena dva bočna retrovizora.

(iii) Stepen refleksije stakala na vozilu ne sme prelaziti 15% kako ne bi došlo do zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.

(iv) Odredba stava 2. ovog člana ne odnosi se na vozila državnih organa.

(v) Odredbe ovog člana ne odnose se na vozila koja su proizvedena, odnosno prvi put registrovana pre 01. aprila 1971. godine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fabrički zatamnjena stakla imaju neku oznaku pored broja (nisam zapamtio koju). Na takva niko ne sme da ima primedbe jer su vozila homologirana.

Data je mogućnost da se stakla naknadno zatamne folijom (po zakonu) da ne ponavljam procente,

ali je potreban atest.

E sad ne atest folije, već atest stakla na koji je nalepljena folija.

Sve je to pisalu u reviji SAT neki prethodni broj ali ne mogu da ga nađem, čak su da liko ima pravo da atestira.

Ali ako ni jedna folija ne prolazi atest to je onda NONSENS.

Kod fabrički zatamnjenih stakala homologaciona oznaka stakla sadrži rimsko 5 - V

Teoretski nije moguće zadovoljiti zahtevanu svetlosnu propustljivost postavljanjem folije na staklo a evo i iz kog razloga...

'ajde da uzmemo za primer nekog Yuga recimo s' obzirom da on nema fabrički tonirano staklo već skroz providno...

Svetlosna propustljivost tog stakla teoretski ne može biti 100% ali mi ćemo da uzmemo za primer da je toliko...

Najsvetlija folija koja se može nabaviti je LLumar AT 70 (mislim da nju nikada niko nije postavio na staklo, ali 'ajde mi hoćemo baš nju)...

Njena svetlosna propustljivost (Visible Light Transmission - VLT) je 73%...

LLUMAR.jpg

Dakle postavljanjem te folije dobili smo svetlosnu propustljivost 73% (a nije ni toliko) i samim tim nismo zadovoljili zahtevanu koja iznosi 75%.

U praksi ovu propustljivost (73%) nema ni jedan čovek u Srbiji jer je 90% ljudi foliju postavilo na već fabrički tonirano staklo čija je fabrička sv. propustljivost ~ 80%...

Isto tako onih 10% (a siguran sam i mnogo manje) sa netoniranim staklima sigurno nisu stavili ovu foliju AT70 (daj Bože da je iko u Srbiji stavio)...

S' obzirom da radim u Institutu Vinča na homologaciji vozila, a uzgred sam i odgovoran za mernu i ispitnu opremu (između ostalog i za uređaj za merenje svetlosne propustljivosti), nadam se da će biti dovoljno da bi prihvatili sve ovo što sam napisao...

Onaj ko ne prihvata, ili je jako tvrdoglav ili glup, kad tako moram da kažem...

Po Zakonu smeju se dodatno zatamniti sva stakla osim vetrobrana, ali tako da svetlosna propustljivost nije manja od 75%...

Vozila kod kojih nisu dodatno (folijom ili kako god već) zatamnjena stakla mogu imati svetlosnu propustljivost manju od 75% na svim staklima osim vetrobrana, vozačevog i suvozačevog stakla... (ovo ne piše izričito u zakonu ali on ima takvo značenje)

Nadam se da nema više nedoumica oko zatamnjenih stakala, i da više nećemo u beskonačnost diskutovati o njima...

Povecase sa 25 na 30% za prenja bocna stakla.Jupiiiii :smoke:

Citajuci ovaj Markonijev post i uporedjujuci sa novim pavilnikom opet je nemoguca misija zatamniti prednja stakla.

Negde procitah da fabricki tonirana stakla vec imaju oko 17%"cega vec,propustljivosti....."Znaci nema te folije koja bi zadovoljila tih 30% na prednjim bocnim staklima?

A onda nadjoh na sajtu jedne firme koja vrsi ugradnju da je tih 30% samo za folije.Da nije zbir tonirana fabricka stakla+folije.A pravilnik kaze -...tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%.

Edited by sasha015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo danas udarili na svim vestima, od 04.Maja uvode ove izmene za folije, i za sedista za decu.

Sad ce plavci opet neke akcije, a kako su folije dobre za ovaj pakao oni pojma nemaju.

Vazno da su dodali "Odredba stava 2. ovog člana ne odnosi se na vozila državnih organa" :thumbdown:

Ja imam 75% na svim staklima vec duze vreme, proslu akciju sam preziveo zaustavljali su me 10 puta i nista, vozim jos uvek pa sta bude.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i sad jer moze neko konkretno da mi kaze jednu stvar.

Hocu da stavim folije na zadnja 2 bocna (iza stuba) i na zadnje vetrobransko.. Folije 75% tamne, ne znam kolika je propustljivost niti refleksija... Nemam atest.. Da li mogu da naj*bem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja već okruglo godinu dana vozim sa 25% zatamnjenim staklima bez ikakvog atesta, a bio sam zaustavljan 7-8 puta sigurno i niko mi nije ni pomenuo zatamnjena stakla... Da li da se ipak iscimam oko tog atesta i gde, šta, kako?

Drugo, radio mi je u Kg-u lik koji ovde skoro svima to radi, ali sam pre nekih nedelju dana primetio na svakim staklima po nekoliko minijaturno sitnih mehurića, a skoro sam čuo priču od lika da postoje neke LLumarove kopije folija, pa sam počeo malo i da sumnjam... Po završenom poslu mi je dao usmenu garanciju 10 godina na foliju, ali me opet bune ti mehurići :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ja saznao ovo, mozda nekom pomogne :) :

Prednje vetrobransko staklo, po novom pravilniku, ne sme da bude naknadno zatamnjeno jer će, u suprotnom, vozilo biti tehnički neispravno. Ovo, međutim, ne važi za vozila državnih organa. Bočna stakla za vozača i suvozača moći će da budu zatamnjena do 30 odsto, ali moraju da imaju odgovarajuće ateste, što podrazumeva i da stepen refleksije stakala na vozilu ne sme da prelazi 15 odsto kako ne bi zaslepljivala druge vozače. Ostala stakla nemaju limit kada je reč o zatamnjenju.

Svi vozači koji žele da provere stepen zatamnjenosti stakala to mogu da urade u bilo kojoj instituciji ovlašćenoj za davanje atesta, a to su, na primer, Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, Mašinski fakultet. Cena je oko 2.400 dinara.

Edited by Vandal

Share this post


Link to post
Share on other sites

i sad jer moze neko konkretno da mi kaze jednu stvar.

Hocu da stavim folije na zadnja 2 bocna (iza stuba) i na zadnje vetrobransko.. Folije 75% tamne, ne znam kolika je propustljivost niti refleksija... Nemam atest.. Da li mogu da naj*bem?

Naj...kao zuti.Odma na vanredan tehnicki pregled :smoke:

U sustini ,koliko sam ja razumeo treba ti atest.Ako je i dozvoljeno zatamnjenje 100% pozadi,refleksija ne sme prelaziti odredjen procenat.

Kolega,2 post iznad sto je dobio usmenu garanciju od 10 godina,ne znam sta da pomislim.Takva garancija je za "mackov rep".

Da rezimiramo.

1.Treba atest.Atest izdaje ams -centar za motorna vozila.KOsta 2500 dinara.

Nisam zvao,jos sam u razmilsljanju da li da se upustim u zajebanciju sa folijama.I onda dolazimo do tacke br.2

2.Kada se bude pojavila firma,preduzetnik ,szr,str...ko ima uredjaj za merenje propustljivosti i na osnovu tih podataka ugradjuje(lepi folije) koje odgovaraju zakonskim okvirima,ONDA CU VEROVATNO NALEPITI FOLIJE.Sa tako nalepljenim folijima,lepo na atest u AMs i za 2500 dinara dobijem papir i cao :smoke:

Ako je uredjaj skup(ne znam,niti me zanima tehnologija uredjaja i cena),onda mora TACNO DA SE ZNA KOJI TIP FOLIJE ZADOVLJAVA ZAKONSKE OKVIRE NA VEC IZMERENU PROPUSTLjIVOST FABRICKIH STAKALA,uradjenu u ams pre lepljenja folija.Spreman sam da platim duplo merenje u AMS(prvo na fabricka stakla,pa posle folije),ako folija koju ugrade u servisu na moje staklo zadovoljava zakonske okvire.

Ovako bih trebao nekom da verujem na rec da bas ta folija i moje staklo ne prelazi 30%.Pogotovo u Srbiji :guitar: :guitar: .I onda da izvisim u ams?I po obicaju svi se prave "nevini".

Samo moje razmisljanje....

Mozda ovo procita i neko ko se profesionalni bavi ugradnjom folija i shvati sta JA KAO OZBILJAN KUPAC HOCU.I zelim to i da platim 2 puta skuplje,ali da dobijem uslugu i papir bez problema.A ne da me za moje pare setaju kao malog majnuna.

Zato,dok ovo kuckam,definitivno odustajem od folija sve dok neko ko ugradjuje ne zadovolji odredjene kriterijume.

Edited by sasha015

Share this post


Link to post
Share on other sites

NEsto o samom uredjaju.

http://s.cmv.rs/amss5s.pdf

I cisto da imamo neku predstavu da to nije nikakav bauk.Cene u dolarima.Usa trziste.Najbrze sam nasao.

http://www.tintmeterwarehouse.com/

Neka je i 2 puta skuplje dok stigne u Srbiju iz Evrope ili kine-nebitno.To je osnovno sredstvo za rad.

Edited by sasha015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zavisi na kakve pubove naletis, u teoriji mozes al prakticno i ne,a mozda malo pdze, a mozda malo rodjo i tako 3 dana posto svako cudo traje toliko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NEsto o samom uredjaju.

http://s.cmv.rs/amss5s.pdf

I cisto da imamo neku predstavu da to nije nikakav bauk.Cene u dolarima.Usa trziste.Najbrze sam nasao.

http://www.tintmeterwarehouse.com/

Neka je i 2 puta skuplje dok stigne u Srbiju iz Evrope ili kine-nebitno.To je osnovno sredstvo za rad.

Pitanje je kako se dobija licenca za rad tj. ko i kako može da ti dozvoli da izdaješ sertifikat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne govorim o sertifikatu,licenci.To vec ima ams i masinski i to je ok.

Ovo je obican uredjaj koji bi svaki majstor,koji se bavi ugadnjom folija kao svojom osnovnom ili dodatnom delatnoscu,trebao da ima.

A ne da prodaju"maglu".Necu da prozivam,sami ce se prepoznati.

Prvo,bice potrebno tumacenje pravilnika bas zbog ove odredbe:

"Bočna okna u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%"

Vec mnogi "servisi",koji se osecaju ugrozeni,pravilnik tumace ovako:

"Netačna je informacija da folija od 30% ne postoji kao i to da se procenat zatamnjenja sabira sa procentom zatamnjenja fabričkog (obojenog) stakla."

Ovo je po meni totalno netacno i dovodi do obmane kupaca!

Voleo bih da me vreme i neko demantuje.

Logicno je da se sabira procenat fabrickog zatamnjenja i procenat folije i da taj procenat mora biti manji ili jednak 30%.Uz +- 3% koliko je odstupajne uredjaja za merenje(navedeno na sajtu ams-centar za m.v).

Klima ce me i dalje hladiti i za 500 dinara ako mi bas bude trebalo kupicu one crne vakum zavesice i nakaciti na zadnja stakla kada krenem na dalji put danju.Dok se stvari ne srede.

Ende.... :smoke:

Edited by sasha015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad javise na vestima:

Za zatamljena stakla je propisana kazna od 15-30 soma din, 6 kaz poena, i 3meseca bez vozacke... :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisi dobro cuo oduzimaju kola na mesec dana na ekspertizu,minimum 30k kazna,12poena i zabrana 6 meseci

Tapatalk

Edited by boki

Share this post


Link to post
Share on other sites

boki nemoj da unosis pometnju :)

malopre bilo na tv-u, sve kako kaze icecube. Za pravna lica novcane kazne po obicaju vece za jedno 20x.

Verovatno ce biti kao ona prethodna akcija, ko nahebe u prvih 10 dana... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve je to manje-više ok, ali da ti oduzmu dozvolu što si vozio auto sa zatamnjenim staklima je vrhunac gluposti. Šta ako voziš tuđ auto? Drugo, oduzimanje dozvole nije adekvatna mera za taj prekršaj. To bi isto bilo kada ti ne platiš struju, a oni ti onda isključe kablovsku. Preglupo je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dopuna :)

ujedno se pricalo i o sedistima za decu pa se mozda odnosilo i na to...

u svakom slucaju verovatno su xenoni sledeci :thumbdown:

Edited by MilanLaki

Share this post


Link to post
Share on other sites

``Ovo, međutim, ne važi za vozila državnih organa.`` drzavnih ili unutrasnjih :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...