Jump to content
FAS Goran
skimyou

Lybra - ne radi svetlo u gepeku

Recommended Posts

imam i ja sada jedno pitanje...Ne radi mi svijetlo u gepeku, a u isto vrijeme mi ne radi pokazivac otvorenog gepeka na displeju.

Da li je i to povezano sa bravom, odnosno, da li moram i ja slicnu proceduru da prolazim?

Hvala,

pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

E u tvom slučaju situacija je nešto komplikovanija. Kod tebe je potrebno skidanje oplate vrata (onog dela što se diže u vis). Na bravi treba da nađeš žice koje ulaze/izlaze i mikroprekidač u bravi. Mislim da je problem tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isti slucaj i kod mene, ne radi svetlo u gepeku sa strane i ne radi signalizacija otvorenog gepeka na displeju.

Skimyou, jesi resio problem rasturajuci vrata gepeka? Videcu da sada za vikend i ja razmontiram da pridjem tome a ujedno me zeza i zadnji brisac, kada ga ne koristim svaki dan onda nece da radi kada ga ukljucim a kada ga svaki dan koristim onda radi ok svaki put, ili je neki kontakt ili zariba nesto pa proradi u jednom trenutku i onda radi dok se opet ne napravi manja pauza. I to cu morati da vidim kada budem skidao oplatu gepeka pa se nadam da cu resiti stvar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oplata se lako skida,samo pazi da ne slomiš dve žabice u sredini oplate. Malo nategni ivicu oplate u dužom odvrtkom ih iskopčaj. Kod zadnjeg brisača te verovatno zeza korozija na osovinici koja prolazi kroz plastičnu oblogu do samog brisača. Na samoj osovini pri vrhu je zaptivna gumica koja od stajanja pusti vodu i eto problema. Kada skineš sklop, raspertlaj motor i proveri četkice (kada je već napolju), povadi zupčanike (nemaju osigurače). Skini seger sa osovinice do brisača i uz puno gore-dole+WD probaj da osovinu izvadiš napolje. Kad je očistiš napuni je mašću i sve vrati nazad. Proveri kontakte brave i ajde u Čačak na pivo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas skinem prvo plasticni poklopac brave i vidim skinut konektor koji ide na nju tj mikroprekidac?! Ubodem konektor upali se svetlo u gepeku i upali se svetlu na krovu iznad gepeka. Dam kontakt, radi i signalizacija otvorenih petih vrata. Onda mi pade na pamet da verovatno  nije konektor sam spao vec su ga s namerom skinuli. Zatvorim gepek svetlo ostane da radi, dam kontakt i dalje stoji signalizacija da je gepek otvoren. Otvorim gepek i rukom pritisnem mikroprekidac i svetlo se ugasi. Udjem u gepek i zatvorim se i vidim da sama opruga ne pritiska dovoljno metalnu polugicu mikroprekidaca. Spicastim klestima malo savijem polugicu tj vratim je kako treba i sada sve radi. Onda skinem oplatu vrata da vidim zadnji brisac. Bez problema sam skinuo sve zabice i onda kada sam prisao mehanizmu brisaca ukljucim ga i pipnem konektor na motoru i on odmah proradi. Znaci samo je kontakt bio u pitanju na samom konektoru, naprskao kontakt sprej, suzio malo rupice na konektoru i sada je sve ok. Sitnice ali znaju da zezaju lepo a reseno za 15 minuta posla. Nisam rasturao motor i mehanizam jer je samo ovo bilo u pitanju, bar se nadam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drago mi je da si ovo rešio, ali bi bilo jako dobro videti sliku tebe, zatvorenog u gepeku Lybre, dok tražiš kvar. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha ha, pretpostavljam, jedino je mali komsija koji se igrao u blizini prisao da vidi sta radim pa sam mogao dati njemu da me slika ali sada je gotovo.

Sreca pa vozim karavan a ne limuzinu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav drugari! :) Pre neki dan i meni prestade da radi svetlo u gepeku i indikator na displeju. U pitanju je limuzina. E, sad, da li je moguce nekako srediti to bez skidanja tapacira vrata gepeka, tj. doci tako do tih mikroprekidaca?

 

Hvala puno, 

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probao sam danas rucno da stiskam ovaj mikroprekidac ne bi li proradio, ali nista. Kako li se skida on sa brave, moze li da se zameni ili sta vec moze da pomogne?

Je l' i kod vas to izgleda ovako?

 

IMAG1795.jpg

 

Hvala,

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm..pa ne bih menjao celu bravu. Mislim to moze da se desi na bilo kojoj bravi, da pocne da zeza taj mikroprekidac za paljenje svetla u kabini kada su otvorena vrata i ujedno za indikaciju na displeju.

Sigurno je neko imao taj problem i nekako ga resio. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam da li si procitao moj post ali ja bih prvo isao sledecim redosledom.

 

Prvo bih proverio rukom tj da se vidi da li vrata pritiskaju polugicu koja pritiska mikroprekidac. To si vec rekao da si pogledao i da rukom kada aktiviras mikroprekidac nista se ne desava. Pretpostavljam da ti na displeju stoji kao da je gepek uvek zatvoren. Pogledaj da li konektor od instalacije na bravi ima dobar kontakt. Zatim uzmi instrument, omski otpor i proveri da li je taj mikroprekidac u funkciji tj da li kada ga pritisnes pravi spoj na izlazima ili je obrnuto (uvek spojen a kada se pritisne on prekine spoj), u svakom slucaju treba da se promeni kada se pritisne. Ako je i to u redu onda bi trebalo dalje ici prema tabli i instalaciji ali to pretpostavljam da ne mozes sam, verovatno treba i sema instalacije ali za pocetak probaj ovo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vazi, hvala puno. Da, procitao sam sve postove, ali mene je bunilo sto nemam uopste konektor, sto se vidi i na slici koju sam okacio. Jedino vidim da zica ulazi u mikroprekidac, pa nemam sta ni da prskam wd-om. Da, na displeju sve vreme pokazuje da je zatvoren gepek. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne vidi se na slici gde je tacno taj konektor, ne secam se ni ja sada na pamet, kod mene isto nije radilo to kada sam kupio auto pa kada sam rasturio onda sam video da je konektor potpuno otkacen. Kada sam vratio konektor na mesto onda mi je stalno davalo signalizaciju da je otvoren gepek i svetlo radilo pa je zato i otkacio prethodni vlasnik umesto da sredi.

 

Inace bila je glupost, mehanizam u bravi nije pritiskao dovoljno polugicu mikroprekidaca i zato nije ni funkcionisalo. Kada sam malo ispravio tj namestio da brava pritiska polugu kako treba sve je bilo ok. Inace kod mene isto prekidac nije reagovao kada sam ga pritiskao rukom ali to je bilo jer je konektor bio skinut potpuno, kada sam vratio konektor onda je reagovao i ukljucivao i iskljucivao kada ga rukom pritisnem ali ne i kada se otvori gepek. Naravno problem je bio kao sto sam vec opisao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...