Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Kradljivca automobila zaustavio je Lamborghini Urus

 

5daa4c5de170b_lambourus5.jpg.6345aa724dd01cc9def613030b0b9eac.jpg

 

Kriminalni čin jednog tinejdžera nije se dobro završio. Mladić je završio iza rešetaka, a kolateralna šteta u akciji policije bio je skupoceni Lamborghini. Australijska policija je rešila jedan neobičan slučaj. 6. oktobra, oni su dobili prijavu o ukradenom automobilu - Subaru Forester bele boje. Potraga za vozilom je odmah pokrenuta, ali bez uspeha. 15. oktobra, policijska patrola je primetila automobil u parku Birdwood Avenue, u australijskom Melburnu.

 

5daa4c5cdc0de_lambourus55.jpg.b75f01032926e4154f2746b515213680.jpg

 

Svojom Toyotom Hilux, policija je se parkirala iza ukradenog automobila i pripremala se za intervenciju. U trenutku kada su policajci izašli iz automobila, kradljivac je naglo okrenuo svoj automobil i započeo bekstvo suludom vožnjom kroz park. Njegova vožnja je završena bočnim udarcem u SUV Lamborghini Urus. Prema onome što možemo videti na policijskim fotografijama, oba automobila su pretrpela veliku štetu. Tinejdžer je izašao iz vozila u nameri da pobegne, ali ga je policija uhvatila.

 

5daa4c5bc2a47_subaruforestercarsh.jpg.4d2823982b737eab160a128d63d4ecad.jpg

 

Mladić se sada suočava sa optužbama za dvostruku krađu automobila, tri manje krađe i dve provale. Očigledno se život preslikan iz video igrice GTA nikako ne isplati u realnosti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najčešća meta kradljivaca automobila u Rusiji je Hyundai Solaris

 

161294-hyundai solaris.jpg

 

U našem regionu od krađe automobila najviše strepe vlasnici modela iz Volkswagen grupe (VW, Audi, Škoda, Seat). Slično je i u ostatku Evrope gde Volkswagen i Audi po broju ukradenih automobila prate BMW i Mercedes, a prate ih Mazda, Toyota, Ford, Opel, Škoda i Renault.

 

Što se tiče Rusije, poslednji rezultati su potpuno drugačiji, za mnoge i neverovatni. Naime, u Rusiji se najćešće kradu automobili južnokorejskih proizvođača Hyundai i Kia. Najčešća meta lopova je limuzina Hyundai Solaris, u ostatku sveta poznatiji pod oznakom Accent. Slede ga dve kompaktne Kie - Rio i Ceed, dok je četvrti još jedan Hyundai - gradski SUV Creta, poznat i kao model ix25, koga nema na tržištu u ostalom delu Evrope. Tek na petoj poziciji je neki model van Južne Koreje - Ford Kuga, pa opet jedan Hyundai - Tucson, a u prvih 10 su još dva - ix35 i Santa Fe, i Kia Optima. Jedini preostali predstavnik ostatka sveta pored Forda je Toyota sa RAV4.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policija pronašla ukradeni Chevrolet Corvette nakon 38 godina

 

chevrolet corvette 38.jpg

 

Chevrolet Corvette ukraden je 1981. godine, a nakon što je pronašla automobil, američka policija sada traži vlasnika. Policija iz Livonije u Mičigenu nedavno je pozvana da istraži stari napušteni Chevrolet Corvette C3 u tom gradu. Kada su automobil odšlepali u policijsku stanicu, utvrdili su da je reč o vozilu čija je krađa prijavljena gotovo pre četiri decenije. S obzirom da je automobil proizveden iste godine kada je ukraden, prvobitni vlasnik nije dugo uživao u vožnji.

Kako bi prikrili identitet Corvette, lopovi su falsifikovali identifikacioni broj (VIN), pa je ukradeno vozilo prolazilo ''ispod radara'' čitavih 38 godina. Ipak, za sve to vreme automobil nije mnogo korišćen, pa je prešao manje od 18.000 km, a u policiji iz Livonije kažu da je u veoma dobrom stanju za svoje godine. Policajcima sada preostaje da pokušaju da pronađu orginalnog vlasnika vozila ukoliko je još živ, ili osiguravajuću kuću ako je automobil bio osiguran od krađe.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U EU najviše automobila se ukrade u Luksemburgu

 

197737-kradja.jpg

 

Godišnji prosek ukradenih automobila u periodu od 2015. do 2017. iznosi 697.000. Primećeno je smanjenje krađa za 29 odsto, u poređenju sa periodom od 2008. do 2010. godine u kom je godišnji prosek iznosio 983.000. U periodu između 2008. i 2017. primećeno je smanjenje krađa u većini država članica. Prosečno, u periodu od 2015-2017.godine  najviše krađa je bilo u Luksemburgu (328 krađa na 100.000 stanovnika), zatim sledi Grčka (269), Italija (257), Švedska (256), Francuska (247) i Češka (238). Prema podacima Eurostata, najmanje krađa zabeleženo je u Slovačkoj i Estoniji (obe 31 krađa na 100.000 stanovnika), Hrvatskoj (20), Rumuniji (15) i Danskoj (4).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koji automobili su najzaštićeniji od krađe?

 

Audi-A6_allroad 01.jpg

 

Proizvođači automobila ulažu sve veće resurse u napredne bezbednosne sisteme kako bi sprečile krađu svojih vozila. Savremeni automobili su sve ranjiviji zbog modernih tehnologija kao što je ''kejles'' (keyless), odnosno ulazak vozila bez upotrebe ključa, piše B92. Istraživanja pokazuju da su brendovi sa najnaprednijim sistemima zaštite Audi, BMW i Volkswagen. Ovi nemački proizvođači koriste sisteme koji sve ''uspavaju'' sve kontrolne jedinice kada miruju određeni period vremena. To znači da više ne reaguju na pokušaj pokretanja signalom sa određene udaljenosti već samo kada vlasnik vozila aktivira ključ. Lopovi vrlo lako mogu da otključaju i upale vozilo sa ''kejles'' sistemom koristeći savremene tehnologije. Sa svega nekoliko metara udaljenosti određenim uređajima mogu da ''snime'' signal kojim ''komuniciraju'' ključ i automobil i iskoriste ga za pokretanje vozila. Ceo postupak može da traje samo deset sekundi. Na poslednjim testovima bezbednosti stručnjaci su utvrdili da modeli Audi A6 Allroad, BMW Serije 1, BMW Serije 8, BMW X6, Ford Puma i Volkswagen Passat imaju visok nivo ukupne zaštite uključujući i ranjivost ''kejles'' sistema.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo nerazuman tekst. Pomenuti modeli imaju visok nivo ukupne zastite UKLJUCUJUCI i ranjivost 'keyless' sistema? :D Pa kako je onda visok nivo zastite? :D Lol :) 

 

 

 

Iz prve ruke mogu da kazem, da ce Honde od MY21 imati jedan od najbezbednijih 'keyless' sistema na svetu. :) VW ima isto solidan ali ne znam od koje godine, uglavnom, imaju motion sensor u kljucu, tako da keyless nece raditi ako kljuc stoji na stolu ili miruje, ali i dalje mogu da dignu auto npr. u marketu (jer se vlasnik seta)... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Rusiji nestalo 18 novih Škoda: Diler primetio krađu tek kad je pravio popis

 

skoda rusija.jpg

 

Predstavnik jednog dilera novih automobila u ruskom Sankt Peterburgu je kontaktirao policiju i prijavio da je sa parkinga nestalo 18 novih Škoda. Nestali automobili su ukupno vredni 213.750 evra. Najzanimljiviji je podatak da zastupnik Škode nije odmah primetio nestanak automobila, već tek nakon što je napravljena inventurna lista, odnosno popis robe. Policija je sprovela brzu istragu i ubrzo otkrila da su dva radnika zastupništva nedelju dana izvlačila vozila i zatim ih prodavala koristeći lažne dokumente. Radnici su pritvoreni, a protiv njih je podignuta optužnica za krađu automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Više od 10% ukradenih vozila pri krađi imalo ostavljen ključ u bravi ili ključ za paljenje motora

 

kradja automobila.jpg

 

Pojedine države donele su zakon koji obavezuje vozače da ugase motor kada vozilo nije u pokretu jer to predstavlja znak za lopove da je vozilo prazno i ''slobodno'' za krađu. Mnogi od nas tokom hladnoga zimskog jutra ostave motor da radi nekoliko minuta pre vožnje kako bi se vozilo ugrejalo. Taj postupak mogao bi mnoge da košta skuplje od kazne za prekršaj. Lopovi vrebaju upravo ovakve situacije, priđu automobilu i odvezu ga neometano. Više od 10% ukradenih vozila širom Amerike pri krađi su imala ostavljen ključ u bravi ili ključ za paljenje motora. Samo mali broj automobila poseduje daljinski sistem za postavljanja temperature. Dok ovakva pogodnost ne postane svakodnevica, izbegavajte paljenje motora dok niste u vozilu.

Ova tri saveta pomoći će vam da izbegnete gubitak automobila:

- Zaključajte automobil nakon vožnje, uzmite ključeve i uključite alarm.

- Pobrinite se da vrata garaže budu zatvorena. Ostavljanje otvorenih vrata ili ključa u bravi pruža lopovima mogućnost da se neometano približe vozilu.

- Nikada ne izlazite iz vozila dok motor radi. To se posebno odnosi na situacije kada auto ostavljate na parkingu ili izađete da biste nešto kupili.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Očerupan Audi u NS

 

ocerupan audi.jpg

 

Jedan Novosađanin susreo se sa neobičnom i vrlo neprijatnom situacijom, koju je rešio da podeli sa javnošću. Njegov Audi A6 koji je parkirao ispred ulaza, bio je potpuno opustošen! Ostavio je automobil na svega pola sata, a lopovi su za to vreme uspeli da ga obiju i počupaju sve što su mogli. Nesrećni čovek objavio je snimak očerupanog automobila na društvenim mrežama...

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 prostih načina kako da sprečite krađu automobila

 

154770-kradja.jpg

 

Kradljivci automobila za tren oka mogu se odvesti u vašem ljubimcu na četiri točka i zato uvek morate imati na umu bar pet sledećih stvari. Da biste uspešno sprečili krađu automobila, treba da znate mnogo toga. Prvo, treba da razmislite živite li u mestu u kojem se krade veliki broj vozila, a onda morate da mislite i na pet važnih stvari na koje se lopov oslanja kada bira vaš auto.

 

Zaključajte vrata

Ovo je nešto što svi znaju, ali nije naodmet naglasiti još jednom. Uvek proverite da li ste zaključali auto jer je sve veći broj krađa koje je izazvao ključ koji je lopov uočio u vozilu. Ugledao je lak plen, ušao u auto i odvezao ga. Prema nekim podacima u SAD je od 2016. do 2018. godine ukradeno u proseku 209 auta dnevno zbog otključanog automobila i ključa na vidnom mestu u njemu.

 

Parkirajte pametno

Potrudite se da auto parkirate na dobro osvetljeno mesto. Osim toga što je prometnije, manja je verovatnoća da će vam vozilo biti ukradeno jer je veći broj svedoka koji mogu da uoče krađu i da spreče ili identifikuju lopova.

 

Nosite stvari sa sobom

Uvek sa sobom nosite daljinski za otvaranje garaže i svojih dragocenosti. Vozačku dozvolu držite u novčaniku ili u torbi. Ne ostavljajte u vozilu ništa što bi vam, ako bude ukradeno sa automobilom moglo da stvori dodatne probleme.

 

Nikada ne ostavljajte upaljen auto

Ako su napolju niske temperature možete doći u iskušenje da zagrejete automobil pre nego što ujutro sednete u njega tako što ćete ga upaliti i ostaviti da radi. Čak i ako se u kuću vraćate samo na minut, sigurnije je da isključite motor jer je spretnom lopovu dovoljno samo nekoliko sekundi da uskoči u auto i odveze se.

 

Širom otvorene oči

Obratite pažnju na sve važne stvari kada napuštate vozilo. Ako ste u žurbi i ako vam pažnja odluta, možete zaboraviti da učinite nešto, naprimer da zaključate vrata, i tako ćete ugroziti automobil.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

whatcar.jpg WhatCar? video: Automobili koje se najviše kradu u Velikoj Britaniji

 

Iako je davno prošlo vreme kada se auto mogao ukrasti samo pajserom kojim se slomi staklo ili nekim drugim alatom razvali brava, oni se i dalje dosta kradu.

U Velikoj Britaniji se u proseku na svakih 9 minuta ukrade 1 auto, pa evo liste onih koji su najčešće na meti tamošnjih lopova:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukrao je skoro sve automobile snova iz 80-ih i 90-ih, ali...

 

kradja legendi 03.jpg

 

Lancia HF Integrale, BMW M3, Mercedes 190 E Cosworth Evolution II, Renault 5 Turbo - sve ih je imao. A njegova ergela je pronađena sasvim slučajno.

Baskijska policija Erzaintza je tokom potrage za ukradenom opremom sa gradilišta naletela na kolekciju skupocenih automobila, legendi poslednje dve decenije prošlog milenijuma.

 

203095-kradja legendi 02.jpg

 

Kod 42-godišnjaka su pronađeni brojni retki primerci, pa se pretpostavlja da su stigli sa svih strana Evrope, a sve kako bi se dalje preprodali na ilegalnom tržištu. Nesumnjivo je da su pojedini primerci, ako ne i svi, bili ukradeni, a prekucani brojevi šasije tome idu u prilog.

 

203096-kradja legendi.jpg

 

Baskijske policajce je potraga za ukradenim generatorom od tri tone odvela u Getariju, a tamo su ga na napuštenoj farmi i pronašli zajedno sa kamionom na kojem je ukraden. Tom prilikom su uhapsili 42-godišnjeg sumnjivca kod kojeg su našli ilegalno oružje i oko 10.000 evra. Ali, pravo iznenađenje je usledilo nakon pretrage ostatka farme. Pronađeno je ukupno 26 legendarnih automobila, a dolaze iz najmanje pet država. Neke od najznačajnijih automobila pomenućemo u nastavku:

  • Lancia Delta HF Integrale
  • BMW M3 (E30)
  • BMW M3 (E36)
  • Ford Escort RS Cosworth (1 od 7.145)
  • Ford Sierra RS500 Cosworth (1 od 500)
  • Mercedes 190E Cosworth Evolution II (1 od 502)
  • Mitsubishi Lancer Evolution (IV, VI, VI Tommi Mäkinen Edition, VII, itd)
  • Renault 5 Turbo (1 od 4.987)
  • Peugeot 205 GTI

Sada slede istraga i utvrđivanje porekla automobila. Svi automobili će biti vraćeni vlasnicima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lopov nije znao da izađe iz auta

 

lopov auta.jpg

 

Vlasnik Teslinog Modela 3 se odlično snašao, a 21-godišnji Charlie Smith se pošteno osramotio u pokušaju krađe. Kako javlja lokalna policijska stanica iz Barstowa, provalnik Smith je u pokušaju krađe Tesle pokušao da zaplaši vlasnika i pretnjama ga je isterao iz automobila. Mislio je da je najveći deo posla napravljen i da će moći da se odveze, ali usledilo je pravo iznenađenje.

 

Izašavši iz automobila vlasnik je aktivirao aplikaciju na mobilnom telefonu kojom je prvo ugasio automobil, a zatim ga i zaključao. Smith je tako ostao zatvoren u svom plenu, a kako nije naučio gradivo i nije znao kako se auto otključava iznutra, ostao je zarobljen sve do dolaska policije. Policajci su rekli da su provalnika našli potpuno oznojenog, grčio se i brzo treptao očima. Uhapšen je i optužen za pokušaj krađe vozila, ali i zloupotrebu lekova. Podsetimo, Teslina aplikacija za mobilni telefon između ostalog omogućava otključavanje i zaključavanje automobila, kao i deaktivaciju motora.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozila krali u Beogradu, rasturali ih u Čačku

 

haps008.jpg

 

Pripadnici MUP-a, na teritoriji Beograda i Čačka, uhapsili su pet osoba za koje se sumnja da su u Beogradu krali automobile, a zatim ih na području Čačka sekli u delove i prodavali. Uhapšeni su N. R. (39), M. K. (43) i N. J. (29) iz Beograda, kao i M. N. (38) i Z. B. (20) iz Čačka. Sumnja se da su N. R., M. K. i N. J. tokom prošle i ove godine, u beogradskim opštinama Zvezdara i Voždovac, krali vozila Škoda Octavia i Golf 7, koja su odvozili u iznajmljene garaže, a potom u Čačak gde su ih M. N. i Z. B., kako se sumnja, rasturali u delove koje su prodavali.

 

haps007.jpg

 

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koriste M. N. i Z. B. pronađena je veća količina auto delova: šasija, motora, sedišta, kasetofona, ključeva, senzora, tapacirunga, kao i više komada alata za obijanje i startovanje automobila. Takođe, u stanu Z. B. pronađeno je oko 1.2 kilograma amfetamina, 19.850 tableta sa liste psihoaktivnih supstanci, kao i deo za lovački karabin, dok je kod M. N. pronađen lovački karabin.

 

haps006.jpg

 

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi N. J. pronađeno je oko 30 grama heroina. Policijski službenici su u prethodnom periodu na području Beograda pronašli Golf 7 i Škodu Octaviu koje su, kako se sumnja, ukrali uhapšeni. Ova vozila policija je vratila vlasnicima.

 

haps005.jpg

 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu za tešku krađu biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

 

haps004.jpg

 

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili i krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga krivična prijava biće podneta protiv N.J. i Z.B., dok će zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija krivična prijava biti podneta protiv M.N. i Z.B.

 

haps001.jpg haps002.jpg haps003.jpg

 

preuzeto sa - blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisu mogli da ih nadju a ljudi sve radili legalno preko oglasa... 100% su ih navatali za ovu drogu a ovo sa kolima ispalo slučajno 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad krades Skode po Srbiji tako prodjes. Svaka druga je napredno službena. 

Kad su meni pre 15ak godina  ukrali kola pandur mi kaže da se to vodi kao "pozajmljivanje" automobila a vidi ovo teška krađa 

Edited by bglion

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/27/2020 at 3:30 PM, bglion said:

Kad krades Skode po Srbiji tako prodjes.

 

Pomucen um od amfetamina :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policija u Italiji pronašla desetine automobila ukradenih u Kanadi

 

bmw kradja 1.jpg

 

Više od 40 ukradenih automobila pronađeno je u brodskim kontejnerima na putu prema odredištima u Italiji i Libiji. Radi se o automobilima ukradenim u regionu Toronta u Kanadi, a koji su u Italiju stigli na proputovanju prema krajnjim odredištima, onima u Libiji i Turskoj. Kanadska granična služba (CBSA) je u saradnji sa italijanskom policijom i jedinicom za finansijski kriminal iz Yorka uspela da uđe u trag pošiljci i da je presretne pre dolaska na ilegalno tržište.

 

Sve je krenulo praćenjem sumnjivog izvoza Audija Q7 iz 2018. godine, koji ih je doveo i do drugih luksuznih automobila. BMW M6 Cabrio, Mercedes AMG GLC 43 i niz drugih automobila su kontejnerima stigli u Salerno i Tauro u Italiji odakle je trebalo da nastave put ka Libiji i Turskoj. Radi se o 30 automobila zaplenjenih u Italiji i 10 automobila uhvaćenih na kanadskom tlu. Vrednost zaplene je oko 1.8 miliona dolara. Vozila će nakon što se proveri poreklo biti vraćena prvobitnim vlasnicima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako su lopovi ukrali Bentley?

 

Kako prenose američki mediji, u mestu Holand u Mičigenu, lopovi su upali u salon automobila i ukrali Hyundai Palisade, Genesis G70, Chevrolet Impala i Ford Fusion. To im nije bilo dovoljno, pa su ''skoknuli'' do sledećeg salona ''European Autohaus LLC'', lako obili vrata i ušli unutra gde su pronašli Bentley Continental GT. Ono što je bilo neverovatno je momenat u kom su Bentleyem prošli kroz vrata salona, a pošto to nije prošlo kako treba, policija je uspela da stigne pre nego što su lopovi pobegli. Jurnjava je počela, a oni u svom Ford Fusionu nisu daleko odmakli i ubrzo su uhapšeni. Kako stoji u daljem izveštaju, u periodu od dve sedmice, ukradeno je više od 36 automobila:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ronioci na dnu zaliva pronašli Ferrari Mondial ukraden pre 33 godine

 

ferrari_mondial 3.jpg

 

1994. godine holandska policija je zaustavila potragu za Ferrari Mondialom ukradenim 1987. Osiguravajuće društvo je nadoknadilo štetu i to je trebalo da bude kraj priče.

Međutim, u junu ove godine ronioci holandske vatrogasne jedinice su tokom treninga u vodama Amsterdamskog zaliva otkrili dugački crveni predmet i prijavili nalaz policiji. Naravno, nisu mogli sami da izvade automobil pa su zatražili pomoć od vojske. Kao rezultat toga, 8. jula automobil je izvučen iz vode - nakon čega se ispostavilo da je u pitanju davno ukradeni Ferarri Mondial.

 

ferrari_mondial 2.jpg

 

Forenzičari su utvrdili da u automobilu nije počinjen nasilni zločin, ali nisu pronašli dokaze koji bi mogli ukazivati na identitet lopova. Ferrari Mondial je predat svom zakonitom vlasniku - osiguravajućem društvu - koje je automobil poslalo na otpad.

 

ferrari_mondial 1.jpg

 

''Istraga nije otkrila nijedan drugi zločin osim krađe automobile. Automobil je potpuno zarđao i biće otpisan'', navela je policija u saopštenju.

Ferrari Mondial je pravljen u periodu 1980-1993. Sportski automobil je imao drugi red sedišta (2+2), što je bila prava retkost za Ferrarije i uopšte sportske automobile tog vremena. Prvi verzija Mondiala je bio coupe sa pogonom na zadnjim točkovima i centralno postavljenim motorom. Snaga 3-litarskog motora od 213 konja očigledno nije bila dovoljna, pa su se pojavile i jače verzije, čemu treba dodati i kabriolet verziju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukrao Dodge Charger i zakucao ga u kuću

 

Kako možete videti na snimku, vozač je automobilom Dodge Charger, koji je prethodno ukrao, uspeo da se zakuca u jednu kuću u Džeksonvilu, na Floridi, tako što je prethodno izgubio kontrolu nad vozilom. Na sreću, niko nije povređen, a vozač je brzo pobegao sa lica mesta. ''Čudi me da nam nije pozvonio na vrata, pa onda pobegao. Ostavio je kola u brzini, motor je i dalje radio, prava kukavica'', rekao je Džordž Bosvel, vlasnik kuće u kojoj je Dodge Charger završio:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ove automobile lopovi najviše kradu u Nemačkoj

 

bmw x6 2021.jpg

 

Prema izveštaju Generalnog udruženja nemačke industrije osiguranja (GDV), prošle godine je prijavljeno 14.229 automobila s kasko osiguranjem kao ukradenih. Šteta je u protivvrednosti od oko 280 miliona evra. SUV-ovi su opet bili posebno popularni. Naročito je BMW X6 druge generacije bio na meti mnogih lopova. Zanimljivo je i da lista prvih 10 uključuje i pet Toyotinih modela (zajedno sa Lexusom).

 

Deset automobila koje najviše kradu:

  1. BMW X6 2. generacija
  2. Land Rover Velar 1. generacija
  3. Mazda CX-5 2. generacija
  4. Lexus CT200 1. generacija
  5. Toyota Prius + 1. generacija
  6. Land Rover Range Rover 3. generacija
  7. Lexus NX 1. generacija
  8. Renault Talisman 1. generacija
  9. Toyota GT86 1. generacija
  10. Toyota RAV4 4. generacija

Takođe je uočljivo da su lopovi ukrali manje novih automobila, a umesto toga više vozila starih između dve i tri godine, objašnjava GDV. Razlog tome, prema stručnjacima, jeste pretpostavka da mnogi noviji modeli nude bolju zaštitu od krađe. Za vozače automobila je takođe pozitivan trend koji je objavio GDV, a to je da se broj krađa automobila u Nemačkoj smanjio u 2019. godini.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Telefonski poziv sa dna reke: Kako je policija otkrila ukradeni BMW X1?

 

sos.jpg

 

Jedan zanimljivi slučaj se dogodio u Nemačkoj, koji na praktičnom primeru pokazuje kako funkcioniše sistem za hitne pozive u automobilima (eCall). Radi se o jednom BMW-u X1.

Lopov se rešio ukradenog automobila tako što ga je potopio u reci Majni. Međutim, sigurnosni centar BMW-a je u sredu primio poziv putem sistema za hitne pozive. Na poziv se niko nije javljao, ali u BMW-u su pronašli vozilo zahvaljujući prenosu podataka o lokaciji. Automobil proizveden 2019. godine verovatno je ukraden u Haselrotu u Hesenu, objavila je policija u Ofenbahu. Kada je proizvođač primio poziv za hitne slučajeve vlasnik vozila navodno još nije primetio da mu je automobil ukraden. O tome da mu je BMW na dnu reke saznao je tek nakon policijskog poziva. Te noći su vatrogasci i policija čamcima i roniocima pretražili rečno područje i otkrili prazan BMW. U automoblima se eCall aktivira i bez asistencije vozača, kada kompjuter proceni da se dogodila nesreća.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ste izgubili ključeve od automobila, ovako će vam ga otvoriti

 

kljucevi.jpg

 

Profesionalci su u stanju da otključaju automobil bez ključa, ali i bez vidljivih oštećenja.

I dok je kod lopova vreme presudno, ono kojima je otključavanje tuđih automobila legalan posao najčešće imaju daleko bolje uslove rada. Vreme nije presudno, vidljivost je dobra, a nije potrebno ni da se kriju. Šalu na stranu, ovde je stručnost presudna, baš kao i profesionalni alat, bar ako se želi izbeći dodatni trošak popravke. Video prikazuje primer otvaranja zaključane Hyundai Elantre. Koliko god vozila bila moderna uvek postoji način da se kompromituje sigurnosni sistem. U ovom slučaju potrebno je nešto znanja, a za sve ostalo je tu poseban alat. Ovaj vozač šlep službe je prvo naduvao vazdušni jastuk kako bi povećao prostor prema B nosaču i oslobodio pristup bravi. Jedan mali potez bio je dovoljan da se otključa auto. Alarm se aktivirao, ali s obzirom na to da nije reč o provali to nikoga nije zabrinulo.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...