Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Neverovatna priča davno ukradenog Lexusa LX 470

 

lexus-lx470 1.jpg

 

Pronalaženje starog automobila neverovatno niske kilometraže ispod kaiša, u gotovo novom stanju, uvek predstavlja interesantan događaj. Sa druge strane, pokušaji prodaje ovakvih vozila mogu rezultirati situacijama sličnim ovoj, u kojoj je LX470 Lexus iz 2001. godine, sa svega 1.678 pređenih kilometara, za koji prodavac zahteva prevelikih 111.605 evra.

 

lexus-lx470 11.jpg

 

Naravno, nismo ovde kako bismo sudili ovom čoveku i njegovoj odluci da zahteva toliki novac, već da uživamo u fabričkom izdanju FJ100 serije. Sve na ovom automobilu izgleda sveže i novo, gotovo da možemo osetiti miris kože u enterijeru. Čak i dugmići na kontrolnoj tabli i centralnoj konzoli izgledaju kao da nikada nisu korišćeni. Međutim, prodavac na svom eBay oglasu tvrdi da ovaj posebni terenac poseduje veoma unikatnu priču koja opravdava ovako malu upotrebu. Zapravo, automobil je uraden iz jednog predstavništva kompanije Lexus početkom novog milenijuma, pre nego što je ikada isporučen svom vlasniku, a lopovi su ga držali u jednom skladištu godinama, zajedno sa dvadeset drugih egzotika.

 

lexus-lx470 111.jpg

 

Celokupna kolekcija ukradenih vrhunskih automobila na kraju je ponovo otkrivena. Prodavac tvrdi da je zbog isplaćenog iznosa ovom predstavništvu od strane osiguravajće kuće 2001. godine, Carfax prijavio ovaj model kao trofejno vozilo, što je inače regularan način za prijavu ukradenih automobila otplaćenih u osiguravajućim ugovorima.

 

lexus-lx470 1111.jpg

 

Nakon što je prodat sadašnjem valsniku, Lexus LX 470 je prošao pun servis, koji je izvršila matična kompanija, po ceni od 3.131 dolar, kako bi se osiguralo da sve radi kako treba, što je veoma važno nakon svih godina stajanja. Jedina stvar koja nije promenjena, jesu gume, koje predstavljaju originalne i posebne fabričke delove ovog terenca. Sve mere su preduzete iz razloga što vlasnik ovog modela veruje da će on na kraju ponovo završiti u nekoj privatnoj kolekciji, možda čak i muzeju, posebno zbog svoje neverovatno niske kilometraže.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policija je pronašla ukraden Ferrari, ali pogledajte u kakvom stanju

 

178355-ferrari 458 55.jpg

 

Vlasnik ukradenog Ferrarija 458 Italia imao je sreće u nesreći. Njegov ekskluzivni automobil je pronađen, ali ne u istom stanju, u kakvom je ostavljen na parkingu. Kradjivci su smatrali, da je prodaja kompletnog automobila veliki rizik, pa su odlučili da automobil prodaju u delovima. Južnoafrički vlasnik belog Ferrarija 458 Italia sigurno je bio srećan, kada ga je lokalna policija pozvala i saopštila, da je njegov automobil pronađen u industrijskom parku u oblasti KwaZulu-Natal.

 

178354-ferrari 458 5.jpg

 

To je bila dobra vest, ali kako se to obično dešava u ovakvim situacijama, postoji i loša vest, a ona glasi - nedostaje prednji deo automobila. Medijska agencija Crime Air Network Initiative, koja je objavila ove dve fotografije automobila, objavila je da su lopoci demontirali i prodali delove automobila. Fotografije nam otkrivaju i oštećenja na vratima, po kojima se može pretpostaviti na koji način su lopovi ušli u vozilo. Lopovi su bili pažljivi, tako da na automobilu nema većih oštećenja, bar ne vidljivih. Na fotografijama možemo videti kočioni sistem, koji je netaknut, kao deo automobila iz A-stuba, enterijer i agregat. Posle nekoliko dana policijske analize, automobil će se naći u oficijelnom Ferrari servisu, a posle nekoliko dana i na ulici. Jedno je sigurno, popravka neće biti jeftina.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minutes ago, neshaoct said:

industrijskom parku u oblasti KwaZulu-Natal.

 

Njima to dodje normalno da otimaju i kradu kola :D

A i u Juznoj Africi ima poprilicno Ferrarija. Mislim da je ovde jedini izuzetak sto je automobil pronadjen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledajte kako su lopovi ukrali moderan automobil za 23 sekunde

 

180237-lopov.jpg

 

Današnji kradljivci automobilia značajno se razlikuju od onih koji su bili aktivni pre deset ili petnaest godina. Najnoviji primer pokazuje koliko je profesionalnim kradljivcima potrebno vremena da ukradu jedan moderan automobil. Novi modeli automobila opremljeni su mnogobrojnim elektronskim sistemima. Nažalost, i kradljivci prate trendove i prate razvoj modernih sistema u automobilima. Koliko su oni danas vešti, pokazuje nam i najnoviji primer: Danny Talbot je sada već bivši vlasnik Mercedesa C-Klase. On je prošlog četvrtka na svoj profil objavio video snimak, na kojem možemo videti kako su mu lopovi ukrali automobil za samo 23 sekunde, a da pri tom nisu oštetili ni prozore ni bravu automobila.

Oni su koristili uređaj pod nazivom ''Relay Attack Unit'', koji služi da se produži signal koji se emituje između vozila i ključa. Nažalost, Danny je ključ ostavio blizu ulaznih vrata svog doma, što je značajno olakšalo ovu kriminalnu akciju.

 

U akciji su učestvovala dva čoveka i isti broj uređaja. Prvi je povukao kvaku automobila, automobil je odmah emitovao signal i ''tražio'' ključ, koji je u tom momentu predaleko za otvaranje vrata. Međutim prvi uređaj snima signal i prenosi ga na drugo uređaj koji prenosi signal automobila do ključa. Tako automobil ''misli'' da je ključ u dometu i otključava vrata i aktivira sistem za paljenje automobila. Oni su seli u automobil i odvezli se. Naravno, kasnije je automobil prepoznao da ključ nije u dometu, ali sistem ne isključuje motor, tako da su lopovi bez problema otišli na željenu destinaciju.

Prema dostupnim informacija, Danny je i dalje bez svog automobila. Lopovi su uspeli i da ugase uređaj za praćenje, tako da aplikacija pokazuje da je automobil i dalje ispred kuće.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukrao automobil, pa njegovom vlasniku poslao fotografiju sa otpada

 

otpad 1.jpg

 

Internet je prodaju polovnih vozila u velikoj meri učinio lakšom. Međutim, postoje i primeri kada prodaja automobila putem interneta može da se zakomplikuje. To je na svojoj koži osetio dvadesetjednogodišnji Džordž Vud koji je svoj automobil, Ford Fiesta, postavio na jednoj od društvenih mreža u okviru oglasa za prodaju. Ubrzo nakon što je postavio oglas da prodaje svoj automobil, javio mu se jedan čovek, koji je pristao da vozilo staro 16 godina kupi od njega za 350 evra. Do tog trenutka je sve bilo kako treba. Međutim, problem je nastao kada je kupac došao po automobil, ali navodno nije poneo novac sa sobom, već je Džordžu obećao da će mu novac uplatiti kasnije. Iako bi svi ljudi sa zdravim razumom rekli tom čoveku da se vrati odakle je došao, da ne traći ni svoje a ni njihovo vreme, mladi Džordž je postupio veoma naivno i jednostavno mu je predao ključeve.

 

Naravno, nakon što novac nije uplaćen na njegov račun, Džorž je osobi kojoj je predao automobil poslao na stotine tekstualnih poruka, u kojima pita za novac. Nakon nekog vremena, verovatno nakon što je lopova počeo da iritira zvuk poruke na telefonu, poslao je poruku Džoržu u kojoj je napisao: ''Nikada nećeš dobiti novac''. Sada već svestan da je prevaren, mladić se obratio policiji za pomoć, ali nažalost, oni nisu mogli ništa da učine s obzirom da je ključeve automobila predao svojevoljno. Nakon toga je Džordž na svom FB profilu postavio fotografije svoje Fieste, u nadi da će ga neko od njegovih prijatelja ili porodice uočiti na ulicama. Međutim, nedelju dana kasnije, lopov je mladiću poslao fotografiju njegovog automobila na auto-otpadu. Iako cela ova priča, koja je objavljena u britanskom magazinu ''The Sun'' deluje neverovatno, navodi se da Policija istražuje slučaj. U svakom slučaju, nadamo se da je Džordž bar izvukao pouku iz cele situacije, te da ubuduće neće predati automobil bez novca.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lopovi izraelskom diplomati ispred nosa ukrali Audi

 

181845-audi kradja.jpg

 

Nesvakidašnji događaj se desio prošle nedelje u jednom evropskom gradu kada je izraelskom vojnom atašeu ispred nosa ukraden službeni Audi. Skupoceni Audi Q7 je stajao parkiran tek nekoliko minuta ispred hotela u kojem se vojni ataše sastao s izraelskim generalom. Službeni vozač i telohranitelj su ostali ispred automobila i držali stražu. Međutim, to nije uplašilo dva hrabra kradljivca da im bukvalno ispred očiju ukradu Audi, ali i sve stvari u njemu. Auto je kasnije pronađen u delu grada gde borave ilegalni doseljenici iz muslimanskih zemalja, ali bez ličnih stvari. A da stvar bude gora, u Audiju je diplomata suprotno jasno definisanoj bezbednosnoj proceduri ostavio laptop računar sa poverljivim podacima, javlja RT. Pogađate, laptop nije pronađen. Sprovedena je istraga, a diplomata i njegov telohranitelj su opozvani u Jerusalim pa će sudeći po dosadašnjoj praksi biti otpušteni iz službe.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lopovi pokušali da mu otmu Mercedes, njegova reakcija je hrabra

 

mercedes lopovi.jpg

 

Otmičari nisu uspeli da otmu auto, a stradao je i njihov Audi.

Ovo se definitivno ne viđa svaki dan, posebno sa ovakvim epilogom. Snimak nadzorne kamere najbolje pokazuje kako se brzo možete naći u opasnoj situaciji. Kradljivci su pratili Mercedes GLA i u trenutku ulaska u ograđeno dvorište Audijem su blokirali prilaz. Zatim su pokušali da otmu Mercedes pod pretnjom oružjem, ali hrabri vozač je odlučio da se obračuna s njima. Tačnije, u izuzetno opasnoj situaciji on je uspeo da se okrene i da pobegne, prošavši kroz uski prostor između Audija i ograde. Neverovatno, ali jedina žrtva uz osramoćene kradljivce je lim dva automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lopovi imaju novi trik! Ako primetite flašicu na točku ovo vam spremaju

 

flasica.jpg

 

Trka između policije i kriminalaca koji plačkaju vozače i kradu automobile traje već decenijama, a ako je suditi po domišljatosti kradljivaca i rešenosti predstavnika zakona da im stanu na put trajaće još dugo. Kada se uzme u obzir vreme u kojem živimo, svi odmah pomisle da se u tom nadmetanju koriste sofisticirane tehnologije i hakeri koji putem računara otključavaju superautomobile.

Međutim, stvari nisu uvek tako komplikovane, a najnoviji trik na koji policija upozorava dokazuje da je da kradljivcima često dovoljno malo domišljatosti i rekvizit koji se može kupiti na svakoj trafici. Naime, pljačkaši stave praznu plastičnu flašicu na desni točak, gde je vozač ne može videti, a onda čekaju. Kada upale vozilo i krenu, začuju neobičnu buku koja dolazi od drobljenja flašice. Kako ne znaju o čemu se radi, prvi instinkt im je da izađu iz automobila i da pogledaju šta se dešava. U tom trenutku, lopovi nastavljaju sa realizacijom svog plana. Dok vozač pregleda svoje vozilo, lopov ima pristup otključanom automobilu, može uzeti vredne stvari iz njega ili ako vozač ostavi ključeve unutra, krade automobil.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo su automobili koji se najviše kradu u Americi

 

kradja usa.jpg

 

Američki Nacionalni osiguravajući biro za kriminalitet (NICB) je objavio godišnji izveštaj o 10 automobila koji se najčešće kradu u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz ugradnju zaštitne tehnologije u automobilima je došlo do smanjivanja krađa automobila, ali i dalje se hiljade automobila krade svake godine. Dešava se i jedna apsurdna situacija: sve više je vlasnika koji u vozilu ostavljaju ključeve ili zaborave da zaključaju svoje vozilo, a zatim prijavljuju krađu. Policija tamo zaista ima puno posla, ne samo sa lopovima nego i sa neopreznim vlasnicima. U 2017. godini Honda je, kao i prethodnih godina, automobilska marka čija vozila se najviše kradu. U prošloj godini u SAD-u je ukradeno 45.062 Hondi Civic, a na drugom mestu je ponovo Honda - Accord je ukraden čak 43.764 puta. Ali, razloga za uzbunu među vlasnicima novih Hondi nema jer je većina Hondi ukradenih u 2017. godini bila veoma stara. Najčešći cilj krađe su bile Honda Civic iz 1998. godine i Honda Accord sa datumom proizvodnje od 1997. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedesi će uskoro govoriti vozačima gde nije pametno parkirati

 

mercedes enter.jpg

 

Mercedesovi automobili su oduvek bili poželjna meta kradljivcima. Iz istog razloga proizvođač iz Štutgarta značajna sredstva ulaže u bezbednost svojih vozila. Poslednjom metodom su problemu odlučili da pristupe proaktivno. Mercedes razvija sistem koji će aktivno pratiti policijske baze podataka, a putem aplikacije će upozoravati vozače na opasne lokacije. Ovaj napredni softver će u osnovi stvarati baze podataka zasnovane na lokaciji, a zatim će ih vozaču prezentovati u crvenoj, žutoj i zelenoj boji u zavisnosti od broja kriminalnih radnji koje su se tamo odvijale u proteklim nedeljama. Zelena boja znači da je sigurno za parkiranje, žuta - da je bolje pronaći zelenu, dok crvena označava lokaciju na kojoj ne želite da se zaustavite. U Mercedesu kažu da je tehnologija spremna za primenu već u sledećim modelima, ali dostupnost će zavisiti od samih gradova i otvorenosti lokalne policije prema deljenju podataka. Naime, na lokacijama podaci o kriminalu nisu javno dostupni. Mercedesovim inženjerima je kao baza poslužio Sijetl u SAD-u.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledajte kako su se lopovi namučili sa krađom Tesle

 

tesla kradja.jpg

 

Vlasnici automobila sa pametnim ključevima su na udaru kradljivaca širomm sveta. Otuđivanje vozila se odvija tako što jedan lopov uređajem za kopiranje signala preuzima onaj sa vlasnikovog ključa pa ga šalje kradljivcu pored vozila koji otključava automobil i odvozi se njime. Na ovu metodu nisu imune ni Tesle, kao što pokazuje priloženi video u nastavku. Nekoliko američkih električnih vozila je ukradeno poslednjih meseci, pa su u Tesli vlasnike upozorili da onemoguće pasivni ulazak u automobil kako ne bi i sami postali žrtve kriminala. Za one koji žele da nastave da koriste ovu pogodnost Tesla je omogućila dodatnu aktivaciju pomoću PIN-a, pa je tako nakon pasivnog ulaska u vozilo potrebno uneti četvorocifreni broj da bi sistem dozvolio pokretanje automobila. Nažalost vlasnik ukradenog Modela S, iz priloženog video isečka, nije aktivirao ovu sigurnosnu postavku, ali njegov automobil je svejedno namučio kradljivce.

Momci su se pošteno oznojili pokušavajući da skinu Model S sa napajanja, što je omogućilo sigurnosnim kamerama da snime više materijala nego što je to inače slučaj u ovakvim akcijama. Vlasnik sada samo može da se nada da će to policiji pomoći da pronađe lopove, budući da su prilikom krađe onemogućili funkciju daljinskog pristupa pa se vozilu više ne može ući u trag. Ako i sami imate automobil sa pametnim ključem, preporuka je da onemogućite funkciju otključavanja i pokretanja vozila bez vađenja istog iz džepa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uhapšen jer je ''ukrao'' svoj auto, a sada će dobiti milionsku odštetu

 

kradja vozila.jpg

 

Policijska patrola je uhapsila ''kradljivca'' za koga se naknadno utvrdilo da je vlasnik vozila. Tužio ih je i sada će dobiti veliku odštetu.

Naime, 2015. godine policijska patrola je primila poziv uznemirene žene koja je bila svedok navodnoj krađi vozila. Videla je čoveka koji pokušavao da vrati na auto otpadnuti deo i odmah pomislila da se radi o lopovu. Policija je ubrzo stigla na mesto navodne krađe i uhapsila vozača, a postupak je najblaže rečeno dosta grubo odrađen. Naknadno se utvrdilo da je to bio 25-godišnji Lawrence Crosby, koji je i vlasnik automobila.

 

Crosby je odlučio da pretrpljenu neprijatnost naplati pa je angažoovao advokata i tužio gradske vlasti. Nakon nekoliko godina rasprava, uspeli su da se nagode pa će Crosbyju biti isplaćena odšteta u iznosu od 1.25 miliona dolara.

Crosby je u međuvremenu (u vreme hapšenja je bio student), stekao titulu doktora nauka, a medijima je poručio da se nada da će ovaj incident pomoći u rasvetljavanju činjenice da i dalje podsvesno postoji stereotip na rasnoj osnovi. Naime, Crosby je uveren da su i žena i policija sumnjali da je on kradljivac zbog njegove boje kože, a i tvrdio je da su ga policajci pretukli pri hapšenju. Snimak hapšenja možete videti u nastavku.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ova Amerika baš divlja,na licu mesta mogli su da provere dokumenta a ne da ga privode,još i biju. Na kraju dobro mu došla lova da otplati studenski kredit 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teslini automobili dobijaju ''stražarski mod'' koji vlasnicima treba da pruži dodatnu zaštitu od krađe

 

T-Sportsline 1.jpg

 

Teslini električni automobili dobijaju novu funkciju kao prevenciju pokušaja krađe vozila. Ilon Mask je najavio lansiranje novog sigurnosnog sistema nazvanog ''stražarski mod'', koji vlasnicima Tesla automobila treba da pruži dodatnu zaštitu od krađe vozila. Kada se ova funkcija aktivira, sistem ''motri'' na okolinu automobila koristeći već postojeće spoljne kamere vozila kako bi uočio potencijalnu pretnju.

Svako kretanje u neposrednoj blizini vozila biće praćeno, a u slučaju da se samo i naslonite na auto, na velikom centralnom ekranu u kabini pojaviće se poruka koja vas upozorava da vas snimaju kamere, što treba da odvrati potencijalnog lopova od njegove namere da ukrade ili ošteti vozilo. U slučaju ozbiljnije pretnje po automobil, poput pokušaja provale lomljenjem stakla, ''stražarski mod'' aktivira alarm na vozilu, pojačava osvetljenje u automobilu, pušta glasnu muziku sa ozvučenja u vozilu i alarmira vlasnika putem Tesla mobilne aplikacije. U kompaniji kažu da će novi sigurnosni mod najpre biti aktiviran u Modelu 3 na američkom tržištu, a zatim i na primercima Modela S i X koji su proizvedeni posle avgusta 2017.

Najnoviji podaci pokazuju da je broj krađa automobila u SAD u porastu. FBI je saopštio da je u 2017. ukradeno 773.139 motornih vozila, što je rekordan broj još od 2009. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledajte kako su lopovi ukrali BMW za 20 sekundi

 

189878-bmw kradja.jpg

 

Više puta smo pisali o slabostima automobila sa sistemom ''pametnog ključa'' (otključavanje vozila bez ključa i pokretanje motora pritiskom na taster). Iz sveta nam dolazi još jedan primer krađe automobila, koja je trajala samo 20 sekundi! Video zapis nam dolazi iz sigurnosne kamere instalirane na jednoj kući u britanskom Northamptonu. Na video snimku možemo pogledati krađu automobila BMW M140i, opremljen sistemom ''Keyless Go'', odnosno sistemom pristupa vozilu bez ključa, a koji ima najveći broj modernih automobila.

 

Jedan od lopova se kreće oko ulaznih vrata kuće i pokušava da uhvati signal od ''pametnog ključa'', dok njegovi saradnici stoje pored automobila sa drugim uređajem i čekaju signal. Oko 12 sekundi kasnije, pali se zadnje svetlo od automobila, lopov seda u automobil i startuje ga. U 20. sekundi videa, automobil nestaje u daljini.

Kako sistem funkcioniše? U akciji učestvuje više ljudi i minimalno dva uređaja. Prvi povlači kvaku na vratima automobila, sistem odmah emituje signal i ''traži'' ključ, koji je u tom momentu predaleko za otvaranje vrata. Međutim prvi uređaj snima signal i prenosi ga na drugi uređaj koji prenosi signal automobila do ključa. Tako automobil ''misli'' da je ključ u dometu i otključava vrata i aktivira sistem za paljenje automobila. Naravno, kasnije automobil prepoznaje da ključ nije u dometu, ali sistem ne isključuje motor, tako da lopovi bez problema odu na željenu destinaciju. Eksperti iz ove oblasti upozoravaju, da postoji nekoliko trikova zaštite za ovakve kradljivce. Najvažnije je, da ključeve od automobila ne ostavljate blizu ulaznih vrata (što veliki broj ljudi radi, jer ključevi ostaju u jakni u hodniku). Pored toga, izbegavajte da ključeve ostavljate blizu spoljašnjih zidova. Trudite da ih ostavljate negde u sredini vašeg doma, što može značajno zakomplikovati planove kradljivcima. Stručnjaci ističu, da je najbolje rešenje, da ključ ostavljate u metalnu kutiju ili u posebne kutije od materijala koji blokiraju signal.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Toyoti osmislili sistem protiv krađe automobila koji ispušta suzavac

 

toyota suzavac.jpg

 

Inženjeri u Toyoti prave mudar plan koji će pomoći u borbi protiv kradljivaca automobila. Plan je konkretan jer Toyota želi da opremi automobile suzavcem i da ga aktivira kada kompjuter i senzori otkriju ''nezakonito pokretanje motora''. Japanska kompanija je predala aplikaciju za patent mirisnog sistema koji pored prijatnih mirisa može da ispusti i suzavac ukoliko se uljez nađe u automobilu. Procenu vrši kompjuter, odnosno više kompjutera. Mirisi bi se birali pomoću kontrolera koji bi mogao da odredi specifični miris za različite osobe. Sistem će se povezivati sa smart telefonom korisnika i aktivirati određeni miris u zavisnosti od toga koja osoba uđe u automobil, a navedeni su i mirisi koji se ispuštaju nakon što osoba izađe iz automobila kako bi se osvežila njegova unutrašnjost i uklonili neki neprijatni mirisi. Međutim, ako neko uđe u automobil bez povezanosti sa mirisnim sistemom i pokuša da pokrene motor, sistem će imobilizirati vozilo i ispustiti suzavac u njegovu unutrašnjost. Napominjemo, radi se samo o aplikaciji za patent pa nema garancije da će sistem zaista ugledati svetlost dana.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nakon 27 godina pronađen ukradeni Mercedes SL 500

 

190665-mercedes sl 4.jpg

 

Još u novembru 1991. godine ovaj Mercedes SL 500 je ukraden iz dvorišta jednog prodavca automobila. Ali, i nakon punih 27 godina i dalje je u savršenoj kondiciji. Prešao je svega 1.180 milja, odnosno oko 1.900 kilometara, a ostatak vremena u garaži, pa je u svakom pogledu izuzetno očuvan.

 

190666-mercedes sl 44.jpg

 

Ispod haube se nalazi 5.0 litarski V8 benzinac oznake M119 koji razvija 326KS, a menjač je automatski. Radi se o automobilu koji po pitanju opreme nudi sve što je bilo na tržištu u trenutku proizvodnje.

 

190667-mercedes sl 444.jpg

 

Mercedes SL serije R129 se smatra jednim od najkvalitetnijih predstavnika nemačkog premium brenda, a u proizvodnji se zadržao od 1989. pa sve do 2001. godine. Ovaj konkretni primerak se trenutno nalazi u Pitsburgu u Pensilvaniji. Namenjen je prodaji, a najveća ponuđena cena za sada iznosi 13.900 dolara. I više nego prihvatljivo za vrhunac nemačke autoindustrije 90-ih godina.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lopovi pokušali da ukradu Volkswagen Golf GTI sa teretnog vozila

 

vw kradja.jpg

 

Postoje lopovi koje nikada ne uhvate, ali i oni manje spretni koji u nesvakidašnjim situacijama ostanu bez plena. Upravo takav primer dolazi iz Nemačke, gdj su lopovi pokušali da ukradu novi VW Golf GTI sa teretnog vozaa. Prvi deo krađe je uspešno odrađen i auto su skinuli sa voza, ali su se onda zaigrali i u pokušaju bega završili zaglavljeni između zaštitne ograde koloseka na stanici nedaleko od Minhena. Naime, auto su uspešno spustili preko rampe kućne izrade, a zatim su skinuli deo zaštitne ograde kako bi se provukli autom. Međutim radijus okretanja Golfa je bio veći od planiranog pa Golf nije uspeo da postigne dovoljan ugao skretanja i na kraju je zapeo na stubićima. Lopovi su u panici ostavili auto upaljen i pobegli, a jedini plen koji su odneli su dva infotainment sistema. Njih su pre pokušaja krađe Golfa izvadili iz druga dva auta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford predstavio novi ključ za najpopularnije modele

 

191465-ford k 1.jpg

 

Novi ključ dobiće dva najpopularnija modela iz Forda. Verovali ili ne, uprkos crossover maniji, to su još uvek Fiesta i Focus. Budući vlasnici ovih modela će ubuduće biti bezbrižniji kada su u pitanju krađe automobila tzv. ''skidanjem signala''. Naime, danas se sve češće automobili kradu skeniranjem signala u komunikaciji između ključa i automobila, kao i skidanjem koda. Primera radi, u Engleskoj i Velsu je broj takvih krađa skočio sa 65.783 zabeleženih u 2013. godini na čak 85.688 u 2017. godini, a sličan rast beleže i ostala zapadnoevropska tržišta. Nimalo čudno pošto skeneri mogu da se kupe preko interneta, a za krađu automobila je najčešće dovoljno desetak sekundi.

 

191466-ford k 11.jpg

 

Fordov ključ sada ima tzv. ''sleep'' modalitet rada u kome nije u interakciji sa automobilom, a time i izložen opremi potencijalnog provalnika. Jednostavno i efikasno rešenje postaje aktivno nakon što se ključ ne pomakne bar 40 sekundi. U Fordu kažu da ovakav ključ mogu da kupe i postojeći vlasnici ovih modela, i to po ceni od 65 funti (75 evra) za Fiestu, i 72 funte (83 evra) za Focusa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokušao da joj ukrade auto, u sekundi ga zaustavila

 

dodge kradja.jpg

 

Nadzorne kamere su ovih dana snimile pokušaj krađe automobila u gradu Rokdejl Kauntiju u američkoj saveznoj državi Džordžiji, i to na benzinskoj pumpi usred bela dana. Kako prenosi Index.hr, snimak prikazuje muškarca kako se šunja prema belom Dodge Challengeru u vlasništvu žene koja je stala na pumpu. Lopov je uspeo da uđe na vozačevo sedište a da ga žena nije primetila, ali kada je shvatila šta se događa, izvukla je pumpu za gorivo i polila lopova benzinom.

''Bilo je kao na filmu. Prvo nisam shvatio šta se događa'', priča svedok za lokalni portal. ''Sin mi je rekao - tata, mislim da neko pokušava ukrasti onaj auto'', dodao je i izjavio da se osvrnuo oko sebe i sledeće što je video bio je muškarac poliven benzinom koji se dao u beg. Policija još traga za lopovom, koji je imao pomagača i koji su zajedno pobegli drugim automobilom sa mesta događaja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

whatcar.jpg WhatCar? video: Kako ukrasti auto za 10 sekundi?

 

Veliki je porast krađe automobila u Velikoj Britaniji u poslednjih 5 godina. Rast u broju krađa je oko 50%, a kao glavni krivac je označen sistem za ulazak u kola i startovanje motora bez ključa (dok je u džepu npr.).

Na svakih 6 minuta se ukrade jedan auto u Velikoj Britaniji, a dnevno Osiguranja isplate oko 1 milion evra na ime odšteta zbog krađe:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledajte kako su ukrali Teslu za samo nekoliko sekundi

 

195531-tesla kradja.jpg

 

Uprkos modernim tehnologijama automobili su danas ranjiviji nego ikada pre. Bar kad je krađa u pitanju, pa su tako najnovija istraživanja pokazala da dobro izučeni provalnik za provalu u auto ne treba više od pet sekundi, a neretko mu treba još toliko i da se odveze u njemu. Najnoviji dokaz dolazi (opet) iz Velike Britanije, gde je nadzorna kamera snimila kompletan proces krađe skupocene Tesline limuzine. Naravno, i ovaj model ima keyless sistem, a to znači ranjivost u pogledu mogućnosti presretanja i skidanja signala. U svakom slučaju, dovoljan razlog da se zabrinu svi vlasnici automobila opremljenih keyless sistemom. A pomenimo i jedno nemačko istraživanje koje je pokazalo da je na 230 od 237 automobila moguće prevariti keyless sistem i ući u auto za prosečnih 18 sekundi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...