Jump to content
Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

Lozi se masa na dzip makar bio i "dzip", ne mora funkcionalno da bude ni blizu, samo da lici na "dzip", pa eto odakle toliko tih suvova i krosovera.

Mislim da se mnogi muski tu izvlace na zene, kao zbog zene, a zapravo i oni zele :D 

Takodje vidim cesto da ljudi kupe sto novi sto polovan auto a da ga nikad nisu probali, ali eto zele i najbolji je iako ga nisu uporedili sa nicim iz klase.

Evo recimo moja zena voli da vozi (a voli da je auto stabilniji i brzi) je zelela dzip jer joj se svidja, rekoh ok evo ti vozi moj bmw f31 koji sam hteo tad da prodam nedelju dana, pa onda uzmem od kuma x3 f25 sa istim motorom, 20d 184ks zf8 automatik i ostavim joj to da vozi nedelju dana, cisto da uporedi.

Znaci vec od prvog dana je komentarisala pa sta je ovo, da nije pokvaren, zasto ide toliko tromije, koliko je losiji u krivini itd. na kraju joj ne pada na pamet da uzme "dzip".

18 hours ago, moron said:

Ali, u ovoj fazi života ja bih radije "menjao" za neku ( hibridnu ) Hondu, nižu od 500L :)  

Znaci, ako bude kriza srednjih godina, da ocekujemo novu Prelude kod tebe :D .

Ne Prelude, on mi nije ni na kraj pameti. Civic ili Jazz. Jednog dana, kad se ispune uslovi. Nadam se.

:) 

Kada bi video kako se vozi (a navodno je za Prelude osnova Civic Type R) - posto ga poznajem i licno, verujem da bi se zrtvovao da u kupe formu nekako nagura svoje telo jazavicara :P

Ma, sednem ja na mestu vozača lepo u Prelude ( nije mi napred teskobnije nego u Corolli ), ali, prosto, on mi nije želja :)  

Večita dilema, koja kola kupiti, a ja bi, iskreno, vozio se u bilo čemu, što ima klimu, ali da ne moram da vozim :)  Sve je to sad isti q, ograničenja, kamere, nadrkani klinci koji obilaze, izleću ... sve mi to ide na q :) 

Pa da imam dovoljno da platim vozača, ne bi trenuo, volan me više ne bi video :) 

Idealno bi bilo da pre kupovine moze isti model da se rentira pa da se lepo proba par dana da se relativno dobije utissak kako se zivi sa tim kolima u realnim situacijama
Ove probne voznje od po pola sata ne daju pravi utisak
Ja sam hteo da kupim Pandu sa 1.0 hibrid motorom i sreca da sam je vozio prosle godine na moru pa odustao

U pitanju je Panda 3. generacije, Grande mi je grande za ono sto meni treba od tih kola

Hteo sam da promenim Pandu i uzmem mladju a usput da pokupim benefite voznje "hibrida"
Moja panda je isto 3. generacije ali daleko bolje napravljen auto, za pocetak zvuk zatvaranja vrata na novoj je kao na limenoj supi. Isti auto a 10 godina stariji odaje utisak mnogo kvalitetnije unutrasnjosti i da je bolje sklopljen
Motor je posebna prica kao i menjac sa kojim je uparen, prilicno anemicna kombinacija
Moj 0,9 sa 85 konjica je mnogo lepsi za voznju od 1.0 sa 70 konja koji je cini mi se losiji i sporiji i od 1,2 sa 70 konja
Tih 70 konja je dostupno sa elektro motorom koji se ukljucuje po potrebi ali ja nikad nisam osetio kada se taj elektro motor (alternator) ukljuci da pomogne
Menjac je sa 6 brzina i uvek sam imao utisak da sam u pogresnoj, ko sta radi ja samo menjam brzine i ne usudjujem se da krenem u bilo kakvo preticanje
Presao sam sa tom Pandom za nekih 15 dana 1500 kilometara i nisam uspeo da se dogovorim sa njom

Tako da jos uvek vozim moju staru Pandu iz 2013. i uzivam u voznji pogotovo sto ne mogu da joj nadjem adekvatnu zamenu. Mislio sam da je ostavim cerki koja sada polaze ali cini mi se da se to nece desiti 

On 4/3/2026 at 12:38 PM, vagenovac said:

Lozi se masa na dzip makar bio i "dzip", ne mora funkcionalno da bude ni blizu, samo da lici na "dzip", pa eto odakle toliko tih suvova i krosovera.

Mislim da se mnogi muski tu izvlace na zene, kao zbog zene, a zapravo i oni zele :D 

Takodje vidim cesto da ljudi kupe sto novi sto polovan auto a da ga nikad nisu probali, ali eto zele i najbolji je iako ga nisu uporedili sa nicim iz klase.

Evo recimo moja zena voli da vozi (a voli da je auto stabilniji i brzi) je zelela dzip jer joj se svidja, rekoh ok evo ti vozi moj bmw f31 koji sam hteo tad da prodam nedelju dana, pa onda uzmem od kuma x3 f25 sa istim motorom, 20d 184ks zf8 automatik i ostavim joj to da vozi nedelju dana, cisto da uporedi.

Znaci vec od prvog dana je komentarisala pa sta je ovo, da nije pokvaren, zasto ide toliko tromije, koliko je losiji u krivini itd. na kraju joj ne pada na pamet da uzme "dzip".

Apsolutno se slazem za dzipa.Iako vozim x3,za mene je limuzina pravi auto,najradije bih uzeo seriju 5 to mi je odlicna kombinacija udobnost,tišina u kabini i komfor,ali nazalost ponuda tog auta i proteklih 6-7meseci je ocajna.Jedino sto se drzanja u krivini tice,drzi se dzip itekako dobro.Tipa deonica Pakovrace-Pozege,Preljina-Ljig sa lakocom vlada sve krivine 160kmh +.

On 2/11/2026 at 10:08 AM, stex_pb said:

Komšija kupio Dačiju onu sa 3 reda sedišta, 70 000 treći put na garantnu popravku, od toga dva puta otišla pumpa za vodu u roku manje od godinu dana. Poslednji put se bukvalno raspala, spala remenica, otkačio se kaiš... Ostao u defektu 400km od kuće. 

Da li je dačija stvarno toliko fuš? Ja nemam nikakvog iskustva osim što mi rodjaci imaju starog Logana u kog se kunu.

Na istom autu skoro crkla neka elektronika. Opet garancijska popravka.

On 4/5/2026 at 10:26 PM, clockwork_orange said:

U pitanju je Panda 3. generacije, Grande mi je grande za ono sto meni treba od tih kola

Hteo sam da promenim Pandu i uzmem mladju a usput da pokupim benefite voznje "hibrida"
Moja panda je isto 3. generacije ali daleko bolje napravljen auto, za pocetak zvuk zatvaranja vrata na novoj je kao na limenoj supi. Isti auto a 10 godina stariji odaje utisak mnogo kvalitetnije unutrasnjosti i da je bolje sklopljen
Motor je posebna prica kao i menjac sa kojim je uparen, prilicno anemicna kombinacija
Moj 0,9 sa 85 konjica je mnogo lepsi za voznju od 1.0 sa 70 konja koji je cini mi se losiji i sporiji i od 1,2 sa 70 konja
Tih 70 konja je dostupno sa elektro motorom koji se ukljucuje po potrebi ali ja nikad nisam osetio kada se taj elektro motor (alternator) ukljuci da pomogne
Menjac je sa 6 brzina i uvek sam imao utisak da sam u pogresnoj, ko sta radi ja samo menjam brzine i ne usudjujem se da krenem u bilo kakvo preticanje
Presao sam sa tom Pandom za nekih 15 dana 1500 kilometara i nisam uspeo da se dogovorim sa njom

Tako da jos uvek vozim moju staru Pandu iz 2013. i uzivam u voznji pogotovo sto ne mogu da joj nadjem adekvatnu zamenu. Mislio sam da je ostavim cerki koja sada polaze ali cini mi se da se to nece desiti 

Prijatelj uznapredovao na poslu. Dobra plata. Pa mu se mota po glavi auto. Totalni duduk za kola. Gledao SAT, gde su rekli da je najbolje polovnjak oko 4 god starosti. A ja ga ubeđujem da ne baca pare na nova komplikovana i skupa kola. Nego da kupi nešto 10 god staro, jer su tada bolje pravljena, jednostavnija, a i neosetno će ih kupiti.

Ali, ko zna šta će biti....

8 hours ago, stex_pb said:

Na istom autu skoro crkla neka elektronika. Opet garancijska popravka.

Koji motor je u Daciji? 

5 hours ago, shuxx said:

Nego da kupi nešto 10 god staro, jer su tada bolje pravljena, jednostavnija, a i neosetno će ih kupiti.

I 10 godina staro ti je vec 2016. godiste. I vec tu uveliko kod dobrog dela proizvodjaca krece fus sa kvalitetom, poprilicni problemi sa Euro 6 motorizacijama... Evropljani su tu poprilicno izdominirali :D -  downsized benzinci, pa jos gore trocilindrasi, pa wet-belt... Kod dizela problematika sa ekologijom, diznama, standardno DPF, crkavanje AdBlue, namerno fizicki "tanusnije" konstruisani motori i komponente...

Kod tih godista, plus je jedino sto jos uvek nema toliko primenjenih sistema autonomne voznje, kako se (na moje gadjenje :D) insistira na najnovijim modelima. Kao i hibridnih sklopova, ako pricamo o komplikovanosti.

Od 2017. ti vec krece Euro 6c, od 2019. Euro 6d-TEMP. Drugo smo mi kao trziste, gde kad kazes relativno mlad auto, ljudi pomisle na 2010-2015 (i Euro 5)... A u stvarnosti, relativno mlado (do 4 godine, ako covek tako nesto trazi) je vec bar 2022. ili mladje :) .

Ima i tu da se probere, sve teze ali moze, a i ono sto vredi mora da se plati. I covek vec poprilicno treba da bude u materiji za neki pametan izbor, koji ce opet lepo sluziti, a odgovarati njegovim potrebama.

PS: Bar iz mog ugla, sa ovakvim modernim automobilima ("kvalitet", komplikovanost, startne cene, odrzavanje), vrlo je nezahvalno bilo koga nesto savetovati.

U se i u svoje kljuse i skupljaj informacije :) .

Ma ja mu savetujem 2011 god, ali njemu je to dinosaurus. Jer znaš 4 god staro  je Idealan polovnjak, a ovi stari se kvareeee... Jbg kad imaš para....

Čak se lomi oko novog MGa...

Posted (edited)
9 hours ago, MiloshBg said:

Koji motor je u Daciji? 

1,0 Benz

Edited by stex_pb

@stex_pb

Hm, zet vozi sluzbeni Duster 1.0 turbo, 130-140k presao do sad i nikakav problem nije imao. Cak iz njegove price, iznenadjen sam koliko je izdrzao njegove voznje jer je covek unistitelj. 

I moj poznanik je presao sa 1,3 benzincem 140 ks u Kadjaru 180k km bez ikakvih problema e sad koliko jos taj motor moze to se ne zna ali svakako ovi iz 2011 veci motori ce preci sigurno vise ukoliko su vozeni i odrzavani kako treba.  

Pravicemo ta kola od blata a uskoro ce se to i dokazati. 

Ona prijateljica sto kupuje auto odustala konacno od Pezoa i Citroena :) Ja joj predlagao Mazdu 3 ona se zagrejala za CX3, trebala da ide da pogleda neku. Juce kupila cerki ficu, onog hibrid. Jeste ko bombona, siv, lepe felne, dvobojne presvlake, panorama...

55 minutes ago, city said:

Ona prijateljica sto kupuje auto odustala konacno od Pezoa i Citroena :) 

Pametno. PSA motorizacije u zadnjim generacijama su pomozi Boze.

CX-3 je lep autic, samo da zna da jeste Crossover ali je za klasu manji od "trojke". 

Pandan Mazdi 3 bi u toj klasi (C-SUV) bila Mazda CX-30.

I naravno, u sirokom luku zaobilaziti Mazdine dizele. 

Neki SkyActiv-G i to moze da tera do meseca i nazad :)

To joj i pricam, idi sedni, oseti auto pa ako ti "legne" trazi po oglasima.  Znaci da ne gleda onaj dizel od 1500 kubika?