Jump to content
Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

Nisam 100% siguran ali mislim da kasko protiv kradje vazi samo ukoliko imas alarm i neku fizicku blokadu tipa igla kandza i slicno inace ne isplacuju 
A kada sve to ugradis koj ce ti onda i kasko

Ja imam VW i nikada se nisam bojao da ce neko da ga ukrade niti kod nas niti u inostranstvu nekako mislim da su ta vremena prosla kada su vagene krali na veliko kada je svaki klinac mogao da ukrde golfa dvojku i da su danas potrebni jako skupi alati te da ih ne interesuje 10 godina mator passat nego traze nesto isplativije

A sva osiguranja su lopovi i oni su uvek na dobitku 
evo za mog vozackog staza nikada nisam imao udes a da je moje osiguranje moralo da isplacuje nekome stetu a svake godine uredno placam

Te "dodatne zaštite" kao preduslov možeš da ugovoriš kasko i sa rizikom kradje, važe samo za neke brendove i/ili modele.

Za neke to ne traže.

21 hours ago, clockwork_orange said:

Nisam 100% siguran ali mislim da kasko protiv kradje vazi samo ukoliko imas alarm i neku fizicku blokadu tipa igla kandza i slicno inace ne isplacuju 
A kada sve to ugradis koj ce ti onda i kasko

Ja imam VW i nikada se nisam bojao da ce neko da ga ukrade niti kod nas niti u inostranstvu nekako mislim da su ta vremena prosla kada su vagene krali na veliko kada je svaki klinac mogao da ukrde golfa dvojku i da su danas potrebni jako skupi alati te da ih ne interesuje 10 godina mator passat nego traze nesto isplativije

A sva osiguranja su lopovi i oni su uvek na dobitku 
evo za mog vozackog staza nikada nisam imao udes a da je moje osiguranje moralo da isplacuje nekome stetu a svake godine uredno placam

Kod Grawea je bitno da ti ostanu oba kljuca da bi mogao dokazati fa je auto obijen. Kada sam pitao u vezi nekih olaksica koje bi bi se odnosile na premiju na kasko a da NIJE fabricki alarm (MG ima fabricki alarm, pored imobilajzera), maltene premija nije nista specijalno manja dok izmestanje OBD ili neka druga blokada ne stvara bolji odnos dobijeno/ulozeno. Pri tome, MG nije zanimljiv za krađu za razliku od nemacke ili japanske braće po točkovima.

Videcemo naredna premija za ~2 meseca kolilo ce da iznosi, ova je bila oko 400e, za sad bez aktivacije.

Zapravo mislim da nije 200 nego 400 eura za 500l iz 2022 godine, nesto sam pogresno se setio.

Znaci ja sam za 3 godine dao 1200 eura i na kraju odlucio da ne produzim. Za te pare sad da imam bih mogao sve da sredim (farbanje haube, krila, branika, retrovizor).

U te 3 godine imao sam cirka 5 steta gde bi svaka da se popravi kostala oko 150-200 eur pojedinacno... A moje ucesce 150 eur gde je onda smisao aktiviranja kaska. Nagrdili su me drugi cesanjima, udarcima, po garazama i parkinzima, da ne pominjem otpadanja laka i farbe na svako pricje govno i kamicak auto je pun belih kruzica, eto mozda da sam farbao haubu al sta da farbam kad je i fabricki los lak.

Pre par nedelja mi kamicak nagrdi soferku na nacin da ne moze da se sredi jer je udarac bio dole desno u zoni gde je crna folija, te zone niko ne opravlja. Prosecna neka soferka sa ugradnjom je 30k dinara, pa i za to dal aktiviras kasko ili platis sam jer ce ti posle kasko biti skuplji.

To je neko iskustvo mene koji sam mislio verujući pametnjakovicima koji nikad nisu ni imali nov auto ni kasko da ti to pokriva sve stete, misleci da cu za svaku sitnicu lepo da odem da neko besplatno sredi.

Sa druge strane to jeste dobra stvar za skupa kola i velike stete koje nisu pokrivene obicnim osiguranjem, treba svako da promisli svoju situaciju i racunicu, mislim da ne postoji globalno valja-ne valja.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Kasko je drping sistem. Uvek su oni u dobitku..i tako su napravili pravila da čovek nije pađetan za šta da aktivira kasko.

Pa svrha osiguranja je profit a ne osiguranje/sigurnost.  Pri tom je osiguranje sjajan biznis u smislu da je taj ko ga je smislio ozbiljan genije, na nivou batice koji je recimo smisliio rotirajuci cilindar i tablu za uloge (raspored) u kockarskoj igri zvanoj rulet. -posto rulet cak i kada su sva polja pokrivena recimo - dakle neko mora da dobije - isplacuje dobitak dobitniku, ali kuca i dalje zadrzava mali dobitak. Tako i osiguranje - dakle posao koji prvo ostvaruje profit, a eventualno ima troskove. - taj ko je smislio sistem, zakonom bi uveo da generacijski to prezime kroz vreme ima petaka iz matematike. 

Prijatelj mi radi u osiguranju. U nekim delovima srbije su prekinuli da rade auto osiguranje, jer su štete sve skuplje a ima i montaže slučajeva. 

Samo u Srbiji...Bar su transparentni, hoce da im placamo a kada treba da isplate stetu onda zatvaraju i nece da rade osiguranja. Sramota! 

Dodacu, slicna prica kao za zdravstveno. U firmi imamo Generali i do pre 2 godine za partnera je bila doplata oko 30e mesecno a sad ~100e pa koristio ga ti ili ne. Bezobrazluk a odgovor na pitanje zasto je toliko poskupelo je "pa koriste ga ljudi dosta". Debilizam, naravno ako ga imam da cu ga koristiti kad mi zatreba. Strasno. 

Lopovska smo drzava da nema gore ( u Evropi ).

Edited by MiloshBg

Osiguravajuce kuce su toliko bezobrazne kada treba da isplate stetu i gledaju da zakinu na svakoj sitnici. Kolicina novca zavisi od toga koliko je osteceni "bezobrazan" i koliko ih pritisne za isplatu. Burazer su ponudili neku cifru za totalnu stetu da je angazovao advokata i zapretio tuzbom i gle cuda odma su ponudili duplo vise para
Zato kod nas i postoje agencije za naplatu stete od osiguranja gde i pored njihove provizije osteceni dobije vise para nego kada bi sam potrazivao

Osiguravajuce kuce su svuda u svetu najveci banditi a realno ceo svet se vrti oko njih i radi sta oni kazu

Tako je. Pre 15 godina sam tesko povredjen u saobracajnoj nesreci kao trece lice. 

Odneo sam lekarsku dokumentaciju u agenciju koja se time bavi i vestak je moje povrede procenio na oko 600k dinara. Posle nekoliko meseci osiguranje se javilo ponudom od 300k din koju sam u konsultaciji sa agencijom odbio. Nakon toga su ponudili 550k dinara koliko su kasnije i platili. 

Teski su to lopovi i treba im uzeti maksimalno para u svakoj situaciji cak i kad mislis da je ok cifra treba ih ganjati za jos jer oni svakako nisu na gubitku koliko god da isplate ali uvek gledaju da ucare naravno

Sto se mene tice: banke, osiguravajuce kuce, mobilni/kablovski operateri... Daleko im lepa kuca u svakom smislu - sto si manje primoran da imas kontakta sa njima, to bolje po tebe.

I to pricam kao neko ko radi u (IT) bransi, gde su neki od njih nama klijenti. Tako da sam itekako upucen u neke od njihovih "proizvoda" (kako vole da ih zovu), procesa, itd...

banke u svim tim zacaranim krugovima mogu ispasti jos i ok ali zavisi od korisnika sta uzme ili na sta nasedne tj kad ne procita sitna slova. U svakom slucaju, hvataju ljude na frku jer se vecina ljudi javi posto su im pare trebale juce.

Kreda za NOVI auto je sad meni ok, nije nesto skup kao sto je bio jer ipak NE ANGAZUJES sopstvena sredstva a kamata ide oko 4-5%. Dok je za polovni auto druga i skuplja prica

a najgori u tom lancu su osig kuce, s njima sam se uvek natezao

Edited by srdjos

U Americi ako oces da kupis kucu na kredit naravno moras da placas osiguranje za kucu nedaj i to obicno najskuplji paket ako ti uragan odnese kucu pa banka nema sta da proda u slucaju da prestanes da placas rate
Takodje moras da placas i osiguranje kredita u slucaju da ostanes bez posla ili umres da banka moze da se namiri
I tako te rate osiguranja mogu da budu veca od same rate za kredit sto onda samo produzava rok otplate tj otprilike ceo zivot otplacujes kredit i osiguranja

Ista prica je i za kupovinu kola plus placas jos osiguranje za stetu i jos po nesto

Ja sam svaki put do sada imao kor ktna iskustva sa osiguranjima i isplatama štete. Kako Kako tako i obavezno osiguranje 

Prodaja cigle, klasična :) ali radi :) i zauvek će, jer mi potcenjujemo MOĆ. 

Zamislite osiguranje prekookeanskih transporta? A ako ne platiš, napadaju gusari :) 

Prosto, ko ima MOĆ, taj može i da prodaje osiguranje :) nikakava posebna pamet.

A da bi sistem radio, da se ne bi srušio, neko mora i da dobije, pa tako, veliki broj ljudi dobija odštete i onda svi ćute. 

LOTO, lep primer. 

Organizuješ igru na sreću, fond dobitka je 50%. Postaviš 7 / 39 (mala šansa za dobitak, matematičari koji se bace kombinacijama lako ovo izračunaju) . 30% ide na organizaciju (TV prenos, uplatna mesta, ljudi koji se time bave) i 20% čista zarada :) 

Onda u tu jednačinu staviš velike brojeve i sve ti bude jasno :) 

A ko može da organizuje to i ko dozvoljava da se to organizuje? 

Pa onaj ko ima moć za tako nešto :) monopol sile na mikro planu :) 

6 hours ago, stex_pb said:

I u Srbiji ako kupujes stan na kredit moraš osiguranje nekretnine, ne pitaj kako znam :D

To je obavezno osiguranje nekretnine ali vinkulirano u korist banke, a kod nas je najcesce hipoteka na nekretnini koja se kupuje.

U prevodu, bilo sta da se desi sa nekretninom koja je predmet hipoteke, banka se namiruje od osiguranja koje im ti placas :) . A tebi Djokovic, ukoliko nemas svoje zakljuceno osiguranje nekretnine.

Neke banke su, uz to obavezno osiguranje nekretnine, opciono trazile i dodatno zivotno osiguranje.

I jos smesnije, pre nepunih 15-ak godina kada je kvadrat bio bagatela, kamate niske, 6M Euribor negativan, uzmem jedan stan uz nesto sitno iz kredita. Otplatim to ubrzo prevremeno i odem u kreditni biro preko puta ETF, pa u osiguranje (da 100% proverim je li sve u redu i pogaseno).

Sve OK, a ja dodatno u osiguranju pitam koliko bi bili isti ti uslovi osiguranja, ako bih ja startovao da placam osiguranje nekretnine za sebe.

Kaze faca - 'ladno 5 (i slovima pet) puta skuplja polisa, za mene kao fizicko lice, u odnosu na slucaj kada je osiguranje bilo vinkulirano na banku :D . Hvala, dovidjenja, pametnom dovoljno.

Edited by Ivan

2 hours ago, Ivan said:

Kaze faca - 'ladno 5 (i slovima pet) puta skuplja polisa, za mene kao fizicko lice, u odnosu na slucaj kada je osiguranje bilo vinkulirano na banku :D

Mislim da je to procena rizika. 

Recimo, za stambeni kredit obično imaš i solidarnog dužnika (jemca). Drugi deo tog rizika pokriva osiguranje života koje pokriva deo troška (opet procena, recimo dug 50000€ u trenutku potpisivanja, životno pokriva 30000€) ali se posebno gleda koliko godina imaš, verovatno imaju uvid i u zdravstvene kartone (mada to kao ne bi smeli). Pa ako nešto nemaš, onda se opet procenjuje, veća kamata, veća hipoteka ... 

U suštini, puno matematike i modela :)  ali radi ... 

A u Srbiji, pa mi smo plaćali (kada sam podizao kredit za stan, daleke 2009 - 10) i neku nacionalnu službu za osiguranje stambenih kredita. I to je bila fora, da njima plaćaš, da prodaju tvoj stan (uslovno tvoj, nije otplaćen) i vrate pare banci. U to vreme i ne tako mala para, recimo 1 - 2000€ 

Posle su ih ukinuli (ovi koje danas mnogi ne vole, pa ni ja nešto posebno, al treba biti realan i pošten) i vratili te neke pare (jbg, ne svima i ne sve ali vratili).

Već sam zaboravio, davno bilo ...

1 hour ago, ortakov said:

A u Srbiji, pa mi smo plaćali (kada sam podizao kredit za stan, daleke 2009 - 10) i neku nacionalnu službu za osiguranje stambenih kredita. I to je bila fora, da njima plaćaš, da prodaju tvoj stan (uslovno tvoj, nije otplaćen) i vrate pare banci. U to vreme i ne tako mala para, recimo 1 - 2000€ 

Tako je, "cuveni" NKOSK ili Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita :) .

Takodje sam tada upao u tu pricu, dok su jos postojali. A imao si prvo naknadu za obradu zahteva kod NKOSK od 30 EUR. Plus iza toga naravno polisa, koju se mi razrezali na blizu soma EUR. Iako je po njihovoj zvanicnoj formuli to trebalo da bude manje - pisao zalbu, naravno odje*ali me u skokovima :) .

1 hour ago, ortakov said:

Posle su ih ukinuli (ovi koje danas mnogi ne vole, pa ni ja nešto posebno, al treba biti realan i pošten) i vratili te neke pare (jbg, ne svima i ne sve ali vratili).

Već sam zaboravio, davno bilo ...

Nisam se petljao sa tim. A ljudi su se tuzili i trazili povrat i za te NKOSK naknade, kao i za provizije banaka za pustanje kredita (obicno je bilo oko 1% od vrednosti kredita, u praksi obicno par glava).

PS: Sa ove vremenske distance, sada sve te cifre deluju smesno zbog inflacije. Za tadasnju cenu solidnog stana u novogradnji, danas na istoj lokaciji mogu da se kupe 3 parking mesta. Ili za cenu tada solidnog stana, danas bolji nov premium auto :) . Najzalije mi je kako se sa ovim napumpanim cenama kvadrata bore mladi parovi, koji tek treba da obezbede krov nad glavom i svoju prvu nekretninu.

Pa u smislu realnih, stvarnih (a ne onih sa televizije) zarada - gajbe "idu k'o alva". 
Saradjivao sam u par navrata sa nekim firmama koje valjaju osiguranja,  i pricam tamo sa njima u pauzi rada. 
I iznesem im ovo sto rekoh iznad - da su oni u svom fundamentu bagra, da su na momente cak veca bagra od bankstera :) - jer prvo ostvaruju profit, pa tek potom eventualno imaju poslovni rizik. -oni me gledaju i kao nisi ti to dobro razumeo. ou-keej... 
 Onda im kazem - okej decaci, posto vidim da vas matematika nije interesovala mnogo kad ste isli u skolu  - posto imate sistem sile iza svojih ledja (to jest, deo ste opsteg parazitskog sistema) a za kojekakva obavezna osiguranja na recimo nivou poslovne godine (recimo auto-osiguranje), -ako i izuzmemo cinjenicu da je matematika na strani "evo ja necu osiguranje, evo bubreg i jedna roznjaca zalog" likova - posto smo mi raja prisiljeni na kraju price fizickom silom sistema da se ucipimo osiguranje svake godine - zbog cega onda na kraju poslovne godine ne sravnite sve tako sto isplatite sve premije onima koji su se skrckali, plate zaposlenima, dividende neradnicima u nekom vec procentu - a ostatak love podelite procentualno onima (nama) od kojih ste prakticno oteli (posto "obavezan si da mi das pare" - je na kraju price otimacina, je l'), to jest - vratite. Posto lova u bunaru nije vasa nego nasa. 
 Oni ljudi gledaju, ceskaju se, i kao pa neee, ne ide to tako, ti nista ne razumes. Okej. (blago pohvalno: -bas svi imaju zivotna osiguranja recimo, posto im je to glavna da tako kazem usluga, ili kako bi oni rekli - proizvod koji prodaju). 
 *moje iskustvo sa putnim osiguranjem, kada sam bio u dalekoj aziji nesto sam isao par puta kod doce, sistem je bio ti placas tamo, a onda im podneses 'vamo kad se vratis pa ti oni kao refundiraju tu lovu - bilo je okej.  Mislim nije neka preterano velika lova, par stotkica.  Inace mi je jedan od ortaka gorepomenutih rekao neki detalj koji ti oni tamo kad ti prodaju osiguranje ne naglase (a bitan je) da uradim jos odma tamo (tipa da trazim racune na engleskom - posto bih ovde morao ja da ih prevodim sa kineskog da bih podneo na refund). 

Ne bi bio nikakav problem kada bi osiguranja isplacivala stete posteno tj kada ne bi morali da im pretimo ne bi li nas isplatili kako treba
Kada ne bi dizali premije i za najmanju stetu koja ti se desi
Evo ja godinama (preko 20) placam osiguranje nekretnine i to Dunav osiguranje preko uplatnice za infostan, za jednu nekretninu nikada ga nisam aktivirao dok za drugu nazalost tri puta. 
Sva tri puta sam morao da stelujem predracune za sanaciju ne bi li mi isplatili priblizno realnu cifru 

iz nase kuce su se vala 'leba najeli.  sto za gajbu sto za aute. Bas sam nesto juce bistrio koliko su ustvari dobri na nama. Pri tom ono - babe - sirotinjske kuce, cale gajba, sirotinjski auti, ja sirotinjski auti, nikad nista. Pri tom milioni su takvih kao ja, posto smo po svim parametrima ono bas bas prosek cini mi se. 

Sad nesto razmisljam - ne znam ko se seca - pre dve-tri godine negde u leto poskupi osiguranje za aute. I kao - pa nije doneta odluka/odobrenje vlade - u svakom slucaju - NELEGALNO dakle. Medjutim - opcije su bile - registruj tako kako je, ili nemoj - posto bez osiguranja ne mozes da registrujes, a ne mozes da kao na racunu za struju platis sve a ne platis tv pa se posle ganjas sa budalama. 
 I onda dodje i zvanicno da je to dakle bilo NELEGALNO cerupanje ljudi par meseci - i vrate one cene na stanje pre tog poskupljenja.  Znaci ozbiljna kolicina love se tu NELEGALNO otela ljudima. 
 I sta je bilo? - nista. 
Ko je isao u tvorza? - niko
Sad da se useta neko od nas raje u prodavnicu kad onaj prodavac tamo reda nesto u raf - klikne kasu, otvori, i mazne par hiljada kinti a snimi nas recimo kamera - dakle ono - stvarno si mazn'o 1/1, dokazivo - sta mislimo sta bi se desilo?