knezevic76 10290 Posted October 21, 2025 @clockwork_orange Jedan od SUVova (videri sliku) koji je bolji za voznju od 99% običnih automobila a bigami i "neobičnih" Ali ima i jeftinijih, ovaj mi prvo pao na pamet.Svakako su sve to lični afiniteti. Lično, bivši Bravo bio ekstra za po gradu, asfaltu itd al van toga, bulja. Nisam bre na pecanje mogao ko čovek. Sa Tipom Cross opušteno. Sve ima svoje i svako zna dal mu treba SUV ili ne.Sent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6284 Posted October 21, 2025 22 hours ago, Ivan said: A od SUV su mi ubedljivo najveca glupost SUV Coupe varijante. Niti ima prostora, niti je za teren, niti za otvoren put, niti lepo i skladno izgleda... Ali je moderno Ja kad god vidim BMW X4 ( još u onoj osnovnoj boji ) sloši mi se. Kao i kada vidim ostale tog oblika. Ali, postoje ljudi kojima se dopada baš ta forma i to je to - svaka roba ima svog kupca ( mada je i činjenica da BMW potpuno ukida X4 bez naslednika, ali, ne zato što ta forma nema kupce, već zato što je sadašnji X2 dosta narastao ). On 10/13/2025 at 9:08 AM, stex_pb said: Ja od vozača starih Logana imam baš dobre "recenzije" na izdržljivost tog auta. Ružan, plastičan, neudoban, bučan jeftin i zgazi 400 000 1.4 benzin Ma, bio je i jedan sa takvim klot Loganom na Dačija forumu koji je sa njim navodno prešao 700.000 km. 1 italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8810 Posted October 21, 2025 Imas SUV i sa 1.2 motorima, kadjar, qq, duster itd. i mnogo njih sa manje od 3000ccm , sirok je pojam suv vozila naravno da nisu sva losa, ne mozes da poredis q7 i daster ali svakako oba spadaju pod SUV, znaci visi klirens, sedenje, gabariti i sta god vec sve cini jedno SUV vozilo ali ovde nije tema samo premium vozila sa 3000+ ccm i preko 2 tone. Naravno da ce q7 dobro da se vozi sa tom masom, kvalitetom izrade i tehologijom ali sta sa ovim jeftinim suv vozilima koji zapravo i jesu inicijatori ove polemikeTo nisu suv-ovi, to su suv-ovi sa Temua To su takoreci klasicne skoljke sa obicnih automobila sa vecim tockovima, njih ni ne razmatram niti stavljam u klasu suv vozila. Tiguan je golf i za ostale proizvodjace isto,svi su radili na platformama obicnih automobila. Sent from my SM-A346B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6284 Posted October 21, 2025 On 10/13/2025 at 9:42 AM, ivica su said: Da, ali sad pričamo o novim Dačijama, na novim Renault platformama, novim turbacima, pa sad i hibridnim sistemima, sa brdom elektronike, ADAS-om itd... tu već ima šta da se pokvari i ne znam kako će se pokazati dugoročno. Mada za ovih par godina, rekao bih da su se i ti novi modeli dobro pokazali, bar nisam čuo da su imali većih problema. Ja moj imam tek 8 meseci i 7.5k pređenih, verujem da u tom periodu ni jedan nov model ne bi smeo da pokaže falinke. Nego, hteo sam da se osvrnem na ostale modele spominjane u sličnom cenovnom rangu. Iako deluje slično, Hyu i KIU je nemoguće za te pare kupiti sa tom opremom i sličnom motorizacijom. KIA stonic je imala početnu cenu od nekih 18k, sa baznim 1.2 atmosfercem i bez ikakve opreme... čim ih izjednačiš, tj. dodaš 1.0 turbo i malo više opreme, dođe lagano na 21k, a to je već 3-4k skuplje. Bukvalno jedino C3 i Panda mogu da im konkurišu. Pa, za 19.990 imaš i Ford Pumu sa 1,0 MHEV od 125 ks i 6MT u osnovnoj opremi. On 10/19/2025 at 1:21 AM, Misha87 said: Kamiq da bi uzeo sa 1.5 TSI, Monte Carlo, u bas dobroj opremi, ode to lagano preko 31-32k, bas sad probah da konfigurisem neki na sajtu :). To je ono sto mi se ne svidja ni kod ostalih, mnogo dodatnih opcija koje moraju da se doplate. Cini mi se da to kinezi mnogo bolje rade, samo par paketa opreme, a imaju sve sto ti treba, bez dodatnih doplata. Da, toliko je Kamiq Monte Carlo ( u dobroj opcionoj opremi ). Ali, meni nikako ne odgovaraju ( nisu mi udobna ) ona prednja sedišta sa integrisanim naslonima za glavu. 1 darkman14 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
N.N. 716 Posted October 21, 2025 7 minutes ago, MS PK said: To nisu suv-ovi, to su suv-ovi sa Temua To su takoreci klasicne skoljke sa obicnih automobila sa vecim tockovima, njih ni ne razmatram niti stavljam u klasu suv vozila. Tiguan je golf i za ostale proizvodjace isto,svi su radili na platformama obicnih automobila. Sent from my SM-A346B using Tapatalk Ispravak netočnog navoda: Tiguan je Passat. Inače ništa to nije BOF tj. šasija a bome nit ovi malo jači unibody nisu nešto dorađeni za teren, čast iznimkama. 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 32291 Posted October 21, 2025 20 hours ago, moron said: Nova Opel Frontera / novi C3 AirCross, u drugom redu imaju nenormalnu količinu prostora za kolena i glavu Oba modela imaju opciju sa 7 sedišta. Istina je da se izgubi prtljažnik ali se zato u 4,40 m ubaci 7 putnika. 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6284 Posted October 21, 2025 On 10/20/2025 at 10:19 AM, oktopod said: Tada je Karoq sa tim motorom bio oko 22k solidan paket opreme tj meni dovoljan, secam se nadodao sam na 25k neke stvari tipa panorama krov, boja, felne, kanta za djubre, ofinger za jaknu itd. Najskuplja stavka cini mi se je bio aktivni tempomat za nekoliko soma evra koji nisam dodao Kod Karoqa običan adaptivni tempomat ( bez poluatonomne vožnje ) kao opcija košta 477, dok poluatonomna vožnja kao opcija ( Travel Assist ) košta 1.047. Ne postoji nivo opreme kod Karoqa koji bi to ( poluatonomna vožnja ) uključiovao kao standardni deo opreme. 4 minutes ago, Woodoo said: Oba modela imaju opciju sa 7 sedišta. Istina je da se izgubi prtljažnik ali se zato u 4,40 m ubaci 7 putnika. Ubacivalo se nekada i 7 putnika u 307 SW Doduše, on je imao 443 cm. Ali, eto, kratki Berlingo ( i svi klonovi ) imaju tačno 440 cm Pre kupovine polovnog Jarisa ( u maju ) sam se prethodno malo lomio i oko C3 AirCross-a, jer me zaista fascinirao prostorom ( u maloj dužini ). Ali, prodavac je bio totalno nezainteresovan da mi da na test od najviše dva sata bilo kakav automobil sa 1,2 MHEV od 136 ( 145 ks ). A bio sam spreman da mu platim i to sam mu i rekao. No, on reče da to nije praksa A ja njemu da šanse nema da kupim nova kola koja ne mogu da isprobam, ali, ne da isprobam "krug oko salona". 1 Woodoo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 23427 Posted October 21, 2025 (edited) Ja znam da ne treba da poredim babe i žabe. Ali uporedite Opel Merivu B i Nissan Qashqai prve generacije. https://www.automanijak.com/uporedno/9394/8744/opel-meriva-1.4-turbo-120-VS-nissan-qashqai-1.6#gsc.tab=0 Fakat je da prave slična vozila, sa sličnim prostorom, ali ti naplate par hiljda eur više za kvazi offroad look Edited October 21, 2025 by shuxx Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 27130 Posted October 21, 2025 1 hour ago, shuxx said: Ali uporedite Opel Merivu B Ti se ne javljaj za ovakva poredjenja, izdao si Merivu kao Neš Lassu . 2 shuxx and MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 10290 Posted October 21, 2025 [mention=21356]shuxx[/mention] Kao neko ko je vozii Kaškai te prve generacije, 2.o dizel CVT 4x4, sa punim pravom tvrdim da je Kaškai u to vreme (a i dan danas) bio pravi SUV! Ništa tu nije kvazi, pa ni off road, jer tamo gde sam.ja išao sa njim , mnogo ozbiljniji fancy "SUV" modeli nisu mogli ni da prismrde. A Meriva, to ti je brt, bez da se neko ne naljuti, kanta. Molio bih za malo ozbiljnosti i da ne pretvaramo svaku temu u rekla kazala, ajmo malo realnosti Ovo sa linka je ništa koliko taj auto može [/url] 2 shuxx and italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6284 Posted October 21, 2025 1 hour ago, shuxx said: Ja znam da ne treba da poredim babe i žabe. Ali uporedite Opel Merivu B i Nissan Qashqai prve generacije. https://www.automanijak.com/uporedno/9394/8744/opel-meriva-1.4-turbo-120-VS-nissan-qashqai-1.6#gsc.tab=0 Fakat je da prave slična vozila, sa sličnim prostorom, ali ti naplate par hiljda eur više za kvazi offroad look Dok sam imao 308 SW mk1, kao sedmosed ( dug 450 cm, sa Wb od 271 cm ), želeo sam da kupim 5008 mk1 sedmosed ( dug 452 cm, sa Wb 273 ). U odnosu na nov 308 SW mk1, taj 5008 mk1 je bio skup "kao da je od zlata". 5008 je bio malo viši ( 7-8 cm ), možda 1-2 cm manjeg klirensa ( sećam se da sam tada bio našao podatak da na zadnjoj osovini, kada je opterećen, ima klirens od samo 10 cm ). A bio je dosta teži, pa je sa istim motorima ( 1,6 ili 2,0 HDI ) imao lošije perfomanse. Pri čemu je imao i neka lošija praktična rešenja, a čak i centralna konzola mi se gadno naslanjala na desno koleno. Sve u svemu, ja nikada nisam razumeo zašto je taj 5008 mk1 bio toliko skuplji ( ali, svejedno, mislim da je "full-fulova" sa 2,0 HDI nov koštao oko 28.000 ). Ali, kada se pojavio 5008 mk2, shvatio sam da sam cenovno gadno pogrešio Jer je u odnosu na jednako opremljen i jednako motorizovan, novi mk2 cenom tek otišao u nebesa. I dobio i-cocpit ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 23427 Posted October 21, 2025 Ja upoređujem spoljne dimenzije, prostor unutra i praktičnost za jednu porodicu. SUV je za jedne MPV je za druge Ja sam se pre par godina oduševio Golfom plus, C 3Picasom . I naravno Opel Merivom B... Ali, sad mi je Note....blesavo mala kutija, u koju sve staje ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6284 Posted October 21, 2025 "SUV je za jedne MPV je za druge" Zašto misliš da je pežo 5008 mk1 ( kao MPV ) više "porodičan" nego 5008 mk2 ( on je valjda "krosover" ) ? I jedan i drugi nude veoma dobar prostor za smeštaj putnika, pa i za porodice. Pri čemu ja lično više volim "kocke", ma kakav klirens da imaju i ma kojoj klasi formalno da pripadaju. Jer, u čemu je tako neka dramatična razlika izmedju Citroena C3 Picasso ( kao MPV-a ) i sadašnjeg C3 AirCross ( šta god da je on ) ? Razlika je u oko 3 cm klirensa. I što u C3 AirCross pozadi ima neto više mesta, jer ima oko 13-14 cm veći Wb ( a i veću dužinu vozila ). Ali, zar je "čudak" onaj ko kupi C3 AirCross ili novu Opel Fronteru samo zato što je kupio kola sa klirensom od 20 cm ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5264 Posted October 21, 2025 I opet, na kraju krajeva, bude mi nekako toplo oko srca kad vidim ficu / Z101/128/Yugo. A valjda je neka nostalgija dok smo imali takva kola pa se potrpamo nas 4-ro i pas i pun gepek i krovni resetkasti nosac. Sa druge strane, 99% parking mesta se skoro i dalje po njima projektuju 1 2 shuxx, moron and italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6284 Posted October 21, 2025 Pa, moj ćale imao Peglicu i nas 5 ( cela porodica ) Peglicom na more ( naravno, na krovu nosač "Fadip Bečej" ). Ali, to su bila neka druga vremena, kada su ljudi bili manje besni. I više su se i radovali sitnim stvarima. 3 1 Piros, Misha87, MiloshBg and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 23427 Posted October 21, 2025 Ja nigde ne rakoh da je neko čudak ua svoj izbor. Aircross je duži od C3P, za 300 mm, viša klasa. Nisu uporedivi. 4.1 vs 4.4 m Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6284 Posted October 21, 2025 Ma, istog su oblika ( kocka ), a drugačijeg klirensa ( i ne verujem da će iko za C3 AirCross reći da je MPV ). Ili, pogledaj Daciu Jogger i Renault Austral. Dužina i visina im se na razlikuje za više od 2-3 cm. Pri čemu će neki ljudi kupca Australa često "osuditi" što je uzeo "povišeno vozilo", a neće "osuditi" kupca Jogger-a. Pri čemu Jogger ima veći Wb. A Austral ima više mesta i bolji komfor u drugom redu. I rekao bih da je za 4-članu ili 5-članu porodcu bolji izbor Austral, pogotovo što uz njega možeš da dobiješ z amanje pare motor sa 4 cilindra. Sve u svemu, svaki pokušaj generalizacije ( vozila i/ili kupaca ) je po meni pogrešan. 1 italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 23427 Posted October 21, 2025 Svet je uveo prevelik izbor modela sa finesamanod razlika u svemu. Mobilni telefoni....ludilo za izabrati Inverter klime...ludilo za izabrati Automobili...isto Koliko god da biraš, pokušaš da napraviš pravi izbor.... Teško....uvek nešto fali. S ovim dobiješ ovo,a s onim ono. Nikako i ovo i ono.... 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 468 Posted October 21, 2025 Citroen Xantia npr je zadovoljavala potrebu za drumskim i off road autom. Pored menjaca rucica za izbor visine pa ko zeli nek ga digne Najvislja pozicija je visoko bas posteno, nije za normalnu voznju vec kad ti treba za pecanje. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk 4 Ivan, MS PK, moron and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6284 Posted October 21, 2025 Naravno. Šta god da odabereš, odmah ili kasnije shvatiš i da si u nečem i pogrešio. Ne postoji idealno. 2 1 italiano, shuxx and Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6284 Posted October 21, 2025 13 minutes ago, oktopod said: Citroen Xantia npr je zadovoljavala potrebu za drumskim i off road autom. Pored menjaca rucica za izbor visine pa ko zeli nek ga digne Najvislja pozicija je visoko bas posteno, nije za normalnu voznju vec kad ti treba za pecanje. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Gledao sam jednom svojim očiuma kad je jedan taksista sa Ksantijom, u nekom saobraćajnom kolapsu, podigao kola na maksimum i sišao ( ukoso ) kolima niz stepenice i sve to posle nekako zaobišao 1 1 oktopod and Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 7324 Posted October 21, 2025 Razlika je u ceni! Kad su umesto Merive, ma kolika da je kanta, uveli Crossland X, smanjili su mu motor, snagu, prostor u kabini... A povećali malko klirens i poduplali cenu, ista priča je o sa C3 P i AC mk1, pa i sa Scenikom 3 i 4... Možda je jedino pozitivni pomak napravio Pežo sa 3008. Jednostavno agresivnim marketingom su ubedili ljude da im je imovina SUVa biti ili ne biti. Isto kao i sa vrstama goriva, pa onda ponosno izjavljuju kako je prodaja električnih automobila premašila prodaju dizloa! 2 moron and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 10290 Posted October 21, 2025 Ma realno su sa tim kvazi SUVovima proizvođači uboli pravu žicu kod kupaca .Kad sam napisao da je Meriva kanta, malo sam se sprdao, naravno, al eto, SUVomanija je ugasila MPV segment preko noći.A realno, pravih SUV automobila na ulicama je mali broj. A to su upravo oni brendovi koji su imali prave SUV modele pre ove pomame za prenaduvanim karoserijama.Sent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 23427 Posted October 21, 2025 Pretvorili su MPV u SUV. Podigli ga za par cm, i dodali malo plastike oko rubova ;-) Merva B vs Qashqai.... Skično prostora unutra. Za porodicu gotovo ista stvar. Ionako retko ko kupuje SUV sa ciljem za offroad ili neki šumski put. Uglavnom za porodičan auto. Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 10290 Posted October 21, 2025 Ok, ja pričam o pravim SUV modelima a ne o wanna be SUV modelima.Ako bi morao da biram za porodicu , Nissan pre Merive kao kuća, veći gepek, veća zapremina kad se obore sedišta a skoro iste dužine. Klirens QQ 20cm! Vozio sam oba i nema tu pravog poređenja, QQ ima sve što i meriva pa i više, porodica udobnije putuje u QQ i na duža putovanja. I onda dođeš u Grčku na more i sa QQ obiđeš plaže i terene gde sa običnim autom može samo da se sanja. O ogibljenju da ne govorimo i udobnosti u vožnji na i van puta, multi link pozadi itd.Sa druge strane vozio sam i Tipo Cross, eto, wanna be SUV. Samo izdignut Tipo i ništa više, lakše ući, izaći, i manje cimanje oko šahti itd. Definitivno se zimi lakše vozi povišeni auto, meni više prija u tim uslovima vožnja višeg auta.Tipo Cross vs QQ, nebo i zemlja isto u korist QQ i ako je QQ stariji 16 godina od Tipa, koji sam ja vozio.MPV mi je odlično rešenje za manji gradski auto sa dosta prostora. Eto imam iskustva sa Modusom i Musom a nisam uspeo da kupim dobrog pravog predstavnika MPVa koji još nije izumro a to je Jazz.I još jedna bitna stvar, Meriva se vodi kao minivan a ne kao MPV!Sent from my SM-S926B using Tapatalk 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites