Jump to content
Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

On 10/11/2025 at 4:41 PM, N.N. said:

@knezevic76

Meni je Granade Panda simpatičan auto ali su i taj model kao i C3 low cost opcije na razini Dacie. De facto je Stellantis tu tražio nešto da napadne Sandero Stepway. Jesi li uspjeli? Stvarno ne znam.

Je Sandero imao neke mane no po meni je to sad otklonio sa faceliftom. Pričam o kokpitu i infotainmentu.

Komod je Sandero imao oduvijek kao i pristupačnu cijenu diljem Europe.

Clio? Meni osobno se dizajnerski najviše sviđa. No ovdje je skup. Ne znam kakva će cijena biti za novi Clio VI.

Odgledao sam par YT klipova gde porede Stepway i C3 ( znači automatski i Panda ). Kod svih je bio zaključak da je Sandero bolji, da je bolje trimovan, da se bolje vozi, dok je C3 više "stylish" . 

Ako u celu priču ubacimo i pouzdanost motorizacije, koja je na strani Dačije, još jedan poen manje za Citroen. Ali ko zna šta će biti na kraju, i 208 se jako dobro prodaje i pored loše reputacije, nekim kupcima je jedino izgled bitan.

Inače kod nas je cena Clia i Stepwaya slična ( običan Sandero se tu ne prodaje zbog carina ), dok je Captur dobrim skuplji. Meni je Clio prelep i bio je u užem izboru. Prelomila je visina vozila. Inače zamiljivo u celoj priči je to da sam merkao i Pandu i C3, pa i gore spominjani i20, pa i KIA Stonic, dok mi Dačija nije bila u planu ni pod možda... i to samo zbog predrasuda prema brendu.

Nije Dačija savršena, ne mogu da joj oprostim neke jako smešne uštede u enterijeru, to je tako namerno, da ne ugroze Renault. Ali ako ništa drugo, dobro se voze i dobra je ergonomija.

Generalno su Dacije zilave, posmatrano na eksploataciju. Mi po terenu nema gde nismo isli sa Stepway Mk1 i Dusterom Mk2 (oba su bila 1.5 dci), 75/115ks. Cak se i Sandero, jer je laksi i kraci, ponegde bolje nosio od Dustera kome je setao zadnji kraj. Po pitanju izdrzljivosti stvarno su zilave a enterijer iako ne mogu da svarim, verujem da je dosta trajan, bar je bio u verzijama koje smo mi vozili. Sandy mk1 je prodat sa oko 350K a Duster je mislim jos u eksploataciji, posto vise ne radim u toj kompaniji te ne mogu znati. Potrosnja im je bila krajnje smesna obzirom kako su i gde vozene. 

Sa Clio III platformom mogu biti samo bolji auti nego sto su bili a i sigurniji. 

Ja od vozača starih Logana imam baš dobre "recenzije" na izdržljivost tog auta. Ružan, plastičan, neudoban, bučan jeftin i zgazi 400 000 1.4 benzin

Pa sta tu ima da se pokvari, motori su pouzdani reno, neku elektroniku i opremu nemaju, prost narodski auto, menjaj ulje i vozi, isto kao i clio tih generacija nisam cuo da je neko imao nekih bitnih problema sem ako nisu odrzavani

Da, ali sad pričamo o novim Dačijama, na novim Renault platformama, novim turbacima, pa sad i hibridnim sistemima, sa brdom elektronike, ADAS-om itd... tu već ima šta da se pokvari i ne znam kako će se pokazati dugoročno.

Mada za ovih par godina, rekao bih da su se i ti novi modeli dobro pokazali, bar nisam čuo da su imali većih problema. Ja moj imam tek 8 meseci i 7.5k pređenih, verujem da u tom periodu ni jedan nov model ne bi smeo da pokaže falinke.

Nego, hteo sam da se osvrnem na ostale modele spominjane u sličnom cenovnom rangu. Iako deluje slično, Hyu i KIU je nemoguće za te pare kupiti sa tom opremom i sličnom motorizacijom. KIA stonic je imala početnu cenu od nekih 18k, sa baznim 1.2 atmosfercem i bez ikakve opreme... čim ih izjednačiš, tj. dodaš 1.0 turbo i malo više opreme, dođe lagano na 21k, a to je već 3-4k skuplje. Bukvalno jedino C3 i Panda mogu da im konkurišu.

Bejasmo u Pirotu, koristili Taxi, dođe Sandero 1.4 na Gas. Ja s vozačem malo popričah. On ga hvali, kod njega je od 80 000, tek na 400 000 promenjeni amortizeri. Prosta mrcina.

E sad, to je  bilo za prvu generaciju. Koliko su je omekšali kasnije....

2 hours ago, ISV_01 said:

Duster je mislim jos u eksploataciji, posto vise ne radim u toj kompaniji te ne mogu znati.

Nemoj se brukati kao iskusni forumas...

Daj bre vidi, proveri nam to :P

Da, u opremi "Selection" je nešto ispod 30, koja je za tu klasu i za 2025. godinu ( za moj ukus ) dosta šuplja sa opremom ( npr. nemaš ni prednje parking senzore, ni kameru ... ).

Sa dodatkom "Selection Plus" ( koji diže cenu za preko 4.500 ) dolaziš do 33.876. Dobiješ ti tu lepe opreme ( čak i točkove od 17" :) ) , ali ...

Fali tu opet ( za moje razumevanje ), ako to gledamo kao vozilo za porodična putovanja.

Samo da "zakrpiš" samo aktivno bezbednosne rupe koje ima "Selection Plus", treba ti bar još 1.200. A gde je sve ostalo ... :) 

Sve u svemu, ja bih kroz opcije lako opremom došao do 40.000 :) 

Za vozilo sa motorom sa samo 150 ks ( koji motor uz to nije čak ni blagi hibrid ), sa ručnim menjačem, sa samo prednjim pogonom ,.. Preskupo je to.

Ali, tako je to sa škodom. Dok je opremiš i motorizuješ, košta kao da je od zlata :) 

I skode i vageni vode istu filozofiju, ne nude mnogo a oprema im kao od zlata. Imas T-roc / Taigo sa DSG om oko 23-4 mislim, negde kao Kamiq sa oko 21k. Fabia u monte carlo opremi ne izgleda lose pri tome je dsg. 

Ima i megane benzinac u solidnoj opremi bas. Istina, limuzina al motor je 1.3 koji se dobro pokazao.

1.5 benzinac koliko sam ispratio na forumu, nije se nesto proslavio kod vagen grupacije. Mislim da je manja steta uzeti 1.0tsi. 

nije se proslavio onaj prvi model vw 1.4 tsi-a

ovaj novi 1.5 tsi se dobro pokazao

5 hours ago, oktopod said:

A Kamiq? Pocetna 20k.

"Napumpana" Fabia. Manja MQB A0 platforma (Fabia, Scala, Arona, Ibiza, Polo,...), uz sve sto to nosi. Dimenzije, prostor, nosivost...

Nemam nista protiv naravno, samo sto je u pitanju mali B-SUV.

A covek (koliko sam ispratio inicijalnu pricu) hoce da menja Zafiru (C-MPV) za nesto priblizno.

Mislim da je najgori budzet za kupovinu kola “oko 30 000”. Ima od klot Minija do premium Kineza 2.0 pa ko sta voli :D 

Kamiq da bi uzeo sa 1.5 TSI, Monte Carlo, u bas dobroj opremi, ode to lagano preko 31-32k, bas sad probah da konfigurisem neki na sajtu :). To je ono sto mi se ne svidja ni kod ostalih, mnogo dodatnih opcija koje moraju da se doplate. Cini mi se da to kinezi mnogo bolje rade, samo par paketa opreme, a imaju sve sto ti treba, bez dodatnih doplata.

Covece to je 20 posto poskupljenje za 3.5 godine pre koliko sam ja gledao Karoq pa videh i cenu Kamiq, osnovni model je bio manje od 18k sad je skoro 22k.

Tada je Karoq sa tim motorom bio oko 22k solidan paket opreme tj meni dovoljan, secam se nadodao sam na 25k neke stvari tipa panorama krov, boja, felne, kanta za djubre, ofinger za jaknu itd. Najskuplja stavka cini mi se je bio aktivni tempomat za nekoliko soma evra koji nisam dodao

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

On 10/18/2025 at 11:28 PM, Ivan said:

A covek (koliko sam ispratio inicijalnu pricu) hoce da menja Zafiru (C-MPV) za nesto priblizno.

Malo sa burazerom ušao u temu prethodnih dana... koje ludilo. Neverovanto da skoro ne postoji auto sa 3 sedišta pozadi... (brat ima troje dece). Samo peugeot 5008 koliko sam video. Komšija ima C4picaso, i kad sad  uporedim koje onaj auto ima pogodnosti, pa to je neverovanto, da mi za auta od pre 10-15 godina kažemo ''kakvi su automobli nekad bili'', a i tad smo govorili za prethodnike... pa i njhova zafira kolika je unutra... sad tu ''zapreminu'' ne možeš da kupiš ni za 50.000... milsim da ni najveće SUV mazde nemaju toliko prostora... Kod citroena najavljuju c5airmax koji koliko vidim nema veza sa picasso verzijama, Ovi Renault Austral, Simboz i sl.. ne mogu da budu zamena, ako jesu, za Senica, espacea i sl... koliko su su ljudu navozali Senic-a u raznim verzijama... Automobili koji su imali neku ličnost... sad je baš postalo dosadno sa ovim kamion SUVovima.. kad Reno ima ''džipa'' ma idi... 

Kad vidim na oglasima auta 2021. godište sa 180.000km... mogu da zamislim koliko su prešla neka starija iz uvoza... 

image.thumb.png.c2a84041be269c7fdb8ebd81f3cab3e3.png

Pomenu neko škodu... evo jedne zanimljive :)

image.thumb.png.a7d2df5486707722a7e99aae33ebd4be.pngimage.thumb.png.7d2170bb492f5f51ee8b0cd279a4df42.pngimage.thumb.png.8461ee9dc33423360e3263e57bed397d.png 

Pa, mnogo je 180000, kad se bude prodavao stariji polovnjak... Imaće oko 175000 ;-)

Jes da me pare pritiskaju, da ne kupim nešto bitno novije.

Ali, slab je izbor, kako motorizacije, tako i karoserije. Sve SUV do SUVa.

Moj Note, lagano menja masu B Suvova.

Meriva B lagani izlazi na crtu sa C SUVovima.

Stara garda MPVa, je praktičnija od mase novih SUVova.

Da ne govorim o Zafiri i šta ona nudi.

Od kad sam postao otac vidim te probleme smestaja dece.

Problem 3 sedista pozadi ima i moj drug sa troje dece kojima treba 2 sedista decija. Ne zna sta da kupi. Cak i u Superb mozes da spakujes komotno 4 Divca al ne i 3 deteta pozadi.

Poseban problem je 2 deteta od kojih je jedno jos beba pa mora u jaje u lezeci polozaj bocno, kad i namestis mora zena napred da sedi, ne moze da sedi izmedju dece.

Naizgled glup problem dizajna na rekao bih svim autima koja pozadi imaju 2+1 klupu je sto je singl sediste iza vozaca. Kada zena sama ide sa detetom voli da je sediste iza suvozaca da vidi dete u retrovizoru i okrene se da nesto doda i slicno. Ali kada idemo svi zajedno i ona sedi pozadi, zulja dupe na prelaz i klik za pojaseve koji su izmedju dve klupe.

Da prebacujem sediste svaki cas ne ide, ima mogucnost isofix i pojasevima da se montira al koristim i anker, kais koji se kaci u gepek iza ledja za dodatnu sigurnost.

Onda dodjemo i do isofixa koji me strasno nervira jer je labav te kad dete nije u sedistu a vozim se negde na sve neravnine tandara da poludis.

U grande punto pojas suvozaca se pomera sa sedistem, na njega je montiran, te ako vozis dete na suvozacevom sto je zeni odgovaralo dok je malo, naravno okrenuto ledjima ka smeru kretanja, moras krvnicki da ga zategnes kad montiras sediste i opet ima tu lufta, dok sam kod 500L zatezao tako sto sediste suvozaca pomerim nazad, ubacim sediste, montiram pojasom i kad pomeram sediste suvozaca napred prakticno dotegnem pojas da jace drzi sediste.

Na 500L montaza sedista pozadi pojasom a da je u kontra smeru je egzibicija jer je pojas prekratak da se prebaci preko sedista, pa razvijes neke taktike kako to da uspes jer jedan deo ide preko sedala pa klik a drugi iza ledja, pa prebacis prvo iza ledja al da ti ne pobegne ovaj deo za klik dok jednom rukom drzis sediste nagnuto ka gepeku.

Puno detalja ima koje vidis da kola nisi bas friendly za decija sedista kada ti zatreba. Kupovina sedista je takodje oprez da li ima samo isofix ili pojas ili oba i dal moze u kontra smeru uopste da se montira, neka ne mogu, neka se rotiraju na osnovi pa mogu al ne mogu pojasom nego isofix sto znaci ne moze na suvozacko u kontra smeru.... Eeh

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk