Jump to content
Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

Imao sam 3-vratnu Vitaru mk1. Imao sam je i u vreme kada sam dobio oboje dece.

Jeste ona bila veoma okretna u gradu i laka za parkiranje ( bila je duga samo 360 cm ), imala i modularnu zadnju klupu (dva odvojena sedišta pozadi, oba na klizačima, napred-nazad oko 10 cm), kao i fantastično rešeno klizanje i preklapanje prednjih sedišta radi ulaska pozadi ili radi izlaska.

Ali, troje vrata je troje vrata. I to po gradu zna biti teška robija - ako treba da se vozi više od dve osobe.

Uh, ja troje vrata ne podnosim. 

Em što dižeš prvog da uđe neko iza.

Em su vrata velika i teška.

Em ti je pojas 20 cm iza ramena, ušineš se dok dohvatiš pojas.

Nikad troja vrata. 

Ni ja ne volim auto sa 3 vrata sem u slucaju kupea... sto se C2 tice ne znam koliko su visoki ja sam vozio obicnog i bio je skroz ok e sad VTS je malo nizi ali nije to puno to je fazon kao grande punto obican i sport verzija 2cm, tako da neces iamti probleme sa ivicnjacima i penjanjem na isti to je sigurno

Što se tiče Fieste i Micre - ima li neko iskustva sa ovim motorima i generalno samim autima? Kakvo je održavanje, dostupnost delova, kako podnose naše puteve?

1.6 benzinac u fordu je bullet-proof. Samo znam za reci hvale o njemu po priatelju sto ima focusa mkI mislim. Peri deri motor.

Od jos motora imali smo 1.4tdci u sluzbenim fiestama, dal 16-17' i izdrzljivi su bili. Bili su vanovi pa udobnost je upitna.

Fordovi benz motori koji su isli u fieste 1.25, 1.4 i 1.6 su top, takodje i sa japanskim benzincima nema brige micre k11 su pogotovo poznate kao neunistive, znam neke koji ih godinama voze bez ijednog problema. Ja sam skoro prodao jednoj zeni k12 a vozila je k11 godinama kaze sem redovnog odrzavanja dinar nije ulozila na popravke, zato se opet i odlucila za micru smo malo mladju.

Samo odrzavanje ostatka auta je takodje povoljno kako kod fieste tako i kod micre nema nekih skupih delova i kvarova.

20 hours ago, m8b said:

Kako podnosi naše puteve/je l' dovoljno visok za ivičnjake i slično?

Sto se visine tice, i obican C2 je trunku nizi napred. Mislim pre svega na plastikaner delove branika i gumeni lip sa donje strane koji ima. Sa nekih bas visih kockastih ivicnjaka mora trunku pazljivije.

Godinama sam vozio spusteni Bravo Sport kome je najniza tacka bila na 9 cm od tla :) , tako da je sve to i vise nego OK na C2 (bar meni).

Za 3 godine smo na trapu radili samo desnu viljusku, mada auto se vozi maltene samo po BG (rupcagama). I da se nesto menja, opet najvise zavisi od upitnog kvaliteta zamenskih delova kod nas. Doduse na 65 balonkama je poprilicno udoban i lepo spiluje za mali auto.

Edited by Ivan

Ja imam trenutno dve Fieste.

Petovratna 1,4 16V TNG i motor pali perfektno i lepo vuce. 

Druga je trovratna u ST opremi sa 1,6 16V motorom od 120 ks koja takodje lepo pali i radi. 

Sve u svemu i drugar koji je fordov serviser mi je rekao da su extra motori. 

9 hours ago, Dule 021 said:

Ja imam trenutno dve Fieste.

Petovratna 1,4 16V TNG i motor pali perfektno i lepo vuce. 

Druga je trovratna u ST opremi sa 1,6 16V motorom od 120 ks koja takodje lepo pali i radi. 

Sve u svemu i drugar koji je fordov serviser mi je rekao da su extra motori. 

Nasao sam 1.4

Je l' se 1.6 vec prodala?

Tek sam je danas doterao iz carine tako da ce biti i ona uskoro na oglasima. 

Dobar je taj model tj Fiesta. 

On 9/25/2025 at 12:52 PM, Reacher Gilt said:

207 sa neproblematičnim 1.6 atmo od 80Kw je nažalost proizvođen samo '06 i '07, tako da su ti primerci punoletni. Isti motor išao je i u C3, retki su, ali ih ima ...

Taj 1.6 TU5 je jedan od najtraženijih PUG motora, računajući kakve probleme imaju vti i thp, evo u koje modele je išao i u kojim godištima

https://www.automaniac.org/engine/peugeot/405/peugeot--citroen-1587cc-petrol-1.6-tu5-jp4-16v-109hp

21 hours ago, Dule 021 said:

Tek sam je danas doterao iz carine tako da ce biti i ona uskoro na oglasima. 

Dobar je taj model tj Fiesta. 

Fiestama 2008.-2012. jedino što  nedostaje je merač temperature motora, ako je za utehu nema ga ni na Corsama D tog perioda. To je ispravljeno tek na modelima od 2013. ali onda počinju krš ecoboost motori, ako pričamo o benzincima.

Yugo Florida In L je imala Peugeot 1.6 TU5 motore od 109 ks od 2002. godine 

Edited by neshtry

Ja sam lično video Florida sa 16v motom od 109ks,moj drug ga je imao od novog 

Kakva je situacija sa:

Mazda 2 1.5 103KS

Renault Clio III 1.6 128KS

Suzuki Swift 1.6 125KS

Honda Jazz 1.4 99KS

Npr. u poredjenju sa Fiesta 1.6, Micra 1.6 i C2 1.6?

Nađi Opel Merivu A ili Astru H sa 1.6 benzinskim motorom i bićeš zadovoljan (samo dobro pregledaj karoseriju i proveri kako troši ulje).

Ako ti budžet dozvoljava onda gledaj Merivu B ili Astru J sa 1.4 benz. motorom.

Merivu A (1.6 benz.) sam delio sa mojima od 08.2020. god. do 07.2023. god.

Jednom menjali set kvačila (ali ne znam kada je pre toga menjan) i senzor položaja volana. Ostalo je bilo redovno održavanje.

Pošto sam ga ostavio mojima, odradio sam na kraju generalku motora kako otac ne bi morao da se cima oko potrošnje ulja nego neka uživa u vožnji (posle ostaje nama kao drugi auto). Kupio sam je sa cca 155.000km, a sada ima cca 241.000km.

Edited by IDzO

1 hour ago, Brankisha said:

Voli male, benzince

Sent from my SM-G998W using Tapatalk

Zapravo, volim svog BMW E90 320d :D

Ali smo pazarali Qashqai-a 1.5 dci, pa nam treba neki manji za po Beogradu, do posla, prodavnice i slično. BMW-a prodajemo, a treba da ga menjamo još jednim kolima...

1 hour ago, IDzO said:

Nađi Opel Merivu A ili Astru H sa 1.6 benzinskim motorom i bićeš zadovoljan (samo dobro pregledaj karoseriju i proveri kako troši ulje).

Ako ti budžet dozvoljava onda gledaj Merivu B ili Astru J sa 1.4 benz. motorom.

Merivu A (1.6 benz.) sam delio sa mojima od 08.2020. god. do 07.2023. god.

Jednom menjali set kvačila (ali ne znam kada je pre toga menjan) i senzor položaja volana. Ostalo je bilo redovno održavanje.

Pošto sam ga ostavio mojima, odradio sam na kraju generalku motora kako otac ne bi morao da se cima oko potrošnje ulja nego neka uživa u vožnji (posle ostaje nama kao drugi auto). Kupio sam je sa cca 155.000km, a sada ima cca 241.000km.

To su oni čuveni Opel motori koji troše više ulja nego benzina?

Skoro pa je tako, ako su zaglavljeni oni neki prstenovi, uljne karike ili šta li već (ne razumem se baš).

Posle generalke sve je u najboljem redu.

IMG_0166.thumb.jpeg.21e7c6a8c57e8e2509faf93a27a7f5c1.jpeg

Edited by IDzO

5 hours ago, neshtry said:

Ja sam lično video Florida sa 16v motom od 109ks,moj drug ga je imao od novog 

To iz fabrike nije izaslo, samo sa 8v tako da ne znam sta je to bilo

1 hour ago, m8b said:

Kakva je situacija sa:

Mazda 2 1.5 103KS

Renault Clio III 1.6 128KS

Suzuki Swift 1.6 125KS

Honda Jazz 1.4 99KS

Npr. u poredjenju sa Fiesta 1.6, Micra 1.6 i C2 1.6?

Mazda 2 odlicna i 1.3 i 1.5 imao sam ih nekoliko i sad imam jednu 1.3

Honda jazz nema greske pre par dana sam prodao 1.4 one se vise traze nego 1.2 ali oba motora su dobra.

Clio sa tim 1.6 je redak ali je dobar motor, taj ide i u twingo rs ako se ne varam.

Suzuki ne znam kakav je taj 1.6 on ide samo u sport verziju ali 1.3 je odlican motor a verujem i taj 1.6 da ne moze da bude los, generalno sa japanskim benzincima neces mnogo pogresiti 

Edited by OMP

Kolega je do skoro imao Merivu A 1.6 na TNG, prezadovoljan puno godina. Čim je spomenuo da hoće da je proda, javio se komšija.  I ode za čas. Odlično stanje.