TheWickerMan 1390 Posted September 1 (edited) ZF nije BMWov, ZF je proizvođač koji prodaje svoje menjače firmama kao što su BMW, Audi i Alfa. Sjajan menjač, samo treba slušati ZFa kao proizvođača i menjati ulje a ne slušati BMWa kao korisnika tih menjača koji u svom uputstvu piše da je menjač sealed for life. ZF prodaje set za servis ZF8 menjač u kojem ide ZF ulje, dihtunzi i kompletan karter sa filterom koji košta oko 250€. Ja svakako to planiram da uradim uskoro, na 120k km. A selespeed nije automatski menjač, to je robotizovani manuelni sa "rukom" koja menja brzine. Nije sjajan ali nije ni toliko loš, znam par njih koji su prešli 100+ k km u 147icama sa tim menjačem bez većih problema. @Reacher Gilttak tvoj stari je oldschool, dok je Ford još bio neko i nešto. Danas je već druga priča Edited September 1 by TheWickerMan 1 1 Reacher Gilt and MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 18231 Posted September 1 Vozio sam se par puta u pasatu s DSG. Ono blesavo dobro radi. 1 clockwork_orange reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9285 Posted September 1 Ma automatik pljuju ljudi ili koji ga nisu vozili ili koji su ga vozili u nekim anemičnim starim atmosfercima.Baš me zanima u savremenim turbacima šta ja to treba da radim sa manuelcem što ne može automatik?Sent from my SM-S926B using Tapatalk 2 shuxx and TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2178 Posted September 1 1 hour ago, shuxx said: Vozio sam se par puta u pasatu s DSG. Ono blesavo dobro radi. Radi, a onda crkne kvacilo - 80k din, zamajac - 140k din a gde je ulje, itd... A da ne pricam da i hidro blok moze crci, itd. Ok igranka ali preskupa, dzaba. 2 shuxx and TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1103 Posted September 1 (edited) Starog B6 pasata sam prodao sa 360.000 km i menjac je radio savrseno Trenutni B8 ima 240.000 km i menjac takodje radi savrseeno Redovni servisi tj zamena ulja i filtera na 60.000 km i nema problema Jeste da kosta, jeste da svaki majstor to ne zna/nece da radi Ne moze da se ne odrzava. na sta je prosecni srbenda navikao, da nikada ne proveri nedaj boze promeni ulje u menjacu Ali nije to toliko skupo koliko benefita pruza Edited September 1 by clockwork_orange Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 18231 Posted September 1 16 minutes ago, MiloshBg said: Radi, a onda crkne kvacilo - 80k din, zamajac - 140k din a gde je ulje, itd... A da ne pricam da i hidro blok moze crci, itd. Ok igranka ali preskupa, dzaba. Pa zato i ne volimo automatic. . Nije što je loš. Nego što nemamo pare za njega.... 1 knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 284 Posted September 1 Pa kad popravka može da košta par hiljada evra, normalno da će svako da ga izbegava. A što se tiče "održavanja" održava se još gore nego što prosečan Srbin održava kola. Ne pipaj ništa dok radi i moli boga da crkne onom kome si prodao auto. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5207 Posted September 1 1 hour ago, knezevic76 said: Ma automatik pljuju ljudi ili koji ga nisu vozili ili koji su ga vozili u nekim anemičnim starim atmosfercima. Baš me zanima u savremenim turbacima šta ja to treba da radim sa manuelcem što ne može automatik? Sent from my SM-S926B using Tapatalk Ne pljujem automatike, probao sam ih razne savremene, imao sam hibrid sa eCVT, a ne osećam se ni najmanje hendikepirano usled činjenice da vozim kola sa manuelnim menjačem, pri čemu danas kupac novog automobila sa savremenim motorom uglavnom uopšte ni ne može da bira vrstu menjača. Šta više, kod nekih maltene više ne može da bira ni vrstu pogonskog sklopa. A šta je kome i zašto lepše ili prijatnije ( manuelni ili automatski ), doživljavam kao stvar ukusa. 2 Grafit and Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9285 Posted September 1 Ma daleko od toga da je automatik must have, al da je u odnosu na manuelca daleko bolja opcija u gradskim gužvama, gde moram da stisnem kvačilo jedno 30 puta dok pređem samo Pančevac u jutarnjem špicu, bolja je i komfornija. A može i ovako https://vm.tiktok.com/ZMA6xpURw/ Sent from my SM-S926B using Tapatalk 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 23647 Posted September 1 59 minutes ago, moron said: A šta je kome i zašto lepše ili prijatnije ( manuelni ili automatski ), doživljavam kao stvar ukusa. Lepo i iskusno receno, a za mene i poenta cele diskusije (a ne koliko nesto kosta u startu, isto kao sto ce i svaki sklop traziti odrzavanje). Mozemo da pricamo o tehnici, u kojim uslovima neka tehnologija ima evidentne prednosti ili mane... Ali svako od nas ce uvek imati svoj ukus i nesto u cemu uziva, bez obzira na cenu, mane ili na to sta neko drugi misli o tome. Tako da mi je licno svaka rasprava na ovu temu (u smislu nametanja "ispravnog" misljenja), u rangu onih starih, dobrih - "benzinci vs dizeli", "Nemci vs Zabari", "JTD vs TDi", "atmosferci vs turbaci", "crnke vs plavuse vs brinete", "da li da ljulja ili da zulja" i slicnih... 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 20750 Posted September 2 10 hours ago, Reacher Gilt said: Brate, pa ne vozi automatik kola, već ti. Komanduješ isto kao što bi komandovao manuelnom, samo nemaš konstantan rad levom nogom na pedali kvačila i dr*anje ručice menjača. Sve obavljaš davanjem i popuštanjem gasa, a rukom tj. ručicom biraš da l ćeš napred ili nazad. Ili da stojiš u mestu. Glede održavanja, kakvo održavanje ? Ovaj naš ford je kod nas skoro petnaest godina, i za to vreme je cela dva puta servisiran automatik ... a što se težine tiče, koje to veze ima s tobom, pa ne nosiš ga u rukama, nego se vozi sa tobom u kolima ... Ako misliš na povećanu potrošnju, onda razumem, ali po meni je komfor u vožnji vredan te veće potrošnje ... Ne volim i tačka Kada je hoću,a mogu i na pola kvačila ako treba 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Brankisha 104 Posted September 2 Nesto razmisljam da prodam fićka, tj da ga zamenim za nekog benzinca. Nazalost nema vise ko da ga vozi, a zao mi da stoji. Imam neku ponudu za Seat Leon 1.4 tsi 2015.Sent from my SM-G998W using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9285 Posted September 2 Ne volim i tačka Kada je hoću,a mogu i na pola kvačila ako treba U gadnog dedu rasteš Ovo je forum, diakusija, iznošenje ličnih iskustava, nije ubeđivanje.Sent from my SM-S926B using Tapatalk 1 Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 4967 Posted September 2 (edited) Ih, ja bih onaj sto Nesa ima u Guliji....isamaram ga po potrebi, a i ne moram. Moze i sportska voznja, a moze i laganica na AP. Za grad dusu dalo. Najbolji automatik je nov automatik i pod garancijom. Edited September 2 by ISV_01 2 igor0511 and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dule 021 771 Posted September 2 Meni je svejedno da li je manuelac ili automatik ali licno mi ne odgovara automatik i nisam pobornik istog ali........dodje u moju avliju BMW 5 2011 sa 3.0 motorom automatik i ja se odusevim. Kao da su ga pravili za mene i menja brzine bas onako kako bih ja voleo a snage koliko hoces u bilo kom momentu. Plus ima saltalice na volanu. Pa sad kom opanci Tom & Jarry. 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4327 Posted September 2 (edited) NIsam ni ja fan automatika, sto zbog odrzavanja sto zbog samog rada (sto zavisi od konkretnog modela), sto zbog nekih situacija u voznji, ali automatik jeste zakon za grad tu nema dileme, cesto u gradskim guzvama gde sam stalno na kvacilu pozelim da imam automatika. Imam drugare koji samo automatike voze decenijama i promenili su ih gomilu niko se nije zalio na kvarove a ne mogu se ohvaliti da su ih nesto revnosno odrzavali. Edited September 2 by OMP 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5207 Posted September 2 8 hours ago, knezevic76 said: Ma daleko od toga da je automatik must have, al da je u odnosu na manuelca daleko bolja opcija u gradskim gužvama, gde moram da stisnem kvačilo jedno 30 puta dok pređem samo Pančevac u jutarnjem špicu, bolja je i komfornija. A može i ovako https://vm.tiktok.com/ZMA6xpURw/ Sent from my SM-S926B using Tapatalk Nemamo svi iste želje, a ni realne potrebe. Ja, recimo, nemam potrebe za značajnom vožnjom po gradu, a i ono što imam od tih urbanih potreba, kada god to mogu ( a najčešće mogu ), to realizujem biciklom. A kao što mi na bajsu nije ni najmanji problem "da šaltam", tako mi to nije problem ni na kolima. Šta više, zaista uživam u tome. Možda to nekome zvuči mazohistički. Meni ne. Stvar ukusa 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
vagenovac 4924 Posted September 2 Manuelac vs automatik prica je besmislena ako se ne prica konkretno koji menjaci su u pitanju, sve ostalo je cist fanbojizam i populizam. Ima menjaca, sto manuelnih, sto automatskih koji su maltene odvratni za voznju, losi prenosni odnosi, sporo saltanje, dug i neprecizan hod manuelca, osecaj i rad kvacila itd. 2 dekirs and Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1124 Posted September 2 Meni je problem sa automatskim menjačem penjanje i spuštanje sa ivičnjaka ili tako neke potrebe, da se pomerim par cm, gde ne mogu da kontrolišem "naslanjanje" ne umem to da objasnim Sve ostalo, kad se vozi, isti q, vozi, ide, radi... Quote Share this post Link to post Share on other sites
vagenovac 4924 Posted September 2 Kod konvertorskih automatika se uglavnom to penjanje na ivicnjak i pomeranje po par cm moze mnogo preciznije odraditi nego sa manuelcem i daje vecu kontrolu, dok su robotizovani sa jednim ili duplim kvacilom uglavnom tu problematicni za takve manevre, obicno budu "skakutavi" i hoce da trznu/cimnu/skoce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 20750 Posted September 2 3 hours ago, knezevic76 said: U gadnog dedu rasteš Ovo je forum, diakusija, iznošenje ličnih iskustava, nije ubeđivanje. Sent from my SM-S926B using Tapatalk Samo sam izmenio mišljenje...moje iskustvo se zasniva na w124, Omega A 2.2 automatic,mustang foxbody 5.0,Passat B6 dah I QQ sa automatskim menjačem....jbg ne volim Od svih proizvođača jako cenim Porsche i njihovu odluku da će uvek biti manuelnih menjača Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3406 Posted September 2 10 hours ago, moron said: ne osećam se ni najmanje hendikepirano usled činjenice da vozim kola sa manuelnim menjačem Sedimo i vunjarimo nakon nekog porodičnog okupljanja, dok varimo preobilan slavljenički ručak, i krene priča o tome da l' je bolji šaltač ili automatik ... I tast krene da deklamuje, ma automatik je jedno obično *ovno, to, bre, napraljeno za invalide i penzionere ! Ja ga gledam, ne verujem, reko' ćale, ti si u invalidskoj penziji već dvaes' godina. 4 hours ago, neshtry said: Ne volim i tačka Poštujem svačiji izbor. Ja sam vala šaltov'o tries' godina, od mene dovoljno. Narednih tries' neka šalta robot, a posle će vidimo. Možda se i vratim na manuelni kad polete automobili. Nego, možda odem da pogledam jedan 207 1.6 benz od 109 Ks u komšiluku za neki dan, ukoliko se razočaramo i sa ova dva MiTo-a koja su nam sledeća na spisku gledanja ... Je l' to isti motor kao 1,6 od 109Ks u C3 što je išao ? Zna li neko ? 2 vagenovac and Dzimbo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 20750 Posted September 2 Da taj je,pa piši i mene zanima 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2178 Posted September 2 13 hours ago, shuxx said: Pa zato i ne volimo automatic. . Nije što je loš. Nego što nemamo pare za njega.... biiip ti automatik koji ima sve sto ima i manuelni i kome sve to crkava i plus jos X komplikacija. Toliko. 2 Reacher Gilt and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 4967 Posted September 2 (edited) 2 hours ago, Reacher Gilt said: Nego, možda odem da pogledam jedan 207 1.6 benz od 109 Ks u komšiluku za neki dan, ukoliko se razočaramo i sa ova dva MiTo-a koja su nam sledeća na spisku gledanja ... Je l' to isti motor kao 1,6 od 109Ks u C3 što je išao ? Zna li neko ? Jbt, ja mislio ti kupio auto do sada. Jos malo pa ce Nova godina, strpi se, sad ce Black Friday pa ce cene malo pasti al zato dobijas popust na kilometrazu do neverovatnih 70% Edited September 2 by ISV_01 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites