Jump to content
Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

Sve imaju,ali se uvozi polu tajno kroz neke od bivših sovjetskih republika i saudijske Arabije koji nemaju sankcije, ali je i malko skuplje 

Sigurno se svasta radi neoficijelnim kanalima, ali koliko cujem od ovih rusa iz coworkinga, nema vise tamo salona evropskih, juznokorejskih i japanskih proizvodjaca. Sad samo kineze imaju. 

Prodaju sve brendove kod istih zastupnika, ali više nisu označene kao oficijalni prodavnice brenda....isto kao i sa McDonalds i koka kola, potpuno isti ali drugi brend...i nešto su skuplji 

19 hours ago, MS PK said:

drugo, unistavaju eu privredu od koje svi zivimo

Za ev je evidentno vec i sada da je velika prevara

Slazem se apsolutno sa tobom, ali vidis koja su kontradiktornost prva i druga recenica, sam si sve rekao.

Evropljani unistavaju sopstvene proizvodjace sa kojekakvim agendama, a za koje se jos pre 10 godina videlo da tesko mogu da budu ispunjene u praksi i masovnoj upotrebi. Dostupnost i brojnost punjaca, struktura izvora energije kojom se obezbedjuju "ciste" tehnologije (i u proizvodnji komponenata i tokom eksploatacije), nacin dobijanja sirovina, reciklaza, autonomija, itd... Na samom kraju dolaze i naduvane cene i "kvalitet", kao slag na tortu. Ili je sve zamisljeno kao jedan lep i skup sport za bogate, gde ce prljave tehnologije biti izmestene u zemlje treceg sveta. A "raju" i njihovu potrebu za mobilnoscu ili cistom zivotnom sredinom ko je*e.

Daleko od toga da su cvecke, ali Kinezima je sve to samo doslo kao kec na deset, sa poprilicno naprednijom EV tehnologijom, bukvalno otvorena vrata za klizeci na gostujucem terenu. Kao plus, opciono ostavljanje i ICE motora bar trenutno. Japanci (Toyota pogotovo kao veliki globalni igrac) opet u igri ostavljaju i vodonik, bio-goriva, struju, ICE/hibride paralelno, ali po daleko visim cenama... Da ne pominjemo i celu igrariju i politiku iza, sto nije predmet ovog foruma.

17 hours ago, The Punisher said:

Postavljanje nemogućih euro normi je dovelo do nemogućnosti pravljenja normalnih sus motora, a kao ideja je bila elektrifikacija

Meni deluje obrnuto - da su sve strozije Euro norme samo modus da se ICE motori degradiraju (downsize, losiji kvalitet i performanse, eko komponente) i izbace iz upotrebe, a nametne elektrifikacija. Otuda i one igrarije sa vremenskim rokovima za implemetaciju normi, prebacivanjem proizvodjaca na nove tehnologije, pa onda delom vracanje na stare i trazenjem da se rokovi odloze, itd.  Dok je evidentno da neki vidovi teskog saobracaja (kao daleko vecih zagadjivaca) jednostavno ni teoretski ne mogu da se odvijaju na taj nacin, bar na trenutnom nivou tehnologije.

I opet kazem, Corona je, ako nista, bila idealan test koliko je tada mrtav civilni saobracaj uticao na "smanjenje" emisija i zagadjenja.

Da neko ne razume pogresno - nemam nista protiv novih tehnologija, naprotiv. Ako potrebna masovnost moze da bude zasnovana na zdravim i odrzivim osnovama.

19 hours ago, MS PK said:

a i trece nije to kvalitet ni dizajn za nas evropljane

Meni se iskreno ne svidja ni pristup ni dizajn ni jednih ni drugih. A apropo kvaliteta (pogotovo enterijera) na onom videu koji sam kacio sa Sajma - Nidza "AutoStyle" koga sam i licno upoznao (teski entuzijasta kao i nas Steva "TPC volana"), koji se profesionalno bavi enterijerima, unapredjenjima, materijalima - kaze da maltene ne bi videli dobar enterijer na Sajmu u opsegu vozila za obicne smrtnike, da nije proizvodjaca sa dalekog Istoka. Nesto sto i ja i dalje tesko mogu da prihvatim kao realnost, ali... Daje primer napumpanih evropskih modela od 70.000 EUR sa enterijerom od skaja i sl. Pa coveku dolaze sa novim modelima da im presvuce volan pravom kozom, cupa se i menja doplaceno fabricko ozvucenje (apropo price o Harman Kardon na jednoj drugoj temi), itd. I to cak i na skupocenim automobilima, gledao sam nedavno sredjivanje G klase.

Edited by Ivan

On 3/27/2025 at 1:02 PM, srdjos said:

cene dole samo za keš

ili i za te bankarske proizvode što su im u ponudi (osim Porche lizinga)?

Rekli su mi da je ista cena i za kes i za kredit preko njih.

Sto kazu kolege oni svakako dobijaju pare, a moraju da ti izdaju fiskalni racun na koji god iznos se dogovorite.

Kakve su to budale, da toliko tržište ostave na gotovo Kinezima.

Svašta nešto neracionalno su oni uveli i uradili da bi došlo do ovoga. Teško mogu da poverujem da oni idu iz greške u grešku! Pričam o propisima eu i uništavanju sopstevnih proizvođača!

Inače, pregledao sam dosta kineza i nemam ništa protiv njih, čak štaviše, posedovao bih jednog. Jedini upitnik je održavanje i raspoloživost delova a tu mi Geely deluje najozbiljnije.

Mene cela priča sa EV podseća na hladnoratovsku igru.

Koliko sam upoznat, ozbiljni kapaciteti su upregnuti u razvoj EV. Proizvodnja i razvoj se doniraju iz državne kase, ozbiljan broj ljudi je zaposlen u toj industriji i šta mislite šta je epilog!?

Pa isto kao i u hladnom ratu. Jedni su proizvodili ogromne količine oružja koje nisu iskoristili i raspali se bez ispaljenog metka. Tako nešto može i sada da se desi, jednostavno, promena agende, nova administraciija i bez potrebe za dodatnim oporezivanjem, dovoljno je da se poveća cena sturje, niko živi u EU i USA neće kupiti EV.

Pitanje je šta takav scenario može da donese!?

Recimo, veliki sukob između RF i NRK oko Sibira i ne bi im bio prvi put.

I ono što je po mom mišljenju najveći problem sa EV jeste standardizacija. Danas imaš ovakve baterije i punjače, za 5 godina to može da bude nešto sasvim drugo. I šta da radiš sa onim što si kupio pre 5 - 10 godina!?  Da menjamo automobile kao telefone!? Teško, ipak su malo skuplji a i odlaganje tog otpada neće biti besplatno ....

Sam kvalitet kineskih vozila je generalno dobar, a nije ni čudo da je tako, tehnologija koja se koristi je stara čitavih 150 godina. Suštinski, motor i menjač su manje - više isti, 4 ciklusa, ventili u glavi, klipovi idu gore - dole ... napredovala je elektronika i tehnologija izrade delova ...

Mene kod kineza prilicno odbijaju i nazivi tj natipisi na kolima.
Ono velikim boldovanim slovima LYNK & CO, ko neki jeftini ruter.

Sto se stanja polovnjaka tice sto neko spomenu od koga kupiti, zenin brat je obrnuo igricu, mislim da ne postoji auto sa sajta polovnih automobila koji nije posedovao, kola menja na 3 dana do 3 meseca, cim uzme vec je na oglasu, ne znam koga laze da ima neku simbolicnu zaradu, mahom su to zamene uz doplate, krs za krsa pa ko je koga vise prevario, mislim da je sad vec barem pola auta na sajtu starijih od 2012 otprilike izmenjalo na taj nacin 10 vlasnika za par godina.
I da zato i ne znaju sta da ti kazu o autu jer teraju dok ne stane ili dok ne natrci budala da ga napravi i njega budalom u zameni, samo je pitanje ko ce kome da izvuce 100-200 eur

Luksuzni/skupi zapadni automobili se prodaju po Rusiji.
Retko gde su oglašeni kao novi, već im reda-radi piše da su polovni jer mahom imaju oko 5 kilometara na satu (što i jeste uobičajeno za nova vozila). U redovnoj proceduri (koja nije sada tamo) ovlašćeni dileri imaju mogućnost da jednom odrade nuliranje ako nov auto ima 3 km ili nešto slično malo kilometara.... zavisi od proizvođača da li je 3, 4 ili sl.

Luksuzni/skupi zapadni automobili (Porsche, Mercedes, Lamborghini, Range Rover...) se regularno izvoze u Azerbejdžan, Gruziju (npr. Azeri imaju skok od nekoliko hiljada procenata uvoza takvih automobila u odnosu na period pre početka rata u Ukrajini), ali se ne izvoze zvanično iz tih država. Nema ih u podacima da su otišli za Rusiju.

Nema ih jer odu npr. za Gruziju, imaju sve one zaštite koje se skidaju pri nultom servisu (pre isporuke kupcu). Spoljašne zaštite se onda po pravilu skidaju, unutrašnje ostaju, i takav auto na kamionu ide do granice sa Rusijom. Istovara se par stotina metara pre graničnog prelaza. Stavljaju mu se privremene tablice, običan čovek seda u auto i prelazi granicu sa njim. Par stotina metara posle granice ga parkira, opet auto ide na kamion i pravac Moskva ili gde već. Auto stigne u neovlašćeni salon :D operu ga spolja, skinu one fabričke zaštite iznutra i prodaju ga kao polovan sa npr. 6 km na satu. Svi u tom lancu se ugrade i auto bude na kraju malo skuplji nego što bi inače bio. Ali, bogatima ta razlika ionako nije bitna.

''Narodni'' automobili su druga priča, tj. taj deo tržišta suštinski jeste ostavljen Kinezima, i jednom kada sankcije odu biće svakako kasno za EU/JPN/USA auto-industriju da se vrati na nivo prisutnosti u RUS od pre.

Da se nije desilo nasilno ukidanje dizela, mislim da bi se tržište iskristalisala, po sledećem:

Dizlo - za one koji prelaze puno km otvorenog puta,

Hibrid - za gradsku vožnju,

Benzinci - olraunderi, po malo od svega i

Struja - za bogato ekcentrične likove sa porodičnim kućama.

Tu bi se verovatno zadržao i dobar procenat plina, koji je stradao "bez ispaljenog metka"...

Elem, evo me od jutros gospođa ispituje o Sajmu i ma koliko se trudio, ne mogu da pronađem jevropski model koji mi je privukao pažnju!

Ne bih kolegama da trolijem temu, a i temu o istom autu sam pročitao. Naime možda u porodicu dođe i drugi auto, ženomobil sa obaveznim uslovom da je AT menjač.

Kupovina još nije obavezna ni hitna ali se volim raspitati. Ranije je kolega @silenci dolazio njom na skupove, @knezevic76 je skoro uzeo...da u pitanju je Lancia Musa. 

To nam je prvi pik za ženomobil u  konfiguraciji 1,4 16V sa fiatovim robotizovanim menjačem. 

Razlozi za razmatranje iste su što je  prostrana, udobana, uglavnom sa dosta opreme, mislim da je održavanje na nivou Pande/Punta s tim što je verujem sigurnija od navedenih, jedino je limarija malo upitna u pogledu delova. E sad, znam da Fiat nema klasičan automatik već neku robotizovanu verziju ali mi je bitno da ima auto-mod i da ne razmišlja o promeni brzina, kao ni da li će krenuti unazad na uzbrdici. Što se mene lično tiče u pogledu ženomobila, briga me koji menjač ima, bitno je da njoj služi, a ja ću se navići već ako zatreba. Nisam baš upućen u održavanje dual-logic-a i njegovih mana, sem što znam za akutator da ume da zabrlja.

Idea, kao njen siromašni brat, mogao bi da dođe u obzir ali ako već je mizerna razlika u ceni i dosta se bolji auto dobije, Musa je prvi izbor.

Puto ne, GP bi mogao isto da uđe u uži izbor ali mi Musa deluje "više" u smislu sedenja i ima veću preglednost. Da ne spominjem ulazak u auto.

Modus nam nije nešto, iako je te klase, mada renoovi 1,2 16v su isto peri-deri za održavanje. Scenik je prevelik za gradski auto.

Iz priloženog se vidi da se gađa neki MPV segment ili viši/izdignutiji auto sa AT menjačem. mislim, danas sutra ako dođe do situacije da nasledimo tastovu Mečku A180 2,0 dizel sa pravih a mizernih 70k km, mislim da će me najviše ubiti registracija i set kvačila kad dođe na red....

Sugestije i kritike dobrodošle

Edited by ISV_01

@ISV_01

ne znam šta je pitanje u tvom postu ali aj. Materijala o tom menjaču ima dosta

retko ko u tom segmentu nudi full automat, svi su na bazi cvt-a. Inače Fiat ima full automat u Tipu i 1.6 mJet izvedbi

ono što je u toj klasi je Opel Meriva i ima sa automatom u izvedni sa turbo motorom i 140ks ali su retki

@srdjos Koliko sam iščitao, ništa specijalno. Menjaš ulje, voziš i proveravaš, dok u nekom momentu ne treba servis. Cenim da je rang svih ostalih, fazon oko 1000e 

Kad budeš hteo, uvek možemo da se dogovorimo da evo sednete u moju Musu i provozate se. Čisto da vidite dal vam/njoj odgovara takav auto i kako se vozi.
Što se tog robotizovanog menjača tiče, ima ih par na oglasima, ja lično ih ne volim , a i kad bih kupovao sa tim menjačem uzeo bi samo od nekog koga znam, kao@Axic čini mi se, što je uzeo. Barem se zna neka istorija i održavanje.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Ni ja nisam pristalica tih fiatovih menjaca i uopste tih robitozivanih mada fiat mu tu dodje jos i najbolji, opel i psa su recimo shit tezak, nij tu bitna nikakva istorija odrzavanja jer tu i nema sta da se odrzava zamenis ulje u hidraulici a elektroniku i ne mozes da odrzavas tako da je svakako macka u dzaku i ne znas kad moze da krene da baguje ali u sustii bagovanje nije nesto sto ce te ostaviti na putu samo ume da smori u voznji a sticices gde treba, ne znam da je nekom skroz crkao taj menjac da ne moze da se vozi, a mozda i gresim.

Edited by OMP

Okej, dajte neku oprobanu opciju polovnog auta sa AT menjacem. Ja sam naveo Musu jer je u sustini lux Fiat a znam da Fiat mogu odrzavati...u smislu da su delovi svakako jeftiniji od npr Nemackih auta, mozda ne svi ali velika vecina. 

gradski auto i klasican automatski menjac tesko za naci, ne znam kod renoa kakvi su cesto vidim na CH oglasima clio ili modus sa tim menjacima, znam coveka koji vozi pezo 307 sa klasicnim automatom i zadovoljan je ali taj pezo je star a taj menjac koliko znam nije isao u novije modele

Edited by OMP

11 hours ago, ISV_01 said:

Ne bih kolegama da trolijem temu, a i temu o istom autu sam pročitao. Naime možda u porodicu dođe i drugi auto, ženomobil sa obaveznim uslovom da je AT menjač.

Kupovina još nije obavezna ni hitna ali se volim raspitati. Ranije je kolega @silenci dolazio njom na skupove, @knezevic76 je skoro uzeo...da u pitanju je Lancia Musa. 

To nam je prvi pik za ženomobil u  konfiguraciji 1,4 16V sa fiatovim robotizovanim menjačem. 

Razlozi za razmatranje iste su što je  prostrana, udobana, uglavnom sa dosta opreme, mislim da je održavanje na nivou Pande/Punta s tim što je verujem sigurnija od navedenih, jedino je limarija malo upitna u pogledu delova. E sad, znam da Fiat nema klasičan automatik već neku robotizovanu verziju ali mi je bitno da ima auto-mod i da ne razmišlja o promeni brzina, kao ni da li će krenuti unazad na uzbrdici. Što se mene lično tiče u pogledu ženomobila, briga me koji menjač ima, bitno je da njoj služi, a ja ću se navići već ako zatreba. Nisam baš upućen u održavanje dual-logic-a i njegovih mana, sem što znam za akutator da ume da zabrlja.

Idea, kao njen siromašni brat, mogao bi da dođe u obzir ali ako već je mizerna razlika u ceni i dosta se bolji auto dobije, Musa je prvi izbor.

Puto ne, GP bi mogao isto da uđe u uži izbor ali mi Musa deluje "više" u smislu sedenja i ima veću preglednost. Da ne spominjem ulazak u auto.

Modus nam nije nešto, iako je te klase, mada renoovi 1,2 16v su isto peri-deri za održavanje. Scenik je prevelik za gradski auto.

Iz priloženog se vidi da se gađa neki MPV segment ili viši/izdignutiji auto sa AT menjačem. mislim, danas sutra ako dođe do situacije da nasledimo tastovu Mečku A180 2,0 dizel sa pravih a mizernih 70k km, mislim da će me najviše ubiti registracija i set kvačila kad dođe na red....

Sugestije i kritike dobrodošle

Drugar moj dobri je imao Ideu sa tim robotizovanim i na kraju je otisla samo da ode jer vise nije znao sta da radi sa tim menjacem a niko nije znao ni da mu ga popravi. 
Cak je koliko se secam dovukao drugi kompletan menjac iz Italije i bilo je isto posle nekog vremena. 

Jedno vreme se parkirao iskljucivo tako da moze da produzi pravo jer se nikad nije znalo kad ce Idea da odluci da ne moze da ubaci u rikverc.
Secam se i jednom prilikom za malo nismo izginuli na autoputu, isli na karting u Autokomerc i krenuli da izlazimo i ukljucili se u srednju traku i Idea nece u drugu da ubaci nema Boga a likovi koji su isli iza nas nabadaju kocnicu sa 120 (ili koliko vec da su isli) na nasih tipa 30...

edit: Kad sam se ja raspitivao za zenomobil Ficu kod Gorana, on je bio u fazonu da to moze da se uzme samo ako je auto presao nesto sitno i da budem spreman finansijski ako se nesto desi :D

Edited by shomispc

Okej, dajte neku oprobanu opciju polovnog auta sa AT menjacem. Ja sam naveo Musu jer je u sustini lux Fiat a znam da Fiat mogu odrzavati...u smislu da su delovi svakako jeftiniji od npr Nemackih auta, mozda ne svi ali velika vecina. 
Teška priča. Grqdski auto, stariji pooovnjak, teško. Što se tiče Reanult motora u Clio i Modus, benzinaca, rqčunaj da troše 9l opušteno, ovi 1.4 i 1.6 motori, nebitna konjaža, a verujem sa automatikom da je to još jače.
1.2 i 1.2 tce su već malo ekonomičniji

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

1 hour ago, ISV_01 said:

Sve robotizovano je smece. Automatik a nije automatik. Ima sve sto ima i klasican manuelni menjac + robotiku ( hidrauliku i elektriku ). Prosto to sto ti hoces ne postoji a da je sigurica pouzdano. Kao multiar recimo, moze da sluzi odlicno a kad crkne boli glava i spadaju gace. 

Kako god okrenes automatik kod gradskih automobila je macka u dzaku, bmw i merc imaju najbolje automatike od vajkada a sve ostalo je moze da sluzi al ne mora da znaci tako da bih ja izbegao ako je moguce automat kod gradskog auta.

Edited by OMP

Ako je kriterijum za kupovinu da auto ne krene nizbrdo na uzbrdici :) , jbg onda. Ako ima ESP, zadrzace ga Hill Holder... Bar na par sekundi :D .

Salu na stranu, meni je ta ponuda pomalo demagogija. Automatik najvise znaci u gradu, da ne drndas levu nogu i kvacilo po guzvi, kreni/stani. I upravo su u gradu (poput BG) najprakticniji manji autici. A upravo u toj kombinaciji idu najlosija/najjeftinija resenja automatskih menjaca, tacnije uglavnom robotizovanih.

Razumem da ne moze i jare i pare i da dobar menjac mora da kosta, a da opet taj malisa na kraju ne bude preskup. Sem ako ne uzimas novo, za polovne gradske autice i ne ispada bas razuman izbor, nazalost. Pogotovo kod starijih generacija gradskih autica, koji su vec ubili ohoho.