Jump to content
Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

Imas 1.5 tdci koji je izveden iz 1.6 tdci-a samo mu hod klipa smanjen

Ima i 1.5 tdci ecoblue koji nije ni blizu predhodnom jer ima 16 ventila za razliku od prošlog sa 8 ventila. Nije ista turbina, egr ventil se razlikuje, hladjenje egr-a drugačije, usisna/izduvna grana drugačije... Svašta nešto. Ima i lanac koji zna da pukne u prvim revizijama motora

Nema AdBlue nijedan

Ima li neki "nov" motor u zadnjih 10-15 godina da valja a da ne vuče poreklo od onih starih i dobrih? U nekom normalnom autu do 4 m dužine.

Benzinci katastrofalni čak i kod onih koji su poznati po njima, sada i dizeli sve gori i gori, na kraju ćemo voziti bicikle, što bi najbolje i bilo. 

Raduje me da su benzinci u novim Mazdama odični, nadam se samo da su rešili probleme sa korozijom, mada je i to bilo čini mi se pre 10-tak godina. 

@frostysrb

Bravo za komentar! Jezzziva prica...:blink:

Voleo bih da neko ko ima iskustva u servisu napise nesto o zloglasnom PSA motoru 1.2 Puretech ciji se remen kupa u uljanoj marinadi...

Pod hitno dodeliti Nobelovu nagradu za glupost vrsnom izumitelju! :rtfm:

@italiano

Skoro sam negde bas citao koliko taj kais koji se brcka u motornom ulju smanjuje frikciju. Bukvalno zanemarljivo smesno, nepun 1%. A uticaj na smanjenje emisije i potrosnje identicno takav. Sto se goriva tice, na par intervala servisa "usteda" je reda velicine trecine rezervoara :D . Debilno poredeci kakve sve probleme, stetu i trosak vlasniku ti opiljci mogu da izazovu ako se ne prevenira.

PSA je benzince, posle cuvenih TU serija, zas*ala jos ranije (VTi, THP, PureTech), a dizele zadnjih nekoliko godina. Mislim da sam pisao, majstor kod koga odrzavam DS mi prica da zivi od toga, ali da posteno od ranije ne bi preporucio ni njihove benzince, a sada ni njihove dizele od 2019. godine naovamo. Slicno kao kod Zabara, gde se pri kupovini par godina starih vozila prelazi u druge tabore zbog ponude modela - kod PSA je ista prica ali zbog ponude motora.

1 hour ago, frostysrb said:

Nadam se da se nisam javio kasno, i da nije sestra pazarila CX3 dizela :crybaby:

Nadam se da nisam previše udavio, ako nekome treba konkretno neki odogovr neka piše na DM.

Hvala puno, nije kasno, tek smo krenuli da razgledamo, a ovaj konkretni cumuras je istrcao kao ponuda od prvog vlasnika.

Cuj "udavio" :) - pravi, detaljan i konkretan odgovor :thumbup: . Hvala za preneto iskustvo i odvojeno vreme da sve to ispises i podelis ovde. Da je tema o konkretnom modelu, post komotno moze u pinovane i preporucene.

Identicno iskustvo imamo i sa sluzbenim SkyActiv-G 165. Sto ti kazes nisu bas neke trkalice, ali su bukvalno peri-deri vec godinama unazad. Uvek sam pisao da mi se svidja sto Mazda nije prihvatila debilni mainstream sa downsize i malim turbacima. Vec su se drzali svoje filozofije, 2.0 blok, rastereceni atmosferac sa vecim pritiskom... Moje je samo da pripomognem, tako da zato i u ovom izboru od starta naginjem ka CX-3 benzincu, a dizel je istrcao samo kao ponuda pa reko' da priupitam.

A licno, sledece sto budem uzimao kada jos malo izvozam ovaj auto - na osnovu iskustva, trudicu se definitivno da opet bude benzinjara. Taman cu se tada izvuci iz trenutne potrebe za vukljanjem gomile stvari, pa se mozda sa D, ponovo spustim u Compact klasu. A tu mi se svidja upravo Mazda, trenutna trojka hatch (BP, tj. Mk4) ili eventualno veca i za porodicu prakticnija Honda Civic 10. Tako da cu te @frostysrb mozda malo smarati na PM za jos neku informaciju :) .

Sto se modernih benzinaca tice, Japancima nekako najvise verujem. Posto neko vec pomenu ocajan izbor i tehnicku "genijalnost" kod Evropljana u tom segmentu, od prethodne decenije naovamo.

Edited by Ivan

1 hour ago, zarekg said:

Ima li neki "nov" motor u zadnjih 10-15 godina da valja a da ne vuče poreklo od onih starih i dobrih? U nekom normalnom autu do 4 m dužine.

Benzinci katastrofalni čak i kod onih koji su poznati po njima, sada i dizeli sve gori i gori, na kraju ćemo voziti bicikle, što bi najbolje i bilo. 

Raduje me da su benzinci u novim Mazdama odični, nadam se samo da su rešili probleme sa korozijom, mada je i to bilo čini mi se pre 10-tak godina. 

Ima kod Kia/ Hyundai i Japanaca 

59 minutes ago, zarekg said:

Kiu imam, za sve njih znam, mislio sam na propalu evropu...

Pa ima jedino kod fiata 1.2 i 1.4  al to su opet motori stari 15+ godina

To ti kažem. Do negde 2010. si imao ozbiljne motore. Onda su počeil razni "tech" i slična sr... i više ne možeš da nađeš nešto da valja. Skoro sam za ženski deo porodice uzeo C3 sa TU motorom, 2009. godište i tu je kraj. Da sam morao nešto novije ne bih imao pojma šta da uzmem. 

Biće problema a verovatno ih već ima i dovoljno za one koji kupuju do 10-tak godina stare benzince. Neka im je Bog u pomoći. 

Ma uzas je ponuda, ja nista od ovih novijih motora ne bih smeo da pazarim a i nema puno toga da mi se svidja i odgovara jedino je fiat grupa isla dosta dugo sa proverenim motorima, dobro ima i kosookih dosta koji valjaju ali od evrope tesko sta

4 hours ago, italiano said:

@frostysrb

Bravo za komentar! Jezzziva prica...:blink:

Voleo bih da neko ko ima iskustva u servisu napise nesto o zloglasnom PSA motoru 1.2 Puretech ciji se remen kupa u uljanoj marinadi...

Pod hitno dodeliti Nobelovu nagradu za glupost vrsnom izumitelju! :rtfm:

Kum je skoro kupio Pug 2008 2020.godište sa 1.2 Puretechom, sa 95.000 km. Odmah u servis, gde mu je rečeno da je došao u zadnjem trenutku što se tiče kaiša, da je prešao još 500 km pukao bi kaiš. Stvarno glupost. 

3 hours ago, srdjos said:

Negde sam pročitao da nema
Onda sam i ja pogrešno preneo

Zadnji koji nisu imali AdBlue su 1.5 pre 2018. u teretnom ( Toureneo Connect, znači mali pikap ), posle toga svi imaju, i 1.5 i 2.0 dizeli. Za sad nisam sreo neki da ima problema sa AdBlue sistemom, neke sam vozio i sa 180+k km na satu i kod svih je radio dobro. Dok u mojoj okolini već dva Audija ( A4 2019. i A6 2016.) namučiše se sa tim sistemom. A4 je prodat tako jer se čoveku smučilo da ulaže više a A6 je pitanje kako će proći tehnički jer sistem ne radi uopšte, ne troši ga a sija check engine.

Benzin zakon!

Meni nisu jasni sa tim 1.2 PSA kršom, ima hrpa revizija, nijedna nije pouzdana, oni je i dalje guraju. Sad valjda ti najnoviji motori imaju lanac umesto tog mokrog sistema...

Inače, tražim za ženu isto neki noviji benc, izbor je sužen na Clio sa 0.9 tce mašinom. Kao 2016-te je bila revizija  tog motora gde su sredili potrošnju ulja i od tada je ok. Al' ajd znaj

Iskreno, onaj 1.0 tiče kod Renault/ Dacia je solidan, naspram Stelantis,su super...

Kakva je situacija sa malim benzincima kod VW/Škoda?

Kakav je Mini?

PSA se ukenjao onog trenutka kad su uzeli bmw vti motore, izbacili skoro sve svoje pouzdane i dobre motore i uzeli nemacko djubre a sad umesto da se vrate na nesto dobro oni izmislili puretech biiip jos gore nego vti, a sto je najgore gomila takvih automobila je na ulicama, lozi se narod na pezo i citroen a 90% njih nema pojma nista ni o vti ni od pt motorima pa kupe i mozda saznaju na tezi nacin da su biiip a mozda i ne saznaju ako ih ukenja. Skoro mi svracao covek imao 207 vti, kaze navozao sam se super nekoliko godina ni jedan problem a inace zna da su problematicni, doduse nije znao u trenutku kupovine al kaze sad ga sigurno ne bih opet kupio bez obzira na pozitivno iskustvo.

Mini ista prica idalje shit motori a opet i njih je i bilo i ima na ulicama, 90% su sa vti motorima al kao da se kod njih manje kvare, doduse i mnogo je manje minia nego PSA na ulicama.

VW grupa ne znam, tu je izgleda kako te zadesi, neki kude neki hvale fsi, tsi, cinjenica je da trose ulje fino, kaze mi kolega koji je radio u muriji da kad su im sigle skode rapid od strarta trosile ulje fino ali da nisu imali problema inace. Ne znam meni se svakako nista tu ne svidja iz te grupacije da bih pazario.

Sto se mene tice samo kosooki dolaze u obzir od novijih vozila i to iskljucivo benzinske varijante a od evrope fiat alfa ali nije tu neki izbor.

Sto se renoa tice navodno je taj 0.9 stari 1.2 tce samo manje zapremine, nema nekih problema sem potrosnje ulja ali nije to ne znam sta, a novi 1.2 tce je losiji od starog mada ...???

Edited by OMP

Ženina šefica ima QQ sa tim 1.3 tiče motom svaki dan pređe 140km i radi kao singerica

Edited by neshtry

10 hours ago, zarekg said:

Ne znam koliko ti igra ulogu Fiesta 2017. godiste. Eto ja kao sluzbeni u komercijali vozio 3 godine i prešao 50k km. Zaduzio je od prethodnog kolege sa 92k, vratio sa 144k km jer smo tad već njih vraćali i obnovili ceo vozni park. 

Motor je bio 1.5 tdci (čitaj hdi) sa 75ks i gledajući servisnu za sve vreme od 0km jer je kupljen kao nov auto nije imao nikakve ozbiljnije kvarove. Dočekao je 2 velika servisa za to vreme, ostalo standardno uz mali servis, nekoliko seta kočionih pločica, jednom diskove i to je to. 

Bio sam skeptičan kako to sa 75ks može da ide ali je menjač fenomenalno uparen sa motorom i precizan kao kod japanaca, prosto uzivanje da se šalta što češće. 

Potrošnja izuzetna, ležanje u krivinama takođe, trap izdržljiv jer se kao službenjak nije štedeo. 

Iste fieste imamo 2 u firmi, koriste ih momci kao teretne za ugradnju opreme za pracenje vozila. Isti motor 1,5tdci sa 75ks, bez nekih kvarova na motoru. Jedino su malo bučni i nisu pojam udobnosti (po meni čak ni civilna verzija). 

Ja imam iskustva sa:

1.4 HDi 68 ks (207)

1.6 HDi 92 ks (208)

i 1.6 HDi 100 ks (208)

svi ovi motori su mi bili odlicni u eksploataciji, mala potrosnja, agilni su svi osim 68 ks, jeftini delovi i generalno laki za rad.

Trenutno sam u potrazi za gradskim autom, prvenstveno sam gledao novije 208-ice (1.5 HDi sa 102 ks), vidim da ih ljudi i ne hvale nesto preterano. Problemi sa Adblue, lancem bregaste i sistemom razvoda manje vise svi pominju, doduse ne znam na kojoj km.

Moja pretraga bi se bazirala na primercima do 100.000 km, sa servisnom istorijom. Pa me zanima ako mi neko iz prve ruke moze reci neke boljke ili iskustva s ovim motorom od 102 ks?

Naravno, u obzir dolaze i drugi modeli auta, nisam striktno vezan ni za koji brend mada okvirno znam sta ne bih. 

Edited by vilota032
Dodao

Sve motori starog kova, cak i taj najslabiji 1.4 HDi 68 je bio odlican za grad u malim vozilima, trosio kao upaljac, bez komplikovane ekologije, prilicno pouzdan (vozio sam ih i kao nove pre 20+ godina)...

Ali ako gledas novije gradske modele, par godina stare, koji ce se i vrteti najvise po lokalu - zasto uopste ulaziti u pricu sa cumurasima i njihovim potencijalnim problemima? Zarad malo vece potrosnje (a opet jeftinijeg goriva), izbegnu se komplikacije sa gomilom modernih sistema, eko-sra*a i ubedjen sam namerno tanusno odradjenih inzenjerskih resenja.

Ima toga i u drugom pogonskom taboru novije generacije, ali ako dodjemo do novih benzinaca tu tek PSA ispada iz price :) .

Edited by Ivan