Jump to content
Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

20 hours ago, clockwork_orange said:

Te price da se SUV parkira ko i "obican " auto ne vaze
Ne sporim da je SUV pregledan i da se lako parkira ali kada ima parking mesto do 5-6 metara duzine i 2,5-3 metra sirine ali takvo mesto je gotovo nemoguce naci u gradu
Mali automobili se lakse parkiraju tj ima vise raspolozivih mesta za parkiranje

Nema potreba da se prave krugovi u potrazi za parkingom i trosi gorivo
Mali automobili i manje trose pa i manje zagadjuju
Mali automobili se lakse probijaju kroz uske ulice i gradske guzve pa samim tim manje trose i manje zagadjuju
Mali automobili trose manje gume

Po meni samo mazohista moze da vozi SUV pa gradu

Znaci da do sad nikad nisi imao SUV dok ovako pises. 

Kad budes provozao tj imao ga pricaces sasvim drugu pricu. 

Samo cekamo taj dan D. 

Mesta ima za SUV na parking mestu a to sto neki ne znaju da voze i parkiraju nema veze sa dimenzijama. SUV itekako staje na to mesto sa tim dimenzijama koje si dao. 

Moj Freemont koji je po dimenzijama bas velik staje na svako parking mesto. 

Naravno da svako od nas zna da se mali auto lakse parkira. Da li to znaci da u tom slucaju treba iskljucivo da vozimo male automobile?  Naravno da ne. 

Pa dobro nije bas tako sto se tice parkinga, primera radi u firmi gde radim imamo jedno parking mesto i tu ne mogu da parkiram lagano ni mazdu cx7 a kamoli q7, posto je malo nezgodnije ali sa grande puntom ulecem zmureci, fizicki staju i mazda i audi jer je mesto standardnih dimenzija ali dovoljno je da se onaj ispred i onaj iza ne parkiraju lepo kao sto inace i rade i eto problema ali za punta ni tad nema problema i tu dolazi do izrazaja manji auto, tako da primera radi da ja imam i SUV kuci i ovaj sad GP logicno bih uvek isao sa puntom na posao upravo zbog lakseg parkiranja ali to svakako ne znaci da svi treba da vozimo mala kola, parking je nebitna stvar u celoj prici, ja da imam q7 sigurno ga ne bih ni drzao tek tako na ulici, uvek bih gledao da parkiram na nekim zgodnim mestima ili garazama, da se ne zavlacim svuda i rizikujem da mi neko zakaci auto, zato i imamo garazu u firmi, kupljena upravo kad i q7 zbog tih razloga, dok mazda nije problem nju parkiramo svuda. 

Moja prva komšinica vozi nov GLE Cuope ( pre je vozila Q3 Sportback ) i nju bukvalno "dupe zabole" kako će da se parkira i uglavnom to radi na nepropisan ili neki krajnje bahat bačin ( čak i kada pored postoji slobodno parking mesto, jer sam je X puta sreo dok kolima prilazi zgradi i maltene ostavi kola na sred ulice i ode - "do sutra" ), pri čemu joj je vozilo zato izloženo povećanom riziku da ga neko "zakači" ( ja onako ne bih ostavio parkiran ni svoj "bajs od 100 evra" ). Povremeno joj pauk odnese kola ili joj komunalci "napišu kaznu", ali, uopšte se ne nervira, ona "živi svoj život" ... :)   

Naravno, nije ona jedina koja se tako bahato ponaša oko parkiranja i zaista ima dosta vozača izuzetno vrednih automobila koji svakim svojim potezom, pa i parkiranjem kola maltene u sred raskrsnice ili na sličan način ( da bi otišao u tu neki od restorana, kafića, kladionica, teretana ... ), okolini stavljaju da znanja - "ko te j..., može mi se"

L200 iz firme kolega povremeno uzme jer ide(mo) na teren a on je na Dorcolu, kod Cara Dusana. Isti auto nema parking senzore, kamera mu ne radi. Nerealno mi je bilo kada mi je rekao da on placa parking (!!!) I da mu ponekad pisu kaznu, koju jelte on plati. 

Savetovao sam ga da parkira u javnu garazu pa da dostavi racun a inace da parking sluzbenog auta placa sa sluzbenim telefonom, sto je i logicno (kad mora na teren, a svi znaju gde stanuje, krajnje opravdana akcija).

S tim sto nemam pojma kako bi isterao L200 iz neke obliznje garaze jer cesto imaju one ultra-mega lakat krivinu za ulaz ili izlaz.

Kako on parkira na javnom parkingu u spicu guzve (i to u 90% paralelnom parkiranju) ja pojma nemam....

Edited by ISV_01

Ako nemas osecaj za gabarite vozila dzaba ti sva pomagala kao i onima koji voze smarta ili nesto tako malo a opet ne umeju da parkiraju. Ja kad sam prvi put seo u poluteretno vozilo u firmi (iveco daily putarac) svi se cudeili gde sam ga proterao i napred i nazad a onaj sto ga godinama vozi se libio da tu prodje, skoro komsija ne moze da protne c4 pikaso izmedju nekih kola, realno jeste tesno a on nije vican vozac, ja reko daj meni, kaze me dzabe probas nema sanse, naravno proterao sam ga bez problema, ovaj gleda i ne veruje...e sad ranije dok sam ziveo u zgradi, dovijao sam se na razne nacine gde da parkiram auto jer mesta uglavnom nije bilo pa sam se tako zavlacio izmedju dva drveta gde niko drugi nije ni mogao ni hteo, takodje bilo je jos par stekova koje drugi nisu ni pokusavali da iskoriste ali mene to privlacilo da probam a i silom prilike jer sam uvek voleo da mi auto bude na oku. Na modernim kolima kamere i ne gledam, mene ono zbunjuje i ne verujem im, jedino senzori kad zapise mi je ok i na njih se oslonim.

Edited by OMP

Vozio sam firmin IX35 i dobro sam se mučio kada sam trebao parkirati. Džaba kamera i senzori kada ostali parkiraju kao retardi i ne ostavljaju mesta kako je iscrtano. Ista je situacija bila i sa B7. Uska ulica u centru, a sa obe strane se parkira. Nema šanse da se ugura paralelno toliko veliko vozilo.

Nisu bez razloga počeli da uvode opcije da se na privesku auto aktivira da polako krene napred ili nazad, kao npr Hyundai Santa Fe.
SUVovi su toliko porasli u širinu, kao da će vlasnik biti jedini vozač SUV i nikom neće smetati.
A onda, standard parking mesta po javnim garažama, teško da će između dva SUV C ili više klase ući isti takav..
Tj može ući autom, ali kako izaći iz auta 
Bar je tako po beogradskim javnim garažama 

Edited by djunis82

Kad budes provozao tj imao ga pricaces sasvim drugu pricu. 
Samo cekamo taj dan D. 
Mesta ima za SUV na parking mestu a to sto neki ne znaju da voze i parkiraju nema veze sa dimenzijama. SUV itekako staje na to mesto sa tim dimenzijama koje si dao. 
Moj Freemont koji je po dimenzijama bas velik staje na svako parking mesto. 
Naravno da svako od nas zna da se mali auto lakse parkira. Da li to znaci da u tom slucaju treba iskljucivo da vozimo male automobile?  Naravno da ne. 

Skoro je jedan Frimont ušao u našu familiju. Što se Beograda tiče, apsolutno se ne slažem sa tvojom konstatacijom o parkiranju, pogotovo u pojedinim podzemnim garažama. Što se lakoće parkiranja tiče, da, može da se ugura na sva parking mesta a na neka parking mesta uz malo više manevara. Na uličnim paralelnim parkinzima neretko "vire" SUVovi kao i karavani uostalom a kad treba naći parking gde se uzdužano parkira , sa Frimontom je baš milina naći mesto, mislim, ima mesta al ne za njega. Ovo upoređujem sa mojim Bravom i Tipom cross, i da , Frimont je dugačak skoro 4.9 metara , dakle muke kao i sa svakom limuzinom višeg segmenta.

Послато са SM-S926B помоћу Тапатока

22 hours ago, Dule 021 said:

...

Baš me podseti na onaj vic sa policajcem - "nemaš ribice, znači ti si peder".

:lol:

Pa nisam imao p..... SUV

Imao sam Ladu Nivu, Suzuki Samurai, Land Rover Defender, , Nisan Patrol mk1, Toyotu Land Cruiser
Trudim se da budem fin i da ne kazem sta misilm o SUV klasi automobila  ko i o likovima sto ih poseduju

Ne znam o kakvim problemima sa parkingom pricate, vozim karavana od 5m vec 4 godine po Beogradu i uvek se parkiram bez problema makar 2-3 puta dnevno po centru. CRV sam takodje uvek svugde parkirao bez problema…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja sam, prosto rečeno, šokiran pisanjem o nekakvim kvazi parking mestima. Verujte mi na reč, da imate pola bloka slobodnih parking mesta ili ceo deo u nekom tržnom centru, neko neće uspeti da parkira da valja. Još će i auto oštetiti. Da ne spominjem o bogoradanju, bacanju kletvi i vudu magije na sve one koji su lepo parkirani. A još ako ste i vi u kolima ili ne daj Bože suvozač? Pa vi, VI ste ga ugasili. 

Pa eno prošlo je dve godine, a još vrše uviđaj u novom Merkatoru otkad je draga syebala statiku objekta i raaaassstuuuurila odvod kišne kanalizacije na jednom stubu u garaži iz baš pomenutih situacija. Zgrada klecnula, ceo butik De Niro se nakrivio, moras da prođeš posebnu alpinističku obuku da uđeš u lokal a ne stvari da probaš. Podnela mi papire za razvod, starateljstvo, odštetni zahtev za branik na, ej, MOM autu, a da reč nisam rekao. 

I sad, vi tu trabunjate o nekom kvazi parking mestu i bahatom parkiranju kad jedno 30m dalje ima sigurno jedno slobodno. Taman se zaletite a ono SMART povučen do trotoara :X Zato, treba kupiti veći auto. Ono, 4.5-5m kad već koštaju približno. Kao šatro mali gradski prdavac..isto dođe i oni i ovi veliki kad se bahato parkiraju morate ih ili obići ili naći drugo mesto. 

Edited by ISV_01

Vidi ovako
Ja koji za sebe odgovorno mogu da kazem da sam doktor za parkiranje meni treba 20 cm vise nego sto mi je auto dugacak da se parkiram napravim 4 siroka kruga oko hrama Svetog Save sa Pandom i ne nadjem parking mesto dva dana za redom, pa kunem sebe sto sam prodao pandu druge generacije i kupio pandu trece genracije koja je 15 cm duza i 8cm sira

E pa vidis kolko te sitne brojke ipak znace ;) ali stvarno identicna situacija i kod mene ... nijansa veci auto i parking mogu da zaboravim , ne svaki ali za 30 40% mogucih polja sam uskracen sigurno i to minimum ...

Nikako ovo da pitam , kakvo je generalno mišljenje o Mini Countryman?

Meni onako, verovatno ce nam biti sledeci auto posle Minija, ali nije mi nesto wau.

X1, koji nije X1, a nije ni Mini. Malo mi je koncept cudan. Pride ima nezanemarljivih 4.3m duzine.

1.6hdi motori bi trebalo da budu skroz korektni. 1.6 stari Chrystler-BMW-Mini dizel je meni odlican. Benzinski S bih izbegao jer obicno budu izrabljene rage koje su vec pred umiranjem.

Jedan video na temu ( navodno ) "10 najnepouzdanijih" polovnjaka, do 5 godina starosti, na tržištu UK.

Na spisku se našao i aktuelni Golf u TDI izdanju ( ali i dva Seata, jedan Porsche ... ), a najgore ocenjen je bio Nissan Juke.

Na počeku videa je objašnjeno na koji način je vršeno "bodovanje", a deo o Golfu počinje na oko 4 : 10.

baš skoro upoznadoh tipa, maksimalno hvali nissan  Juke, kaže kupio za ćerku, benzinac, lanac..opuštena vožnja... mada je verovatno stariji polovnjak od ovog testa, gde su 5 god stari modeli...

Juke…. Ne bih komentarisao, vozio sam ga 3 nedelje sada. Jedina dobra stvar na njemu je znak Nisana. Nepregledan, tesan, sa 1.0 turbo benzincem ozbiljna matematika preteci kamion sa praznim autom u sport modu, pa i sa saltericama gde sam pokusao da izvucem max koliko je moglo iz njega. Pretpostavljam da 1.6 ide dosta bolje ali onaj 1.0 je za po gradu i nista vise. Magistrala i pun auto, ides iza kamiona dokle god ne vidis pravac od 2km ili on ne odluci da stane negde.

Sent from my iPhone using Tapatalk