Jump to content
Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

2 hours ago, IDzO said:

Ja bih uzeo SUV dok još malo ostarim pa da gospođi i meni bude lakši ulazak i izlazak iz kola ...

Ako je samo do ovoga, pojurite neki lepi C-max nakrcan opremom. Ja otkad sam probao jedan 2.0 dizel automatik, promenio sam svoje skromno mišljenje o MPV iz fundamenta. :unworthy:

Edited by Reacher Gilt

@Reacher Gilt

Nismo mi još za SUV, za jedno 10-tak godina ćemo ga razmatrati. :D

Kada su deca bila mala vozili smo Zafiru A, a do prošle godine Merivu A (koja je još u porodici).

Oba vozila su viša u odnosu na Fokusa kojeg vozimo i bio je lakši ulazak/izlazak.

C-max sam gledao prilikom kupovine ali nažalost nisam našao model koji je imao opremu koju sam hteo.

Pošto još nije došlo vreme za SUV, gledam ovako nešto za sledeći auto: http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/24872672/skoda-octavia-20tdi-vrs-challenge

IMG_4131.thumb.jpeg.aa03fb3348d9e080777e2053762ea7c2.jpeg

Edited by IDzO

Ako je motor od 184ks zaobidjite u sirokom luku, toliko su dobri da ne moze na otpadu ni jedan da se nadje

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ni za jedan nisam cuo da je toliko ljudi radilo generalne kao za onaj od 184 a cak ni posle generalne ne rade kako treba. Svinostali su ok ako su lepo odrzavani.

Sent from my iPhone using Tapatalk

On 9/20/2024 at 2:46 PM, shuxx said:

Uporedite npr Opel Merivu B, sa Nissan Kaskai. Imate dobar web sajt, Automanijak. 

Videcete da su sto se dimenzija, gepeka itd, veoma slicni. Jedan je MPV drugi je SUV. Kaskai ima veci klirens. Recimo 3 do 4 cm. 

Onda odite na oglase, i za isto godiste pogledajte cenu. Kaskai je 2, 3 000 skuplji. 

Zasto, da bi vozio SUV... Koji ne vidi put van asfalta. 

Mislim, dzabe ja ovde drobim, trendovi su trendovi, i MPV nije aktuelan, dok je SUV apsolutno pozeljan. 

Meni to super. 
Ja nabavih MPV za manji  novac nego što je bilo inače.
Možda dođem sutra na redovan sastanak da konačno predstavim 

17 minutes ago, shuxx said:

Sta si uzeo? 

Onaj Golf Sportsvan.

Ne kažem da je najbolji auto na svetu, ali meni ispao dobro po većini stvari koje mi znače.

Dobar je. Ja sam se navukao na MPV vozeci Golf + prve generacije. Kompaktan, odlican gepek, visoka pozicija sedenja... Mini bus... xa....xa...xa

@Dule 021

Gomila tih SUVih ima nižu poziciju sedenja - kao HB ili limuzini, a ako ćemo tako i u MPV se visoko sedi (ako ćemo zbog kičme), čak i klirens MPV nije zanemarljiv (ne govorim o pravim terencima već o "jahačima ivičnjaka"), a i pojedini MPV su više/manje uspešno imali "džip a lajk" oblike karoserija (Jeti i "naš" 500L). Lično ću verovatno u budućnosti kupiti neki SUV (mislio sam skorije, ali je gazdarica rekla historijsko ne FX-u :cry:, kada ga je danas videla kod IKEE), ALI da mogu da biram pre bih neko kombijče MPV (ko zna, možda bidne neki Bendžamin Aktiv Turner)... Onomad na Kipru smo se baaaš fino smestili u Nisan Nota!

Edited by bane1321

Te price da se SUV parkira ko i "obican " auto ne vaze
Ne sporim da je SUV pregledan i da se lako parkira ali kada ima parking mesto do 5-6 metara duzine i 2,5-3 metra sirine ali takvo mesto je gotovo nemoguce naci u gradu
Mali automobili se lakse parkiraju tj ima vise raspolozivih mesta za parkiranje

Nema potreba da se prave krugovi u potrazi za parkingom i trosi gorivo
Mali automobili i manje trose pa i manje zagadjuju
Mali automobili se lakse probijaju kroz uske ulice i gradske guzve pa samim tim manje trose i manje zagadjuju
Mali automobili trose manje gume

Po meni samo mazohista moze da vozi SUV pa gradu

2 hours ago, clockwork_orange said:

Te price da se SUV parkira ko i "obican " auto ne vaze
Ne sporim da je SUV pregledan i da se lako parkira ali kada ima parking mesto do 5-6 metara duzine i 2,5-3 metra sirine ali takvo mesto je gotovo nemoguce naci u gradu
Mali automobili se lakse parkiraju tj ima vise raspolozivih mesta za parkiranje

Nema potreba da se prave krugovi u potrazi za parkingom i trosi gorivo
Mali automobili i manje trose pa i manje zagadjuju
Mali automobili se lakse probijaju kroz uske ulice i gradske guzve pa samim tim manje trose i manje zagadjuju
Mali automobili trose manje gume

Po meni samo mazohista moze da vozi SUV pa gradu

Gotovo da ne postoji regularno parking mesto  gde SUV može regularno da stane po širini. Možda na stare parkinge iz doba komunista.

Auti su sve veći a parkinzi sve manji, samo da udovolje formi

9 hours ago, Reacher Gilt said:

Bravo / 2 = 780 + Y (Fiat500/Panda/Punto)   ,i svi srećni ! ;)

Jel ovo 1/2 sirine (sa retrovizorima) + Y (verovatno duzina pomenutih)...pa u to spadaju jedino golf kolica i produzeni smart glista,  gledajuci sirinu :lol:

2 hours ago, shuxx said:

Klirens Astre H, iz 2006 god je 16cm. Hečbek. Masa danasnjih SUVova je oko 16cm klirensa. 

Prave budale od nas. 

Ma da bre, i Grande ima baš dobar klirens, za razliku od recimo Stila :D

Većina hečbekova iz tih godina oko 2005 su imali za današnje uslove extra klirens, mnogi moji planinari voze karavane tipa Astra H, Megane iz tih godina. Jednostavni motori, dizeli naravno, i dobar klirens. Gomila prostora za rančeve.

6 hours ago, The Punisher said:

Novi Duster startuje sa 18 000

https://www.dacia.rs/CountriesData/Serbia/images/pdf/pricelist/novi-duster-pricelist.pdf

Ovo je nabudžena verzija

Ja ne vidim smisao bilo koje verzije Dustera sa 2WD.  Verzije sa 4WD su mi jedine smislene, a one nisu dostupne u baznoj opremi.

Jer, ako je čoveku koji želi Dačiju dovoljan 2WD pogon, zašto uzima Dustera, ako skoro potpuno isti klirens ( a veći prostor u kolima ) za manje pare mu nudi Jogger ? A nešto manji klirens ( i manju ponudu prostora ) mu nudi i Sandero Stepway. Jogger će čak da mu ponudi i "Shark" antenu :) 

Ili, ako čovek želi i dovoljan mu je 1,0 ECO G, tj, ako želi da uštedi ( pa i na gorivu ), šta je smisao ( i prednost ) Dustera "na plin" sa prednjim pogonom ?

Ne mogu te "detalje" da dokučim :) 

2 hours ago, shuxx said:

@bane1321

Jel to "onaj" Nissan Note? 

Utisci iz vožnje? 

Po meni Note nije klasican MPV, imam jedan u dvoristu, odlican auto, komforan, pouzdan ali mi vise nekako kao neki karavan auto, nije uopste nesto bitno vislja pozicija sedenja, nije ni krov tako visok da se lako ulazi izlazi kao kod merive recimo ali opet dovoljno lakse udjes i izadjes nego kod klasicnog auta.

Edited by OMP

@shuxx

Sve sem motora je bilo ok. Verovatno bi se i on bolje pokazao da je bio manuelac!

IMG_20240821_064826.thumb.jpg.b8527c85a239cde47d06084f520ebfa2.jpg

Nego, uzmi bre Note od onog mog drugara, taman ga je sredio tip top!

http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/24604777/nissan-note-15-dci

Edited by bane1321

Verujem. Ali nije mi vreme za auto, skoro dvostruko veca investicija je predamnom. Auto mi je trenutno na čekanju... Mada mi se Note sviđa.. 

Meni su moderni Su ovi pored svega,ipak ženski auto...

Jedna juče na moje oči pri isparkiravanju novijeg QQ razvalila u auto iza sebe i pored senzora za rikverc...

Tako ja na to gledam