Jump to content
Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

1 hour ago, The Punisher said:

Mada u tim dimenzijama, a računajući i post

@The Punisher

Pričao sam za Pumu i uporedio je sa drugim modelom te klase prikazanom u videu Kamikom.

I TSI i EcoBust nisu po mom ukusu, ali složićeš se da će se Škoda lakše prodati od Forda kao polovna u Srbalja!

Edited by bane1321

On 5/8/2024 at 12:25 PM, moron said:

I pozadi dosta sužen krov.

Ja sa 193 cm ne mogu pozadi da sednem u C5 AirCross, a mogu pozadi da sednem za broj manji C3 AirCross. Jer, C3 AirCross je "kocka" i nema sužen krov. U C5 AirCross meni pozadi glava bočno udari u krov, zbog njegove suženosti u gornjem delu.

Isti utisak sam i ja stekao, upravo sam to hteo da napišem (a vidim već si odgovorio)

Sedišta preudobna (najbolja u ponudi), lepo izgleda i spolja unutra auto, ali prostor na zadnjim sedištima, em slabo za kolena, em glava uvek naslonjena na bočni stub.

Auto je dimenzijama veći od 3008, čini mi se, i stvarno treba biti dizajnerski antitalenat, pa napraviti ga tesnim. 

Ljudi, dajte preporuku za autic do 30 000 e , al da je M3 M5 i tako neka signature serija , nemora biti nemac i sl. al mora bit specijal ? ;) znaci mora da puca ...

Edited by nemanja84bg

Nisam ovo znao...

Kupovina polovnog automobila :

Na kupovinu automobila od auto placa, tj pravnog lica, primenjuju se odredbe Zakona o zaštiti potrošača.

Pre nego se odlučite za kupovinu, proverite ko je prodavac, jer često se dešava da se auto nalazi na nekom auto placu, a na fakturi ili ugovoru je prodavac fizičko lice ili neka druga firma. Ako je fiz lice, tada se ne primenjuju odredbe ZZP koje su povoljnije za potrošača - kupca. Ako je firma, proveriti koliko dugo postoji i da li joj je račun u blokadi. Blokiran račun uglavnom znači nemogućnost, da u slučaju reklamacije, potrošač ostvari pravo na odštetu.

Pre plaćanja, insistirajte na tome da u ugovoru ili na fakturi obavezno stoji pravi iznos koji se plaća. Prodavci uglavnom insistiraju na upisivanju značajno manjeg iznosa, navodno kako bi potrošač platio manji porez. To nije istina, jer se porez na prenos polovnog automobila računa prema formuli i isti je, bez obzira na iznos koji se upiše u fakturu ili ugovor. S druge strane, u slučaju da dođe do situacije u kojoj potrošač zahteva povraćaj novca, imaće pravo samo na zvanično upisan iznos na fakturi, jer jedino za taj iznos ima dokaz o plaćanju. Ili insistirati na priznanici sa pravim iznosom plaćenog novca. 

Saobraznost na polovno vozilo je 24 meseca, osim ako nije ugovoren kraći rok, koji ne može biti manji od 12 meseci. Znači, ako uz kupljeni auto niste dobili ugovor ili fakturu na kojoj nije ugovoren rok saobraznosti, računa se da je rok važenja isti kao za novo vozilo, tj 24 meseca. Saobraznost se primenjuje na sve delove vozila, ne samo na motor ili menjač, kako često kažu na auto placu, ili samo na pređenih 10.000 km, što je takođe nezakonito. 

U slučaju da prodavac sakrije informaciju da je automobil bio havarisan pa popravljan, a proda ga po tržišnoj ceni, potrošač ima pravo na raskid ugovora i povraćaj novca ili na pravično umanjenje cene. Isto važi i za vraćenu kilometražu.

Edited by neshtry

Ništa novo. 

Slovo na papiru. I prilično je staro, odavno je tako.

Vrvtn može i da se dobije sve po Zakonu ali ako se dokaže, a to svakako treba dati advokatu ili agenciji koja se time bavi. 

Ali i ljudi (kupci) su nerealni, očekuju da zbog ovoga gore napisanog imaju garanciju i na potrošne delove i sl... 

Da bi sve to profunkcionisalo potrebna je edukacija svih, a ne samo da se donese Zakon i da se kaže "ja imam pravo! gde je moja garancija od dve godine na polovno vozilo!?".

+1

Sve ovo je kod nas postalo maltene deo folklora (vozila na razlicitim placevima, niza cena u papirima, havarisano pa popravljano, vracane kilometraze i ostalo navedeno)...

A u praksi, sa napisanim iznad i nekim isterivanjem kosmicke pravde, saobraznostima, povracajem novca, itd. - mozes samo da obrises du*e.

Cetvore oci kad kupujes da proveris sve sto mozes - i na to se uglavnom svodi ono sto kod nas mozes da uradis.

Odavno ovo postoji na papiru ali je u praksi nedokazivo, zato kupis nov auto i imas prava na punu i pravu garanciju mada i tu se vataju krivine kamoli kod polovnog.

Glupo je uopste ocekivati bilo kakvu garanciju na polovnu robu, ja ne mogu da garantujem ni za auto koji vozim godinama i znam kako odrzavam kamoli za nesto sto sam uvezao

Edited by OMP

Čitam na Tojota forumu, jedan kolega preletač odavde (nisam jedini :whistle:) piše kako su mu u novoj Tojotu dali nižu opremu od one na cenovniku na sajtu - konkretno mlatimudija!

On 5/9/2024 at 2:02 PM, djunis82 said:

Isti utisak sam i ja stekao, upravo sam to hteo da napišem (a vidim već si odgovorio)

Sedišta preudobna (najbolja u ponudi), lepo izgleda i spolja unutra auto, ali prostor na zadnjim sedištima, em slabo za kolena, em glava uvek naslonjena na bočni stub.

Auto je dimenzijama veći od 3008, čini mi se, i stvarno treba biti dizajnerski antitalenat, pa napraviti ga tesnim. 

Neki ipak uspeju sa tim svojim "talentima" ... :)

Prica o servisnim intervalima, njihovom skracivanju, garanciji, cenama, itd... - prebacena je u odgovarajucu temu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/42681-servisni-interval-skraćivanje-servisnog-intervala/&do=findComment&comment=1711787

Kolega sa posla kupio novi auto a svoj polovni mercedes A klase prodao dobrom drugu, ovaj ga molio da bas njemu proda a i zasto da ne jer je auto i on kupio od poznanika, prvog vlasnika sa originalnom kilometrazom, servisnom knjigom itd.

Taj moj kolega je duduk za auta, ali je redovno odrzavao i uvek placao i kompletan pregled auta jer se ne razume a ima dvoje dece.

Kupac posle 2 meseca ode da radi mali servis u neki drugi servis, oni mu pokazu da su obe zadnje opruge pukle i amortizeri propali, napred jedan amortizer. Ceh 53k dinara.

Toliko o kupovini odrzavanog auta kao i o samim servisima.

Kaze kolega provozao se ja sad nakon zamene sa tim drugom, skroz drugi auto udoban stabilan itd.

Mene svi znaju (po mozda i opste poznatoj, ne samo mojoj licno) izjavi: Kada kupujes polovan auto, spremi jos 500 evra.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

On 5/8/2024 at 12:25 PM, moron said:

I pozadi dosta sužen krov.

Ja sa 193 cm ne mogu pozadi da sednem u C5 AirCross, a mogu pozadi da sednem za broj manji C3 AirCross. Jer, C3 AirCross je "kocka" i nema sužen krov. U C5 AirCross meni pozadi glava bočno udari u krov, zbog njegove suženosti u gornjem delu.

Dodaj na spisak i novi PUG 408. Skoro načelnik kupio, pokušao sa svojih 197 cm da sednem pozadi ali ne vredi, iskrivih vrat. Pre toga imao 2008 u kom je kako tako bilo mesta za dugajlije na zadnjoj klupi. 

Sedimo žena i ja pre koji dan, kaže ona , Bravo je već mator dosta, lepo ti njega održavaš ali mislim da bi trebali nešto novije da uzmemo. 

I ja šta ću, pokrenemo priču šta bi nam vršilo posao, cenovni rang, novo/polovno/par godina staro, upalimo oglase i krenemo...

Nešto što estetski lepo izgleda unutra, spolja ni ajd. Citrusi jok. C4-C4x sa 1,2 puretech nisu se proslavili, jeste veliki auto al džaba kad je taj 1,2 imao dosta problema ranije i kao "ispeglani". 

Reno ? Od kada se i u Daciuju ugrađjuju skoro pa iste komande, volani , komande klime....sve mi Dacia pred ocima. Jok. 

Kia - XCeed/Ceed ok izgleda, 1.0 turbak mož se nađe za oko 16-17k par godina star...jest da su azijati, ne volim ih zbog delova, nek bude u razmatranje..

MG ZS - Atmosferac za te pare...mmm...ne. 7g garancije al džaba kad nema turbo. Osnova oprema je dobra, video, sedeo u njemu, prostran i fino odrađen auto. Mesta ima pozadi za nijansu više nego u Bravu. 

Fiat....e sad.

500x T3 1.0t 125ks 6b...ima par primeraka za 16k, fina oprema, par godina stari. Međutim ima i Tipo 1.0 nov za 19k ali i 1,3mjet 19.300... skoro pa nikakva razlika u opremi. Gledam PA. Ja se ne sećam da je ikada bila ovako mala razlika između benzinca i dizel motora za isti model auta, mahom je bila u doplati 1500-3000e zavisno od proizvođača, pa me malo čudi. U opremi sve što meni lično treba, a ima više od Brava. 

Znam za ranije probleme sa 1,3mjet sa EURO 5 normi da su pravili probleme kod Punto EVO, da li je to i sada ?

500L cross u nekoj napucanoj opremi i 1.6 mjet motorom jesam pa nisam razmatrao....nekako ne vidim sebe za monoblokom toliko iako bi se sigurno draga lakše snalazila u istom zbog preglednosti.

Iščitao sam teme kod kolega koji poseduju 500X i Tipo, pa su mi utisci ok. 

Ostaje mi jedino da vidim koliko ima mesta pozadi kod 500x, kod Yairs Cross ima skoro kao u Bravu (debljina sedišta i pozicija vozača), kod Fiat Tipo sedan mogu da igram pipirevku...

Tako da mislim da će nam ciljni auti biti 500X (ako se pokaže ok prostor pozadi), Tipo (iskreno bih voleo 500X jer je viši auto, mada ima i Cross verzija u cenovnom rangu oko 16K da se nađe doduše sa 5b. Knežević je hvalio dobar odnos brzina/broj obrtaja pri 120-130 i da je solidno nizak). 

Cenovno gledano, za 2K eura više se može uzeti nov Tipo u solidnoj opremi koja bi nam završila posao mada i pored toga nismo u fazonu da bacamo više keša ako ne moramo. Ne bi gledali kredit/lizing varijantu.

Neki Vaš dodatni predlog / mišljenje ?

Edited by ISV_01

Kod 500x obrati pažnju na mesta za glavu pozadi . Kod Tipa da ima 6 brzina to bi bilo perfektno, mada mi i danas nije jasno zašto nema šestu brzinu.
Mislim da Tipo ima generalno više mesta nego u 500X, dosta je komforniji i komotniji pogotovo kad treba da se natovari za neki put itd.

Što se tiče agregata 500x ima veći izbor i tu bi gledao 1.6 mjet 130ks i više nego lepo nosi obe karoserije , 1.3 benzin sa 150ks i naravno 1.0 benzin 100(120ks).

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

1 hour ago, ISV_01 said:

Kia - XCeed/Ceed ok izgleda, 1.0 turbak mož se nađe za oko 16-17k par godina

Za tu lovu, ne zato što ga ja imam, već što je generalno bolji auto od Ceeda!

http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/23394268/toyota-corolla-12-luna

Screenshot_2024-05-19-19-59-00-782_com.infostud.android_pa.thumb.jpg.36ed035b8108583228208471305ffff6.jpg

14 minutes ago, bane1321 said:

Za tu lovu, ne zato što ga ja imam, već što je generalno bolji auto od Ceeda!

http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/23394268/toyota-corolla-12-luna

Screenshot_2024-05-19-19-59-00-782_com.infostud.android_pa.thumb.jpg.36ed035b8108583228208471305ffff6.jpg

Znam da su raniji Toyotini 1.6 atmo bili prakticno neunistivi, noviji 1.5 valvetec su 'naslednici' tog 1.6 sa cilindrom manje i vaze isto za dobre motore al ovaj 1.2 je meni skroz nepoznat. Jel to izvorno njihov motor ili u saradnji ?

38 minutes ago, knezevic76 said:

Kod 500x obrati pažnju na mesta za glavu pozadi

Klinja je pozadi, za ostale me briga :lol: 

40 minutes ago, knezevic76 said:

Tipo ima generalno više mesta nego u 500X

Ima sigurno, po onom sto sam video i u HB i u Sedan varijanti, ima mesta pozadi da se lepo smestis, pri tome je gepek 440L kod Tipa a kod 500X je tu negde oko 350l. 

1.6 mjet bih iskreno najvise zeleo ali....cenovno su dobrostojeci.

27 minutes ago, ISV_01 said:

Jel to izvorno njihov motor

Jeste četvorocilindraš i nisam našao nekih žalbi na njih!