Jump to content
FAS Goran
Viljuska

Večita dilema, koji auto kupiti?

Recommended Posts

Ja nekako sve razmisljam da se vozi auto , a ne oprema. Ok ne uzmes neku ljusturu, ali radije bih vozio veci, bolji udobniji auto, nego neki kobajagi dzip koji je nakrckan opremom, pritom je i Fiat pa znamo otprilike kako ce teci na dalje sva ta silna elektronika. Sta god da se kupuje mora postojati neki period lezarine. Kupujes stan u zgradi pa bude god dana na oglasima , tehnika isto, a ako hoces i auto za par hiljada eura manje na akciji onda i tu moras na nesto da zazmuris, svakako je nov.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@moron Sve to stoji, ali to sve sto pricas su saveti 'kako da vas ne prevare prilikom kupovine novog vozila', a ne smernice i za sam izbor auta... 

 

Sto se test voznje tice, to jeste velik problem, ali nije neresiv... :) I nije bas ni sve u motoru. Bitno mi je i kako ide, skrece, koci, i generalan osecaj u voznji, a u tome nisu nebo-zemlja razlike, da li je sa 1.2 100 ks ili sa 130 ks... 

 

Ne kazem da je oprema nebitna, ali kao da ste obrnuli prioritete, kao da izbor auta zavisi od opreme, a ne obrnuto. Valjda prvo izaberem sta mi se svidja i sta bih vozio, pa onda vidim za njega sta je neka optimalna oprema...

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Motorizacija i oprema?

Skoro svako,ko uđe FCA prodavnicu radi kupovine auta,izađe ili sa Tipo ili sa Renegade

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ČESTITAM!!! U zdravlju se navozao i lepo da vas služi   :cheers:

 

 

Pisao sam na horvatov post kad mi ulete Vlada Renegade, tako da zanemarite sve ovo dole:

 

(Baš tako. Sere mi se više od prepametnih i preedukovanih 'kupaca' koji moraju da voze AUTOMOBIL na min. trodnevnu test vožnju i to baš sa željenom motorizacijom i opremom... I glavni im je argument "pa ne kupujem žvake, ovo vredi mnogo više". E pa isti taj argument treba samo primeniti i sa druge strane. Biti objektivan. Nije auto žvaka da može diler da ima 28 test vozila... Da li je uopšte realno očekivati da prodavci/saloni imaju test auto svakog modela sa svakim motorom koji ide u njega? Jeste, video sam da jeste ali samo za pojedine kupce... A da su ti isti u cipelama prodavaca tj. vlasnika trgovačke kuće, nisam baš siguran da bi isto razmišljali...

@moron ovo uopšte nije upućeno tebi i nemoj slučajno da se ti nađeš uvređen i povređen, pišem iz dugogodišnjeg iskustva prodaje novih vozila. 

P.S. i da, ja sam kao prodavac u 70-80% slučajeva omogućio potencijalnim kupcima da probaju baš motor za koji su zainteresovani tako što sam zvao stare kupce kojima sam prethodno prodao auto i sa kojima sam bio u odličnim odnosima... Onih preostalih 20-30% su čista nadobuda govna koja smaraju i pametuju. Očekuju da je svaki auto u kvalitetu Rols Rojsa i Bentlija iako ga plaćaju 10-15h eur. A btw nemaju pojma koji je kvalitet RR. Samo puke pretpostavke...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jedna fotka i iz unutrasnjosti. U pitanju je 1.6 mjet koji sam od starta i želeo, manuelni menjac. Od opreme standarno automatska klima, navi, tempomat, elekteicna parkirna, lumbalni naslon, metalik, oarking senzori (nema kamerul... U odnosu na limited fale mu led svetla, bezkontakno paljenje... Ali je zato i cena za 3k eur niza. Najvise sam se odlucio zbog  dobrog popusta koji sam dobio. 

Hvala svima, sad samo da mi prodje to odobrenje i pisem utiske kad se malo izvozam. 

Compass je trenutno stvarno best buy ali ipak mi ostaje u dzepu 7k eura, a nije bas da imam potrebu za nesto vecim autom. 

 

IMG_20200618_123529.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@PremieRacing potpisujem sve sto si rekao, apsolutno tacno.

 

Samo bih jos dodao gomila opreme koju zelis da imas u autu ti nije potrebna da steknes utisak o istom autu, npr. led, ksenon farovi, tempomat, siber, dvozonska klima, grejaci sedista, parking senzori, 360 ili rikverc kamere, navigacija, hud, zatamnjivanje retrovizora, senzori za svetlo/kisu itd. 

 

Steknes neki utisak nakon voznje, kako prelazi preko neravnina, kako upija rupe, lezece policajce, moze auto biti udoban, ali da lupa preko rupa, moze biti tvrd i manje udoban, a da tiho prelazi preko neravnina, osecaj u voznji, na volanu, pozicija sedenja, mesto u kabini itd.

 

Takodje snaga motora, recimo imas test auto 150ks, ako ti je slab, a hteo si da kupis 120 ili 190ks, znaci da ce ti 120ks biti jos slabiji, a 190ks verovatno ok, zavisno koliko osecas da ovom od 150ks fali snage za tvoj ukus.

Ako ti 150ks ide prihvatljivo, znaci neces se usreciti sa 120ks, a sa 190ks verovatno hoces.

Ako ti 150ks "kida" kako ide subjektivno, znaci sve su sanse i da ti 120ks bude ok, a 190ks da ne spominjem.

 

Valjda je poenta da imas neki reper na osnovu kojeg mozes doneti neki zakljucak, a ne maltene da naprave individual auto za tebe, da mozes da ga probas :) 

Prvo ide proba, pa tek onda porucivanje i personalizacija gde uklapas sebi u konfiguraciju sve ono sto zelis, a ne uzimas ono sto ne zelis.

 

p.s. Da ne spominjem ove koji ocekuju od fiat tipa/punta ili slicnog auta da bude s klasa.

 

Uf, al sam se raspisao :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo spiska opreme...  17.5 k eura sa ovom opremom.  Pa stoji im duze na lageru zbog korone i svega ostalog, pa su zato spustili cenu. Inace fali dosta vozila u salonu, sad je bas izgleda krenula prodaja. Compass npr nemaju ni da se pogleda. 

IMG_20200618_125942.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@VladaG9

Po meni, uzeo si najviše za najmanje. Unutra imaš prostor za 4 osobe od 2 metra, gepek u rangu svakog C segmenta, a razumne spoljne dimenzije (skoro kao 500L).

Dobio si motor o kome većina drugih proizvodjača može samo da sanja, sa 320 Nm, koji u tom vozilu "neće osetiti" bilo koju uzbrdicu čak ni potpuno pun i koji će, kada "potopiš gas" i na niskim obrtajima, da poleti kao raketa. I sve to uz veoma razumnu potrošnju goriva. A dobio si i veoma korektnu opremu. Za mene, to što si izabrao, je "premija"  :) Sad, ni ja baš nisam normalan čovek, tako da moja ocena tvog vozila i nema neku težinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, horvat said:

Ne kazem da je oprema nebitna, ali kao da ste obrnuli prioritete, kao da izbor auta zavisi od opreme, a ne obrnuto. Valjda prvo izaberem sta mi se svidja i sta bih vozio, pa onda vidim za njega sta je neka optimalna oprema...

Ja prvo u nekom okvirnom cenovnom rangu/klasi izaberem u šta mogu da sednem i pozadi. Tako znam da li to vozilo i načelno može da koristi moja porodica. Tako "otpišem" jedno bar 2/3 ponude.

Sama "lepota" vozila (za mene lično) nije presudna, jer ni u samoj porodici svi nemamo isti ukus. Sem toga, lepota je prolazna, a i ne kupujem umetničko delo, već stvar sa drugačijom funkcijom. Pa je pitanje lepote "sekundarno" ( na desetom mestu).

Onda pogledam cenovnike, motorizacije, opremu u paketima i opcije, koliko bi neko od onih "prostorno podobnih vozila" moglo da košta u neke 2-3 varijante (motorizacije i ciljane opreme). Ako sa "ciljanom opremom" ne može uopšte ili je deo ciljane opreme skupocen opcional (a ne deo serijske opreme nekog paketa, jer neki lupaju po ušima sa nekim elementima opreme kao opcijom, dok je to kod drugih maltene džabe kao deo paketa) takve ne "otpišem" odmah i potpuno, ali, prosto, oni malo padnu na rang listi i veoma male su šanse da ću ih izabrati (osim ako bih baš bio u nekom stanju "auto-nužde" (Bogu hvala, jako dugo nisam bio)).

Onda obidjem teren i sagledam pošto bi sve to zaista moglo, najpre od onih bolje rangiranih. I tako odlučim.

Dakle, oprema mi jeste jako bitna, kao jedna bitna ( ali ne i jedina) karika u lancu sagledavanja do konačne odluke šta odbrati. Kao i svaki onaj drugi korak/element do odluke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve to sto si opisao mi deluje kao da kupujes "prevoz" a ne auto za sebe u kom ces uzivati svaki put kada udjes u njega, kada izadjes zakljucas pa se okrenes i pogledas, ili kada vidis isti takav na ulici da se odusevis svaki put. :D

Evo ja trenutno sebi trazim mali gradski auto, neki su vec otpali jer ne mogu da gledam karakondzulu od auta svaki put kada mu pridjem ili sednem u njega.. Kako auto izgleda je mnogo bitno, pa na kraju krajeva na dizajn mozda i najvise para ode :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo. Ok, neki uslovi moraju da postoje, klasa, godine, gabariti, okvirna cena, ali nema te opreme koja me moze naterati da kupim nesto sto mi se ne dopada :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih dodao još jedan ugao, a to je kompromis između dva gorepomenuta stava, davno sam pročitao na nekom forumu, razmišljao i usvojio.
Mislim da je bitnije kako auto izgleda unutra nego spolja, da se u njemu dobro osećaš, jer upravo tu provedeš 99% vremena sa njim.

Naravno da to ne znači da mi je to samo prevoz, i da bih vozio multiplu ali spoljašnjost mi nije previše bitan faktor.

Razumem i one koji vole da se pokažu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa, da sam gledao samo lepotu, uzeo bih novu corollu TS u paketu Sport. Sve je tu idealno (motor, oprema, cena, dizajn ... ), ali, "samo" ne mogu da u nju sednem lepo ...

Eto, "jedino to"  :) No, kako meni treba "prevoz", džaba joj (za mene) njena najveća lepota u tom segmentu ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bitno je kako izgleda i spolja i unutra, zato kupis ono sto ti se najvise svidja, prema svojim mogucnostima normalno. Ja ovo ovde sto se pise ne razumem nikako, pa nikad i ne pisem u ovoj temi. Centimetri i milimetri ovde , onde, tehnologije izrade, ovo, ono...svidja mi se ili ne i gotovo :D
Cestitke kolegi na novom Jeep-u! Odusevio me "normalnom" kupovinom vozila
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@VladaG9

Cestitke i sa moje strane, pa slobodno doteraj Rendzera ili 500L i na neko forumsko druzenje ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...