Jump to content
FAS Goran
Manfred

Šta kuvate danas?

Recommended Posts

Kao sto znamo najbolji kuvari sveta su muskarci, verujem da na forumu ima i onih koji kuvaju, pa postavite svoje recepte i ideje za kuvanje rucka, ili spremanje dorucka/vecere/uzine...

Ja danas kuvam tzv svadbarski kupus..

Potrebne namirnice: Dve glavice crnog luka, aleva paprika, biber u zrnu, lovorov list, dve glavice kiselog kupusa, 300gr svinjskog mesa od vrata, 300gr junetine od buta, 300gr slanine, 300gr suvih rebara, 4-5 cenova belog luka, svinjska mast i suncokretovo ulje...

Priprema:

Crni luk proprziti na ulju par minuta dok ne dobije boju, pa dodati pola kasicice aleve paprike. Kupus iseci na vece ili manje komade (po ukusu, ja secem na osmine) i oprati ga u dve vode. Meso iseci na komade, opet velicina po zelji.

Kuvanje:

Veliki lonac podmazati svinjskom masti. Zaprsku podeliti na tri dela, prvi deo sipati u lonac. Na to poredjati red isecenog kupusa, pa preko kupusa staviti svo meso. Na meso 2-3 lista lovora, 2-3 iseckana cena belog luka, 10-ak zrna bibera i drugu trecinu zaprske, po zelji moze i tucana paprika. Naredjati kupus do kraja, trecu trecinu zaprske sipati na kupus, jos 2-3 cena belog luka preko kupusa. preliti sa 3 dl ulja i vodu dodavati dok se ne potopi sve. Na najjacoj vatri kuvati dok ne provri, smanjiti na minimum i krckati bar 3 sata, a 5 sati je sasvim dovoljno. Po potrebi dodati malo vode ako uvri, ali do kraja kuvanja ne bi trebalo da se vidi voda u serpi.

Prijatno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka cast! :thumbsup:

Ja da predlozim dezert, danas sam se nakanio da ga smuljam -

Pohovana cokolada - jedna, dve ili vise cokolada za kuvanje, jedno jaje, nesto brasna, malo vode. U sustini, napravite masu za palacinke, samo malo guscu, cokoladu izlomite na stanglice i uvaljate svaku u zamuljanu masu za palacinke. Tako uvaljanu, bacite na vrelo ulje, przite jako kratko, primeti se odmah kad je gotovo. Unutra je cokolada meka i rastopljena, spolja kao palacinka. :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Woodoo

Jebg, ne moze i jare i pare :D

@Danilo

Hvala na savetu, sutra to spremam pa javljam rezultate ;)

Sto se tice kupusa jos je na sporetu ;) Hteo sam da ga kuvam u zemljanom loncu, ali je bio mali za zeljenu kolicinu...

15022011074.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo nesto sto obozavam, pa relativno cesto pravim - Brzi cokoladni sufle. Ko voli cokoladu, ovo ne sme da propusti:

- Rastopiti 250gr cokolade i 250gr maslaca

- Umutiti 4 jaja, 160gr secera i 120gr brasna i zatim spojiti sa rastopljenom cokoladom i maslacom (dok je jos vruce)

- Sipati u pleh, onaj sa 12 okruglih lezista za projice, mafine i slicno i peci 7 miuta u rerni koja je zagrejana na 250 stepeni.

Pazite kada ih vadite iz pleha, lako se raspadaju, posto je unutra polutecno (sufle)

Mozete jesti toplo, moze hladno, kako god - do jaja je :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jelo cu slobodno nazvati "vel'ke palacinke".

Sta je potrebno?

01 - smesa za palacinke [pravi se, nema potrebe da se kupuje]

02 - kecap/paradajz sos

03 - zacini [origano, biber, susam] po zelji

04 - sir tipa kackavalj, neki biljni, zavisi ko sta vise voli

05 - slan'na/sunka/salama/cajna/suvo meso ...

06 - jaja, pavlaka

Prva brzina!

Pripremiti smesu za palacinke.

Ispeci ih na tiganju, tako da budu tanje i vece [po obimu].

Druga brzina!

image2102.th.jpg

Palacinku premazati kecapom/paradajz sosom.

Zatim, redjati na jednu polovinu po zelji i licnoj "kombinaciji" gore pomenuto pod 05 sa sirom.

Zacine isto dodati po zelji. Ja preporucujem origano, ali po malo, diskretno.

Kada ste sve naredjanli, lagano ih zarolajte.

Tako zarolane ih postavite u tepsiju/pleh/djuvec [kako se vec zove to posudje], koji je prethodno samo malo premazan uljem [da se ne lepi].

image2103.th.jpg

Ja licno, volim kad je "bogato", pa stavljam bukvalno sve! :)

Volim slanije, te stavljam suvo meso i slan'nu! :)

image2104.th.jpg

Osmehujte se da ne bude da ste toliki papucari! xaxa

Treca brzina!

Kad su palacinke prethodno "napunjene" i zarolovane ispunile posudu, napravite pauzu! :)

U nekoj ciniji zamutite 1-2 jaja i par kasika pavlake.

Zatim to kasikom ravnomerno rasporedite po palacinkama, tj prelijte.

Savet: nemojte sve odjednom "istovariti", nego lagano, svaku premazite. Bez zurbe.

Ovo toplo preporucujem - nakon ovog pospite susam!! On ce dati smek i ukusu i vizuelno!

image2106.th.jpg

Cetvrta brzina!

Ovako pripremljene palacinke stavite u rernu koja je prethodno zagrejana na 200 stepeni.

U rerni bi trebalo da budu 10-15 minuta, mada ja preporucujem vreme od 14'37''. :)

Peta brzina!

PRIJATNO!!

image2109.th.jpg

:welcome:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala! :thumbup:

Najbolji deo je kad se preseku, pa sve bude slojevito: palacinka-sir-sunka-palacinka-sunka-slannnica .. :D

Ove 'cinke, kad se bogato napune, teraju holesterol u crveno! :thumbsup:

Pravicu danas jedan kolac najverovatnije, pa cu slikati ako uspem, i okaciti ovde slike feat. recept.

Brz, dobar, ukusan kolac ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Vili

Pravio sam sufle slican tvom, samo sto ide kukuruzno brasno, ali u principu to je izgledalo ovako:

DSC_8353x.jpg

Naravno bio je tecan unutra, a ako je nekome mnogo jak ukus, moze da uzme sladoled od vanile ili casu mleka uz to, odlicno je i tada.

@Steva

palacinke su bomba, probacu jednom, mada mi ne leze za veceru, mnogo je to jako da se legne posle toga...

Edited by Manfred

Share this post


Link to post
Share on other sites

jao, koji ste fegeti sa tim receptima!!!

Otidete u Munze na pijacu, trazite od alasa soma od cca 10kg.

Ocistite soma i isecete na kotlete.

Uzmete 600,700g kotleta(cca 4 kom. secenih na 2-3cm debljine) i skinete kozu(resto ide u zamrzivac).

Zagrejte rernu na 250C a paralelno sa tim stavie kukuruz secerac da se kuva.

Dok se kukuruz kuva, soma zaciniti alevom paprikom pa zatim uvaljati(moze 1. u izmucena jaja) u susam(postoje 2 varijante sa jajima i bez jaja, zavisi kako ko voli) pa poredjati u tepsiju u koju je prethodno sipano 1/2cm ulja od dna.

Tako pecite sominu 7 minuta pa ga zatim okrenite i pecite jos 7min.

Za to vreme secerac ce biti spreman za vadjenje i polako iscedite svu vodu koja j preostala.

Sacekajte da se kukuruz ohladi, ili ako ne zelite, nalijte malo hladne vode pa dobro procedite.

Kad je kukuruz suv, stavite 50G Majioneza(cca 3 supene kasike) i jednu pavlaku 200g i dobro izmesajte a po zelji mozte dodati malo susama i par kapi limuna. Ako se kukuruzpravi bez susama, mozete dodati malo mirodjije.

Kukuruz se sluzi kao prilog uz somovinu, preporucuje se sa Crnim Hlebom.

Sve to mozete gasiti blim suvi vinom(Juznoamericko je najbolje).

Ovo jelo je izuzetno hranljvo a nije preterano masno i ne goji.

Potrebni sastojci za 2 osobe:

1. 4 kotleta Soma (cca 600-700g)

2. 250g kukuruza secerca

3. 100g Susama

4. (eventualno)2 jajeta

5. Aleva paprika(po zelji)

6. 50g Majonez(Knorr ili TOMY-najbolji)

7. pavlaka (casa)

8. Crni hleb

9. Muda da isprobate ovaj recept :D :D

EDIT:

Ne preporucuje se zamrznuta somovina sa dalekog istoka jer Dunavska i Savska riba ima lep ukus i ne vuce na mulj kao Mekonska, iz tog razloga sam rekao da 6,7kg som odgovara standardima za kotlete ili u nekoj ribarnici da uzmete sveze kotlete soma.

Edited by chelic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ž'chella la bif za 2 osobe :D

Za ovo jelo su Vam potrebni:

1. 500g Teletine(secena na kotlete, cca 4 kotleta)

2. 20g Maslinovog ulja

3. Malo senfa

4. 1 neutralna pavlaka

5. 75g Plavog sira(budjavi)

6. Belo vino

7. 7 Cherry ili 1 paradajz po glavi

7V. 4 krompira

Teletinu iseci na kotlete(2-3cm), zatim je premazati tankim slojem senfa kako bi se pri pecenju zarumenelo.

Teletinu stavite u tiganj sa malo zagrejanim maslinovim uljem da se pece cca 7min.

Paralelno sa tim, u duboki tiganj staviti 200g neutralne pavlake i pola kafene kasicice senfa i pustiti da se krcka. Kad to dostigne "radnu" temperaturu, dodati plavi sir i smesu konstantno mesati. Zatim da bi stvar dobila na ukusu, dolivajte belo vino do zeljenog ukusa.

Posto su se kotleti vec zarumeneli(od naravno pecenja) i polu gotovi su, prebacite ih sa pecenja u smesu sa pavlakom i sirem da se krcka jos 15-ak min.

Jelo se servira tako sto se 2 kotleta stave u jedan kraj tanjira, u drugi kraj se postavi Cherry paradajz i sve se lepo prelije Čiz sosem.

Jos jedna varijacija sa kuvanim kompirom umesto paradajza.

Krompir se isece na kolutice kao za čips, samo sto debljina kriske treba da bude oko 7,8mm, zatim se kuva cca 15min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Che-Lic piletina!!!

Sastojci:

1. Pilece belo meso

2. ulje

3. senf

4. vegeta

5. Soja sos

6. pirinac

7. tabasco sos

8. Praziluk

9. Crno vino

Pileinu usitnite na komadice veicine girice i manje, zatim u dublju posudu sipate ulje i vegetu(za marinadu) a ulja treba da bude dovoljno, kako bi sva piletina bila u ulju.

Pre nego so staie piletinu u ulje, dobro namazite semfom(ne treba da bude puno semfa, vec da senf bde lepo rasporedjen po mesu) i ostavite da sve odstoji cca 30 MIN. u ulju.

Dok piletina bleji u ulju, savite 300g pirinca da se kuva u malo zasoljenoj vodi bez kakvih dodataka.

Kad je piletina marinirana(i izblejala pola cuke), ubacite je u vruc tiganj bez ili sa vrlo malo ulja. Preporucuje se da tiganj biude dubok bar 10-12cm ili VOK!!!

Piletina se pece dok ne porumeni pa se doda 10-ak kapi tabasco sosa. Posto je pustila vecinu ulja i soka, moze se reci da se posle 3-4 min. vec kuva u vom sopstvenom sosu, e onda doajte 2 supene kasike soja sosa, 50-ak g Crng vina i vrlo malo(1/3) prazluka da se dinstaPraziluk treba sesi uzduzno a ne na kolutice).

Posto vam je tad i pirinac gotov, lepo ga procedite i ubacite u piletinu da se krcka zajedno. Ako posle 5 min. zajednickoh krckanja pirinac ne povuce braonastu boju, dodajte jos malo soja sosa, kako bi pirinac popio lep ukus.

Ovo jelo se sluzi kao Pilav sve djuture, a kao dodatak s stavlja preostali praziluk kako bi ste ukrasili vas tanjir.

P.S. sad vide' da je dovla najaktivniji u ovoj temi-sto se tice gledanja i citanja a ne shvata da ovakvih tema treba da se kloni jer je deb'o!!!

Edited by chelic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mmmm, som. :) Ja sam juče u rernu ubacio 2kg (očišćenog) svežeg šarana, ali ne iz uzgajališta, nego sportistu. Nije bilo šanse da pojedemo sve, ostalo je za još jednu osobu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shpagetti a la Chellic za 4 osobe...

Priprema...

Sitno iseckajte 10-ak listica rukole, 8-9 maslinki i 1 supenu kasiku prpunu Kapara, pola glavice crnog i pola cena ili cen belog luka.

- Meso usolite sa 1/2 kasicice soli ili 2 solidno napunjena troprsta, dodajte beli luk i dobro umesajte.

Jos potrebnih sastojaka...

Ulje(Maslnovo)

Sitno seckan paradajz(iz konzerve) ili pelat,

300g JUNECEG mlevenog mesa

Gorenavedeni sastojci koji su pripremljeni

400g spageta

Tvrdi slani ovciji sir ili Parmezan

Staite Spagete da se kuvaju bez ulja i sa mao soli 8-10 min. zavisi od kvaliteta spageta.

U tiganj sipate malo ulja cca 3 supene kasike(ovo pricam okvirno jeru zavisnosti kog precnika vam je tiganj ili VOK kolicina s menja... luk treba da bude do pola u ulju), zatim u srednje zagrejano ulje sipate luk(ulje ne sme da bude vrelo jer onda nista od dinstanja luka) i przite 1 min. ztim dodate malo vode, cca egal sa uljem kako bi luk smeksao, zatim so i dinstajte dok ne ispari malo vode, cca 7min.

Zatim stavitemleveno meso i dobro ga usitnte. kad meso pusti vodu i krene da se krcka, ubacite sitno secenu rukolu koju ste prethodno spremili i ostavite da se sve lepo sjedini nekih 5-6 min.

Kada se sve sjedinilo, sipajte pelat(usitnjen kuvani paradaz) da dobrano prekrije meso pa zatim ubacite Kapar i Maslinke.

Zatim stavite iscedjene spagete u Chelicev sos kako bi spagete povukle sos i dobie 100 puta lepsi ukus od prelivenih spageta(Ko je jeo PRAVE spagete u Italiji on zna da majstoti mesaju spagete i CRVENI sos), a ostatkom sosa mozete preliti spagete.

Mozzarella se jede kao dodatak jer ima blag mekan ukus dok se parmezan ili tvrdi- slani ovciji sir posipaju preko spageta.

Ovo je nesvakidasnji recept na koji cete retko naleteti a ja sam ga podelio sa vama.

Inace ne bojim se za recept jer niko nee moci bolje od mene to da napravi :D :D :D:p:P:p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajd posto se pomenuse spageti :rolleyes:

Spagetti a la Carbnara :p

-100 do 150 pecenice ili slanine pancete(one tanje a sarene) ko sta vise voli

-maslinovo ili sucokretovo ulje

-1 slatka pavlaka i 1 kisela

-2 deci belog vina

-suseni ruzmarin,celer ili persun i svezi,sitno seckani beli luk od zacina

-po zelji se moze dodati susena crvena ljuta papricica ili biber,mleveni.

-kesica parmezana ili jos bolje rendani,a moze i ovciji tvrdi sir za rendanje-Pekorino

Stavite na prethodno zagrejan tiganj sa uljem,pecenicu seckanu na stapice ili slaninicu,przite dok ne porumeni,onda mozete ocediti visak masnoce(u slucaju slaninice) i sipati belo vino da se mesce prokrcka i omeksa u njemu,to se sve radi na tihoj vatri,tek da krcka.

Onda,ne morate cekati da vino skroz uvri,vec kad ga je tek malo ostalo na dnu tiganja,to jest kad je mesce isplivalo na povrsinu,sipate pavlake i slatku i kiselu i dobro promesate,potom u sos dodajete sitno seckan beli luk,ruzmarin i biber ili ljutu pariku po zelji,celer ili persun ide na kraju.

U sos takodje mozete dodati i pola kafene kasicice mlevene aleve paprike pa ce onda dobiti blago crvenkastu boju,to je cisto estetike radi,sta se kome vise svidja.

Takodje negde pred kraj kuvanja,probajte sos,ako vam se ucini neslan,mozete dodati malo soli,mada ga ja obicno i ne solim,to je stvar ukusa.

Sos je gotov kada na dnu tiganja,pri mesanju,pocinjete da vidite sam tiganj u jako tankim linijama dok mesate,pazite da ga ne prekuvate.

Ovaj sos za onog ko vise voli,moze da se pravi i sa komadima(ne komadicima)tunjevine iz konzerve,koje naravno,prethodno ocedite od ulja i malko isitnite i koji se potom mogu proprziti umesto pecenice ili slanine,s tim da onda nema potrebe za belim vinom i u takav sos bolje ide mleveni lorber(koji se tesko nalazi)umesto ruzmarina,mada je i s ruzmarinom sasvim ok.U ovom slucaju se na kraju kuvanja moze te staviti i jedan ili dva prstohvata soli,po zelji.

Za spagete vazi staro pravilo-sipaju se pazljivo u kljucalu vodu koju je na pocetku dodata kasika,velika soli i kasika ulja,i kuvaju se,zavisno od vrste koja su od 3-4 min(capelini) do 8 min,oni deblji i cevasti

jako je vazno da ostanu blago tvrdi-al dente(ili ti na naskom za na zub) ,kako bi ste ih lakse svarili,jer testo ako se prekuva-postaje lepak,i shodno tome lepi se i za creva :X .

Posle kuvanja,sipajte ih u cediljku i prelijte sa hladnom vodom,i ocedite.

Zatim servirajte u tanjir,spagete,pa potom prelijte sa sosom i na kraju po zelji dodajte parmezan ili pecorino.

Prijatno :p !

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mik

pravio sam spagete po tvom receptu juce za rucak i komentar je sledeci...

stavio sam dva cena belog luka u sos i to je previse, trebalo je staviti samo jedan..

takodje ruzmarina je bilo mnogo, stavio sam 4 grancice, sledeci put cu mozda staviti jednu ili uopste necu stavljati ruzmarin... ko voli moze slobodno vise slanine da stavi, takodje se moze praviti i sa prsutom isti ovaj recept...

i jos jedan utisak, moze i manje belog vina, opusteno...

e sad, posto mi je ostalo rezanaca od juce, danas ih stavljam u vatrostalnu ovako:

dva jaja, kasicica vegete, malo persuna i jos manje mirodjije, jedna pavlaka i 100-150 grama ovcijeg kackavalja narendam, sve zajedno umesam, prelijem pa zapechem...

ukus proveren i odlichan ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carbonare se prave sa neutralnom pavlakom i tada u najbolji. Moze i sa slatkom i kiselom ali to nije to kao kad se pravi sa neutralnom.

Takoje u poslednje veme na netu vidim da ljudi mahom prave carbonau sa pavlakama a jednostavnije je sa neutralnom.

Inace kisela pavlaka nije dobra za termicku obradu jer ima neke gluposti od bakterija koje ne smeju da se greju i uskisne pri kuvanju.

Sandwich a la Chela

Sastojci za 1 sendvic:

2 kriske tost hleba

1 listic Praske sunke ili 2 listica Pecenice ili prsute

Kriska sira(Gauda ili trapist)

1 jaje

Kecap

sirni namaz

zelena salata

paradajz

Inace ovo je jedna zdrava i visoko proteinska uzina, ko zeli da napumpa misice, obavezno da proba :D

Prvo uz'ite 2 kriske tosta i stavite ih u toster(ili na ringlu) da se zagreju dok ne porumne :D

zatim isprzite 1 jaje na oko po mogucstvu na teflon tiganju bez ulja, tako da na obe strane bude penasta pokorica.

Isecie Paradajz na TAAAAAAAAAAAANKE kolutice i odvojte 1 list zelene salate.

Filovanje:

Na parce leba namazete tanak sloj sirnohg namaza, zatim preko toga stavite sunku.

Preko sunke sravite Kackavalj pa onda Vruce jaje kako bi rastopilo sir.

Nakon toga stavite paradajz zelenu salatu i preko toga malo kecapa(Kecap se stavlja poslednji da bi suvi tost povuko kecap da ne curi).

Preklopite sa drugom kriskom tosta i krenite sa jelom :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...