Jump to content
FAS Goran
Zvezdo

Grande Punto 1.3 MJet - klipovi na kočionim klještima ne vraćaju do kraja

Recommended Posts

Pozdrav!

Dešava mi se da se klipovi na prednjim diskovima ne vrate u potpunosti nakon kočenja! Odnosno iako kočnica nije pritisnuta auto koči i to dosta jako ali samo na prednjim diskovima. Dakle klipovi se ponekad ne vraćaju nego ostanu pod pritiskom. Kada nakon toga auto ugasim i ostavim par minuta sve se vrati u normalu- kočnice popuste-sve normalno! Lampica od ABS-a se nakon kontakta uredno ugasi i nikada mi se u vožnji ili pri kočenju nije palila. ABS ispravno radi odnosno ne blokira kotače.

Automobil je star 3 godine i sve je na njemu orginalno!

Ima li itko ideju šta bi to moglo biti? Uglavnom je sve normalno i onda nakon nekog vremena kočnice na prednjim točkovima ne otpuste u potpunosti i ponovnim kočenjem stvar se još pogoršava do te mere da se auto jedva kreće!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako su ti problem klipovi na diskovima :unsure:

jedan od problema moze da bude kociono crevo,koje nabubri iznutra :blink:

i kad stisnes papucicu ulje,usled pritiska cilindra,prodje ka klestima,ali se,zbog blokade unutar creva,ne vraca tako brzo nazad i eto belaja :wallbash:

mada me cudi <_< ,posto je dosta mlad auto :question:,ali opet treba sve uzeti u obzir :whistle:

to je jedna od mogucnosti,a pravi majstor ce ti nakon strucnog pregleda reci,da li te mozda zeza neki klip,gumice unutar njega ili kocioni cilindar,odnosno sam mehanizam kocenja,zavisno kako je to reseno na GP-u.

A na pregled treba sto pre da odes,jer su u pitanju kocnice koje direktno uticu na bezbednost,pa mogu i da ti naprave vecu stetu.

Pretpostavljam da ti kvar nekog elektronskog sistema vezano za kocenje moze otkriti i orginalna dijagnostika,iscitavanjem greske,ako se ona javljala u kompjuteru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tad kad zablokira digni auto na dizalicu skini tocak i otpusti sisicu kljucem 8 ili zalegni ispod bez skidana. Ako popusti kocnica onda cu creva. Ako nece onda su vodjice kljesta zapekle verovatno. Moze biti i glavni kocioni klip za prednji krug ili nesto s abs-om...al krenes od najbanalnijeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moguće i da se klip iskrivio ako si terao pločice do metala kada je klip većim delom napolju, mada najviše sumnjam na donju vodjicu klješta

Share this post


Link to post
Share on other sites

POZDRAV!

A postoji li mogućnost da je u pitanju neki ventil na ABS-u koji ili zaglavi ili ostane pod naponom? Pošto kada auto ostavim (ugasim) par minuta sve se vrati u normalu.

Može li tu dijagnostika šta da uradi i ako je u pitanju nešto u jedinici ABS-a da li se to može popraviti ili se menja ceo ABS? Koliko košta to "zadovoljstvo"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrlo tesko da je do abs-a i meni vise vuce na neko kociono crevo jer je bilo dosta tih slucajeva kod mene u servisu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav!

Ako je kočiono crevo u pitanju zašto je situacija ista na oba prednja točka? Zašto se sve normalizira kada ugasim auto na par minuta ? Evo za vikend u par navrata prešao 500Km i ništa- normalno koči i klipovi se vraćaju a kada sam parkirao u dvorište hajde da vidim i počeo "pumpati" kočnicu i osetim da je puno tvrđa, probam krenuti ono jedva! Ostavim auto i ujutro sve normalno!

Neki dan skidao točkove da vidim i izgleda sve OK-pločice,diskovi,creva. Probao vratiti klipove i idu unutra jako lagano.

Meni to više izgleda kao da je do nekog elektro ventila u ABS-u ili šta već u njemu ima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

POZDRAV!

Ima li itko kakvu ideju?

Evo slabo se vozam ovih dana ali sve je opet normalno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Novom Bravu ima problem da je neka plasticna osovinica koja "spaja" pedalu i ostatak sistema za nijansu deblja nego sto treba i pri visokim temperaturama u kabini (kada auto dugo stoji na suncu) se rasiri dovoljno da ne dozvoljava pedali kocnice da se vrati do kraja, nego ostane malo "pritisnuta" i pumpa sistem. Meni su se tako letos skoro blokirali prednji tockovi - po gradu ne palim klimu, napolju je bilo oko 36 i eto problema...

Detalji http://fiatisti.hr/forum/index.php?topic=11554.0

Edited by Mirko_NS

Share this post


Link to post
Share on other sites

POZDRAV!

Ovo sa osovinom je vrlo zanimljivo!

Da kucnem u drvo (kuc,kuc,kuc!) zimus mi se je to samo dva puta desilo i od tada nista! U svakom slucaju kada budem radio servis promenicu i kociono ulje pa da vidim hoce li se opet ponavljati!

Kao sto rekoh samo mi se je desilo dva puta tako da nisam imao prilike nesto proveriti a sto je nagore oba puta je bila noc pa osim uzarenih prednjih diskova nisam mogao nista videti!

Drugaru zbog toga SVE proverili i NISTA nisu nasli!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da aktiviram temu, skinuo tocak da pogledam malo kocnice i vidim da diskovi posteno trljaju o plocice. Nebude mi mrsko, skinem i drugi tocak kad i na njemu isto. Upalim auto izbacen iz brzine izadjem iz auta kad ono diskovi se okrecu. Tako da iz ovoga ispada da imam 2 pitanja. Kako se okrecu ako nije u brzini i kako resiti to sto paknovi ne odvajaju od diska?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sudeci po svemu što si napisao, mislim da je na tvom autu sve ispravno.

Normalno je da pločice blago dodiruju disk i da se čak čuje kada rukom okrećeš disk. Da kočnice blokiraju, ne bi se diskovi lako okretali u leru kada je auto podignut.

Sto se tiče okretanja u leru...okreće se zato jer radi motor, kvalilo je spojeno, spojnička osovina u menjaču se okreće i to okretanje se prenosi preko ulja u sklopu menjač-diferencijal dalje na poluosovine. To kretanje je sa malim obrtnim momentom - bukvalno bi mogao rukom da ga zaustaviš. (Verovatno se jedan točak okreće unapred a drugi unazad).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...