Jump to content
FAS Goran
Ivan

Stilo - naknadna ugradnja MF (sa dugmićima) volana

Recommended Posts

Drugari, evo uspeo sam da izbunarim par mojih slika pa se nadam da ce biti od pomoci. Dodacu i opis svega ako ima zainteresovanih - ovo je u slucaju da je auto bio bez ikakve pripreme sa obicnim volanom. Ja sam MF volan ugradio pre godinu dana, sve sljaka savrseno. Nesto od toga imate i na linku koji je postavio gaggi iznad, tj. to je bio oglas za prodaju viska materijala :rolleyes:

Stvari stoje ovako: pored volana NEOPHODNA je i odgovarajuca (prosirena) spulna koja se nalazi ispod volana. Nemojte da vam neko uvali volan bez nje, ako hocete da to sve radi, a ne samo da stoji namontirano. Dosta "strucnjaka" na otpadima to ne zna, najcesce se desava da odgovarajucu spulnu i nemaju, a probaju da uvale samo volan.

Obicna spulna izgleda ovako:

 

zza6250.jpg

 

Mozete videti da ona ima samo konektore za airbag (zuti i zeleni) i konektor za sirenu (beli). Sa donje strane ide dzek sa auta.

Spulna koja je potrebna za MF volan je prosirena i pored gore navedenog ima i linije magistrala (CAN A i CAN B ) i napon za tipke na volanu. Ona izgleda ovako:

 

zza6251.jpg

 

Mozete videti da ima linije airbag-a (zuti i zeleni konektor), a sirena, napon za tipke na volanu, CAN A i CAN B se vode kroz veliki crni konektor, po njemu cete najlakse razlikovati spulne. Na ovoj mojoj slici nemojte da vas zbune 2 stvari:

1. gornji rotirajuci deo spulne je zakrenut za 90 stepeni u levo za razliku od one obicne na prvoj slici

2. 3 zice koje vidite iza su naknadno izvucene, objasnicu kasnije

Evo jos da stavim i sliku mog MF volana pre ugradnje, videcete pored samih tipki i centralni (U) deo sa elektronikom (digital network node):

 

zza6252.jpg

 

Ovaj volan se sa spulnom povezuje tako sto se crni konektor spulne udzeka na mesto koje sam zaokruzio na digital network node. Odatle signal sa CAN A, CAN B i napon ide na tipke, a beli konektor sa elektronike na sirenu. Zuti i zeleni konektor airbag-a sa spulne idu direktno na airbag.

Na obicnom volanu se spulna povezuje sa volanom udzekavanjem belog konektora sa spulne na oznaceno mesto. Zuti i zeleni konektor airbag-a sa spulne direktno na airbag (kao u prethodnom slucaju).

 

zza6253.jpg

 

E sad glavni deo... posto Stilo sa obicnim volanom nema dovedene linije za CAN A, CAN B i napon tipki do same spulne, da se ne bi kopalo po instalaciji auta najlakse je uraditi sledece: sa same spulne je potrebno izvuci te tri linije i povezati ih na vec postojecu instalaciju auta. Kod mene smo sa spulne to izvukli sa zadnje strane:

 

zza6254.jpgzza6255.jpg

 

Imao sam negde i semu sa kojih se pinova u spulni to tacno izvlaci, probacu da nadjem.

Ja sam CAN A i CAN B linije izvukao sa CD/radija, odatle mi je bilo najlakse, naravno ima i blizih mesta. Napon sam izvukao sa kontakt brave (moze recimo i sa upaljaca koji vec ima osigurac).

I zadnja stvar... ako sve povezete ovako, Body Comp ce pri davanju kontakata i cekiranju detektovati visak uredjaja na CAN magistralama (komande na volanu) u odnosu na njegovu standardnu konfiguraciju i kao posledica toga ce se javiti blinkanje ukupne kilometraze na board-u. Kako bi i to sredili, drugar mi je napravio timer koji smo stavili na liniju izmedju kontakt brave i spulne. Njegova funkcija je da sa zadrskom od nekoliko sekundi pusti napon na tipke. Na taj nacin se BC "prevari", saceka da izvrsi sve provere (kada se pogase lampice na tabli to je oko 4 sekunde), a zatim pusti napon na tipke, tj. aktivira uredjaj. Sema timer-a mi je takodje negde na kompu

Timer smo spakovali u plasticnu kutijicu:

 

zza6256.jpg

 

Ovo je sve provereno, iz prve ruke. Sto se tice MF volana, Stilo ih je imao dva: sa 6 dugmica (kao ovaj moj gore, za kontrolu radio/CD) i sa 11 dugmica (za kontrolu navigacije). Nisam siguran, ali mislim da su spulne za oba iste, tj. da se po CAN A i CAN B magistralama samo salju razlicite komande. Ukoliko neki od dugmica kontrolise periferiju koje nema, stiskanjem se nista nece desiti, bar mi je tako logicno.

Takodje, ako pazarite, pripazite da li je volan stvarno Stilov. Novija Multipla ima skoro identican volan, ali se razlikuje ova centralna elektronika u volanu pa nece raditi na Stilovoj instalaciji.

O ovome moze da se iskopa i na netu. Mogao bih da nadjem i jos ovih par sema koje su mi negde na kompu i koje nedostaju. Pa da temu preuredimo i prebacimo u "Uradi sam", vidim po porukama na PM da ima zainteresovanih, pozz...

@ stilo jtd

Ukoliko ti je auto sigurno imao MF volan koji je radio, dovoljno je samo da zamenis volan. Mislim da su spulne za volan od 6 i 11 dugmica iste. U svakom slucaju proveri tip spulne koji imas, da nije i ona zamenjena za ovu obicnu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo, uspeo sam da pronadjem jos ovih par sema koje sam ostao duzan, kako bi tema bila kompletna.

Znaci, pretpostavljamo da imamo MF volan, odgovarajucu spulnu za njega i auto koji nema pripremljenu instalaciju za taj volan. Iz tog razloga sa spulne treba izvuci 3 linije: za CAN A, CAN B i za napon. Na narednoj slici prikazana je spulna za MF volan, tj. raspored pomenutih pinova sa kojih treba izvuci linije:

 

zza6257.jpg

 

Linije CAN A i CAN B sa spulne sada treba spojiti sa odgovarajucim magistralama na autu. Ja sam ih izvukao sa radio/CD-a (odatle mi je bilo najprostije). Slika zadnje strane Stilovog radio uredjaja na kojoj mozete videti CAN A i CAN B (A3 i A1 linije na A konektoru):

 

zza6258.jpg

 

Ostaje jos da se dovede napon na tipke volana (na preostalu 3. izvucenu liniju sa spulne). Napon se moze se izvuci sa kontakt brave, upaljaca, kao vam je zgodno... Medjutim ukoliko se samo tako poveze, blinkace kilometraza na board-u zbog viska uredjaja na CAN magistralama, tako da je potrebno ubaciti timer izmedju linije sa naponom i spulne. Kao sto je vec receno, on ce napraviti pauzu od par sekundi od trenutka davanja kontakta do zavrsetka cekiranja sistema (oko 4-5 sekundi)i na taj nacin "prevariti" BC. Sema timera je na sledecoj slici:

 

zza6259.jpg

 

Tj. povezano, grana sa naponom za spulnu bi laicki izgledala ovako:

 

zza6260.jpg

 

To bi, u najkracem bilo sve. Nesto od ovoga imate i na "fiatforum.com" : http://www.fiatforum.com/stilo-guides/70692-connect-nav-installation.html , ali vezano za naknadnu ugradnju navigacije. Tu sam na 21. strani uputstva nasao semu za gore pomenuti timer koji resava problem blinkanja kilometraze.

A evo kako to izgleda po montazi... podrazumeva se da sve sljaka...

 

zza6261.jpgzza6262.jpg

 

Tu sam ako treba jos nesto da se doda i objasni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav majstorima,imam Stilo sa fabrickom navigacijom.Pitanje ja da liimam izvucenu instalaciju od navigacije do volana,i kako to da proverim,hteo bih da promenim volan u MF.Sada imam obican kozni volan bez komandi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imate u prvom postu slike i jedne i druge spulne. Ja mislim da je najlakse da samo odsrafite vozacev airbag (3 imbusa sa zadnje strane volana) i sklonite ga malo u stranu bez otkacinjanja bilo kakvih kablova (ako se diskonektuje airbag OBAVEZNO skinuti klemu sa akumulatora pre toga). Kada pomerite airbag videcete da u volan sa zadnje strane ulaze kablovi iz spulne: 2 zuta kabla airbag-a (koji se konektuju u sam airbag) i jos jedan kabl koji se konektuje u volan.

Po tom 3. kablu mozete da razlikujete koji je tip spulne:

- obicna spulna kroz njega vodi samo linije za sirenu i konektuje se direktno iz spulne na desnu stranu volana (gledajuci odozgo, imate na nekoj od prethodnih slika obican volan sa mestom konekcije koje sam zaokruzio). Sam konektor koji ide u volan je manji i obicno bele boje.

- MF spulna kroz taj 3. kabl vodi jos i linije za magistrale CAN A i CAN B i napon za tipke na volanu. Konektuje se u "digital network node" na volanu sa leve strane, gledajuci odozgo (takodje iznad imate sliku i ovoga volana). Konektor je primetno veci i obicno crne boje (bar ovo sto sam ja imao priliku da vidim). Iz "digital network node" idu konektori na tipke volana i konektor za sirenu (konektor za sirenu u ovom slucaju ne ide direktno sa spulne nego sa centralne elektronike volana).

Zakljucak, spulne razlikujete po linijama u tom 3. kablu koji ulazi u volan (tj. po njegovom konektoru za volan).

Share this post


Link to post
Share on other sites

E sad pitanje za koliko para se moze nabaviti takav MF volan sa spulnama ili bez ako vec imam to.Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam odavno imao ideju da to ugradim kod sebe (Stilo je kod mene vec pune 4 godine), ali ih onda nije bilo po placevima, tj. otpadima kao sada. Jednostavno, nije se mogao naci volan u OK stanju. Doduse, nisam bio zaludjen sa tim pa nisam bas uporno ni trazio, ako naleti-naleti.

Cene su okvirno bile do max 100 EUR za volan i do 50 EUR za spulnu. Siguran sam da toga sada znatno vise ima u ponudi i po znatno nizim cenama, s obzirom da je Stilo postao "nazionale" jos malo. Meni ga je na kraju doneo drugar iz Italije.

Znam sigurno da su volane posebno prodavali na auto-placu na Surcinskom putu, kod "Grand kafe" (na Bezanijskoj kosi, cini mi se da se plac zove "S4") kod njih je pazario moj drugar prosle godine. I nije lose zvrcnuti Makija (Sabac) i Darka (Mojsinje), kod njih cesto ima tih redjih stvari za Stilo, njihovi telefoni su na forumu.

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugari, evo uspeo sam da izbunarim par mojih slika...

izvini drug ja sam nabavio i volan i spulu.Moj volan ima cak i tipke za saltanje.

Pitanje glasi ako zelim samo da dobijem svjetlo na tipkama moram li staviti tajmer?

Ja sam ugradio 2 din dvd navi koja ima prikljucak za mf volan (neki dzek od par kablova) i povukao sam + direktno sa brave, tj. sa kabla sa brisaca tako da se uredjaj pali i gasi paljenjem auta. ne prijavljije mi nikakvu gresku.

Sad me interesuje mogu li tako spojiti napajenje sijalica na volanu bez tajmera ako zelim samo radi sminke svjetlo? ako samo dvije zice CAN izlaze iz spule jel samo njih kopcam na dzek na 2 din radiu? Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukoliko hoces samo sminku, trebalo bi da diode na tipkama volana sijaju samo dovodjenjem napona, koliko se secam. I to bi bilo to. Ukoliko se trazi puna funkcionalnost volana i nakon toga vezu CAN linije volana na CAN magistrale auta, aktivira se jos jedan cvor na CAN magistralama i o tome smo vec pisali... U tom slucaju blinkace kilometraza, koja se eliminise stavljenjem timera izmedju linije napona na autu i odgovarajuceg naponskog pina spulne.

Ovo ti sve pricam u slucaju Stilovog originalnog CD/navi uredjaja, on je takodje vezan na CAN magistrale i upravljanje njim sa volana ide preko CAN linija. To jest i volan i CD/navi uredjaj predstavljaju samo cvorove na CAN bus.

E, sad, u slucaju tvog aftermarket DVD uredjaja nisam upucen da li bi ta veza bila moguca, ako bi hteo kontrolu sa volana. Ja sam kod mene sve to radio na originalnoj Stilovoj instalaciji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Par slicica sa ugradnje Abarth MF volana (sa podrskom za CN+) kod drugara. Na slicicama je testiranje kupljene prosirene spulne i samog volana:

 

zza6270.jpgzza6271.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

svaka cast Ivane! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i ovde da se zahvalim kolegi Ivanu na velikoj pomoci oko kupovine i ugradnje MF volana. Volan je sa stila abartha i sve sljaka kako treba. Evo i slika kako to izgleda mada je uzivo jos lepse pogotovu po noci kad zasvetli ;)

 

zza6272.jpgzza6273.jpg

 

Za razliku od Ivana ja sam struju doveo sa one male sijalicice sto osvetljava pepeljaru(nisam ni znao da postoji dok mi Ivan nije rekao jer je bila pregorela). Ona se pali kad se upale svetla tako da nije potreban ni tajmer koji bi pustao napon nekoliko sekundi nakon paljenja auta jer volan nema struju sve dok se ne upale pozicije pa samim tim ne stvara ni problem sa blinkanjem kilometraze. Jedina mana je sto ne radi kad su ugasena svetla mada po zakonu uvek moraju da su upaljena tako da je to po meni najbolje resenje a i vrlo je pristupacno potrebno je skinuti samo pepeljaru nista drugo.

Inace na stila su se ugradjivale dve vrste ablendera pa treba obratiti paznju i na to pre pocetka radova. Kod stilica 2004+ godiste ablender i spulna su jedan deo(nemoguce je zameniti samo spulnu) sto je bio slucaj i kod mene, pa sam neocekivano morao da kupim i ablender od starijeg modela kod koga je on odvojen od spulne.

 

On 3/15/2011 at 0:19 AM, amareto said:

izvini drug ja sam nabavio i volan i spulu.Moj volan ima cak i tipke za saltanje.

Pitanje glasi ako zelim samo da dobijem svjetlo na tipkama moram li staviti tajmer?

Ja sam ugradio 2 din dvd navi koja ima prikljucak za mf volan (neki dzek od par kablova) i povukao sam + direktno sa brave, tj. sa kabla sa brisaca tako da se uredjaj pali i gasi paljenjem auta. ne prijavljije mi nikakvu gresku.

Sad me interesuje mogu li tako spojiti napajenje sijalica na volanu bez tajmera ako zelim samo radi sminke svjetlo? ako samo dvije zice CAN izlaze iz spule jel samo njih kopcam na dzek na 2 din radiu? Hvala

 

Ne moze samo da se dovede napon jer u tom slucaju volan svetli 4 sekunde i posle toga se sam ugasi ne vezano dal ima tajmer ili ne. Da bi stalno svetleo mora da se dovede i CAN magistrala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro si se setio da pomenes da tipke nece sijati ukoliko se (pored napona) ispravno ne dovedu i CAN A i CAN B signal na Digital Network Node u volanu (tj. na spulnu). Zaboravio sam da se tipke gase posle 4 sekunde ukoliko se dovede samo napon, kao sto si vec rekao... Samo, opasno si i ti usao u problematiku :thumbup:

Ako se predomislis, mozemo da napravimo timer i to vezemo na upaljac koji vec ima osigurac, a napon dobija davanjem kontakta, pa da ti volan sljaka i kad svetla nisu upaljena.

Bas mi je drago da si zadovoljan, lepo izgleda, nema sta, pogotovo u odnosu na onaj kupus od par postova iznad :lol: .

I istovremeno izvini sto sam ti ubacio buvu za MF volan :rolleyes: . A druzenje, zezanje (i rostilj, Nole care :unworthy: ) naravno da nemaju cenu...

E, dobro, to smo zavrsili... Sad imas sve preduslove za punu kontrolu, tako da... mozemo dalje sa ugradnjom CN+, extra bi ti cucnula u Stila. Vidi je, samo tebe ceka :harhar:

 

zza6274.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ivane ti izgleda imas procenat od svih MF volana i navigacija prodatih u Srbiji pa navlacis nas, posten narod, da ih kupujemo :lol: Resio si bre da mi izvuces sve one pare sto si mi dao za felne :lol:

E sad bez sale ova navigacija mnooogo dobro izgleda i stvarno bi mu legla, mada sad smo beskintos tako da nista, ali moglo bi nesto da se odradi malo kasnije ako naleti neka povoljno :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ivane ti izgleda imas procenat od svih MF volana i navigacija prodatih u Srbiji pa navlacis nas, posten narod, da ih kupujemo :lol:

E, jbg, provaljen sam i na ovom forumu :wallbash: . Da budem iskren, Abarth volan si kupio od muza drugarice moje tetke od strica, a CN po Srbiji valja surnjaja ortakovog komsije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ćaos!

I need help! :D

Ubacio sam CN+ volan, ali, kako sam imao problem sa samim CN+ (jer je bio pandurski, pa oni sve pobrljavili), tako imam problem i sa volanom.

Zamolio bih vas ako može neko (a prvo mislim na Ivana), da li može na zaokruženim mestima da mi kaže koja pin je +, koji -, a koji su CAN A i CAN B? Tražim i drugačije mi je nego kod tebe. Kontam da je zato što je moj CN+, a ovo je za CN..? Skontali smo da nemam struju, jer ne bude ni one četiri sekunde da svetli. Znam da možemo sa akumulatora da dovedemo direktno radi probe, ali svejedno mi treba sve to da povežem, pa vas molim za pomoć.

Hvala unapred,

Nemanja

 

zza6275.jpgzza6276.jpgzza6277.jpgzza6278.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav, druze! Posto sad "prozvan" - da pokusam da pomognem.

Za pocetak, nemam dovoljno informacija. Kazes samo "ubacio sam CN+ volan" - moje pitanje je da li ti auto ima fabricki pripremljenu instalaciju za taj volan ili ne? Sto podrazumeva dovedene naponsku i CAN linije do konektora na volanu kao i odgovarajucu spulnu koja te linije vodi u volan?

Aj' mi to prvo odgovori, pa da pokusamo dalje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre svega, hvala na trudu! :)

Špulna je zamenjena (dakle nije fabrički, nego sam zamenio špulnu). Pod CN+ volan, mislio sam na to da je sa komandama za navigaciju.

Ono šta mi pretpostavljamo, da je nešto u instalaciji promenjeno (kao što je to bio slučaj sa CN+), i da su nešto prejebali.

Ovako. ovaj dole džek (mislim) da ima u gornjem redu sve žice, a u donjem redu samo dve krajnje. Prvo šta smo hteli da dovedemo struju na volan da vidimo šta će se desiti, a ako se ne poveže na CAN, tj. ako kilometraža ne bude treptala (da zahteva Proxy Alignment), onda bismo dovukli CAN A i CAN B sa CN+ (to znamo koji su, ali ne znamo na šta da vežemo).

Eto toliko i hvala još jedared... :)

Edited by Bračko Nemanja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako, iz cele tvoje price pretpostavljam da auto nema dovedenu odgovarajucu instalaciju do tog konektora ispod volana. Znaci u njemu NEMAS napon za tipke, niti CAN A i CAN B linije. Imas jedino linije airbag-a i napona sirene.

S tim sto si zamenio spulnu si samo omogucio da neophodne linije uvedes u sam volan, ali ih i dalje nemas na ovom ulaznom konektoru ispod volana. Znaci, moraces da otkacis sa zabica poklopac konektora na spulni kao na prvoj slici:

 

zza6279.jpgzza6280.jpg

 

A zatim na njih zalemis 3 zice na koje ces dovuci napon, CAN A, CAN B odnekle sa postojece instalacije na autu, kako to tebi odgovara, a prema gornjoj semi. Kada se to zalemi i vrati plasticni poklopac sa zabicama izgleda kao na ovoj drugoj slici. Meni je najlakse bilo da napon dovedem sa kontakt brave (tipke rade po davanju kontakta), a CAN A i CAN B sa CD-radija, imas sve gore ispisano sa semama.

Ako dovedes samo napon (sa ukljucenim i glavnim konektorom u spulnu) na odgovarajuci pin, tipke ce zasvetleti 4 sekunde i ugasiti se (ako nisu povezane i CAN linije). Ovo ti naravno jos uvek ne utice na CAN magistrale, posto cvor (uredjaj) jos uvek nisi povezao na njih. Tako da nece biti nikakvog blinkanja kilometraze. Tek kada povezes i CAN i napon za tipke istovremeno, posle cekiranja sistema ce shvatiti da konfiguracija nije odgovarajuca i pocece da blinka kilometraza. A taj problem se resava tajmerom koji ce pustiti napon na tipke tek posle cekiranja sistema i na taj nacin prevariti Body Comp.

Nadam se da sam ti pomogao da krenes sa mrtve tacke, ako smo se dobro skapirali...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na trudu i vremenu!

Jasna mi je slika, i iz prethodnih tvojih postova, ali, port sa slike nije kao moj (uslikao sam u prethodnom postu i postavio).

Meni treba samo na koje pinove da dovedem +, -, CAN A i CAN B.

Samo da mi kažeš, npr. na tvojoj slici broj 1 je CAN A, broj 2 CAN B, broj 7 + i broj 8 -.

Ako možeš pošalji mi tvoj broj mobilnog na PP, neću te daviti mnogo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema na cemu.

Ja koliko vidim, sve je identicno kao kod mene :question: . Kapiram te sta me pitas, imao sam negde i tu semu, ali mislim da ti je mnogo lakse da izvedes zice sa nastavaka pinova sa zadnje strane i na njih nakacis potrebne linije, nego da to vuces kroz fabricki konektor.

Nije problem uopste, evo saljem ti i broj moba na PM pa cemo nastaviti tamo da ne davimo temu.

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

BRAVO! Nismo primetili kontakte o kojima se priča. Hvala, idemo odmah da vidimo. Čekamo još Ivana da vidimo, kada smo ga već gnjavili. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...