Jump to content
FAS Goran
boki

Filmovi, serije...

Recommended Posts

Thomas Vinterberg - Druk ili Another Round (2020)

Danskog reditelja Thomasa Vinterberga jednostavno obožavam,a Madsa Mikkelsena smatram jednim od najboljih glumaca današnjice i bezgranično ga poštujem.Kao i u filmu "The Hunt" iz 2012,ponovo rade zajedno,a Mikkelsen je opet u ulozi nastavnika u školi.Mads je te 2012 godine odneo nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Cannesu.Sada se nakon osam godina vraća uspešnom receptu u kojemu je Mikkelsen glavni lik i snima film DRUK (Another Round).Tematikom ipak lakši od njihove prethodne saradnje,a ovaj Vinterbergov film se već pozicionirao u sezoni nagrada velikim trijumfom na dodeli European Film Awards, u žargonu poznatom kao “evropski Oscar”, gde osvaja nagrade u svim glavnim kategorijama: film, režija, glavni glumac i scenario.
Film prati život četvorice sredovečnih srednjoškolskih profesora čiji životni polet je splasnuo pod bremenom nedovoljno nadahnjujuće svakodnevnice.Postali su dosadni učenicima,svojim ženama kao i sami sebi.Ideja je genijalna >Jedan od njih(prof. filozofije) je negde iskopao teoriju, koju je pre dvadesetak godina izneo norveški psihijatar Finn Skarderund tvrdivši da se čovek genetski rađa sa pola promila alkohola u krvi manje nego što je potrebno, jer nas upravo ta količina čini kreativnijim i opuštenijim.Odlučuju da eksperimentalno potvrde tačnost ove teorije,i to na sebi.
Njihova ideja svodi se na to da održavaju stanje pripitosti tokom celog dana,ali sa dva osnovna pravila – da ne prelaze 0,5 promila i da ne piju posle 20 h (prema receptu Ernesta Hemingwaya prestaju piti u večernjim satima kako bi održali sposobnost funkcionisanja u jutarnjim satima) i beleže rezultate. Isprva se čini kako im mala doza pića dopušta da se zbliže sa svojim učenicima i porodicama, postaju opušteniji,poletniji i kreativniji i sve upućuje na to da je Skarderund bio u pravu. Budući da su rezultati pozitivni, profe odluče proveriti što će biti ako se doza poveća. Naravno, kako to već ide u životu svakog alkoholičara, stvari ubrzo izmiču kontroli i posljedice su tragične.
Kao osnivač Dogme 95,Vinterberg koristi zanimljiv rediteljski trik u “pijanim” scenama kad se kamera počne malo ljuljuškati i tresti kako bi stvorila osjećaj blage nestabilnosti protagonista u stanju pripitosti.
Vinterberg nam ove ljude, njihove postupke i njihov neizbežni pad predstavlja bez kompromisa. Njegov scenario prilično oštro i efektno predstavlja sposobnost ljudi da izbegavaju suočavanje sa činjenicom da nešto u njihovom životu nije u redu.Reditelj je na filmu radio sa svojom ćerkom Anikom, koja je nažalost stradala u saobraćajnoj nesreći četvrtog dana snimanja, a pojedine scene su snimljene u njenoj školi sa drugarima iz razreda.Film je posvetio njoj.
Poznato je da se Vinterberg skoro uvek bavi mračnim temama koje su predstavljene na duboko emocionalnom planu,i na diskretan način uvek provlači kritikovanje društva u celosti.Kako i sam kaže: "Intuitivna sam osoba i pokušavam da prikažem u svakom svom filmu - koliko smo svi mi krhki i kako lako padamo na sitnicama.Kako je dovoljno samo pet minuta da nam se ceo život raspadne u paramparčad"
Posebna priča je Mads Mikkelsen.On je vrsta glumca koji može da se postavi u skoro svaku ulogu i deluje kao da je prilagođena njemu. Može biti heroj ili negativac, pokazati ranjivost, zastrašivanje, snagu, slabost - nema mnogo toga što ne može učiniti.On u celosti, bukvalno nosi film svojom urođenom harizmom.Jednostavno ne možemo da skrenemo pogled sa njega kad je na ekranu, jer u Madsovim malim trzajima lica i svečanim tišinama film briljantno pronalazi svoje najdirljivije trenutke.
Završna scena u kojoj Mads izvodi svoj ludi ples je fenomenalna,a Vinterberg nas uvlači u zagonetku,završnicom u kojoj nema jednostavnog rešenja, pa se njegov ples može protumačiti kao konačno oslobađanje od alkoholizma ili kao potvrda da od toga nema ništa.Ta poslednja scena je mali omaž umetniku Yves Kleinu (Leap into the Void).FB_IMG_1614435283149.jpg

Sent from my motorola one macro using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bila vec diskusija o tom filmu na prethodnim stranicama :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam video .... potvrda da je dobar film

Sent from my motorola one macro using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...