Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Živeli su sa princezama a švaleral se sa glumicama, po tragičnim porodičnim sudbinama poređeni su sa Kenedijevima. Bili su nekrunisani kraljevi Italije.

Fabriku FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino) osnovao je Đovani Anijeli 1899. (Giovani Agnielli 1866.-1945.) kako u Torinu vole da kažu dok Henri Ford nije znao još ni šta je to točak.

fiat_logo_designs.jpg 425px_Giovanni_Agnelli.jpg lingotto.jpg trucco.jpg

Giovani je bio veoma vredan i jedini je Anijeli koji je živeo je spartanski. Sinu Eduardu nikad nije prepustio vođenje fabrike koja je od samog početka pa sve do II Svetskog rata skoro neprestano beležila rast proizvodnje. Eduardo je živeo razvratnim životom. Otac mu je namestio brak sa napuljskom princezom Virginiom Burbon del Monte sa kojom je Eduardo imao sedmoro dece. Najstariji sin Giovani, Đani (Gianni) po dedi 1921. (najpoznatiji od svih Anijelijevih) veoma brzo je ostao bez oca sa 13.godina, pa zatim i bez majke. Saobraćajne nesreće (avionska /automobilska),. Brigu preuzima deda.

800px_Fiat_Sen_con_Avv_1940.jpg

Đani je studirao pravo, nikad nije završio, učestvovao je u II Svetskom Ratu u Severnoj Africi vozeći FIATov tenk, bio ne nekoliko puta ranjen. Nakon kapitulacije Italije brzo se prešaltao na stranu pobednika, čak je dobio i čin oficira u štabu američkih okupacionih snaga. Tu je stekao simpatije levičara koje će mu dve decenije kasnije mnogo značiti. Đanijev deda je bio optužen za saradnju sa fašistima pa je vođstvo firme morao da prepusti Vitoriju Valeti. U to vreme kompanije je sjajno napredovala zahvaljujući ogromnim sredstvima iz Marshalovog Plana. Đani je kao i otac imao sklonosti ka razvratnom životu. Viđao se sa Ritom Hejvord, Žaklinom kenedi, Pamelom Harison (udovicom Randolfa Kenedija) i mnogim drugim. Oženio se 1953 poluamerikankom Marelom Karaćolo. Imao je dvoje dece ( Eduardo ubio se 2000, Margareta). Konačno 1966. Đani preuzima fabriku od Valete. Društvo mu pravi mnogo povučeniji i za biznis nesposobniji mlađi rađeni brat Umberto.

Sedamdesetih tokom velike ekspanzije Fiata porodica Anijeli je posedovala mnogo kompanija (osiguravajućih društava, izdavačkih kuća, fudbalski klub Juventus), a Fiatov prihod je iznosio 5% bruto nacionalnog dohodka Italije. Đaniju su se divili i opnašali ga u svemu. Nikad potpuno zakopčana košulja, kravata preko vunenog prsluka, sat preko manžetne. Fiat je bio jedan od simbola Italije koja koja sjano dizajniranim proizvodima osvaja svet.

Od samog početka imao je želju da osvoji istočno tržište. Idealna odskočna daska za to bio je Josip Broz Tito. Dobro su se razumeli oko mnogo čega: da su Felinijevi filmovi odlični, portugalska vina izvanredna a fabrika oružja u Kragujevcu idealna za početak prizvodnje automobila. U proizvodnju je krenuo Fića (Fiat600). Uz Titovu pomoć proizvodnja je krenula i u tadašnjem SSSRu. Lada (Fiat 124). Industrijski grad Toljati u kome senalazi fabrika u zahvalnost Italijanima dobio je ime po vođi Komunističke Partije Italije Palmiru Toljaiju.

Đani je voleo žene automobije i fudbal. Još se prepričavaju se jutarnji raporti direktora Juventusa Bonipertija. Veoma se zalagao da na čelo Ferrarija kojeg je tada već posedovao dovede menadžer Luka di Montezemolo, a u sportsko odeljenje Žan Tod i Mihael Šumaher.

5_g.jpg agnelli_1.jpg agnelli_del_piero.jpg

1996_Imola_Agnelli.jpg news_2003_019_11.jpg

Za naslednika bio spreman Umbertov sin Aberto zvani Giovanino ali i njega je stiglo tzv. Prokletstvo anijelijevih umire u 33god od retke vrste kancera. Đani umire 24.Januara 2003god. Posmrtni ostaci bili su izloženi u bivšoj Fiatovoj fabrici u Lingotu, bilo je prisutno preko 300.000 ljudu. Na kormilo firme postavljen je brat Umberto koji umire 28 maja sledeće godine. Za CEO je postavljen već veoma ugledni Montezemolo ( Luca Cordero di Montezemolo ) sa zamenikom Johnom Elkannom direktnim naslednikom, unuk Đanijeve sestre (koji je poput svojih predaka prvo krenuo put azurne obale a ne Torina)

star03_agnelli0808.jpg

I jedno novo ime, za izvršnog direktpra postavljen je Serđo Marikone (Sergio Marchionne).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo bata Kole. Čudo do sada niko ne napravi neku TV seriju...Ima tu svakojakog materijala (intrigantnog). Naročito u liku i delu dede Djovanijevog, a i sam Djovani je priča za sebe... (Onazisov ortak)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...