Jump to content
FAS Goran
oktopod

Povećan broj krađa?

Recommended Posts

Toyota pomaže vlasnicima automobila u borbi protiv kradljivaca katalizatora

 

207226-katalizator.jpg

 

Krađa katalizatora je postala ozbiljan problem vlasnika automobila, širom sveta. Prošlog marta, samo je okružna policija Los Anđelesa pronašla 250 otuđenih jedinica čija vrednost iznosi oko 750.000 dolara. Visoki troškovi koji prate proizvodnju ovih neophodnih automobilskih komponenti (posebno oni vezani za plemenite metale), doveli su do porasta broja krađa, a proizvođači preduzimaju korake da pomognu vozačima.

 

Kako pišu Vrele Gume, Toyotina akcija se za sada odnosi samo na Ujedinjeno Kraljevstvo, gde japanska kompanija ulaže više od milion evra bi prikriveno označila katalizatore na preko 100.000 vozila, što bi policiji trebalo da pomogne da pronađe i uhapsi počinioce. Ova usluga je besplatna, ali je Toyota posebno naglasila da su stariji modeli cilj akcije. Razlog je taj što moderna Toyotina i Lexusova vozila imaju drugačiji dizajn katalizatora, koji lopovima otežava krađu. Sve što vlasnici treba da urade je da kontaktiraju lokalni ovlašćeni servis i zakažu tretman.

 

Toyota radi sa Smartwaterom, kompanijom koja proizvodi komplete za označavanje, odobrene od strane policije. Prva serija ovih garnitura broji 50.000 jedinica, dok se još 20.000 daje policijskoj upravi, tako da ona može pomoći tako što će kontaktirati vlasnike starijih vozila, koja možda nisu u bazi podataka proizvođača. Kao što smo spomenuli, besplatni Toyotin servis praćenja se uvodi u Velikoj Britaniji, ali bi mogao da bude primenjen i na globalnom nivou.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Snimljeni kako kradu katalizatore, komšije ih jedva oterale

 

Katalizatori su u poslednje vreme postali unosna meta lopova zbog visokog sadržaja dragocenih metala koji se koriste u njima. Tako je u martu američka policija uhapsila 19 osoba, a u akciji je otkriveno 250 ukradenih katalizatora čija se vrednost procenjuje na oko 750.000 dolara (615.000 evra). Lopovi su najčešće ciljali vozila poput Toyote Prius i drugih hibrida. Naime, zahvaljujući hibridnom pogonskom sklopu, katalizatori u tim automobilima su u boljem stanju jer benzinski motor ne radi sve vreme vožnje.

 

Na snimku iz Sakramenta u Kaliforniji vide se dva lopova dok u rano subotnje jutro pokušavaju da ukradu katalizator upravo sa stare Toyote Prius. Oni su pored ciljanog vozila parkirali svoj minivan, izvadili dizalicu i podigli Prius sa namerom da skinu katalizator. Metež koji su pritom napravili u uspavanom predgrađu privukao je pažnju jednog od komšija koji je shvativši o čemu se radi počeo da ih snima ne bi li ih osujetio u njihovoj nameri. Lopovi su pokušali da oteraju snimatelja uperivši prema njemu gorionik, a pobegli su sa lica mesta tek kada se pojavio još jedan komšija koji je shvatio da je u pitanju Prius njegov bake. Krađa je sprečena, ali nisu svi vlasnici automobila u ovoj ulici bili te sreće, pošto su lopovi pre toga ipak uspeli da skinu katalizatore sa nekih od parkiranih vozila:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na meti lopova i kablovi za punjenje električnih automobila

 

opel Ampera-e punjenje.jpg

 

Nova vrsta automobilskog kriminala bi mogla da se pojavi u Velikoj Britaniji, koja svaki dan ima sve više vlasnika električnih vozila. Naime, brojni izveštaji sugerišu da je sve više krađa kablova za punjenje električnih vozila, zbog metala koji se nalaze unutar kabla. Budući da mnogi vozači ostavljaju svoj EV na punjenje bez nadzora preko noći, pa čak i kad nisu priključeni na vozilo, kriminalci ih otimaju i prodaju za oko 200 evra po komadu.

 

Sve ovo je počelo da se dešava dok su vozači automobila sa motorima SUS i dalje žrtve krađa katalizatora. Kompanija za uklanjanje smeća Divert.co.uk je upozorila vlasnike električnih automobila da ne ostavljaju kabl za punjenje van svoje kuće, jer su postali nova meta lopova otpadnog metala koji ciljaju na bakar. ''Punjači automobila su posebno privlačni lopovima jer se mogu prodati oko 200 evra, a prodaju se svuda, na eBay-u, Facebooku, pa čak i na sumnjivim odlagalištima otpada. Za vas oni mogu biti prilično skupi i nezgodni za zamenu, pa najbolje da ih držite na zatvorenom'', rekao je predstavnik kompanije Mark Hall.

 

Ministar saobraćaja Velike Britanije Grant Shapps je izjavio da se na britanskim putevima već nalazi više od pola miliona plug-in vozila, bilo električnih ili hibridnih. S obzirom na to da Vlada namerava da zabrani prodaju novih benzinaca i dizelaša do 2030. godine, smatra da će se prelazak na EV-ove još dodatno ubrzati, čime će ove kriminalne aktivnosti postati još učestalije. ''Budući da sve više ljudi ide na ''zeleno'' i bira električne automobile umesto benzina i dizela, dostupno je i više kablova za njihovo punjenje koji postaju meta lopova'', rekao je Hall. ''A 200 evra po kablu je lak novac za svakog lopova koji se želi obogatiti''.

 

Predsednik Automobil Associationa Edmund King navodi da je najbolji način da zaštitimo svoje kablove tako da ih spakujemo na sigurno. ''Prilično je teško ukrasti kabl kad se EV puni, a većina javnih mesta za punjenje se nalazi u dobro osvetljenim i naseljenim mestima. U kablovima ima malo bakra, ali naši tehnički stručnjaci smatraju da vrede više kao kompletni kabl za punjenje nego kao staro gvožđe'', rekao je King. ''U prošlosti smo videli ovakve trendove na crkvenim krovovima te žičanim kablovima duž železničkih pruga. Nadajmo se da je ovo samo blic i da će vozači zapamtiti da spakuju kabl u prtljažnik nakon što završe sa punjenjem''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukradena Vespa pronađena nakon više od četiri decenije

 

vespa 41.jpg

 

Vespa 50 Special, ukradena u Pizi pre 41 godinu, vraćena je sinu originalnog vlasnika ovog skutera.

 

A sve je počelo nakon što je jedan penzioner u provinciji Areco prijavio krađu traktora. Usledila je istraga koja je policiju dovela do garaže osumnjičenog. U njoj su pronašli ukradeni traktor, ali i Vespu iz sedamdesetih godina prošlog veka, u besprekornom stanju. Potom je ustanovljeno da je Vespa ukradena nekih 140 kilometara daleko garaže u kojoj je bila. Pripadala je Đinu Gracijaniju koji je preminuo 1992. godine. Policija je kontaktirala njegovog sina Paola i obavestila ga da je ukradeni motor pronađen.

 

''Mislio sam da je u pitanju šala. Ta Vespa je toliko davno ukradena da sam gotovo zaboravio na nju. Ovaj trenutak ima izuzetnu emotivnu vrednost za moju porodicu. Moj otac je bio vezan za ovu Vespu. Žao mi je samo što nije mogao da dočeka da vidi svog ljubimca.'' Retko nailazimo na ove priče sa srećnim krajem. Iako Paolo nema nameru da proda očevu Vespu, mogao bi dobro da zaradi na njoj. Naime, ovakav primerak, u odličnom stanju košta i do 4.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukrao skupoceni sportski auto prodavcu ispred očiju

 

corvette kradja.jpg

 

Najnoviji Chevrolet Corvette C8 je toliko poželjan da su neki spremni da naprave sve za jedan krug po kvartu. Šalu na stranu, ovo je verovatno najgora noćna mora prodavaca automobila. Dok je zainteresovanom kupcu nakon test vožnje pokazivao Corvette, kupac je odlučio da ostane u automobilu, zaključao je vrata i uz malo gasa nestao iz salona. Svemu je svedočio kolega koji je snimao ovu najblaže rečeno neuobičajenu situaciju. Dobra vest jeste da je Chevroletovom salonu u Virdžiniji automobil brzo vraćen. Naime, neposlušni ''kupac'' se provozao kroz nekoliko kvartova i zatim odustao ostavivši auto uz put. Drugi izvori kažu da ga je nakon nekoliko blokova zaustavila policija. Corvette C8 je jedan od najtraženijih novih automobila na američkom tržištu. Uprkos visokoj ceni liste čekanja su sve duže, a traži se svaka prilika da se dođe u posed automobila. Makar i na kratko, jer 6.2 V8 sa 500KS je jednostavno neodoljiv.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam da li sam pisao, meni su pre 5 godina u NSu na Klisi ukrali akumulator iz Zastave 101. Kad sam kupio nov, svako veče sam ga vadio iz kola i nosio u stan. Posle 10ak dana, dolazim do auta, hauba samo naslonjena, opet su je otvorili ali akumulator nisu našli pa su i alat za obijanje zaboravili. Zanimljivo da cd plejer nisu dirali, prvu pomoć ili slično, samo akumulator ih je zanimao. ( Sobzirom na lokaciju ( Klisa ), verovatno su bili pripadnici nacionalne manjine :) )

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

U blokovima kod Save su poceli da dizu poklopce felni i kapice. Ojadili dobar deo parkinga. 

Komsija zatekao par klinaca na trotinetima, u pitanju TikTok izazov... 

Da napravim ja izazov, izvuci usi istima... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukrao bager, onda njime i motocikle iz salona, i posle bežao policiji kao na filmu

 

219165-kradja.jpg

 

Australijska policija je uhvatila 41-godišnjaka nakon što je ukradenim bagerom usred noći ukrao dva motocikla iz salona. Video zapis prikazuje čoveka koji utovarivačem razbija izlog salona, nakon čega trakama grabi dva motocikla i beži s njima. Muškarac je uhvaćen nakon što je pokušavao da utovari motocikle na kamion parkiran uz ulicu, a vozač je pre svega pokušao da pobegne sa motociklima pričvršćenim za utovarivač. Motocikli su otpali za vreme policijske potere kroz prigradska naselja i preko železničke pruge.

 

Queensland Police News javlja da, na svu sreću, niko nije povređen tokom incidenta, ali begunac je ipak oštetio nekoliko ograda i voz. Potera je završila nakon što se utovarivač zabio u veliko drvo u blizini železničke stanice. Vozač je zatim pokušao sa pobegne pešice, ali policija ga je locirala kako se skriva u velikoj travi kraj potoka, u 5 sati ujutro. 41-godišnjaku je odbijena policijska kaucija te bi trebalo da se pojavi pred prekršajnim sudom u Ipswichu. Optužen je zbog pljačke, opasnog upravljanja motornim vozilom, nezakonitog upada na železničku prugu, i zbog bežanja policiji. Utovarivač je navodno ukraden u noći sa 14. na 15. oktobra iz preduzeća u Geebungu, pre nego što je učestvovao u ovoj ludoj policijskoj poteri.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ne mogu da verujem da ima ovakvih spodoba....

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalifornija: Bore se protiv provalnika otvorenim vratima automobila

 

vrata otv.jpg

 

Provale u automobile u američkoj saveznoj državi Kaliforniji su toliko česte da su se vlasnici vozila odlučili na očajnički potez - ostavljaju otvorena vrata automobila, a i širom otvorena vrata prtljažnika. Vlasnici vozila očigledno žele da poruče da u njihovom automobilima nema vrednih stvari. Na slici su dva SUV-a parkirana jedan pored drugog na području San Franciska sa otvorenim prtljažnikom.

Policijskim službenicima se ta metoda odvraćanja provalnika nije svidela i savetuju vozačima da to ne čine. U policiji kažu da na taj način lopovi uz malo truda mogu da otvore pretinac za rukavice automobila i tako ukradu važne dokumente. Krađe vozila su ove godine u regionu porasle za 32%. Broj provala u automobile u jednoj godini je porastao za 27%.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е, некад су их остављали на клоцнама дрвеним или бар блоковима, ужас. Пре пар месеци су код мене у крају исто тако заређали пар комада.


Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sada unište auto bez imalo savesti...

Mom kumu skinuli pre jedno 25 godina alu felne da juga gvx,jedva smo uspeli da ga dignemo, auto uništen od dole...a sada biraju baš skupe automobile i štete su astronomske

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...