Jump to content
FAS Goran
Jocman

Lybra - pokazivač spoljne temperature

Recommended Posts

Pozdrav drugari!

Naime imam jedan problem! Mucim muku sa pokazivacem spoljne temperature u mojoj Lybri! Nekada pokazuje temperaturu od oko 10 stepeni Celzijusa a nekada, mnogo cesce, temeperaturu koja se krece u rasponu od -30 pa sve do -50! Uglavnom nikada ne pokazuje tacnu temperaturu (spoljnu)!

Nisam siguran ali cini mi se da to utice nekako na pravilan rad klima uredjaja.

Da li mozda neko ima predstavu u cemu je problem! Hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam kako je to na libri reseno, ali svakako sam siguran da na nekim automobilima sa automatskom klimom (na manuelnu nema uticaja jer je palis sam) itekako utice, tj nece klima svaki put da se upali zbog pokazivaca spoljne temperature...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovatno da ti je otisao senzor spoljne temperature pa brljavi podatke...ne znam gde se tacno nalazi kod Lybre, ali na dosta vozila je u retrovizoru - suvozacevom. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam imao slicnu situaciju,na mojoj Lybri prosle zime,doduse u drugoj polovini zime

kazem imao,jer sad radi perfektno,temp je ista u kolima kao i na vestima :thumbsup:

Na Lybri je taj senzor isti kao i za Stilo,Bravo,Bravu,Mareu,Lanciu Deltu 2 i jos mnoge Fiatove modele,a nalazi se sa donje strane suvozacevog retrovizora,i vrlo lako se doalzi do njega sa spoljne strane.

Kod mene su uradjene tri stvari koje su verovatno dovele do resenja problema sa tim senzorom spoljne temperature:

-akumulator koji je bio na kolima mi je bio los(treperenje farova,svetala itd...),auto je pun elektronike,stavio sam novi.

-masa,pletenice,koja ide od mase sa akumulatora na unutrasnje vozacevo krilo mi je bila oksidirala na kontaktima(pozelenela),oba kontakta su ociscena,prelemljena kalajem,naprskana kontakt sprejem,zbog toga me je zezala i unutrasnja kazaljka temperature motora,skakala je ko luda,kad motor upali ventilator na hladnjaku,umesto da pada.

-i treca stvar,koju sam uradio,je,posto sam primetio da je senzor na Lybri malo nezgodnije postavljen,u smislu da je na dnu te plastike u retrovizoru i da se na njemu sa gornje strane skuplja voda i vlaga,a takodje sam primetio da je sonda koja meri temperaturu ubacena u kuciste senzora i zalivena nekom smolastom masom,a ta masa je sa vremenom ispucala i verovatno propustala vodu i vlagu unutar samog senzora,uzeo sam Sika sanitarni silikon i jos na leto ,kad je bilo lepo i suvo vreme,zalio tim silikonom senzor sa gornje strane i tako zatvorio te pukotine na toj njegovoj diht masi.

Ove zime nisam imao problema sa laganjem spoljne temperature :thumbup:

Na Fiat Marei/Bravo/Brava,sto sam imao prilike da vidim,na primer taj gornji,unutrasnji deo senzora,u retrovizoru stoji mnogo podignutije u odnosu na Lybrin,zbog samog oblika retrovizora,pa je izasticeniji,to jest ne pliva bas u vodi.

Na Fiat Marei,koju sam vozio 3.5 godine,nikada nisam imao taj problem,uvek,eli uvek je savrseno pokazivala spoljnu temperaturu.

Inace orginalni senzor temperature kod ovlascenih uvoznika je bio 3220 din,za Lybru ga nije imalo,to je model senzora za stari model Fiata Brava,ali ima potpuno iste karakteristike kao ovaj na Lybri.

Edited by mik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala svima na odgovorima!

Danas sam pregledao senzor i ispostavilo se da je bio jako zaprljan :veryangry: :veryangry: i zato je davao lose podatke. Sad je sve rijeseno! :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drago mi je da si sredio problem. Ali, evo da nastavim neobaveznu diskusiju, nije mi jasno kako bi senzoru za temperaturu mogla da smeta prljavština ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada se kaže temperatura...uvek je to skraćeno od temperatura vazduha...a, kako vazduh da dođe do tog senzora ako su rupice zapušene, senzor prljav... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dakle, izludeo sam ovih dana od neserećnog pokazivača spoljne temperature. Pošandrcao skroz. Greši sve više i više i kad je oko nule on pokaže oko -10. Nekad greši više - nekad manje.Čistio sam ja to, pročitao sve teme na formumu koje se tiču ove problematika - ali džaba. Ali posebno me nervira štio ne mogu da nađem ni OEM broj, niti uspevam da nađem na sajtu AP sporta. Niti znam koji se englski termin koristi (probao sa ambient air i slično, ali uvek meša sa sličnim senzorom na usisu vazduha).

Da li je neko kupio za Libru taj senzor / davač, gde i pošto ? Kako se menja ? Da i moram da vadim staklo ogledala ? Ili, svejedno ako ne za Libru,. onda bar da lujem iskustva za ostale Fiat modele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

meni nekad kada je oko 0 pokazuje -45 :2guns:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ništa lepše od toplog forumaškog saveta ! :) Prosto ne znam kako mi je sve vreme promicala teme na kojoj se piše o zameni NTC otpornika !

Već koliko sutra kupujem ovaj otpornik, i menjam ga.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo pazi da ti ne pukne ogledalo kada budes rastavljao retrovizor. Nemoj koristiti metalni srafciger da ga demontiras. Tanko je i puca samo tako.

Ja sam uspevao da ga skinem na foru.

Zalepis preko retrovizora tri reda izolir ili krep trake vertikalno, da staklo ne moze da ispadne iz plastike.

Zatim veoma odlucno, ali sa osecajem rukom lupis retrovizor ka napred, ali po spoljnoj ivici retrovizora, ne po sredini.

Staklo ispadne a trake ga zadrze. Sve zabice na okrugloj plastici ostaju netaknute.

Ako ne uspes iz prve, probaj opet.

Ako opet ne uspes, ne forsiraj, mozda se plastika okruglog nosaca stegla od hladnijeg vremena, da ne polomis nesto.

Meni je ovaj metod upalio nekoliko puta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U rertovizoru je jedan šaraf koji se odvrne tako da se kompletni mehanizam i ogledalo izvadi iz plastike tako da ne treba ništa lupati. Skidao sam ih kad sam mjenjao retrovizore za one koji se sami sklapaju i nije bilo nikakvih problema.

Edited by Duskodux

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala MISHONIUM na savetu. Zanimljiv metod. Svakako ću imati u vidu kad i ako bude bilo potrebe da vadim ogldalo retrovizora. Ali, za ovu "operaciju", nije potrebno skidati ogledalo, već samo odšrafiti nosače retrovizora, i onda se lako i jednostavno dođe i do senzora (NTC otpornika) i do žičica koje treba iseći i zalemiti. Ovo sam radio već dva puta u želji i nameri da "očistim senzor".

Ali, kao ranije, potrudiću se da uslikam sve operacije i da postavim u URADI SAM podforumu, biče svima jasnije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, moguce. Ja sam imao potrebe da skidam staklo kako bih popravio grejac. Mada, kada sam demontirao ceo retrovizor ne bih li pokrpio telo - plastiku, propisno sam se namucio. Morao sam da skidam i unutrasnji tapacirung ne bih li oslobodio to cudo.

Mozda sam gresio u nekom redosledu demontaze, ko ce ga znati.

Mihailovicu druze, svakako slikaj.

Srecan rad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dakle, evo da se javim, odradio sam posao. Kupio sam NTC otpornik, 10k. Ima ga u svim boljim prodavnicama elektronske opreme. U Bgd ih ima nekolio, ja sam kupio u http://www.kelco.rs/ Veći mi je trošak bio doći do radnje nego cena otpornika. 60 din. Trebalo bi da ima i u Mikro Princu, ali k'o za baksuz, trenutno nisu imali u radnji.

U principu, nema šta posebno da se priča, sve je već rečeno na temi koju je linkovao bglion nekoliko postova gore (21.01.2013 17:35)

Evo slika.

Krstasti šrafovi A služe samo da se skloni pokolpopac senzora. Šrafovi B (thorax 20) služe da se otkači ceo retrovizor.

IMG_0058.jpg

Sklonjen poklopac senzora. Do senzora idu dve žice: roze-bela i roze-crna

IMG_0061.jpg

Odšrafljeni thorax šrafovi, retrovizor pomeren

IMG_0076.jpg

Isekao sam žice, kod senzora

IMG_0062.jpg

Provukao dodatni dvožilni kabl koji ću da zalemim na roze žice. Biće malo viška žice u retrovizoru ali neže smetati.

IMG_0063.jpg

Zalemio žice

IMG_0069.jpg

Zalemio senzor (tj,. otpornik)

IMG_0070.jpg

Ubacio sam senzor u kućište. Stari otpornik sam "iskopao" oštrim tankim šrafcigerom (pazi prste !) Novi sam ulepio sintelanom. Moglo je i silikonom, na primer, ali nisam imao vremena da čekam da se silikon stegne i osuši. Veče je, sutra ujutro mi trebaju kola.

IMG_0073.jpg

I to je to. Vrati se sve obrnutim redosledom. Dok ovo pišem, još uvek je sve toplo od lemljenja, pa nisam mogao da proverim da li je tačna temperatura. Proveriću sutra, pa ću i to da prokomentarišem.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dakle, sve je tip - top, tačno i precizno. Na radiju rekli -1 a i moja Libra kaže: -1 :fun: (a ne kao do juče -15)

Danas ću ponovo da izvadim samo senzor (dva krstasta šrafa) i da ulijem slikon. Šta ću, takav sam, nestrpiljiv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mihailoviću, kod tebe nisu el. sklopivi retrovizori? Danas uzeo da rasturam moje jer levi neće da se zaklopi, dok desni normalno radi. Mehanizam u levom je isti kao kod tvog na slici, dok je u desnom drugačiji i ima još dve bele žice koje pretpostavljam pokreću motorčić za sklapanje. Znači da je prethodni debil od vlasnika menjao retrovizor i naravno stavio pogrešan bez elektro sklapanja. Kako neko može biti toliki idiot stvarno mi nije jasno :2guns:

Inače, drago mi je da ovo za temperaturu radi kako treba, i ja treba da ga zamenim samo nikako da stignem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisu električno sklopivi. NIsam ni znao da Lybra ima tako nešto. Gde ti je komanda za sklapanje retrovizora ?

komanda za sklapanje retrovizora je isto tamo gde je i za stelovanje retrovizora...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod modela koji to imaju, na džojstiku su nacrtane dve strelice koje su okrenute jedna ka drugoj. Džojstik se okrene za 180 stepeni u taj položaj.

Edited by Sreten91

Share this post


Link to post
Share on other sites

Retrovizori na sklapanje mislim da imaju samo Lybre u emblema i intensa opremi. Komanda je na istom dugmetu kao i za pomeranje retrovizora.

retrovizor.jpg

Edited by vibe303

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...