Jump to content
FAS Goran
speedster

Fiat Stilo - ne rade podizači stakala

Recommended Posts

Dakle za vreme sneznih padavina nisam vozio svoj auto jer mi je posao na 1.5km od kuce. Za vikend pokusam da ga upalim akumulator prazan, upalim auto na kablove i ostavim ga da radi u mestu da se zagreje i posle 45-50 min krenuo znaci sav sneg sa stakala se otopio i sam skliznuo. Posle nekih 15 min voznje stanem i pritisnem dugme da otvorim prozor ali nista ne reaguje nakon toga proverim i suvozacev i on mrtav cak nema ni onog sitnog pada napona kad pritisnes taster. Proverio sam osigurace nisu pregoreli sledece pitanje da li postoji neki osigurac koji je za centralu podizaca ili tako nesto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se desi ono uobicajno da kada je hladno vreme nece da podigne stakla,valjda zamrzne ona guma koja se prilepi za staklo i jednostavno se staklo ne moze pomeriti zbog nje ali se ipak cuje motorcic koji pokusava da otvori staklo.Posle par minuta voznje kada se led skloni podizace rade normalno.E sad ako se kod tebe ne cuje ni onaj "trzaj" motorcica onda verovatno nije mehanizam za podizanje nego elektronika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isti slucaj ! E sad , nisam siguran , al' ja sam rasturao vozaceva vrata i cini mi se da na jednom od kablova koji idu sa ili na kutiju tj. centralu se

nalazi jedan modulic koji po izgledu potseca na nosac ubodnog osiguraca. Pazi, nisam siguran pa da ne rasturas zbog rekla kazala ... :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odvezi prvo auto negde da se otopi, u neku garažu (tržni centar, svejedno). Posle toga traži druge probleme, možda je samo smrzao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazalost nismo uspeli da otklonimo kvar tako da ce morati na dijagnostiku da vidimo sta ce ona da kaze jer j auto bio dugo bez struje pa je mozda nesto pobrljavilo. :veryangry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konacno bio na dijagnostici ali ne prijavljuje nista. Da li neko zna u cemu moze biti problem I ima li nekog da preporuci. Znaci pre ovog peha sve je radilo normalno I onda mrtvilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam ih menjao samo proveravao, da li znas mozda da li ima neki osigurac koji je za centralu ili tako nesto jer mi je cudno da crknu oba odjednom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da osvežimo temu :

Za one kojima ne bude bio problem do osigurača, već mehaničke prirode, postoji relativno jeftino uradi-sam i/ili uz pomoć prijatelja.

Naime, negde u sred ove prošle zime, meni je počeo da zaglavljuje vozački mehanizam za otvaranje prozora.

I znao sam da je problem mehanički pošto je brzo počelo da krcka pucka i da zaglavljuje i na pola.

Pitao sam kod Gorana u servisu, ali su mi rekli da oni nemaju mogućnost da poprave, ali mogu da zamene mehanizam, ok, korektno, ali polovni mehanizam u Šapcu sam našao samo u paru (leva i desna vrata) i tražili su mi 70 eur za oba (skupo priznaćete). U servisu su mi rekli da ako ne nađem, mogu da mi pomognu tako što će mi oni potražiti ali rekao sam im da ću probati da nađem drugo rešenje.

Elem, pročačkam ja malo po forumu, kad ono ima takvih/sličnih problema na Lybri. Ok, pročačkam ja celu temu i shvatim da kod Lybre to pukne žabica na klizaču, sajla se izvrti i prestane da radi, pa se onda menja i sajla i žabice. Ovde očigledno nije bilo tako, sve je radilo samo je zapinjalo.

U pomenutom threadu o Lybri, nađem broj telefona čoveka koji radi sajle i menja ih, i kontaktiram ga (ako nekom treba broj, potražite u threadu o Lybri, ili daću ga na PP, da ne bude da nedozvoljeno reklamiram). Zovem ga ja, i kaže on, sve podizače popravljam, dođi da vidimo.

Poent je, nisam hteo da otvaram tapacir sam, jerbo znam da su sve plastike sHebljive, pa sam odlučio da odem da on to odradi, ipak rutina je rutina.

Otvorio je tapacir, skinuo donji metalni poklopac, sajla zviznula, tj, njenih nekoliko malih niti su napravile haos unutra, zato i glavi. Postoje dve sajle za podizanje prozora i jedna centralna, koja nisam siguran šta radi, ali nema toliko opterećenja. Iako je jedna zviznula, zamenio je obe koje se koriste za jače opterećenje.

Skinuo mehanizam, odneo na sto, odmerio sajle, zapečatio ih na vrhovima, zamenio, premontirao, sat vremena posla sa sve demontažom, montažom i kaficom, vratio nazad, sve radi lepo.

Klizači i roleri su u redu, doduše je morao malo da izdubi rolere, da bi žljebovi bili dobri da voze sajlu i toliko o tome. Cena, sa sve rukama i sajlama 2000 dinara. Znatno jeftinije nego par polovnih komplet mehanizama. Prozor opet klizi, bez zvukova, zapinjanja kao i što treba da radi.

Sad, kako bi ubuduće olakšao i ljudima u Goranovom servisu (koji inače i sam koristim za sve probleme koje rešavaju) ukazao sam im da smatram da je dobro da upute ljude na majstora koji to može da popravi, ukoliko već nemaju deo da bi zamenili komplet mehanizam, jer kako je i sam Goran negde rekao, sajle koje prave u Boban sajlama, traju večno, i poent je isti, prozor radi. Prihvatili su sugestiju i verujem da će ovaj egzotični problem, za nas manje vične mehanici, biti lakše rešiv kada znamo da postoji majstor koji to odradi i vrati u ispravno stanje.

Eto toliko o tom problemu :) mislim da sad i električni i mehanički aspekt problema biva pokriven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

slobodno napisi ovde ko je covek, adresu, broj telefona, to je korisna informacija za sve...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pedja Djenić, nema zvanično radnju, radi u svojoj garaži, tako da ću adresu zbog privatnosti ostaviti neka vam on kaže (u Mirijevu je), broj telefona 064/2288651 .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da i ja priupitam nesto, prvi mi je post, nadam se da nisam omasio temu i da ce neko odgovoriti :rolleyes: Imam stila sa 5 vrata, problem sa podizacima je u tome da zadnji podizaci stakala RADE kada se dugo drzi dugme za otkljucavanje na kljucu(spusta prozore u potpunosti) i na isti naci RADE i kada je zatvaranje u pitanju (sto znaci da su motori za podizanje stakala u vratima ispravni), ali kada stisnem na samim vratima dugme (ili na centralnoj konzoli kod vozaca) cuje se ono karakteristicno "cak" i nista se ne dogadja, prozori se jednostavno ne pomeraju :realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije do toga probao sam. Hvala u svakom slucaju :thumbup: Krajnje zbunjujuc problem :blink: . Ima li jos neko ideju sta bi moglo da bude?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene podizaci rade, samo sto kada prozorima upravljam preko dugmadi na vozacevim vratima, moram bas da pritisnem jako dugme za spustanje...vjerovatno je u pitanju slab kontakt. Da li se to da sanirati (ocistiti) ili se mora nesto zamijeniti. Iz iskustva sa daljinskim upravljacima za TV znam da je cisnjenje kontakta samo kratkotrajno rjesenje. :)

da ti nije zakljucano zbog dece? (na vozacevim vratima dugmence pored zadnjih podizaca)

Ovo je offtopic, ali da ne otvaram novu temu, mozda je jednostavan problem. Ovo dugme za zakljucavanje mi ne radi. Da li ono ima zaseban osigurac i gdje se on nalazi...ili bi i tu mogao biti los kontakt u pitanju. S tim sto koliko god jako da prisitnem, ne dobijam nikakav odziv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1, malo je krenuo da me zeza bas taj na vozackim vratima, trazio je malo jaci pritisak. Skinuo i ocistio oba, rade kao sat na normalan dodir, ima sigurno 2-3 godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima!

Imam jedan problem.

Imam stila 1.6 16V, vozio sam normalno, stao normalno podigao prozore, ugasio auto, izasao.

Kada sam se vratio seo u auto hteo sam da spustim prozore sa moje strane, ne moze, kao i sto ne radi podesavanje retrovizora,

i na tabli za temperaturu napolju, su samo crtice, a suvozac moze da spusti svoj prozor normalno. Takodje centralno ne radi na

mojim vratima a ostala zakljucava.

Molio bih sve koji mogu da mi pomognu da resim ovo, ne verujem da je nesto veliko ali me strasno nervira.

Hvala svima unapred i pozdrav

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...