Jump to content
FAS Goran
speedster

Fiat Stilo 1.8 16v - eksplodirala usisna grana

Recommended Posts

Ne znam zašto kukaš. Da li si sam ugradio plin ili si tako kupio auto? U svakom slučaju venturi sistem na multipoint motorima je po meni budalaština. Moj ćale ima Toyota Carina E 1.6 16v - 1997g. Naravno da treba sekvent, ali je on ugradio venturi. Pre neki dan dignemo haubu, i vidim da ima klapnu za detonacije na kućištu filtera za vazduh. Reko izem ti auto. I njemu je x puta detonirao, ali ima klapnu pa nema štete. Ja to ne bih tako vozio, ali svako ima svoju logiku.

Edited by marko.jovanovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukratko...Marko je u pravu. Obican plin na takvim motorima je velika glavobolja i promasaj...traje godinu dve i posle ne mozes da ga sastavis. Trosi ko tenk, detonira i sl. Ja mislim da je kod tebe problem sa strujom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad sam uzeo Mareu,pravila je detonacije cim prebaci na plin,pozovem majstora i kazem u cemu je problem i rece mi da mi dizne pustaju gorivo kad prebaci na plin i zato pravi detonaciju!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad vam dunđeri ugrađuju. Davno sam i na Golfu i na Rendži 21 sam ugrađivao plin i nikada nije detonirao a potrošnja je bila sasvim OK. 10-11 l po gradu oko 7-8 autoput 130. Bitno je da lepo vuče, ako je lenje eto velike potrošnje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi smo imali u servisu Bravo 1,6 sa plasticnom usisnom granom, imao je ugradjen sistem sa pumpom u boci i mislim da je ubrizgavao gas u tecnoj fazi pa se opet desila detonacija i pukla je grana. Taj sistem se ugradjivao jos 1999 godine u Holandiji i ynam da je kostao kao pola novog auta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Marko,

prvo, taj stav "ne znam sto kukas" ostavi za nekog drugog

 

Drugo-ako cemo tvojim recnikom, plin sam koristio kad se ti nisi ni rodio veovatno, kad ga je bilo samo u Obrenovcu kod onog lika sto je tocio na drukanje iz boce u bocu. Brat mi je vrhunski auto limar i profesionalni vozac sa peharom sa auto trke. Kum mog brata je covek sa kojim bi sasvim sigurno ovde najcesce pomenuti postovani majstor Goran imao sta da poprica, DOKTOR za fiate. 

 

Trece-auto sam kupio od zene koja je 2006. uvezla auto, i tada je i ugradjen plin. Ja sam drugi vlasnik u Srbiji, a od 2006. auto je odrzavan iskljucivo u servisu, i posedujem servisnu knjizicu za svaki sraf koji je od tad zamenjen-mali servisi, veliki servisi, ciscenje dizni, zamena vakum pumpe, nov auspuh, nove gume, itd,itd.

Sta hocu da kazem-i te kako imam kome da se obratim za svaki problem na autu. A na ovom forumu sam radi razmene misljenja, radi toga da saznam nesto vise o autu koji trenutno imam, a sve zbog toga da ne bih svaki cas smarao brata ili drugara "sta je ovo, zasto ono..".Dodjem ovde i procitam, pitam..

Usput, bio sam danas na stelovanju, pojacana smesa, auto lepo ide, ne detonira (palio sam ga i gasio bar 20 puta danas). Eto, toliko od mene. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

detonacija kod sekventa dolazi iz jednog jedinog razloga a to je da su uvodnici na usisnoj grani izbuseni suvise daleko od usisnog kanala,po pravilu uvodnici se buse sto blize benzinskim diznama jer i kad se auto programira na plin uzima parametre sa bezinskog racunara,tako da ako su uvodnici daleko on ce da detonira ne uvek al kad je losiji plin i kad je hladnije vreme ocekujte detonaciju,takodje creva koja idu od dizni ne smeju biti dugackajer se dobija efekat siromasne smese.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jos jedan cest problem na sekvent uredjajima je curenje gasa iz isparivaca kroz njegov vakuum. Slabo ko to kontrolise tako da dolazi do direktnog ulaska gasa u granu. Ako cemo realno vidjao sam puknute grane na 1,8 16v  koji nemaju gas tako da nista cudno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam ustelovao plin. Sad, kada ga prvo malo podgrejem na benzin, prebacim na plin, i auto ide kao blesav. Sipao za crvenu, presao oko 60km i ima jos. Milsim da sam se vratio na odnos-1000 dindzi=100km, sto mi je sasvim u redu jer ugalvnom vozim gradske i kratke relacije.A detonacije koje sam imao su bile zbog siromasne smese. Inace, na onom metalnom kucistu gde ulazi plin, ima tamo deto klapna i gumica okolo, tako da i ako detonira samo se svuce gumica. Vratim gumicu i teram dalje, bez ikakve stete na plasticnim delovima (kuciste filtera, dovod vazduha, itd).. Nego, moram ovo da vam ispricam..

 

Pre dva dana stojim sa bratom ispred i cekam kolegu da doveze auto, nova Corsa, opalio je po zadnjim vratima pa da mu buraz. to odradi. U tom trenutku nailazi komsija Dragan, taksista. Pre neka dva meseca menjao nesto, da li neku Kiu, ne secam se tacno, neki karavan, za Stilo 1,6 isto karavan. Prilazi covek, pozdravimo se, i pita brata koliko bi izaslo da ofarba haubu. Moj brat, Vlada-a sto farbas haubu, sta joj fali? Dragan-ma, bio neki dan na pranju auta. Zavrse momci pranje, kad, auto nece da upali. Kad su izverglali ceo akumulator, neko doveze drugi auto i kablove. Upali auto, taman da krene napolje, prebaci na plin, i BUUUMM!!! U isto vreme mu je detonirao plin i prezupcio auto. Toliko je jako puklo da je iskrivilo haubu, nadula se kao balon. Sekvent plin, auto, onako na oko pristojno izgleda, covek taksira sa njim. Sta li se njemu tamo desilo, sam Bog zna..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na informacijama, taman da se uverim da nikada ne vozim na plin. Onaj moj drugar i dalje ne zna zašto mu je na stilu 1.8 eksplodirala usisna grana. I šta kažeš Martini, oće na tom motoru da detonira i bez plina. I kako je to posle dobar motor? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahahah, nije da se smejem zlurado, već od čuđenja. Pre neku godinu sam pisao, drugaru je na Stilu 1.8 16v je isto eskplodirala usisna grana, imao je plin od 1000€, kod Rašića ugrađen i servisiran, a auto redovno održava kod Gorana, koji mu je na pljunometar od kuće. Ni Goran ni Rašić ne mogu da kažu zašto, ili se prave nevešti i skirvaju nešto?

Uglavnom, Stila je prodao, kupio Gnoja VI 1.6TDi i vozi se kao čovek, a ima i Alfu 159SW 1.9MJET. Rekao je plin nikada više.

Molim te da me sutra pozoves i objasnis sta sam to ja sakrio i koga sam setao. 063 242007.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...